Fórum témák
» Több friss téma |
Ha az egyenirányítón van puffer kondi, akkor terheletlen állapotban a brumm feszültség nagyon kicsi, néhány mV. amit 5 V/div állásban nem is lehet látni. Csak a híd egyenirányító legyen, ellenállással leterhelve, és az ellenálláson láthatod a púpokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
Pctáp egyenirányítása után bárhol mérhetek a primeren 1:10 állásban ezek szerint?
Közben elkészültem a leválasztótrafóval is!
Szerintem igen, de mivel eléggé határeset, óvatosan vizsgálódj.
Ez egy házi tápegység, abban mérek. Szóval, ahogy mondod van utána egy 4700mikróF-os kondi, akkor leforrasztom és megnézem. Mellesleg más mérési problémáim is vannak, de, mint mondtam kezdő vagyok a gyakorlatban, azonban lelkes .
A brummot AC állásban tudod jól megnézni ( a DC állás az nem jó erre!), mert 4700 µF-os kondin terhelés nélkül nem hiszem, hogy látsz valamit ( ha igen, akkor az nem az igazi!) !
Steve
Az egyenirányítás után, elvileg nem határeset, mert 230v * 1,41= 324v egyenáram van.
Szerinted igazam van ebben?
Közben az egyenirányítóra rátettem egy 150ohm, jó nagy teljesítményű ellenállást. Jól melegít, de képernyőn megjelent egy hasonló, amit szeretnék és eléggé torz jel. Most más gondom lett, hogy fut az egész. Szeretném, ha valaki kiadna egy könyvet ezzel a címmel: "Az oszcilloszkópos mérések a gyakorlatban, kezdőknek" .
Nagyobb ellenállást tegyél, az majd nem fűt.
Jól mondod, a mérés előtt mindíg számolni kell, hogy legalább nagyságrendileg tudd, hogy hol vagy.
Akár még a kezdők is jól forgathatják: Bővebben: Link
Gyakorlott elektromos ember vagyok, tehát tudom, hogy mi fűt jobban, vagy kevésbé, tehát nem ez a döntő. Egy a lényeg: ez volt itthon. Amennyiben lehet, Tőled is inkább a mérésre vonatkozó válaszokat várom. Előre is köszönöm.
Óóó, köszönöm szépen. Azt hiszem, hogy az antikváriumból éppen ezt a könyvet rendeltem meg.
A hálózati színusztól meg ne várj gyönyörű jelet, még egyenirányítva se. Ezzel együtt a torzítása is csak 10 - 20 % között van.
Itt a probléma: mint említettem, sokkal jobban szeretnék gyakorlatot szerezni, ezért kérdezek.
Nos, rátetttem a pctápot a leválasztó trafóra. A műszer a konnektorba van, földelve.
Rámértem a tl494 ic c1 lábára és elég zajos négyszögjelet kaptam. A mérőfej földjét a pctáp gnd-re kell tenni?
Igen a mért berendezéshez kell földelni. Különben nem tudod mit mérsz.
A mérőfej GND-jét a hálózati egyenirányító negatív pontjára kell kötni. A táp háza le van választva a hálózattól, ezért az nem jó testpont a primer oldal vizsgálatánál.
Neked is köszönöm, a könyvet megkeresem valamelyik on-line antikváriumban. Különben tényleg sokat segítettek.
Csak katt és kicsit várniBővebben: Link
Be kell regisztrálni utána tudod letölteni.
Köszi a linket, nekem is szükségem volt erre.
Itt Bővebben: Link még sok mindent megtalálsz
Egy másik link az Oszcilloszkópiához.
Szia !
Ezek a könyvek is hasznosak lennének, de sajnos nincsenek meg a tárhelyen, ha Neked megvannak és feltöltenéd megköszönnénk.
Sajnos ezek közül csak a "Korszerű oszcilloszkópok" van meg, az is papír formátumban.
Innen:Bővebben: Link"Elektronika-Oszcilloszkópos mérések"
Szia, gerenk! Igazándiból ezek a könyvek engem (is) érdekelnek. Köszi'. Üdv.: Yoe
Kadarist fórumtárs írta
Idézet: „Sajnos ezek közül csak a "Korszerű oszcilloszkópok" van meg, az is papír formátumban.” Megkérjük ha van lehetősége, kedve és főleg ideje /ami drága / beszkennelné és feltöltené mindenki örömére.
Sajnos nincs szkennerem, de venni fogok!
Ez rettenetesen nagy munka. Fényképezni sokkal gyorsabb. De én nem várom el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |