Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   132 / 143
(#) Matatka hozzászólása Dec 2, 2012 /

Sziasztok! Régebben már jártam erre. Most megint van egy diódám Nec ND2510a íróból. Ez ha jól tudom 8x-os. A kérdésem az lenne, hogy mekkora árammal hajthatom meg? Most a következő összeállításban üzemelget: két baby elem a táp (3 volt) előtét ellenállás 6,38 ohm. Így a diódán 2,32 volt esik és kereken 100mA az áramfelvétel. Így ha nem tévedek akkor 232mW teljesítmény jut a diódára szóval gondolom nagyobb áramot nem nagyon bírna el. Pedig jó lenne próba kedvéért a 150-200mA-t kipróbálni.
Tudom áramgenerátor kell a diódának, de elemről sem lesz semmi baja, mert Fluke 187-es multival folyamatosan mérem a hőmegfutást és ha elindulna lekapcsolom.
Köszi a válaszokat!
(#) johnie00 hozzászólása Dec 2, 2012 /

esetleg, 2db 1.5 v -os ceruza elemhez nincs áramgenerátor rajz ? mert az lm317 áramgenerátor rajz 12v tápot ir , amit találtam még áramgenerátort annak is 7.4v táp kell . vagy hajthatom 3v-al a 12v -os vagy a 7,4v-os generátort ??? köszi, üdv.
(#) Matatka válasza johnie00 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Szerintem az lm317 elmegy 3v-ról, de akkor tuti nem lesz több a kimeneti áram 100mA-nél. Ezt az adatlapra alapozva gondolom.
(#) epyn hozzászólása Dec 2, 2012 /

Meg lehet próbálni a tranzistoros áramgenerátorokat is.Ide kicsit többet kell tudni elektronikából,de vannak képletek,ami alapján lehet számolni.
Lehet játszani bipolár+ Fet-es megoldással,is,de a lézerdióda feszültségesése állandó marad.(DVD dióda esetében 2,5V körüli)Tehát minimális tápfesz 2,5V + a tranzisztoron és a monitor ellenálláson eső feszültség.Egy normál NiMH telefonakksi(3,6V) megfelelő alkatrészekkel elég lehet.
De lehet kapni 9V-os elemet is,ha már nagyon ezt akarjátok,vagy kössetek be mégegy ceruza elemet a kettő mellé és igy 4,5V -ot kaptok.
Sok sikert és a szemetekre vigyázni.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) johnie00 hozzászólása Dec 2, 2012 /

köszi a válaszokat , sajnos nem értek egyáltalán az elektronikához, szóval kilőve az utolsó megoldás.

hordozhatóra szeretném építeni a lézeremet, ezért lenne jó a kis 9v-os elem vagy a 2 db 1.5v-os ceruza elem. gondolom a 7,4 v -os áramgenerátor bemeneti feszűltségét nem kellene tulépni , de viszont a 12v -os generátornak meg kevés lehet a 9V ?

hogy tudnám ezt összehozni ?? üdv.
(#) Matatka válasza johnie00 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Ezért engem meg fognak kövezni itt, de én javasolnám neked hordozhatóság szempontjából a 3 voltos gombelem és egy ellenállás használatát áramgenerátor nélkül. A CR2032-es elem 210mA/h-s így egy ellenállással bőven elég, mert nem tud megfutni. Az ellenállás értékét 6 és 7 ohm körül választanám, 250mW-os elegendő. Így lesz a legkisebb hordozható lézered, de kb. csak két órát fog üzemelni egy elemről, utána cserélni kell (102 forint)
Remélem segítettem!
Amúgy Ohm törvény= R=U/I, teljesítmény P=U*I vagy U*U/R (U négyzet/R) ezekkel már bőven jól lehet számolni
(#) epyn válasza johnie00 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

A 3V-ot szerintem felejtsd akkor el.(*szerk: alább van egy javaslat,szódával elmegy kategória *)Maradj a 9V-os rádiótelepnél.
Az tökéletes lesz az lm317-esnek.
Nem kell aggódnod hogy 7,4V 12V vagy a telep 9V-os feszülete.
Egyet kell figyelembe venned:minél nagyobb a tápfeszültség,annál jobban fog melegedni az IC.
250mA-nál(a DVD dióda ajánlott max. meghajtóárama) azért még nem vészes,de kell neki egy kis hűtés.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) kopaszagár válasza epyn hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Köszönöm a választ.
(#) Matatka válasza epyn hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia!
Én az én diódámon 2,32 volt mellett 100mA-t mértem. Szerinted lehet ennél többet adni neki? Pár hsz-el feljebb megvannak az adatai.
Köszi előre is
(#) epyn válasza Matatka hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

2,3-2,5V a dvd dióda működési feszültsége,de pontos adatot nem tudok mondani.
Mértem én már 3,2V-ot is 420mA-rel a diódán,de az el is birta azt az áramot(300-350mW-os,teljesen új,nyitott tokos dióda volt)
Lényeg,hogy nem nagyon lehet tudni,meddig mehetsz el,ha csak egy picit is meghaladod amit bir,akkor ott a vége,azonnal kiég.(ekkor jön a sirás meg hogy szereznem kell még dvd irót )
A hűtés lényeges szempont,bár a dvd-be tervezett diódák,50-60C°-on is elvannak,ha nincsenek agyonhajtva.(névleges optikai teljesitményük 30-50%-a)
DE..Most nézem,8X-os iróból való,azt hiszem 150mA a maximum ameddig elmehetsz jó hűtéssel.Nekem 165mA-on pukkadt meg az As#s 8Xdvd -ből való,egy tavaly nyári kisérlet alkalmával.De nem garantálom ezt az értéket!
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) Matatka válasza epyn hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Köszi!
Ez nagyon jó összefoglaló volt. És kicsit reménykedem is mert sok eltérés lehet a 100mA és a 150mA között. Lehet, hogy kipróbálom majd 140-el. Ha elpukkan, majd szerzek nagyobbat.
(#) Matatka válasza Matatka hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

130-on még tökéletesen megy és nem is melegszik. A fejben lévő (volt) első lencsével szépen füstölteti is a fekete szigszalagot, de csak nagyon közelről. Ez logikus, mert a rendeltetés szerinti használatnál is az írandó lemez elég közel van a fejhez, így nyilván ilyen a fókusz. De akkor milyen lencsét használnak a videókon látott kollégák, akik a lézertől 1-3 méter távolságban is meggyújtják a gyufát??? Ez érdekelne. Meg az hogy van-e valakinek fölösleges modulja. Egyszerűen itt Fehérváron nem kapok sehol.
(#) milangfx válasza Matatka hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Fókuszálható vagy sima(vicc áron van mind2). Régebben az aixiz csinált modulokat, de DX-en most egy sincs, Ebay-en is csak kékek.

Egyszer már átolvastam a topikot még tavasszal, de kudarcba fulladt a project egy Samsung íróval. Valami felismerhetetlen dióda volt benne, se nem nyitott, se nem zárt, de még csak nem is kör alakú.
Most is van egy 10 éves PC-m, ami ehhez a projecthez pont jó lenne, de szintén samsung író van benne, így ezt már inkább szét se szedem.
Pécsett hol juthatnék relatíve olcsón/ingyen írókhoz, esetleg nincs valakinek eladó diódája?
(#) kasas válasza milangfx hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Ennél olcsóbbat nem találsz pirosban:Micsubicsi modul
Vagy ha égetni akarsz: 2Wattos lézer 14e ft ért ajándék szerintem.
(#) kasas hozzászólása Dec 25, 2012 /

Olyan lehet hogy a dvd 250mW 650 modulom menet közben fogja magát és elhalványul ,meg pislog, villog, de teljesen összefüggéstelenül, már a kábelét is levágtam a nyakánál és ujraforrasztottam mert olyan mintha kontakt hiba lenne ,de nem. Önálló életet él viszont nincs benne semmilyen hőszabályzás direkt megnéztem, a leg primitívebb módon van bekötve , még a photo dioda sincs bekötve. Ilyen van? (mondjuk van)
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Előferdült nálam is:
A bondoló vezeték és az azt tartó tüske a diódában szakadozik...Vagyis ha mozgattam akkor csinálta az összefüggéstelen villódzást..Nagyon gyorsan a halálához vezethet ha nem fixálod valami módon.Legjobb ha epoxyval vagy vmi betonkemény ragasztóval kiöntöd a dióda hátát a bekötő tüskéket ha lehetséges,vagy a kábel megmozdulását akadályozod.Jobbat nem tudok.Sok sikert.(nekem sajnos nem volt...)
(#) kasas válasza epyn hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Az érdekes hogy nem kell mozgatni, fogja magát és elalszik aztán 20mp mulva megint süt mint állat és mikor szétszedtem akkor bevan forrasztva mind három láb és beton keményen van rögzülve ,nem kotyog még a nyák sem hajlik pedig ugye a vezeték nincs fixálva a tubushoz csak úgy leng a levegőben .Meg ha ilyen kontakt hiba lenne ott a lézernél akkor már szerintem kinyírtam volna mert úgy rángattam meg húztamk ki a vezetéket (mielőtt szétszedtem volna) és erre sem esett szét.Mikor szétszedtem akkor láttam hogy a vezeték nincs is rögzítve ,én végig a nyákot ráncigáltam amit a dióda tartott ,és még így is szilárd.
A kínaiak jó munkát végeztek
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Titkos beépitett villogtató? Hallottam rengeteg olyan készülékről,ami egy bizonyos üzemidő után elfelejt dolgozni és akárhogy is szervizeltetni kell,vagy mehet a kukába.Orosz csoda gépek ezek,vagy voltak. Bár szerintem semmi ilyesmiről nincs szó.Hogy őszinte legyek,fogalmam sincs mi is lehet ez a dolog.Próbáld meg egy saját különálló genyával,ha úgy is villog,akkor a dióda a ludas
(#) Matatka válasza kasas hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Milyen tápról hajtod? Ha a tápodban jelentősen nagyobb az áram mennyisége, akkor a diódán eső hő hatására meg tud futni a dióda árama. Vagy ha netán adapterrel vagy valami 220-as tápról járatod, akkor sem elég a stabilizált feszültség, hanem áramgenerátor szükséges!! Fontos, mert különben rövid időn belül elhalálozik a diódád.
Biztos vagyok benne, hogy a táp a ludas a dologban. Pont olyat képes előidézni, mint valami kontakt hiba. LED-el már én is jártam így, de azok kibírták.
(#) kasas válasza Matatka hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

A táp egy pentium 1 es 5V 20A DC.A lézer meg egy kínai dvd 250mW egyszerű kis modul fotodioda bekötés nélkül.
A táp 12V járól egy másik zöld lézer is megy de az nem villog.
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Ha PC tápról járatod,akkor a kicsiny terhelés miatt esetleg ingadozhat a táp kimenő feszültsége.Ez is okozhatja a villódzást.
Terheld meg a kimeneteket ventivel,vagy teljesitmény ellenállásokkal amik párszáz milliampert levesznek a tápból.
(#) Matatka válasza kasas hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Epyn kolléga jól írja! A PC táp hajlandó az ingadozásra. Ha jól emlékszem általában pont az 5 voltos ág áramát figyeli és ha az nincs rendesen terhelve, akkor ingadozik. Próba kedvéért megcsinálhatod két ceruza elemről, megfelelő ellenállással. Ha úgy nem villog, akkor tuti a táp a baj. Ha mindenképp tápról akarod, akkor terhelj rendesen, vagy normál trafó plusz lm317 áramgenerátorként bekötve.
(#) kasas válasza Matatka hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

igen én is azt látom hogy a pc táp az ,de ugyanakkor a vezettékkel is baj van mert az nem igaz hogy fogja magát és kialszik ,majd megnyomom a vezetéket egy ponton és világít.
De már elegem van belőle nem fogom szétszedni megint ,és újból levágni egy darabot a vezetékből.
(#) Matatka válasza kasas hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Egy képet mutatsz róla? Érdekel a modul. Nekem az nincs soha.
(#) kasas válasza Matatka hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

piros modul

csak erősebb

Mutatok de sztem ettől nem leszel okosabb, írtam hogy nincs benne semmi nagyon.

De amúgy én ezt ajánlom:ez gyilkos csak nem pontot hanem vonalat vetít messzire.
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Pontosabban :csikot
csik sugárzó
100$-ért ez már nem játékszer...
(#) Matatka válasza kasas hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Köszi, ilyen erős már nem is kell. Majd 22x-es íróból akarok bontani diódát és azt hajtani 400mA-el. Az már elég lenne. De lehet, hogy modul se, kell. Most kísérleteztem led és sima nagyító lencsével, nagyon jó eredményt lehet elérni. Már kaptam is egy 22x-es írót, de pont a dióda volt rossz benne. Majd lesz másik.
(#) mythbuster hozzászólása Jan 23, 2013 /

Sziasztok!

Én egy 16x -s diódával szórakozom, igyekszem kiszerelni a fejből de nehezen akar kijönni. A kérdésem az lenne, hogy már egy diódát gajravágtam, viszont mikor szórakoztam vele a fókuszálással(falra), nem viseltem semilyen védőszemüveget. Nem néztem bele a diódába, viszont nem tudom ekkora teljesítménynél a viszavert fény mennyire károsíthatja a látást?

Ti védekeztek védőszemüveggel vagy csak nekem fordult meg így a fejemben?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) kasas válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Ha egy 5000mW os lenne fehér falon akkor esetleg károsíthatná de az sem távolról csak egy méterről monduk.

nekem egy ilyen sugár ment a szemembe 20cm ről , na az károsította , most már két vakfolt van a szememben.
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Osztozok a vakfoltodban,nekem is kárositotta a szemem a direkt sugár pár éve.
De szerintem a falról visszaverődő dvd dióda fénye egyáltalán nem károsit.Nem jobban,mint a napfény.Főleg mert a fal "rücskös" 1000 felé szórja szét és amúgysem tükröződik a diszperzit,vagy tapéta.
5000mW fehér,szerintem annyi sem kell,mert egy 500mW 445 vagy 405 is elég hogy 5-10 perc után bezsongjon a szemed,igaz ehhez sötétitett szobában kell lenned,ahol mindenhonnét sugárzik a visszaverődés.
Pár hónapja állitgattam a zöldemet(5-600mW) nappali fényben a falra irányitott folttól nagyon hamar megfájdult a szemem.

Következő: »»   132 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem