Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   95 / 248
(#) peterpan válasza peterpan hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

djwiew progi :
Bővebben: Link
(#) Doncso válasza peterpan hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Köszönöm. Segített. Azt kiderítettem, hogy az X fiókban van a trigger fokozat, ismeretlen IC tömkelegével, hurrá. Viszont találtam kontroll pontokat, ezeket tudom ellenőrizni. Hátha valamit elárul. Legalább a blokkokról kezd tisztulni a kép, mi hol található. Köszi.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Akár még a fokozat bemenetén lévő nuvisztor cső is lehet gyenge.
(#) peterpan válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

egy kis plusz:

c1-70a.pdf

(#) peterpan válasza peterpan hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

+még egy kis plusz "kimerítő" információ, nem az előbbi, ez SM:
http://data.hu/get/6105147/Oscilloscope_C1-70a.pdfhttp://data.hu/get/6105147/Oscilloscope_C1-70a.pdf[/URL]
(tudom, orosz, de vágj bele bátran!)
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Ezt, hogy tudnám esetleg kideríteni? Melyik panelen helyezkedik el ez a cső?
(#) Doncso válasza peterpan hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Köszönöm. Megpróbálom elásni magam. Csak nekem annyira oroszos. Próbálom átlátni, megérteni a működését. De elég nehezen megy.
Most nézem, a második 36MB, abban biztos lesz sok információ.

Ó, hát nincs ebben olyan sok cső és a rajzon fel van tüntetve mindhárom. Természetesen az X fiókban van. Kis fémhengeret kell keresni: Nuvisztor. Még akár össze is cserélgetheted őket és meg lehetne nézni, hogy így változik-e valami.

Ja, hogy ez elektroncső? Én azt hittem IC. áúú. Jobban megnézve, az egyiknél forrasztás nyomait véltem felfedezni. Megpróbálom ellenőrizni a működését. Köszönöm.
Meg is van, 6C51H orosz trióda. Köszönöm. Máris okosabb vagyok.

Persze, elektroncsőről van szó. Volt olyan Y-fiók változat, amiben a bemeneti FET-ek helyén is elektroncső volt.

Ok. alakul a dolog. Megyek mérek, ellenőrzök. Köszönöm.

A részletek:
(#) Doncso hozzászólása Jan 22, 2013 /

Hát, bújom bújom, de nem tudok rájönni. A nuvisztorok látszólag rendben vannak. Anód feszt megkapják, 78v, fűtés ok, az anódon végülis a kicsatoló után ott a négyszög. Ami érdekes viszont, hogy ott a négyszög, de nem a generátor négyszöge, mert változtatom a frekit, de az nem változik..... ejjej nem tudom mi lesz ebből...

Ha "auto" állásba van kapcsolva, akkor a beépített multivibrátor végzi az indítást és te csak szinkronizálni tudod a fűrészgenerátort, ami nem eredményez olyan pontos és stabil állóképet. Lehet, hogy ezt a multivibrátort detektálod. Fontos még az is, hogy a szinkron (indító) jelet arról a csatornáról vedd, amelyikre rákötötted a bemenő jelet.

Valami elpattanhatott, de szinte magától, eddig NORM és GROS állásban is ment az indítás, most kizárólag auto módban. és a négyszög is eltünt a nuvisztorok anód kicsatolója után. Hát gondoltam adok neki a generátor kalibrálójából 1MHz-es négyszöget, így elindul norm és gros állásban is, közbe látom, hogy triggerelne, de nem bírja elkapni, robot mozgást véget, ha éppen lassan fut, illetve ha a VOLT / DIV kapcsolóval "nagyra veszem a nézetet, akkor a trigger poti tekerésére, van hogy el el kapja, és stabil. Olyan az egész, mintha "kevés" lenne a trigger jel a trigger fokozatnak, lehet igazad van, és a nuvisztorok gyengék, pont határértéken mozognak és hol elkapja, hol robotol, hol fut a kép, de nem kontakt hiba, az állapotok stabilak. Tanácstalan vagyok. Jó lenne detektálni az egyes fokozatokat, mi működik üzemszerűen és mi nem. De ez egyedül nem fog sikerülni. Nehéz nekem ez az orosz történet. Nem értem a gépkönyvet, nem ismerem a tranyókat, diódákat. Találtam pl egy rajz szerint diódát, de mindkét állásba 10 ohmot mérek, na most a fene tudja ez normális e, ugyanis ha kiforrasztom, nem meg az auto mód, viszont megy a normál, ha visszaforrasztom, akkor megy az auto és nem megy a normál, na ilyen alapvető problémákkal küzdök. Teljesen más szaktudást igényel ez az orosz technika, nem beszélve a rengeteg germánium alkatrésztől. Ha BC lenne benne, rámérek , sokszor tudom jó e vagy sem, de itt? Szörnyű javítani számomra
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Meg kellene nézni a VD2 és VD3 alagútdiódák álapotát, ugyanis az egész triggergenerátor ezen
rezgéskeltők köré épül. Az oroszok előszeretettel használják ezeket a speciális diódákat a trigger erősítőkben. A függőleges erősítőből vagy a külső csatlakozóról valamint a tápból származó szinkronjelek a triggerszint beállító poti állásától függően / DC szint / indítják
vagy szinkronizálják az alagút diódák alkotta triggergenerátort.
A diódák vagy az azokat beállító áramkör hibája okozhatja a hibát.
A diódákról bővebben ittBővebben: Link

Szerencsére nincs benne sok germánium alkatrész. A bemeneti osztó változtatására javul az indítási készség?
(#) blasz hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok erről lenne véleményetek?Vegyem ne vegyem?Bővebben: Link
Köszönöm
(#) Doncso válasza gerenk hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Igen, pont erre gondoltam az imént. De , hogy jobban értsük egymást, itt a bemeneti fokozat. Középen látható a két nuvisztor cső, tőle jobbra, kicsit fenn a D3-as dióda, ez pot így néz ki mint amit mutattál, ezt kiforrasztva mindkét irányba 10-ohmot mértem. Gondolom nem sima dióda akkor. Ebből van még egy. Őt nem néztem. A bal oldali nuvisztor anódja után van egy kicsatoló kondi, itt van egy mérési pont, KT1 a neve, itt amíg ment a normál és grob üzemmódban az indítás négyszöget mértem. Most valami oknál fogva nincs jel. Ha külső jelet adok ide, akkor működik az indítás.
Hogy tudnám ellenőrizni a diódák állapotát?

Az indítási készség nem, AUTO módban, talán egy kicsit jobban megfogja, ha percízen beállítom az időalap alatt lévő stab potival, de messze nem stabil trigger, és a bemenő freki változtatásakor, máris elengedi és szalad.

Össze kell állítani egy mérési elrendezést: Bővebben: Link. Itt van leírás a tesztelésről: Bővebben: Link

Kép meg lemaradt...nem tölti fel valamiért. Bővebben: Link

Igen, könnyebben menne a javítás, ha lenne támpontom, hogy mely mérési ponton mit kellene mérjek, erre a gépkönyve nem tér ki. Ez megnehezíti a javítást. Tegnap óta bújom a könyvét, olyan hajnali 3-kor hagytam abba, ma egész nap ott görbültem felette, de nem tudok rájönni. Egyenlőre azon munkálkodok, hogy megértsem a működését, de még ez is nehézségekbe ütközik. Szerintem máshogy működik mint a sima szkóp. Nem fűrészes.

Elképzelhető ennek a diódának a hibája. Holnap megpróbálom bemérni a leírás alapján.
Közbe keresgélek, véletlen ráakadtam egy hozzászólásra, minő véletlen, egy EMG nek is trigger problémája akadt, és szintén alagút dióda a ludas...
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

A képen a triggererősítő rajza látszik, a VD2 és VD3 sima dióda jelöléssel szerepel, helyesen a katód két széle 90 fokban lehajlik .
Az alagútdióda nagyon speciális alkatrész, a triggerkapcsolás " lelke" érdemes utánanézni
hogy működik ebben a kapcsolásban.
Sajnos a kapcsolás ehhez a konkrét típushoz készült, ha hibás csak ezzel tudod pótolni, pedig
a paletta elég széles.

Véletlen most vettem egy ruszki 3013-as szkópot

Van nálam két C1-70A, szívesen kölcsönadnám a fiókokat méricskélésre.

Á, nincs szerencsém. Nincsen benne olyan dióda.... Esetleg nincsen valami helyettesítője? A tipus 3i306g.

Hát, ha már teljesen körbejártam a témát, és nem jutok semmire, akkor lehet, hogy igénybe venném. Ez a dióda most valahogy megfogott. Szerintem ott lesz a baj. Az a feltevésem, hogy AUTO és NORMAL mód között az a különbség, hogy auto módban máshonnan kapja az inditást, szerintem a CAL-1MHz-ről, normal módban pedig a diódás oszcillátortól. Ami most biztos , hogy nem működik. Ezt mértem az anód kicsatolón. Ez megmagyarázná, hogy auto-módba legalább elindul, míg normal ba csak egy pontban világít, nem megy az eltérítés, külső jelet kapcsolva az anód kicsatolóra elindul.

Nem idegesíteni akarlak:
Következő: »»   95 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem