Fórum témák
» Több friss téma |
De még akkor is probléma a nem azonos + - oldal,ill ha nincs izzó,akkor szintén hamvad.. De már nincs semmi a végéből bent... Nem mérhető a panel,nincs értékelhető mérés..
A pozitív oldalt terheli T1,T2,T3,T4 árama, ez természetes.
Megoldás a problémára? Forrasszak vissza mindent,csak szigeteljem el csillámmal,teszt,ha hamvad ismét? Szereztem MJ15003 tranzisztorokat is.. Nem merem berakni. Szóval hogyan tovább? Szigeteljek,és élesszek?
Ha a trafó primer körében van izzó akkor elvileg nem hamvadhat el...
Szia.Erre már rájöttem,hogy nem viccből mondták,hogy rakjak...
Kimértem a bd242c-ket.. 578 és 548 az értéke,diódavizsgálóval. És csak egy irányba mérhető,a másik irányba szakadást mutat.Gondolom akkor jó lenne.. Nem vagyok magabiztos ebben a témában,azért kérdezek.. De nem nyugszom bele,addig szögelem,addig forrasztom,míg jó nem lesz..
Ezt a mérést elvégezted mielőtt ráadtad a naftát?
Köszönöm a válaszokat.
Igen a kis nyáktrafós dolgon gondolkodok.Most jutott az eszembe,hogy van itthon egy 2X12V puskásom ami ugye bár külön álló szekunderű. A helyzet viszont az,hogy ezt a toroidra tekerős dolgot kihívásként kezelem. Ugyanis már egyszer sikerült.A forrasztó állomásom segéd tápját oldottam meg így kapton szalag és akril lakk és persze némi rézhuzal segítségével.Itt mivel nagyobb hely van a trafón így született ez a gondolat,hogy ezt is megcsinálom ilyenre.Könnyebb a táp rész huzalozása, nem kell még egy trafót a 230-ra kötni és helyet találni neki a házban stb,stb . Ajjaj ez már lehet kicsit off felé húz.
Teljesen szétszedtem,és nem volt test kábel rajta. A 242 is kiforrasztva lett,és úgy mértem. Tehát csak egy + , - , és egy 0 pont lett bekötve.Az is a panelon kiképzett helyre. Semmi más nem volt bekötve. 3 szál kábel.. Mi legyen a további lépés?
Ha a BD242 beültetése után az izzón keresztül jövő pozitív táp leesik 3V-ra, keress zárlatot a BD242 kollektor és a test között.
Feltétlen megnézem,mivel ez már kihívás számomra. Este megírom ha lesz rá időm,hogy mi az eredmény.És köszönöm,hogy segítesz.Dobok 2db csillámot is alá,meg hővezetőkrémet is rakok.
Valami nagyon egyszerű hiba lesz itt, csak hát azt is meg kell találni. Hosszasan tanulmányoztam a panelről feltöltött képeket, azt kell mondjam - korrekt kivitelezés.
Nekem az egyszerű is nagyon nehéz,és bonyolult.. gyakorlat hiányában.. ill csak néha veszem elő az elektronikás szekrényemből a dolgokat.De ezt már nem hagyom rá.. Kihívás.. De az is jó nagyon,hogy többen segítettetek.
Az IC-nél ha nincs meg a +15V és -15V az szerintem nem jó. Ha ennyire elbillen a táp akkor a kimeneten nagy lehet az ofsett feszültség ami az utána lévő tranzisztort túlvezérli, ha jól gondolom. Ha a stabilizálás előtt a negatív ágban még -15V felett van és utána meg csak -5,2V akkor a stabilizálás lehet rossz van maga az IC.
Egyszerűen fogalmazva.. bazinagy zárlat volt.A zárlatot tegnap este megszüntettem. Elvileg ha lesz annyi időm kiderült... mi lesz a végeredmény..
Hát igen. A kihívás, az kihívás. Én is teszek értelmetlen dolgokat. Lehet mi már lusták vagyunk a kihívásokkal szembenézni. Mindkét megoldásnak meg van a maga előnye, és hátránya.
Ugyanaz a hiba.. új csillámmal is a pozitív ágban bődületes áramfelvétel..
Lehet hüle kérdés, nem olvastam végig az eszmefuttatásokat, de a 4n7-gerjedésgátló a végtranyókra trükk volt már? (bocsi ha igen)
Doncso,ha ez az én brokimra szólt,nem volt még témában.Akkor nincs áramfelvétel a pozitív ágin,ha teljesen leépítem a végfokot, su - bd 242c-ket a végéről.. Most cserélek műveleti erősítőt.. Hátha az..
Bizonyos paneleknél szokott gerjedni a végfok, ettől megnő az egyik tápág áramfelvétele, nem emlékszem pontosan mely oldalra, de azt hiszem a végtranyó B-E lábára szoktunk tenni 47nF-et. De nem emlékszem pontosan. Ez okozhat olyan tünetet, hogy látszólag minden alkatrész jő, külön működik, de együtt ezt produkálják.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Kikapcsolt erősítőnél mérj ellenállást a test és a pozitív táp csatlakozás között. A puffereket kösd le a mérés idejére. Nézd meg mekkora az ellenállás a BD242 kollektor és a test között!
+ és 0 pont (test) között az ellenállás 7.68 kohm a műszer 20k méréshatáron... Az egyik bd242c értéke 0 és kollektor között 10.93 kohm a másik 0.70kohm ,20k ohmos méréshatáron.. A fekete műszerkábel a 0 ponton,a piros a kollektoron,azaz a középső felhajtott lábon.A panel mérése a táptól teljesen leválasztva,leforrasztva történt.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Ez nem indokolja, hogy ekkora pozitív tápesés legyen. Milyen izzókat tettél a tápágakba? Meg tudnád mérni a hideg-ellenállásukat? (külön-külön)
Természetesen megtudom mérni hogy mekkora az ellenállásuk.Milyen izzó? Az biztos,hogy wolfram szálas és 230 voltra való. Ha esetleg az izzó csinálja a problémát,akkor kicserélem,de viszont nem magyarázza,hogy "telibe" táplálás (izzó kihagyása) után hamvad a panel.Megnéztem a használt csillámokat,van rajta nyom,mintha valami lett volna alatta.Estére írok.
Mindenre van magyarázat. A felderítéséhez viszont mérni kell, nem is keveset.
Mérek én Teljes sebességgel.. csak legyen időm vele foglalkozni.
+ oldalon 160 ohm, - ágon 92 ohm.. És nem 40w 40w ,hanem 40w és 25w szerintem.. Nem figyeltem.. +oldalon van a 40w,negatív oldalon van a 25w .. Gondolom ez nem jó így.
A 160 ohm-on is csak 10V eshetne, a hibátlan kapcsolás nyugalmi áramfelvétele 60-70mA szokott lenni. Az izzók egyelőre megfelelnek, esetleg ha találsz 60-80 ohm-os hideg-ellenállásút, azt használd.
Az eset tanulsága, ha ilyen nagyot esik a tápfeszültség az előtéten, akkor nem indítunk rá direktbe. Az általam korábban linkelt rajzból keríts egy feliratok nélkülit. Azonosítsd be a panelen a tranzisztorok pozícó-számát! A rajzra írd fel valamennyi tranzisztor kollektor, bázis és emitterfeszültségét. A méréseket testhez képest végezd és jelöld a polaritást! Írd rá az IC tápfeszültségét is, valamint az erősítő kapcsain mérhető tápot és a kimeneti pont feszültségét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |