Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   25 / 177
(#) gtk válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Egy processzor architettura. Neten kismillio anyagot talalsz. Nemelyiknek van DSP utasitas tamogatasa is, mint pl szorzas + akkumulalas egy utasitas alatt, lebegopontosan is akar. stb..
(#) ciw hozzászólása Jan 15, 2013 /

STM32F4 -hez milyen ethernet phy-t érdemes használni, ami hazánkban is könnyen beszerezhető, illetve van öszekötési raz is hozzá? (hogy hogyan kell összevezetékelni az ARM-al.)
(#) Peppe válasza ciw hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Szia, ENC28J60 a legtöbbet használt IC. SPI-re kell rákötni és már megy is. Próbáltam és szépen muzsikál.
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Hazánkban könnyen beszerezhető PHY, boltból (besétálsz, és van):
- SMSC LAN8720A (Chipcad) - ennek az a "baja", hogy QFN tokozású, azaz izgalmas dolog beforrasztani, előnye, hogy elég neki 25MHz-es kvarc, nem kell 50MHz-es oszcillátor, viszont csak RMII felületet támogat
Rendeléssel beszerezhető:
- NSC DP83848 (TME, FDH, RS)
- Micrel KSZ8721xx (FDH, RS)

Egyiket sem nehéz bekötni, mivel az MII/RMII bekötése kvázi szabványosnak nevezhető. Általában az IC adatlapját és a gyártó Eval boardját érdemes megnézni, azon hogy csinálta.
(#) ciw válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Köszi, a DP83848 lesz az én barátom.

Egyébként ilyen modult lehet rendelni ithol? Most a kísérletezgetéshez jó lenne.

Peppe, az ENC28J60 már nekem is nagyon régóta muzsikál több projektben is, de elegánsabb az ARM-ban lévő ethernet modult használni, ha már ott lapul a tokban. Ami ráadásul 10/100-as és gondolom, sokkal fejlettebb, mint az ENC.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) kapu48 válasza ciw hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Én javaslom ezt:
stm32f4discovery-extboard
http://www.element14.com/community/docs/DOC-51123/l/element14-quick...-board

STM32F4DIS-BB,
http://www.element14.com/community/docs/DOC-51693/l/stm32f4dis-bb-s...matics

Mert már rajtavan az SD kártya csatlakozás is. És vannak kész libek is hozzá.
STM32F4DIS-BB Discover More Software Examples
http://www.element14.com/community/docs/DOC-51670/l/stm32f4dis-bb-d...amples
(#) _vl_ válasza ciw hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Idézet:
„Egyébként ilyen modult lehet rendelni ithol? Most a kísérletezgetéshez jó lenne.”

Szerintem nem kapsz ilyet itthon, de ebay-ről sem drága. Potyo fórumtársunk is valami ilyesmivel játszik.

Az ENC28J60-nak (meg a 10/100-as nagyobb testvéreinek is) megvan a maguk előnyös oldala. Az elérhető sebesség mondjuk nem tartozik ezek közé
(#) sikolymester válasza ciw hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Én ezt használom legnagyobb megelégedésemre: KSZ8051
(#) cpt.zoltan.simon válasza fecameca hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Szia!

Először én szeretnék kérdezni: angolul tudsz? Mert ha nem akkor egyfelől elég nehéz dolgod lesz, másfelől nem linkelek be angol cuccot.
ARM az egy "elméleti" cég. Processzor magokat dolgoznak ki, és a jogokat eladják. Így ARM-os világban nem is a processzort szokás említeni, hogy pl STM32F207, hanem "csak" a magot, azaz ebben az esetben Cortex-M3.
Számos cég veszi meg a különféle magok implementálási jogát, úgy mint ST Microelectronic, NXP (régen Phillips), és még vagy 30-an legalább. A cég a magot megveszi, de a perifériákat már ő pakolja köré. Így fordulhat elő, hogy pl az ST-nek nincs olyan procija amiben van TFT vezérlő, ellenben ugyanolyan M3-mag mellé az NXP pakolt TFT vezérlőt. A proci neve LPC-1788. Csak példaképpen.
Ennek megfelelően ha elkezdesz valamit csinálni ST-vel, aztán hopp kell a TFT vezérlő akkor a procit cseréled.
Ha az adott periféria mindkét mag mellett szerepel, pl egy Timer:A magra irt programok fognak futni, max annyi gondod lehet hogy a perifériához tartozó regisztereket kicsit másképp nevezi, tehát a "helyesírási hibákat" kell korrigálnod a régi programban, igazítva az újhoz. De ez ugye csak szintaktikai hiba, a programod ettől függetlenül nagy vonalakban kompatibilis lesz, hála a C fordítónak, és az azonos mag-nak.
(#) benjami hozzászólása Jan 20, 2013 /

Én is beléptem a 32 bites vezérlők világába. Beszereztem egy STM32F207V chipet tartalmazó core modult. Programozó nélkül nem volt egyszerű az életre keltése, de sikerült. Fut rajta az első LED villogtató programom. Amivel meg kellett küzdenem az a bootloder használata. Egy USB-HID bootloader (STM Device in DFU Mode) van rajta, amihez elég nehezen sikerült kibogarásznom, hogy nem az "ST-link USB driver" vagy a "STM-virtual serial port driver" kell, hanem egy sttube nevű (amit persze nem tartalmazott a hozzáadott DVD). Így már felismerte a windows, de mivel tudom a programot feltölteni rá? A dvd-n levő Keil uvision csak a JTAG, ULINK és egyéb programozókat ismeri, a DVD-n levő Flash Loader demo, meg csak soros porton hajlandó kommunikálni. Némi keresgélés után megtaláltam a neten (ez sem volt rajta a DVD-n) a DfuSe Demo nevű programot. Ez már hajlandó volt a bootloaderrel találkozni és a programot is fel tudom vele tölteni.
Ezután a hosszú előzmény után egy kérdés: Ez a bootloaderesdi elég nehézkesnek tűnik, ezért be fogok szerezni valamilyen programozót. Amit találtam eddig:

J-Link V8 ARM USB-JTAG Adapter Emulator (19,6$)
- Download speeds: ARM7: 600kB / s, ARM9: 550kB / s, through the DCC up to 800 kB / s
- The maximum JTAG speed 12 MHz 20$)

DIY J-LINK V8 Emulator (21,2$)
- Download rate: ARM7: 600kb/s, ARM9: 550kb/s, DCC max up to 800kb/s
- Max JTAG rate 12MHz

ULINK2 USB JTAG Emulator ARM7 / ARM9 Cortex Ulink II Debug Adapter (23,2$)
- Serial wire viewer (SWV) data trace for Cortex-M up to 1Mbit/s (UART mode)

Ti melyiket választanátok? jelentős árkülönbség nincs közöttük, ingyenes (cserébe lassú) postázással vannak.
Amíg megérkezik a programozó, megpróbálom a soros portot életre kelteni, elvégre nem árt valami debugger (mostanában PIC-en és AVR-en is inkább a soros portot és terminál programot használok debuggernek).

(#) cpt.zoltan.simon válasza benjami hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Helló!

Én Ulink2-t használok. Olcsóbb mint J-Link, és Keil uVision-höz tökéletesen passzol. És úgymond ez a Keil saját eszköze, a többi meg "csak" támogatott. Persze lehet én tudom rosszul.

STM32F207 board

Ulink2

Én nem szoktam szenvedni bootloader-el. Régen volt jogosultságuk, amikor ezek a cuccok heroin árban voltak, ma már szerintem nincs. Másik oldala a dolognak, hogy debuggolni is kell a hardvert, márpedig egy CAN modult neked semmi nem fog leszimulálni. Szerintem el kell felejteni a bootloadert, én minidig bare metal programot írok.
(#) sikolymester válasza benjami hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Jlink EDU -t nézd meg. Ezeknél kicsit azért drágább, de cserébe tök profi.
(#) benjami hozzászólása Jan 21, 2013 /

Köszi az ötleteket mindkettőtöktől. A sebességen kívül mik a különbségek ezek között? Miben tud többet a Jlink Edu a majd háromszoros árért? Nem ismerem a Jtag protokollját, de miben többek ezek egy sima USB-SPI átalakítótól?
Jelenleg maradok az olcsóbb típusnál, ha annyira megismerem ezeket a cuccokat és úgy gondolom szükséges a nagyobb tudású programozó/debugger akkor majd beruházok egy komolyabbra is.
Jól értelmezem, hogy bare metal az oprendszer nélkül működő programot jelenti?
(#) gtk hozzászólása Jan 21, 2013 /

Sziasztok ! Valaki talalkozott mar hasonlo problemaval?
STM32F4 Discovery. OpenOcd / telnet. Barmekkora meretu file beegetes eseten ezt irja ki az openocd / telnet:
Idézet:
wrote 16384 bytes from file ...
(#) sikolymester válasza benjami hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Megnéztem alaposabban, amiket felsoroltál, múltkor okostelóról voltam csak.

Nos, ezek a J-link -ek ~20 USD körül nyilvánvalóan klónok. Szóval csak a jó ég tudja milyenek. Az ulink 2 meg szerintem nem fog csak úgy bármilyen fejlesztő környezettel menni. Most nem másztam bele nagyon, de szerintem csak a Keil-el megy alapból. Eclipse-be nyílván be lehet hekkelni OpenOCD -vel, de az macerás lehet.

Lelked rá, hogy mit választasz persze. Ha nem tervezel mondjuk mást használni mint ST ARM-okat, akkor a legjobb választás az Stlink v2
(#) cpt.zoltan.simon válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Igen, ez az ULINK2 klon. Volt klonom ICD2bol is minden gond nelkul. Azert ezt ajanlottam mert egyfelol Keil-t csak telepiteni kell kezdonek nincs vele gondja, masfelol nalam is majdnem cserere szorult az STM32 NXP-re.
Szerintem ezzel lenne meg a legszelesebb valasztasi lehetoseg, + nem riasztja el hogy gy Eclipse-nel ossze kell kukázni meg hekkelni a fejlesztő környezetet. Bocs az ekezetek miatt most mobilrol irtam.
(#) sikolymester válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Ja, akkor minden klón
Nincs is olyan nagy baj szerintem azokkal, bár biztos lehet meglepetés néha. Az olcsó ár persze értük beszél.

Máskülönben, a Jlink szerintem azért lenne jó, hogy kicsit kardokodjak, illetve benjami kolléga nehezebben tudjon dönteni , mert az gyakorlatilag minden fejlesztőkörnyezetben képes működni. Bevallom őszintén én a Keil-t nem szeretem. Nekem jobban bejön az Atollic, ami eclipse alapú, de pöccre működik minden benne. Persze 32K kódkorláttal jön.
Ha egyszer benjami úgy dönt, hogy a Keil nem olyan faszentos, akkor az Ulink2 rögtön megnehezíti az IDE váltást.

Utóbbi igaz az Stlink debuggerre is, csak ott nem az IDE -be zárja be magát az ember, hanem az ST-s ARM-okba.

Mellékeltem két képet, az első a CoIDE, ingyenes kódkorlát mentes IDE, utóbbi az IAR 32K kódkorlátos IDE. Mindkettő szépen pöccre megy a Jlink-kel és az Stlink-kel is.
(#) pici hozzászólása Jan 22, 2013 /

Nekem van egy stellaris (TI) ICDI-m, demo panelhez adták. De vettem ULINK2-t. Rádugtam és azóta meg hibátlanul KEIL-el. ICDI-t már nem is használom, pedig többnyire TI ARM-okkal dolgozom.
Eclipst ARM-ra elég gáz összehozni. 1 hónap alatt se állt össze rendesen. Ráadásul a proci gyártók szoftver specifikusan adnak ki demokat is, eclips ritkán van a listán.
Eclipset már csak androidos programozásra használom.

Had kötözködjek:
Szerintem korlátos IDE-vel dolgozni olyan mintha tanulnál valamit, csak éppen nem veszed komolyan. 32k kódméret, csak azért mert Keil nem tetszik?
Annó néztem én is az IDE-ket. Na majd ha lesz valahol CoCo, vagy Atollic teljes verzióban, akkor megnézem. Én tuti nem fogok a feladaton, és a célon csak azért lefaragni, mert az IDE nem bírja.
A választás megkönnyítésére: Először deklaráld a feladatot. Aztán nézz hozzá ARM-ot. 3 különféle gyártótól. Ez mondjuk legyen ST, NXP, és TI, csak hogy a legismertebbeket mondjam. És ha ez megvan, már sokkal egyszerűbb kiválasztani a megfelelő programozót. Az meg magával hozza azt is hogy milyen az IDE.
Azért azt vegyük figyelembe, hogy ha jó kódot szeretnél, Keil C fordítója nagyon ott van szerintem. PIC témakörben hasonlítottam a fordítókat, ég és föld volt a különbség. Mivel nem ASM-be progizol, az egész munkád igazság szerint a C fordító körül fog forogni, mellette a Debug eszköz csak annyit számít hogy az IDE-ARM páros közé passzol e vagy sem (azaz támogatott vagy sem).
(#) icserny válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Idézet:
„32k kódméret, csak azért mert Keil nem tetszik?”
Mezei halandóknak a Keil is 32k-ra limitált... Tudom, lehet venni vagy lopni licenszet hozzá, de a korrekt összehasonlításnál ne ezekre alapozzunk!
(#) sikolymester válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Bár megelőztek, de tessék mellékeltem egy képet.
32K kódkorlát van a Keil-nél is kérem szépen.

Eclipse beizzítása egy délután volt. Azóta, köszöni szépen jól működik.

A procigyártók demo projektjeit, meg remekül ki lehet próbálni abban a környezetben, amire kreálták, aztán ha tetszik, akkor köszönöm a forráskódot szépen átemelem az általam preferált IDE -be. Mert nagyon ritka az, amikor nem forráskódot adnak, hanem valamit amit linkelni kell. Bár persze utóbbival sem lenne nagy gond.

Aztán ha egyszer komoly pénzek pörögnek, akkor persze jöhet egy fizetős IDE.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013

Eclipse milyen fordítóval megy? Csak pár éves fordítókat találtam free-be, ha jól emlékszem YAGARTO. GNU-ARM-ot meg csak Linux alá találtam.
Nincs kedve valakinek csinálni egy rendes dokumentációt hogy kell telepíteni? Win, vagy Linux alatt használod?
(#) icserny válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Idézet:
„GNU-ARM-ot meg csak Linux alá találtam.”
Itt is nézd meg! http://gnutoolchains.com/
De ezt se hagyd ki! https://launchpad.net/gcc-arm-embedded
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) cpt.zoltan.simon válasza icserny hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Idézet:
„All toolchains can be easily integrated into Visual Studio”

Ez az első link lapján látható: Ez most akkor azt jelenti hogy a Visual Studio lesz az ARMos cuccom fejlesztő környezete JTAG-os cuccommal és minden egyébbel?
(#) icserny válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Idézet:
„a Visual Studio lesz az ARMos cuccom fejlesztő környezete JTAG-os cuccommal és minden egyébbel?”
Nem, dehogy! Ezek parancssorból futtatható programok.

A Visual Sudio csak akkor lesz a fejlesztői környezeted, ha megveszed a Visual Studio-t (az ingyenes Express kiadás nem jó hozzá), továbbá megveszed a Visual GDB bővítményt.
(#) sikolymester válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Én a Codesourcery Lite -ot használom.Ez nem támogatja a hardveres floating pointot, de egyelőre nem kell, mert a cortex M3-ba amit használok nincs is ilyen. De a GCC ARM Embedded segítségével azt is lehet használni.

Majd lehet jövő héten összedobok egy rövid cikket, hogy hogyan kell bekonfigolni az eclipse-t egy stm32vldiscovery -re mondjuk. De lehet tőlem TI Stellaris launchpad is.
(#) icserny válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Ha lehet választani, az STM32 izgalmasabb volna (a TI Stellaris Launchpadhoz a CCS is használható, memóriakorlát nélkül).
(#) kapu48 válasza icserny hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Itt már szépen képekkel illusztrálva leírtak nektek minden fontos tennivalót:

Bővebben: YAGARTO

Bővebben: For a complete C/C++ development system we need the follo...nents:

Nem olyan nehéz ezt összerakni!
Második nekifutásra biztosan sikerül!

De ha valaki tud egyszerűbbet, jobbat?
Szívesen olvasnánk!

Sőt ha megcsinálná helyettünk!
Az lenne a KIRÁLY
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) sikolymester válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

A yagarto nekem nem ment az ST32-vel. Valami startup gondjaim voltak vele, ha jól emlékszem.
(#) kapu48 válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Szerintem már megoldották!

From the STLINK tutorial.pdf:
http://www.emb4fun.de/arm/stlink/index.html

Igaz még én sem próbáltam ki!
Jó lenne ha valaki leírná, mik a tapasztalatai vele?
Következő: »»   25 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem