Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok! Meg tudnátok mondani hogy beag AET453-mas erősítőn hova kössem a bemenetet?
Szia! Hátulról nézve a bal fölsőbe, a 600mV-os részbe. Az az I-es csatorna. Persze a poti alatt is a megfelelőre kapcsold a kapcsolót.
Szívesen! Azt ugye tudod, hogy ez egy mono erősítő, annak ellenérem hogy két hangsugárzó csati van rajta.
Igen tudom hogy mono ezért is vettem 2db-ot belőle szerintem egész jó áron jutottam hozzá 6500/db! Aszt meg tudod mondani hogy miért hallok a hangszórókba zúgást? Olyan mint amikor rádión nincs beállítva csatorna!
A nem használt csatornákat letekerted? Ha netán valamelyik csatorna mikrofonbemeneten van, akkor összetud szedni zajt. Ott is kapcsold át a kapcsolót. Amellett ez egy épület/rendezvény hangosításra tervezett erősítő, nem HiFi minőségű, s elég nagy az alapzaja. No nem annyira nagyon vészes, de van. Bár hallanom kellene, hogy megtudjam mondani, hogy az természetes-e, amit hallasz.
Halkan lehet hallani sercegés féleség le vannak tekerve a potméterek mikrofon bemenet is át van kapcsolva. mindegy milyen hangerőn hallgatom ugyan úgy lehet hallani de nem halul vagy erősödik a potméter tekergetésre!
De ha a magas hangszínszabályzót tekergetem akkor változik ha teljesen letekerem akkor nem hallani a sercegést!
És mind a kettő erősítő ugyanezt csinálja? Valószínű, hogy a hangszín szabályozó poti kontktos, vagy a panelon van valami bibi.
Most egy komolyabb hiba lépet fel az egyiknél! Egyszer csak elkezdett torzítani utána elfogyott a mély és nagyon meleg a végfok panel benne! Mi történhetett vele?
Ezek az erősítők régiek átvizsgálás nélkül öngyilkosság a bekapcsolása , na ezt itt most tapasztaltad is .
Az alapzajra visszatérve az ennél az erősítőnél a természetes alapzaj , csökkenteni lehet de nem egyszerű .
Értem! Lehet hogy meg van mi volt a baj az egyik hangfal nem volt csak3.5ohm a 8 helyet most megnéztem és vezetékkel együtt 9.2ohm! De az az erősítő meg halt szerintem mert ki-be lögdösi a hangszórót!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Á ez birja a 4 ohm -ot semmi gond ezzel , szerintem mielőtt bekapcsolod , nézd át az elkókat , esetleges kontakt hibákat , a rosz véget vedd ki aztán lehet méregetni a tranzisztorokat .
akkor az egyik szétszerelésre kerül! De amúgy nem baj ha egyre rá kötök 2 hangfalat?
Nem ha 8 ohm sak vagy nagyobbak !
Aszt meg tudnád mondani hogy hol melyik részen keressem a hibát?
Sziasztok!
Láttam egy videót, amelyben erősítőt épített XY és a hangfal csatlakozók elé a pozitív ágba egy kondenzátort kötött be sorosan. Meg szeretném kérdezni, hogy erre miért van szükség, vagy milyen előnye van ennek?
Szia! A Laci által feltett rajzról jut eszembe, hogy a P2 trimmer poti szokott érintkezési hibás lenni, és ettől hatalmasra nő a nyugalmi áram. Ettől a meleg és a tápesés.
Szia! Egyik lehetőség a mély hangok vágása - afféle hangváltó. A másik: nem kerülhet egyenfeszültség a hangszóróra (DC védelmet pótolja).
Szóval ez amolyan mély hangváltó szerűség?
Ha 100µF nagyságrendű akkor kevesebb mélyet enged át. Az ezres, inkább csak az egyenfeszültséget választja le. Egy drága hangszóró esetén nagyon megérheti.
Abban a videóban ezrest láttam. Köszönöm szépen a segítséget!
Helló! Megmozgattam a P2 trimmer potit most elméletileg jó lett mert nem mozgatja a hangszórót és ugyan úgy hallom aszt a zúgást mint előtte meg mint a másik erősítő zug! kipróbáltam de erőtlen nincs mély meg recsegve szól!
A mély hang a jelútban lévő bármelyik elektrolit kondenzátor kiszáradásától hiányozhat. Hagyd pár órát áram alatt, némely kondi szokott ilyenkor javulni (formázódik).
A P2-vel be kéne állítani a nyugalmi áramot, persze csak akkor szabad tekergetni, ha a tápágakba teszel izzót az áram korlátozása érdekében. A csúszka érintkezésének megszakadásakor a maximális áram folyik a végtranzisztorokon! Ha csökkented a nyugalmi áramot halkulhat a búgás is, ha túl kicsire vennéd az egészen halk hangok torzítani fognak (keresztezési torzítás). Ezt azért fülre is be lehet lőni. Az iménti poti hiba miatt megnyúlhattak a 0,47 ohm ellenállások, ez esetben túl korán lép be az áramkorlátozó ami recsegő hangot hallat.
Értem! Aszt hogy érted hogy megnyúlhattak hogy nagyobb lett az ellenállásuk? Rámértem a műszer szerint 09.0 ohm persze a kettő! Ebben a pillanatban elkezdte a másik erősítő is!
Nem sz, (csak) z! A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
A döglött oldal bd250c és bd249c tranyójánál mindkét féle polaritással mérve mindkét lábon 05-06-ot mérek úgy hogy rajta vannak a vezetékek. Most kiforrasztom és újra megmérem.
A jó oldal bd249c-jénél az egyik lábon 700-at mérek, de a másik lábon ott is kevesebbet. A jó oldal bd250c-jénél pedig a bal szélső és középső között fokozatosan növekvő érték van, a jobb és bal szélsőnél pedig 040. Ezek szerint a döglött oldal tranyójai kukák, a másik oldalnak is a fele? Miért van oldalanként 2 tranyó? Összeadódik a teljesítményük? Egyszer már próbáltam javítani, akkor bekapcsolás után a döglött oldalban egy 100ohmos ellenállás elégett. Kicseréltem, akkor is. Ekkor halt volna be a tranyó, és ezért égett volna el az ellenállás?
A döglött oldal két tranyója biztos döglött, mert zárlatot mérek.
Mitől halhattak meg, rövidre zárták a kimenetet?
A tranyók hűtőfelülete és a hűtőborda között viszont kapcsolatot mérek, így még műanyag alátétet is szereznem kell, ennek közel lenne a halálhoz?
Ha közös bordán vannak egészen biztos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |