Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Ha egy nullkomparátort építesz, és nincs pozitív visszacsatolás, vagy is hiszterézis, akkor az "kapkodni fog" a kapcsolási határon. Akár komparátor az IC akár nem. De videó helyett inkább a rajzát tehetted volna fel, mert azt hogy billeg készséggel elhisszük kép nélkül is. üdv! proli007
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kikérni a csatolt áramkörrel kapcsolatban. A célom, hogy a PC hangkártyája által kiadott sztereó hang spektrumát megjelenítsem egy LED mátrixon. Igazából már kész, működik a dolog, csak az analóg erősítő, szűrő részében bizonytalan vagyok, nem az erősségem az analóg elektronika. Tehát a jobb és bal csatornát összegzem, felerősítem, 2.5 V köré eltolom, illetve 4,8 kHz körüli törésponttal meg is szűröm. Mivel fázisfordító a kapcsolás, így beraktam még egy fázisfordító aluláteresztőt, szintén 4,8 kHz-es törésponti frekivel. Szerintetek ez a kapcsolás így mennyire életképes? Sajnos nincs oszcilloszkópom, így csak szimulálni tudtam. Hasonló kapcsolás van most is a PIC előtt, működik a dolog, de ugye nem mindegy, hogy csak működik vagy igényes is... A szimulációban a négyszögjel paraméterei: 0-0.2 V-os tartomány, 1 kHz. A kék jelet ne vegyétek figyelembe, mert ott a 0 van megjelenítve.
Helló.Lenne itthon egy olyanom hogy ua 339pc és hogy ebből a típusú műveleti erősítőből lehet-e fülhalgatóhoz való erősítőt csinálni?Nemtudom hogy ezt a kérdést ide írjam-e ezért ha rossz helyen van akkor elnézést érte.
Hello!
Életképes, bár a bementi szűrő alsó határfrekvenciája indokolatlanul alacsony. Visszafordítani meg minek a jelet. A hangfreki váltóáram, kutyát nem érdekli hogy milyen a fázisa. Miért négyszögjellel próbálod? üdv! proli007
Hello!
A 339 nem műveleti erősítő, hanem komparátor. Erősítési célokra nem épp a legmegfelelőbb. üdv! proli007
Először is köszönöm, hogy válaszoltál!
A második, egységnyi erősítésű, invertáló szűrőt a meredekebb levágás miatt raktam be egyrészt, illetve hátha később meg is akarom jeleníteni a jelet a LED-eken, bár azt a fázisfordítást senki nem venné észre A határfreki, meg azért ilyen alacsony, mert nézegettem zenei hangminták spektrumát (Matlab-bal) és azokon az látszódott, hogy a lényeges komponensek 5 kHz alatt vannak, illetve azért sem akarom túl szélesre venni a frekvenciasávot, mert csak 32 pontos a Fourier trafóm, így túl nagyok lennének a lépésközök. Ennek mondjuk alaposan nem néztem utána... A négyszögjelet csak próbának raktam be, hogy jól meg lehessen különböztetni a két jelet egymástól.
Hát akkor ezzelsem építek "erősítőt".Azért köszönöm a válaszod.
Hello!
A lényegi kérdést nem befolyásolja. Gondolj bele. Egy nullkomparátor, az végül is egy erősítő, csak a nullátmeneti szakaszon, a nyílthurkú erősítésével dolgozik. Tehát mikor a két bemenet egál, akkor néhány mV differenciális feszültségen belül, de még is analóg módon a kimenet átmegy táptól-tápig. Egy jel viszont amit feldolgozol, mindig tartalmaz zajt. A zaj rámodulálódik a bemeneti jelre, és amikor épp a kapcsolási ponton van az erősítő ezt erősíti. Amikor már jóval felette-alatta van, akkor már nem látszik be a zaj. Zaj sokféle képen előállhat. Termikus - félvezető v. sörét - hálózati brumm- hálózati zavar - táp visszahatás. ezért alkalmazunk hiszterézises komparátort, ahol a ki és bebillenési szintek, nem azonos feszültség ponton van. Ha a zaj nagyobb mint a hiszterézis, akkor is "krepegni fog" a komparátor az kritikus ponton. Ha kisebb, akkor "csak" mintegy csökkenti a hiszterézist. Vagy is két feladat van. Szűrni a bementi jelet a zajtól, és a komparátor hiszterézisének nagyságát oly módon megválasztani, hogy az ne legyen se kicsi a zajhoz képest, se nagy amihez használjuk. üdv! proli007
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy meglehet-e hajtani egy műveleti erősítőt pusztán jelel, + táp nélkül?
Persze meg lehet, de kimenő jeled, az nem lesz, csak valami nagyon nagy csillapítással. Akkor meg mi értelme.
Hello!
Egy erősítő nem a bementi jelet erősíti fel, hanem a bemenő jellel vezérel egy áramkört, ami a tápfeszültségből nyeri az energiáját. Ahol a kimenetén az áram/feszültség arányos lesz (függvényben lesz) a bementi jellel. Ha önmagát a jelet lehetne erősíteni, az 100% feletti hatásfokot jelentene. Azért manapság ötpercenként adnának egy Nobel díjat. üdv! proli007
Hello, hacsak úgy nem, hogy a jeled rajta ül egy több voltos némileg terhelhető egyenszinten. (" távtáplálás")
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Köszönöm a válaszokat. Csak azon gondolkodtam el elektronika órán, hogy leveszem a detektoros rádiómról az antennám, és meghajtok a bejövő jellel( Kossuth) egy pl: uA741-es ic-t, pozitív visszacsatolással (hogy erősödjön az out), de akkor ez nem kivitelezhető, köszönöm a válaszokat.
Találtam itthon egy d7231-es műveleti erősítőt ami egy kis japán tv-be volt beleszerelve közvetlen a hangszóró elé.Az lenne a kérdésem hogy így kivettem az ic-t a tv-ből milyen áramkörrel tudnám munkára fogni?
Szia!
Az adatlap szerint ez egy függőleges eltérítő IC, ezért hangerősítésre (ha arra akarod használni) nem lesz jó.
Pedig a kapcsolása szerint a tv-ben is erre a célra volt használva és egy 1W-os hangszórót hajtott meg.De lehet erre a célra is használni?
Végül is lehet, hogy hangerősítőnek is köthető, mert az elv ugyanaz mindkét esetben. Nem tudod visszarajzolni a tévés kapcsolást?
Sajnos már nem mivel a panel meg volt égve és nem lehetett látni rajta a kapcsolását...
Adatlapja szerint hangfrekis végerősítőként lehet használni, vagy eltéritő tekercs meghajtóként.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Ebben az esetben szedj össze rajzot a netről, mert van egy pár. Példa.
És a példakapcsolással működne úgy mint hangfreqvenciás erősítő?
Kipróbálod és megtudod. A 25-ös ponttal nem kell foglalkozni, mert az a visszacsatolás a vezérlő felé. De ha esetleg lenne rajz a megégett tévéhez, akkor az lenne a legjobb.
ez a noname család közé tartozott még a vezérlő ic-ről sem találtam semmit...megépítem még ezt a kapcsolást és meglátom hogy működik-e vagy sem.A válaszokat köszönöm.
Üdv.Meg tudná valaki mondani,hogy mi okból van ebben a kapcsolásban elpocsékolva két műv. erősítő?Figure3.ESP Meg lehet ezt csinálni egy tokon belül is nem?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Én nem nagyon vágom az 'englis'-t; de mintha azt írná: csak egy csatornát mutat be, a másik, a szokásos dupla OpAmp, másik fele. Kvázi 2x2.
Ja ,úgy értem.Ok, tényleg erre nem is gondoltam.Én se vágom az inglist annyira fordítgatni is lusta vagyok...kösz.
Szia! Íme az egyszerűbb változat.
Amit belinkeltél annak az a jellemzője, hogy az egyik kimeneti ág rövidre zárásakor, a másik jelerősítése megváltozik. A trafós szimmetrizálót pótolja - írja Elliott. Előállítja a bemenő jel inverzét, és mindkét ágban egy-egy erősítőt helyez el, melynek visszacsatolását az átellenben lévő kimenet rövidre zárása elvonja.
Oh,köszönöm.Ez jobb lesz egyszerűbb tényleg.
Sziasztok! Szeretnék egy kapcsolást létrehozni, amely 0-5V feszültségből pl. 1/x függvény szerinti kimenõ feszültséget hoz létre (bemenõ feszültség 0-50V Dc tizedrészre leosztva). A lényeg az lenne, hogy a bemenõ- és kimenõ feszültség szorzata egy konstans számot adna. Lehetséges ez? Köszönöm a választ!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |