Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   445 / 730
(#) r4pt0r válasza szamóca hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Lehet hogy teljesen más elven működik, de egyelőre ezt valószínűleg nem tudjuk meg. Egyébként mit akartál jelölni a nyilakkal, mert hiába nagyítom az eredeti képet ott se tudok kivenni igazából semmit.
(#) szamóca válasza r4pt0r hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

A membrán és a "porvédő" (ha itt az) különálló rész.
(#) r4pt0r válasza szamóca hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Nem hiszem hogy sima porvédő lenne, mert akkor mozogna a membránnal. Gondolom a magas hangokért felelős az a rész.

De az egész szöveg mintha arról szólna, legalábbis egy része hogy fel lett találva a szélessávú hangszóró megint.
(#) szamóca válasza r4pt0r hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

A Tannoy-ék már rég alkalmazzák azt az elvet, de itt valami másról is lehet szó, mert a terhelhetőséget is 10 000W körülire mondja a srác, csak nem talál akkora erősítőt amivel meg tudná hajtani.. És dupla mágneses, tehát csak van valami köze a hagyományos dinamikushoz. Mindenesetre a képen jókora a cucc, ha a tanárbácsi 2kW-os autotrafóval akarja hajtani.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Azért én is kíváncsi lennék pár dologra. Pl : Mit is takar a 'hang minőség. Abban biztos vagyok , hogy középen az egy sima dóm , amivel a magas hangokat sugározza le. De mi a helyzet a fázissal? Szerintem tőle is megkérdezhetnénk. Egyenlőre szkeptikus vagyok. Hiszem ha látom hallom mérem. Ha nem lesz belőle szabadalom ,vagy világhírnév akkor humbukkk... Sajnálom, hogy nem lelkesít a titkolózás. Főleg ,hogy mindenféle díjat kap érte ,és aki adja azt sem tudja miért adja.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Közben gondolkodtam rajta. Nem is kell akkora erősítő ,hogy kipróbálja. Simán rá a 220V-ra. Megfelelő áramkorlátokkal akár a 10 kW-is kivehető fokozatossan , 50Hz nél. Egy ekkora hangszórónak ki kell bírnia adni 50 Hz-et.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Idézet:
„A nagyjából 30 kilogrammos, bivalyerős hangszóró 10–12 ezer watt teljesítményre képes, és akkora a hangnyomása, hogy kellő elővigyázatosság nélkül az ember ujját könnyedén eltörheti. A beleépített óriási mágnesek pedig megbolondítják a mobiltelefont, ha a közelébe tesszük. Többször kipróbálták már a mélynyomót személyautókban is, az egyik alkalommal kiesett az oldalsó szélvédő. Gergely számára az egyik legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy Magyarországon nem kapható olyan erősítő, amellyel a hangszórót meg lehetne hajtani.
- A hangszóró 65Hz-től egészen a 13 kHZ-es tartományig képes a minőségi hangátvitelre, és mindezt 115 decibel nyomás felett.
Azért az látszik, hogy az újságíró érti a szakmát.
A tecsövön már láttam olyan vidit, ahol a 230V-ot rákötötték egy hangszóróra.
Kérdés hogy mennyi lehet az impedancia, ha egyáltalán az van neki.
(#) szamóca hozzászólása Dec 30, 2012 /

Idézet:
„"-Hogyan lehetne érzékeltetni ennek a rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórónak a lényegét?
- Ez a hangszóró nem a hagyományos elv alapján működik. Egyedi mágneskört építettem, amelyben két különálló lengőtekercs mozog, és a légréses indukciója is nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké.
- A hangminőség szempontjából jelenthet-e ez előrelépést a hifi technikában?
- Természetesen. Kiszélesítettem a minimális és a maximális teljesítmény közötti távolságot, kisebb teljesítménnyel is sokkal nagyobb hangteljesítményt lehet hatásosan elérni. Emellett a terhelhetősége is sokkal nagyobb. Ezt a hangszórót szinte lehetetlen elnyűni, hosszabb az élettartama, szélessávú, tisztábban hallható a különbség eközött és bármely másik, hagyományos hangszóró között.
- Szokatlan az, hogy nem érintkeznek az alkatrészek egymással. Ilyennel, vagy ehhez hasonló technológiával találkoztál-e, létezik-e egyáltalán ehhez fogható a nagyvilágban?
- Az a technológia, amit én ehhez fölhasználtam, még nem létezett, vagyis a két különálló lengőtekercs egy mágneskörben alkalmazva még nem volt. Olyan igen, hogy a két tekercs két különálló mágneses térben működött, az én találmányom esetén egy térben vannak, és egymástól elkülönülve koaxiálisan mozognak egymáshoz képest.
- A mágneses térnek van egy energiaszintet növelő hatása is. Hogyan lehetett megoldani a túlfűtés problematikáját?
- Természetesen, ha a mágnes túlmelegszik, akkor a Curie-pont megnő, és veszít a perohmnitásából. Ezt úgy oldotta meg, hogy egy alumínium tégelybe helyeztem az egész mágneses kört, és ezt a kört csatlakoztattam az alumínium kosárhoz. Túlterhelés esetén a mágnes átadja az alumíniumtégelynek ezt a hőt, és teljes mértékben elfűti azt. Ezáltal sokkal jobb lesz a hatásfoka és érzékenyebb is.
Forrás: Innoportal.hu"”
(#) albinolynx hozzászólása Jan 1, 2013 /

Az a baj, hogy 50-50% a létjogosultsága ennek a projektnek. Évenkénti egyszeri alkalomról volna szó.
Az jó lehet kiindulási alapnak, hogy jelenleg mivel szokták megoldani a hangosítást, amivel a "közönség" is elégedett?

Nekem az alapvető problémám, hogy van 10db hangsugárzó és hozzá 4db erősítő. Minden sal, meg mnc. Az erősítők gyáriak, de csak 4 x 45, stb - elég kis teljesítményű berendezések.
Az én elképzelésem, hogy 2-2-1db magas - közép és mély tölcsérrel mindezt ki lehetne váltani. Lehet, hogy megfelelő hangszórókkal épített sugárzók esetén még a tölcsér kivitel sem indokolt.
Ehhez szeretnék valamit kezdésként.
(#) _vl_ válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

20-30 évvel ezelőtt ez menő volt: EVM15B
Ebből oldalanként egy darab, plusz a tetejére valami magas, és kezitcsókolom.
(#) albinolynx válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

A magas gondolom akkor mondjuk 4.000Hz-től dolgozna, vagy hogyan?
Lehet még ilyen újonnan kapni, vagy nézni mást? (eminence kappa?)

Esetleg magasra lenne ajánlatod még?
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) Action2K válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Idézet:
„Az erősítők gyáriak, de csak 4 x 45, stb - elég kis teljesítményű berendezések.”

Most viccelsz? Ha ehhez 4 darab (oldalanként 2-2) megfelelő (98-100dB érzékenységű) hangsugárzót raksz, egy sörsátrat, jó akusztikájú tornatermet, iskolai ebédlőt, de még egy sportpályát is kilehet hangosítani.
(#) albinolynx válasza Action2K hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Tudom, de ezek a most használt sugárzók nem az érzékenységükkel tűnnek ki. Pont emiatt gondoltam egyből a tölcsér kivitelre. Lehet nem optimális választás, de én ic-s végfokra gondoltam (LM3886, TDA7294).
Szimpatikus lenne az EVM-15B-s javaslat, csak újat nem nagyon találtam.

Egy magassugárzó mekkora tartományban dolgozhat?
Találtam pár eminence hangszórót, ami megfelelő lenne, de 3.000-3.500Hz-ig csak.
Ha jól tudom ~150 - 3.000Hz az alsó-felső középtartomány. Talán meg lehetne oldani a teljes tartomány sugárzását az eminence + magas párossal.
(#) albinolynx hozzászólása Jan 2, 2013 /

Ezekről mi a véleményetek?

Eminence Kappa 15" 8Ohm
Eminence Delta 15" 8Ohm

Delta-nak sajnos alumínium tekercse van, de az említett ic-s végfokokkal csak nem lehet kinyírni (szinuszos teljesítménnyel persze).
(#) Davidd válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Üdv! Milyen hangszórót javasolnál nekem a hog scoopokba? Mert ez lett a végleges tervem, és ismerve a t.amp ta2400 as teljesítményét, valami olyan hangszóró kellene. Amit kapasbol tudnek venni meg,de az nagyon nem elismert hangszóró a sal 50100 as, de milyen hangszórót ajánlanál bele, fő szempont meg az lenne hogy Romániában is tudjam beszerezni.
(#) mraulajos válasza Davidd hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Hali!
Ezzel a tip. erősítővel én ilyeneket hajtok. Ennyi pénzért nem drága. Ha gondolod, küldök képet róla privát.Bővebben: Link
(#) Davidd válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Üdv!Tényleg nem lenne drága, de minden áron 18" subot szeretnek.
(#) Davidd válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Találtam egy hangszórót elég borsos ara van, de van hozza adat is.Ez lenne az az adatai pedig a mellékletben lesz. Ezekből az adatokból latszik gondolom hogy megfelelo-e hogscoop ládába.

C18-650EL.pdf

(#) Flatlander hozzászólása Jan 7, 2013 /

Sziasztok

Szereztem két eléggé lerobbant videoton hang(falat)sugárzót két 20as mélyközép,két közép és egy magas van benne.Teljesen át akarom alakítani csak 3utasra.A doboz adott ugye 37liter,szerintetek egy 25ös mélyközép zártként jólenne bele?Milyen 25öst ajánlanátok ami árban sem húzós de azért egész szépen szól? Gyárin semmi kép sem szeretném hagyni szerintem túl zsúfolt ennyi szóró* már,meg a dobozt is helyrekell kicsit ráznom.

*Só, bors?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) Levi Jr. válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

szerintem hagyd egyben az egész rendszert és az egyik 20-as helyére alakítsd át az egyik 20-as passzív membránná. Ha a rendszer minden egyébben zárt, meglepődhetsz, mennyit javul egy 25-ös hangképe felé a mélyátvitel.
(#) Flatlander válasza Levi Jr. hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Azért akarom átalakítani mert a magasok és a nagyobbik közepeken kívül a többi nem igazán használható... a két kissebb közép még csak csak,de mindkét 20asnak elvan porladva a széle ami még nem is lenne baj,de mindkettőböl hiányzik az egyik keretestül.Mindenképp maradok az átalakításnál,kb úgy fog kinézni mint a dc 3010-es csak 25ös mélyközéppel.
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Normális 18"-os hangszórót 70-100 ezer forint között kapsz, darabonként.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) valory hozzászólása Jan 14, 2013 /

Sziasztok,

szereztem egy pár M.N.C. Sunflower 10 colos (model:30310, 8OHM-os) hanszórót, és szeretnék nekik dobozt építeni. A kérdésem az lenne, hogy használhatom a mellékelt SAL doboztervét, illetve a magas/közép hangszórókat, amiket ajálanak a tervben (és azokból melyiket, hisz 3-4 modell van felsorolva). Házimozi rendszerre lenne kötve, ezért nagyon fontos, h szépen szóljon. Sony STR-DE 445 rendszerre lesz kötve.

SAL 3 utas reflex hangfal 25cm-es hanszóróval
(#) ptesza válasza valory hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Nagyon jól érzed.
Idézet:
„Hisz 3-4modell van felsorolva.”
Hogy lehetne jó mindegyikhez? Ez a füzet olyan mint a legó ha elkészül doboz lesz. Van kiesebb közepes nagyobb. stb. Felejtsd el.
(#) LGS94 hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok! Egy mélynyomót mekkora frekvencián érdemes kiemelni? Házimozihoz szeretnék egy jó ládát ami minden mély hangot jól átad és érezhetővé teszi. Miket kell figyelembe venni tervezésnél?
(#) Action2K válasza LGS94 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szia! 120-150Hz alatti sáv kell csak. Kiemelni, azaz hangerőt adni meg úgy adsz, ahogy akarod. Amúgy a gyári házimozik már csak a sub tartományt küldik ki.
(#) LGS94 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szia! Winisd-el próbálgatok tervezgetni de nem nagyon értem pl reflex cső hosszra is kiír több mint 1 métert SPL-t szoktam csak nézegetni igazából csak ezt tudom,hogy mit is mutat meg Group Delay és Phase Plot-ot nem tudom mit mutat meg. Olvastam, hogy a reflex csővel lehet hangolni a ládát de nem értem Winisd-ben ezt, hogy tudom megtenni?
(#) Attilakovács válasza LGS94 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

A Thiele-small paramétereket kell figyelembe venni.A reflex csö átmérőjétől függ a hossz,de ha olyan hosszút számol ki valószínű zárt dobozba való a hangszóró.Esetleg próbálj meg bandpass rendszerűt tervezni.Milyen tipus a hangszóró?Ha megadod a tipust tervezek neked egy jó subot,ha lehet belőle.
(#) LGS94 válasza Attilakovács hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

SAL SRP 3040 igen igazából zárt dobozba való de jelenleg reflexben van így jobban bejött a hangja de így se ad megfelelő effekteket pl filmeknél vagy ennyit tud csak mivel nem egy nagy szám hangszóró! Most jelenleg egy 73 literes dobozban van de szubcső küröl ki van purhabbal fújva egy hasáb alakban ami kiszorít belőle legalább 10 litert + szivacs hangelnyelő anyag merevítések.
Most szeretnék neki normális szép dobozt készíteni neki azért érdeklődöm természetesen meghallgatom, hogy te milyen tervet javasolnál! Bővebben: Link
(#) zoka hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok!

Sajnos ma sikerült egy kis üdítőt borítani az erősítőbe, működés közben, és nem tetszett neki a dolog. Nem én követtem el a hibát, de ahogy mesélték, furcsa hangokat adtak a hangsugárzók . Félek, hogy nem kapcsolták le azonnal, másrészt később, mondván hátha kiszáradt, újból bekapcsolták... Az erősítőben volt védelem, de az üdítő aláfolyt és a relé ki-be kapcsolgat. Továbbá az IC-s erősítő lábait is összeköthette az ital. Egyébként kitisztítva nagy nehezen elindult, de részleges zárlatok biztos keletkeztek.

De az erősítő nem számít. A kérdésem: tudna valaki segíteni, hogy hogyan tudnám megvizsgálni, hogy károsodottak-e a hangsugárzók?
Látható hibájuk nincs, meghallgattam, semmi szokatlant nem tapasztaltam, de ettől még szeretnék jobban is megbizonyosodni róla.
Egyenáramú ellenállás mindegyiken 5,8-5,9 Ohm (Viszont 8 Ohm-osnak van feltüntetve). Hangváltón keresztül mérve (szét nem szedem).
Egy sztereó erősítőről ment oldalanként 2-2 (összesen 4 hangsugárzó). A jobb és bal csatornán is párhuzamosan volt kötve egymással a 2-2 doboz, viszont mindenhol a páros egyik tagja 10 Ohm huzalellenállással volt csillapítva.
Ezért ha károsodtak, volna szerintem nem egyformán. Éppen ezért vajon egy impedanciagörbe a 4 hangsugárzón mérve egy ábrára vetítve kimutatná a hibát (ha van)?

Köszi előre is.
Következő: »»   445 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem