Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   270 / 581
(#) Janó bácsi hozzászólása Jan 22, 2013 /

Üdv mindenkinek. Kész vagyok a 79 éves Lorenz Rex felújítással, volt még pár apróság, amit meg kellett csinálni, de most már dobozban van szépen szól mindhárom hullámsávon meg vagyok vele elégedve.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Ez is gyönyörű. Gratulálok hozzá.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Igazad lehet, meg vagyok győzve. Lám erre is jó a fórum, több szem többet lát.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok! Sikerült elakadnom egy barátom Terta 425-ösével. Csatolt képen látható "érdekes" feszültségeket mértem az ECH81 lábain, de tegnap délután óta nem találom az okát. A környezetében levő összes ellenállást és kondenzátort kimértem és mind hibátlanok. Csövet kicseréltem, de az se hozott változást. Valaki járt már így közületek?

t425.png

(#) lefituta válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Öröm ránézni, milyen szép. Gratula! Én is tennék a hangszóróra vásznat. Nem tudom milyen gombok vannak eredetileg rajta, de a középső az biztos, hogy egy 30-as évekbeli Standard rádióé.(bár ezt talán te is tudtad)
(#) kadarist válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szia!
Az a 220 kohm jó ellenállású?
(#) (Felhasználó 20218) válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Nekem is az a rész a leggyanúsabb, emiatt többször is megmértem és hibátlan.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Ha a cső nincs benn, akkor felmegy a feszültség?
(#) (Felhasználó 20218) válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Fel bizony, bemelegedés után 203V-on áll meg. Bár a cső hibát már kizártam, legalábbis kipróbáltam 2másik csővel is és nem hiszem, hogy mindhárom egyformán rossz. Tegnap amikor kezdtem még semmit sem csinált a készülék. Mostanra pótoltam a skálahúrt és egy vödör alkatrész cseréje után, már csak ez az egyetlen probléma maradt. Az MR1 bejön rajta, csak az említett okok miatt nagyon halk. Ha a bemenetre kötök lemezjátszót az viszont tisztán és hangosan szól.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jan 22, 2013 /

Köszönöm a segítséget! Megtaláltam a hibát! Tegnap este kissé álmosan elmértem egy ellenállást és 820K helyett 100K-t raktam be...
(#) Action2K válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Apró pici malőr. Olyasmi, mint amikor kiszámoltam, hogy milyen két ellenállást kössek be sorosan, de persze beforrasztani már párhuzamosan sikerült. Természetesen este, álmosan.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

És most? (mellékelve egy Philips mintának)
(#) Action2K válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Nem rossz, bár a Philips mintha picit ráncosabb, koszosabb lenne. Persze csak az irigység beszél belőlem.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szépek ezek a felújított matuzsálemek. Van egy ismerősöm, aki szintén gyűjt ilyeneket, (velem csak a belet hozatja rendbe, az asztalosmunkát mással csináltatja) én a magam részéről második világháború előttieket még soha nem láttam, az ötvenes évekből valók közül néhányat még mindig bánok, hogy annak idején a szemétbe dobtam, a magam részéről éppen ezért nem is gyűjtögetem őket. (Voltak annak idején a pincénkben telepes csöves, és gerjesztett mágnesű hangszórós csodák is.)
(#) (Felhasználó 20218) válasza Action2K hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Íme a komplett rádió! Barátom nagyon ügyesen fest, ő csinálta a zongora lakk feketére a dobozt.
(#) fecameca válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Nagyon szép ez is. Apropó, jártatok már úgy, hogy mosáskor a víz levitte a skálaüvegről a festést is? Azóta mielőtt megmosnám, előtte nagyon megnézem, mivel van lefestve.
(#) (Felhasználó 20218) válasza fecameca hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Köszi! Leginkább régi Orion-ok hajlamosak erre. Nekem van egy Orion 520A-m ami már úgy került hozzám, hogy rendelnem kellett másik üveget. Azon kívül van egy Orion 230B-m is, annak én úsztattam meg egy picit a festését. Most fejeztem be egy Terta T425-öst, van egy T328-am és van még egy Orion AR205, ezeknek már ellenálló a festése. De a legjobb az Orion 115B-m, mert abban nincs is skála.
(#) gkari válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Éppen ma mostam le egy AR301 skálaüvegét-egyszerűen melegvizzel-tökéletes lett!
Üdv:gkari
(#) (Felhasználó 20218) válasza gkari hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Üdv! Ahogy nézem képeken, eléggé hasonlít a 230B-re az üveg festése. Furcsa, hogy kibírta...
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Most jött ki a gyárból?
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Vaaan másiiiiiiiik!
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Na ez az igazi! Nekem is bántotta kicsit a szemem a "kockás" hangszóró, csak nem akartam leszólni.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Én is azt mondom: Ha ebből a korszakból életemben láttam volna egyetlen példányt is közelről, én is beállhatnék közétek. Tetszenek azok a nagyon régi pirosra meg aranyszínűre festett csövek, és az az egész álló fadobozos fazon. Egyébként a Lorenz elődje lehet a későbbi Schaub Lorenznek? Olyan járt már nálam, de az már nagyon új lehet, mert novál csöves, és tudja az ultraröhögős hullámot is. Szerintem az NDK-s Beethoven II. a legrégebbi, amit valaha is javítottam, arra emlékszem, hogy örültem, hogy viszonylag korhű Siemens elkó hevert a fiókomban.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Az általam bemutatott öreg rádiók legtöbbje múzeumi tulajdon, én csak segítek a felújításokban több rádiómúzeumnak is. Ha beütöd a gugliba a rádiómuseum szót, megtalálod a magyar rádiómúzeumok listáját, ahol megnézheted az ilyen öreg készülékeket. A tulajok is nagyon kézségesek, minden érdeklődőt szívesen látnak, minden kérdésre szívesen válaszolnak Üdv.
(#) gbiro72 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Meg van a gond! Az egyik lapos elelem nem érintkezett-kevés volt a 4,5V. 9V-nál megszűnt a torzítás és LW-n is tudtam valami orosz adást fogni. Köszönöm a segítséget.
(#) kérdező hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok!
Elektronikai hulladék gyűjtés volt, és elhoztam pát muzeális cuccot.
-Super Color67, Tesla csővel (Ázott de működik, tisztítás és beállítás után tökéletes lesz!)
-Orion magnó deck,
-A56-701X képcső,
-TPN-31 sokszorozó,
-Unitra erősítő, (csak a kivezérlés jelző miatt hoztam el)
És ami igazán muzeális:
-Elekthermax vasaló, (Ránézésre '50-es évek, keresek zsinórt, és kipróbálom, bár az alja karcos, de majd rendbehozom)
-Szovjet gőzőlős vasaló, (Működik)
-Elekthermax hajszárító.
A hajszárítóból érdekes módon hiányzik a fűtőszál, bár kívülről nem volt nyoma bütykölésnek, és a ventilátor se néz ki eredetinek mert lengyel, de gondolom jó, még nem próbáltam ki.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne készíteni hozzá fűtőbetétet? Lehet kapni olyan ellenállás huzalt, melynek meg van adva méterének az ellenállása? Valami csillámlemezre kellene rátenni, de hogy rögzítem a műanyag házhoz?
Majd teszek fel róluk képet, ha itt lesz a gép, és rendbe rakom a gyűjtemény új részeit.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

BP. nyócker. Baross u. vége (Orczy térnél majdnem, alkatrész bolt), minden méretben szokott lenni betét, (más) antik eszközökhöz is. Az SK. nem mindig válik be, macerás. Nem nagyon tudod beszerezni az anyagokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) kérdező válasza granpa hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszi a választ. Mostanában nem járok Pestre, de ha egyszer ott leszek, bemegyek. Ezek szerint van belevaló fűtőbetét?
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szinte biztos, olyan dolgokat láttam ott, ami már ifi koromban sem számított új technikának (pedig rég volt). Írd meg a típusát, méretét, és ha arra járok megnézem (épp Pesten telelek).
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Kérdező:
Kérdezd meg tőlük: Bővebben: Link
Én is szoktam ott vásárolni (pl. Hajdú Energomathoz)...
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Következő: »»   270 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem