Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   446 / 730
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Az impedancia mérés biztosan. De egy kis szemrevételezés szaglászás stb is hasznos lehet. Ha a DC-től megégett a cséve akkor azt csak úgy tudod...
(#) szamóca válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Az is megoldás lehet, hogy a hangszórók paraméterit tartalmazó adatlapon található Re értéket, összehasonlítod, a szétszedet hangsugárzókban található , hangszórókon mérhetőekkel.
(#) Bonanza02 válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

1. Részleges zárlat nincs az erősítőben, ha most rendesen működik. Ez kizárt. Volt ugyan zárlat, de kiszáradás helyrehozta ezek szerint.
Erősítő kipipálva, rendben van.

2. A hangszóró tekercse ha leég, akkor nem szól. Ha leugrik a tekercs, akkor súrol vagy megszorul, és a hangszóró nem szól. Az erősítő védelme - ha van kimeneti DC fesz figyelő része a védelemnek - akkor megvédte a hangszóródat.
Hang(falak)sugárzók kipipálva, rendben vannak.

Jótanácsok:
1. Ne legyen legközelebb úgy összekötve 2 db 8 Ohm-os hang(fal,)sugárzó ahogy leírtad. Egyrészt nem írtad, hogy hány Ohm-os volt az ellenállás. De alapból ha 2 db 8 Ohm-os hang(fal)sugárzó párhuzamosan van kötve, az annyi, mintha 1 db 4 Ohm-os hang(fal)sugárzó lenne rákötve az erősítőre. Csak abban az esetben lehet így összekötni őket, ha az erősítő 4 Ohm-os. a az erősítő 8 Ohm-os, akkor a végfok elszáll nagyobb hangerőnél.
2. A hang(fal)sugárzóba én a helyedben beletennék egy biztosítékot sorba kötve. Ha mondjuk a hang(fal)sugárzó 50 Wattos, akkor 2A, ha 100 Wattos, akkor 3,15A. Nem szól bele semmibe, ugyanúgy fog szólni. De ha mégis DC jönne ki az erősítőből, akkor nem a tekercs fog elégni.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) Attilakovács válasza LGS94 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Három programmal próbáltam meg,_nem jók a hírek._A SAL olyan paramétereket adott meg,_hogy 480 literes dobozt számolnak :2DB 110-es csővel aminek 4cm a hossza._Zárt doboz,_szintén többszáz liter._Bandpass-t dobott ki ami tűrhető azt csatolom meg a hangszóró adatokat_WinIsd pro nyitja,_a másik pdf.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) szamóca válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Idézet:
„A hangszóró tekercse ha leég, akkor nem szól. Ha leugrik a tekercs, akkor súrol vagy megszorul, és a hangszóró nem szól. Az erősítő védelme - ha van kimeneti DC fesz figyelő része a védelemnek - akkor megvédte a hangszóródat.
Hang(falak)sugárzók kipipálva, rendben vannak.”

Lehet részleges égés is a tekercstesten, ami "csak" menetzárlatot okoz.
(#) zoka válasza szamóca hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Az a problémám, hogy ezek gyárilag összeszerelt hangsugárzók, és Re értéket nem tudok hozzá találni a jbl oldalán, másrészt nem tudom sérülés nélkül szétszedni.
Mivel a hátsó 2 hangsugárzók 10 Ohm huzalellenállással együtt sorosan lettek bekötve, így ha történt károsodás, az eltérő mértékű kell hogy legyen. Egy példa: ha a táp rákerült egy pillanatra, akkor az első két hangsugárzó 2,5x nagyobb terhelést kapott volna DC-ben, ami azért eltérő mértékben károsította volna, szerintem. Azért a 4 impedacia görbe egymáson már mutat valamit
(#) szamóca válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Ha tudsz mérni, akkor az a legjobb megoldás természetesen, csak erre a többség nincs felkészülve. Ezért írtam egy alternatívát.
(#) Robi85 hozzászólása Jan 25, 2013 /

Sziasztok.

Egy ismerősőm megkért, hogy épitsek neki egy aktiv szubládát. A hangszóró már megvan egy JBL GTO1214-es személyében. Na most metgvan, hogy gyárilag mekkora láda kell neki, de nemtudom, hogy mennyivel kellene túlméretezni a doboz belső térfogatát ahhoz, hogy megkapjam a 49,55 Liternyi térfogatot. Én egy 50x40x40-es dobozra gondoltam. Ez ha jól számoltam akkor 59 liter a belső térfogat (2cm vastag anyaghasználattal). De gondolom ebből még a reflex cső és a hangszóró plusz az elektronikai részek is elvesznek pár litert. Tehát az lenne a kérdésem, ha ekkora dobozt csinálok neki akkor jólesz, vagy nagyon mellé lövünk és kezdhetjük előről?

gto1214td.pdf

(#) elektrorudi válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Szerintem ennyire nem gondolják túl a gyári mérnökök a problémát. Ha azt írják, hogy ilyen hangszóróval, ilyen reflexcsővel ekkora térfogat kell, akkor már figyelembe vették a a hangszóró és a cső térfogat csökkentő hatását is.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Elvégeztem az impedancia méréseket.

A hangsugárzókat még párban lehetett megvenni. Az elsőként megvásárolt pár impedancia mérését már a megvételt követően elvégeztem. Az "első_pár" képen a megvételt követő mérés van összehasonlítva a mostani méréssel) Láthatóan hasonlóak, csak be lettek kicsit járatva. Sajnos a másodszorra vásárolt párról nincs ilyen mérésem, pedig ez lenne a lényeg.

Az "első_együtt" képen az elsőként vásárolt pár látható együtt a mostani mérés szerint. (Valamennyire hasonlóak)

A "második_együtt" képen a másodszorra vásárolt pár látható együtt. (Ezek is eléggé hasonlítanak)

Illetve van egy kép, a "4_együtt" itt jól látható az eltérés az első és másodiknak vásárolt hangsugárzópárok között. Talán más gyártás. Bár inkább az alsó rezonancia tér el, ami nem tudom mit jelent. A 10 Ohm huzalellenálláson keresztül eltérő bejáratást is kapott, ráadásul mégcsak nem is 1 szérián belüli 2 hangsugárzó kapta a soros ellenállás előtétet (hanem egy innen, egy onnan )

Azért az látható, hogy talán nem égett le a tekercs, megszagolva is gyári fa/vatta szagot érezni. Természetesen semmi hibát nem hallok a hangjában sem, persze nincs olyan vájt fülem, de nem is bot a hallásom.

Szerintetek okésnak tűnik, a 2 széria eltérését leszámítva?

Köszi!
zoka
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A Bassbox progival akár trapéz alakú ládát is tudsz méretezni. A program külön számolja a hangszóró , a cső , a merevítések stb térfogtát. A nettó (Vb)térfogatra kell méretezni.
Bővebben: Link
Azonkívül szabástervet (darablistát) is ad.
(#) Levi Jr. válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Mágneskörre, és elektronikára kb. 1.5-2 litert vegyél le, ha nagyon ragaszkodsz az ilyenszintű pontossághoz, de az eredeti méretet megtartva, max. 0.5dB körüli hullámosság lesz az átvitelben az ár (itt-ott a sávban), ami a subsávban nem lesz hallható.
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hali.

Köszi, megcsináltam. Beirtam minden paraméterét a hangszórónak, de nem mutatja, hogy miből mekkora kéne a ládához. Valamit elszúrtam? Nem igazán értek ehhez a progihoz.

Szerk.: Na mégis jólett. A progi szerinti méret a következő: Külső: 50 x 40 x 36,7 cm
Belső: 46 x 36 x 32,7
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) Robi85 válasza Levi Jr. hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hmm... akkor jólenne az a méret amit leirtam? 50x40x40? Ez csak a külmérete a ládának.
(#) Levi Jr. válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

az űrméret mindig belső méretet kell jelöljön, azt azért tartsd meg, ha ajánlják. Az anyag ilyen teljesítménykategóriánál legyen rétegelt lemezből; 16mm már elég, mert ez elég erős rezgésmentes dobozt hozhat. Gyengébb anyagból 18-20mm, legyen, de minden doboznál érdemes a belső élekben 2x2-es vagy 3x3cm es lécből merevítést ragasztani. Ez esetleg egy picit csökkenti az űrméretet, de nem lényegesen azért, nyilván. Ha nagy hengerejű üzemre tervezel, akkor nyugodtan csavarozhatod is a dobozt, önmetsző facsavarokkal, 10-15cm-enként. Hangerőt (db-ben) növel a doboz, ha bent az oldallapok közé erős, keményfa 3x3-as, 4y4-es körüli léccel merevíted az oldalakat, vagy 5cm körüli csíkokkal ugyanezt, a megmaradt anyagból. (aka seprűnyél tökéletesen megfelel merevítésnek)
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Úgy látom, mindenki egyet ért abban, hogy nem égett meg a tekercs.
Köszi.
zoka
(#) villages hozzászólása Jan 30, 2013 /

Szevasztok! Ismeri-e valaki ezeket a mély-közép sugárzókat, illetve tudna- e valaki véleményt mondani róluk.

http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_asztali_audiolejatszo/hangfal_ha...4.html

http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_asztali_audiolejatszo/hangfal_ha...9.html

Minden korrektnek tűnik, de tapasztalat előbbre való, mint a papír!
Köszike!
(#) elektrorudi válasza villages hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Ezek nem túl ismert hangszórók, de az eladójuk annál inkább!
Pl. egy másik fórumon hívták fel a figyelmet arra, hogy "saját fejlesztésű" DAC-ot árul a 60.000,- ért az általad linkelt apróhirdetési portálon, miközben, ugyan az az "általa fejleszett" DAC, külföldről 114$-ért rendelhető... (nézz utána)
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) ptesza válasza villages hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

A másodiknál rácsekkoltam az adatok konzisztenciájára ,és nem a legpontosabb. Az érzékenysége ezzel adatokkal soha nem fogja elérni a 85 dB.-t. Egyébként is gyanús ha valaki ennyire fényezi magát, de írni nem tud hibátlanul...
(#) dani550 hozzászólása Jan 31, 2013 /

Hali mindenkinek.
Subládát szeretnék építeni. A terv már megvan (gyári) a baj az hogy ( nekem legalábbis mert keveset barkácsolok) meg van döntve a hangfal hátulja, és hogy kell jól összeilleszteni a tetejével aljával?Bővebben: Link
Sokallom 6-7e ládáért ha már van egy és csak klónozni kell.
A másik amit kérdezni szeretnék hogy amint a képen is látszik kívülről a hangfal rés.Na arra az oldalra plexi lapit szeretnék persze a hangfal rés maradna, hogy kicsit feldobjam mivel szobába lesz.
Ha rakok bele led szalagot a ládába az befolyásolja majd a hangzást?!
A plexi lapból milyen vastagságút vágassak minimum?
Előre is köszönöm a válaszokat.
U.I. 1,5/1,8-as bútorlap elég lenne? csak mert a plxeci 10mm/15mm vastagságokba van:S
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Levi Jr. válasza villages hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

hmmmm. Öntvénykosarasnak látszanak, nagy, széles mágnessel, jónak látszó, igényes kidolgozással. Ráadásul magyar. Szóval,...látatlanban is venném.
(#) ptesza válasza Levi Jr. hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Az öntvénykosártól jobb a hangja?
(#) szamóca válasza Levi Jr. hozzászólására (») Jan 31, 2013 / 1

Valószínűleg rá is faragnál vele. Ebay-es olcsó cuccokat árul a srác, nem kis árréssel.
Magyarországhoz kb. annyi köze van, hogy itt csinálja a bizniszt. Két három hét gyártási idő, a kínai ingyen szállítás miatt van, nem a gyártás miatt.
Saját fejlesztésűnek mondott DAC-ján, Ott vigyorog a quality check matrica, és innen veszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) lamalas válasza villages hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Udv,

Nem erdemes "no-name" hangszorokkal foglalkozni, nem eri meg hosszutavon. Mivel nem tudni honnan szarmaznak a hangszorok ezert nem szeretnem hatarozottan allitani, de eleg gyanus, hogy ezeket a hangszorokat (is) Kinabol hozzak be az orszagba es nem itthon gyartjak oket. Mivel mas termekkel is "lebukott" mar az elado ezert tole nem vasarolnek semmit sem.
Ha magyar hangszorot szeretnel realis aron akkor a H2000 termekei kozul valassz. Magashangszorot pedig inkabb mas gyartotol vasarolj (tymphany-vifa, esetleg monacor). Nezz szet a neten, tobb forum is foglalkozik DIY hangsugarzo keszitessel.
(#) Levi Jr. válasza lamalas hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

hmmm...ezek a dolgok is benne vannak a pakliban, bár A MArosi Pisti hangszóróit (ha kezdenek elkészülni) mindennél szívesebben vásárlom. hogy mondjak nagyjából megvcáfolhatatlant: a SAL lemezkosarasai 90%-ban ugyanazt tudják, mint a H2000 hangszrók, lényegesen jobb áron. Tehát az ár szempont sajnos mindig a kínai felé dől. Ha ráadásul vékonyabb a lemez aZ ÁTLAGNÁL, AKKOR A MÁGNES, pár mikronnyit elmozdulhat, és a rezgéssel változó geometriájú mágneses tér, egy nemnormális highend-es számára már hallható változást hoz. (halkan súgom, ha jó a lengőszerkezet, kellően könnyű, és nem összecsapott minőségű, akkor én ilyesmit még nem hallok meg. Talán szar a fülem.)

Ez az ebay-es cuccos viszont érdekes...hol bukott le a srác a minőséggel? Érdekelne.
(#) benocs24 hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy egy 50l-es dobozba hány hz-re kell hangolni a reflex nyílást vagyis milyen méretű legyen a cső), hogy az az igazi ütős mélyet kapjunk? A hangszóró adatai lent. Előre is köszönöm a válaszotokat.

Monacor SPP 300/AD
Impedance (Z) 8 Ohm
Free air resonance (fs) 23Hz
Max. frequency range f3–2,000Hz
Music power 250WMAX
Power rating (P) 125WRMS
SPL (1W/1m) 94dB
Suspension compl. (Cms) 0.77mm/N
Moving mass (Mms) 62g
Mechanical Q factor (Qms) 2.25
Electrical Q factor (Qes) 0.30
Total Q factor (Qts) 0.27
Compl. equival. vol. (Vas) 305 l
DC resistance (Re) 6.3 Ohm
Force factor (BxL) 14Tm
Voice coil induct. (Le) 1.4mH
Voice coil diameter 50mm
Voice coil former Kapton
Linear excursion (X) ±5mm
Eff. cone area (Sd) 530cm²
Magnet weight 50oz.
Weight 4.5kg
(#) szamóca válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Számold ki, ne akarj instant kapni mindent.
A hangolási frekvencia f=c/(2*π)*√(A/(V(l+(π*R/2)))

c =a hang sebessége
A= a cső keresztmetszete
V=a doboz térfogata
l=a cső hossza.
A (π*R/2) összetevő a torkolati tényező értéke, ahol R a cső sugara.
A doboz a csővel együtt alkot egy rezonáns rendszert, amit végül be kell majd a cső hosszával mérés alapján pontosan hangolni.
(#) benocs24 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Egyszerűbb dologra számítottam. Valószínű, hogy ennyibe hagyom.
(#) ptesza válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 3, 2013 / 1

Szevasz.

Ha azt akarod ,hogy nettó 50 liter maradjon ,akkor valamivel nagyobbra kell méretezned mert a cső és a hangszóró is elvesz belőle. Legyen 56,6 liter. A 1db cső átm120 -és 245 mm hosszú. Ezzel 45 Hz re hangolod ,gondolom autóban használod így eléri a ~40Hz-es alsó határt , akár 200 W -os szinuszt is kibír, nagyon jó impulzus válasz mellett.Csillapítás nem kell ,de egy merevítés annál inkább.
(#) benocs24 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Helló! Az igazság az, hogy szobába szeretném használni.
Következő: »»   446 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem