Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ferrit, nanokristály és amorf magokat a ti-electronic-tól tudsz vásárolni www.ti-electronic.com Imi
Mester!
Nem zavar, hogy 2006 -os felvetésre válaszoltál?
Üdv.
E25-30-as jelzésű ferritmag méreteire lennék kíváncsi. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném mert én ilyen jelzésűt nem találok a neten.
Szia.
Azt tudom,hogy hol lehet kapni ,100 helyen.Meg van nekem is itthon jó pár darab.De nem teljesen egyformák pedig mindegyik E 25-ös.A datasheet-jén sincs olyan,hogy E25-30. Igazából az érdekelne,hogy a 25 után a 30 mit jelent? Ehhez kéne.
Halihó.
Azt írta a tervező, E 25-30. azaz E25-vagy E30.as,amilyet találsz ,nem kritikus.
Nincs mit. Viszont nekem lenne egy kérdésem illetve három, hol botlottál bele a rajzba, ismered a szerzőjét? mivel köszönet illeti .
azután gondolom + szeretnéd építeni, és ha igen mennyire jutottál? előre is köszike a választ.
Szia.
Szépen lassan haladok vele, a vasak már készen vannak. Itt az oldalon van a topic ,páran már megépítették.
Nem túl figyelmesen olvastad azt a topicot, ha még ezt sem sikerült megfejtened: Erdélyi Gábor --> erdgab
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy lehet e kapni valahol állítható ferrit magot (ami ki van fúrva, vagy menet van belevágva)? Mert sűrűn lenne mozgatva a tekercsben, és így egyszerűbb lenne, mintha egy sima ferrit rudat húzogatnék.
Szervusz!
Figyeljetek még jobban, oda van írva a végére: "Szerk, köbzoli"! No most a köbzoli egy moderátor, én meg nem! Ha nem lenne világos, a nagybetűs írás miatt törölte a hozzászólást, ami tényleg zavaró tud lenni. Ha rajzokra vagy kíváncsi nézd át alaposan ezt a topicot: Inverteres hegesztőtrafó! Egy kis türelemmel elég sok linket és kapcsolást lehet találni. Üdv.: István
Szia.
Igen, később rájöttem,hogy ez lehetett. Csak az volt félreérthető,hogy a moderációdat nem pirossal írtad hanem feketével. De akkor megnyugodtam én nem voltam rossz. Szép napot. :wave:
Üdv mindenkinek, Bocsika amiért tuskó voltam.
Jó, és kitartó munkát kívánok. sasa
Üdv mindenkinek!
Ferrit rudat, ami a régi rádiókból ki van beherálva (olyant) alakra, hol tudok beszerezni? Esetleg használt is érdekelne ha valaki tudna küldeni nekem egy rakattal, nagyon megköszönném (szines papírral is). Erika
Szervusztok Hozzáértők!
Kérdezem, hogy vegyem figyelembe az Al értékét a fazékvasnak, ha a két fél nem egyforma értékű. A vas mérete 46x28mm, légr.0.6mm, 630 az egyik fél,1600 a másik, nincs más ekkora vasam, és kell 190uH, 5.5A-ra.Úgy saccoltam, hogy ekkora vas kellene hozzá. A menetszámítás megy, de mely értékre? Másik topicban már feltettem a kérdést, de rossz adatokkal; (bár arra nem kaptam választ). Mondjon valaki valamit, ha tudható a dologról bármi, kérem. Másik kérdés:FL 25A (HAGY?) vasnak egy járma kitört, kicsi(1mm) hiányzik belőle, mennyire számít, ha fel akarom használni. Bolt messze, mozgás nehezített! Lehet EE25 megfelelője (Al2000?)?M(N)2TN-A anyag? Valamely ferrites lapon mintha ezeket olvastam volna.Köszönöm a válaszokat(ha lesz). Üdvözlettel: Kálmán
Szia,
legegyszerűbb volna vékony zománchuzalból feltekerni 10menetet,induktivitásmérővel lemérni és utánaszámolni,vagy még hozzáadni meneteket amig beáll a szükséges induktivitás... Utánna a kellő vastagságú huzalból megtekerni...
Helló Staci123! A tanács jó, de nincs ind.-mérőm. Majd 50Hz-zel kis.fesz.-en rámérek; XL,I,U, azt' számolok. B.U.É.K. Kálmán
BUÉK!
Ha két félmagnak vesszük az AL értékét és nem számolunk az esetleges eltérő anyagminőséggel, akkor AL = (1260*3200)/(1260+3200) = 904 lesz (a légrés-geometria változása miatt egy picit kisebb lesz a valóságban). De ha az 5,5 A egyenáram, akkor lehet telítésbe fogja vinni, bár ezt is számolni kellene. A törött EE mag komoly célra nem lesz jó, ha a jármon az egyik szárra gondolsz akkor a hiányos szár miatt kb. olyan lesz mintha a fele lenne a mag keresztmetszete. István
Szervusz István!
Ez a mágneses ellenállás számítás nagyon tetszett! Csak az fájt, hogy ennyit felejtettem. Anno tanultam, de 30 évet kihagytam az elektronikában. Az EE vasat össze tudom ragasztani; akkor az légrés lesz? A jármot is, hiány nélkül. A nagy vas (M1 v. M2 jelű HAGY),fojtó lenne egy MC 33167T kimenetén. Az EE vasat fojtónak szántam. Köszönöm:Kálmán
Szervusz Kálmán!
Ha megvan a hiányzó darab, akkor használható az EE mag is. Ragasztani viszont úgy kell, hogy a törött részt ragasztó nélkül kell összeilleszteni és csak oldalról bekenni a törésvonalat. Így is összefogja amennyire kell, de a ragaszó vastagsága nem fog légrést képezni! Pillanatragasztót (ciánakrilátot) csak akkor használj, ha nem fog melegedni a vas mert az 90-100 fok körül elenged, nem bírja a meleget. Üdv. István
Helló István!
Köszönöm a gyors választ, én is valahogy így gondoltam, csak a hosszú kihagyás után szeretem ha megerősítik halvány emlékezetem kusza pontjait. Epokitt, vagy Eporapid a mániám.A pill.-ragasztók szerintem mind gagyi! Üdv: Kálmán
Sziasztok!
Az alábbi ferrit használható hálózati zavarszűrésre? Például így: 1 - fázis be, 3 - nulla be --- 2 - fázis ki, 4 - nulla ki. Köszi.
Sziasztok, ez a ferritmagos téma elég zavaros még számomra, pedig néha szükségem lenne rá. Amik nem tiszták számomra:
-Van-e különbség a porvasmag és a ferrit mag között, ha igen mi? -A magok anyagára jellemző permeabilitás helyett szoktak megadni Al értéket vagy N-xx számot. Milyen összefüggés van köztük? (Most konkrétan az N-10 és N-20 toroidmagok Al értékei érdekelnének) -Milyen az a "hazai gyártmányú, 20x10x5mm méretű, kék színjelzésű ferritgyűrű" (RTÉK'90 125.o)? Vannak menetes hangolómagjaim is sárga és lila jellel, ezekről mit lehet tudni?
A porvasmag, és ferrit vasmag között van jelentős különbség, csak az a baj, hogy ezek közkeletű, általános elnevezések. Porvasmagokat régebben gyártották, ezeket kiszorították a különböző speciális célokra gyártott ferrit magok. Hangoló magoknál a sárga jelzésű KF -ekbe való 10 - 20 MHz ig, míg a lila magok több száz MHz -ig jók. A Ni ferrit az nikkel ötvözetű magot jelent, többféle ötvözet létezik, a célnak megfelelően, az M mangán ötvözetű, (többek közt) Az N az nagyfrekvenciás, az M hangfrekvenciás alkalmazásokra, de vannak speciális mikrohullámú alkalmazásokra kifejlesztett vasanyagok is. (cirkulátorba, adszorberekbe)
A legjobb, amit megtehetsz, alaposan tanulmányozod a gyártók katalógusait, abból sok mindent kideríthetsz. Bővebben: Link Ezek a régebbi Siemens megfelelői, amilyeneket a HAGy is gyártott.
Mai kutakodásom alkalmával egy -lehetséges hogy nem helyes- feltételezésre jutottam (bár az is lehet, hogy ez másnak alapból nyilvánvaló). Szóval a igaz-e hogy az N10, N20 ... magoknál az adott szám a mag anyagára jellemző kezdeti relatív permeabilitás értéke?
Tehát- ha jól gondolkozom- akkor egy 20x10x5 N10 gyűrűmag megfelel a T80-2 jelű Amidon gyűrűnek? Javítsatok ki ha távol állok a valóságtól! Idézet: „Hangoló magoknál a sárga jelzésű KF -ekbe való 10 - 20 MHz ig, míg a lila magok több száz MHz -ig jók.” Pont fordítva. Sárga hangolómagok (hangolómag egy szó) szoktak lenni az FM-tunerekben is például. Valamikor még magam is építettem ilyet, plusz rádiószervizben naponta találkoztam velük. Meg persze a szakirodalomban is köztudott volt, hogy a sárga a nagyfrekvenciás.
Üdv.
Egy ismeretlen anyagminőségű ferrittrafónak milyen módszerrel lehetséges megmérni az Al értékét?
Rátekersz 10 menetet, és megméred az induktivitását.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |