Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   35 / 107
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello!
Ha egy nullkomparátort építesz, és nincs pozitív visszacsatolás, vagy is hiszterézis, akkor az "kapkodni fog" a kapcsolási határon. Akár komparátor az IC akár nem. De videó helyett inkább a rajzát tehetted volna fel, mert azt hogy billeg készséggel elhisszük kép nélkül is.
üdv! proli007
(#) Atielektro hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kikérni a csatolt áramkörrel kapcsolatban. A célom, hogy a PC hangkártyája által kiadott sztereó hang spektrumát megjelenítsem egy LED mátrixon. Igazából már kész, működik a dolog, csak az analóg erősítő, szűrő részében bizonytalan vagyok, nem az erősségem az analóg elektronika. Tehát a jobb és bal csatornát összegzem, felerősítem, 2.5 V köré eltolom, illetve 4,8 kHz körüli törésponttal meg is szűröm. Mivel fázisfordító a kapcsolás, így beraktam még egy fázisfordító aluláteresztőt, szintén 4,8 kHz-es törésponti frekivel. Szerintetek ez a kapcsolás így mennyire életképes? Sajnos nincs oszcilloszkópom, így csak szimulálni tudtam. Hasonló kapcsolás van most is a PIC előtt, működik a dolog, de ugye nem mindegy, hogy csak működik vagy igényes is...
A szimulációban a négyszögjel paraméterei: 0-0.2 V-os tartomány, 1 kHz.
A kék jelet ne vegyétek figyelembe, mert ott a 0 van megjelenítve.

Kapcsolas.PNG

(#) szikorapéter hozzászólása Jan 26, 2013 /

Helló.Lenne itthon egy olyanom hogy ua 339pc és hogy ebből a típusú műveleti erősítőből lehet-e fülhalgatóhoz való erősítőt csinálni?Nemtudom hogy ezt a kérdést ide írjam-e ezért ha rossz helyen van akkor elnézést érte.
(#) proli007 válasza Atielektro hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Hello!
Életképes, bár a bementi szűrő alsó határfrekvenciája indokolatlanul alacsony. Visszafordítani meg minek a jelet. A hangfreki váltóáram, kutyát nem érdekli hogy milyen a fázisa. Miért négyszögjellel próbálod?
üdv! proli007
(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Hello!
A 339 nem műveleti erősítő, hanem komparátor. Erősítési célokra nem épp a legmegfelelőbb.
üdv! proli007
(#) dbase válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Továbbra is az alap kapcsolásom ez:
Bővebben: Link
Csak a kimenetén 1-1 led.
(#) Atielektro válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Először is köszönöm, hogy válaszoltál!
A második, egységnyi erősítésű, invertáló szűrőt a meredekebb levágás miatt raktam be egyrészt, illetve hátha később meg is akarom jeleníteni a jelet a LED-eken, bár azt a fázisfordítást senki nem venné észre
A határfreki, meg azért ilyen alacsony, mert nézegettem zenei hangminták spektrumát (Matlab-bal) és azokon az látszódott, hogy a lényeges komponensek 5 kHz alatt vannak, illetve azért sem akarom túl szélesre venni a frekvenciasávot, mert csak 32 pontos a Fourier trafóm, így túl nagyok lennének a lépésközök. Ennek mondjuk alaposan nem néztem utána...
A négyszögjelet csak próbának raktam be, hogy jól meg lehessen különböztetni a két jelet egymástól.
(#) szikorapéter válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Hát akkor ezzelsem építek "erősítőt".Azért köszönöm a válaszod.
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Jan 27, 2013 / 1

Hello!
A lényegi kérdést nem befolyásolja. Gondolj bele. Egy nullkomparátor, az végül is egy erősítő, csak a nullátmeneti szakaszon, a nyílthurkú erősítésével dolgozik. Tehát mikor a két bemenet egál, akkor néhány mV differenciális feszültségen belül, de még is analóg módon a kimenet átmegy táptól-tápig.
Egy jel viszont amit feldolgozol, mindig tartalmaz zajt. A zaj rámodulálódik a bemeneti jelre, és amikor épp a kapcsolási ponton van az erősítő ezt erősíti. Amikor már jóval felette-alatta van, akkor már nem látszik be a zaj.
Zaj sokféle képen előállhat. Termikus - félvezető v. sörét - hálózati brumm- hálózati zavar - táp visszahatás. ezért alkalmazunk hiszterézises komparátort, ahol a ki és bebillenési szintek, nem azonos feszültség ponton van. Ha a zaj nagyobb mint a hiszterézis, akkor is "krepegni fog" a komparátor az kritikus ponton. Ha kisebb, akkor "csak" mintegy csökkenti a hiszterézist. Vagy is két feladat van. Szűrni a bementi jelet a zajtól, és a komparátor hiszterézisének nagyságát oly módon megválasztani, hogy az ne legyen se kicsi a zajhoz képest, se nagy amihez használjuk.
üdv! proli007
(#) ELKO26 hozzászólása Jan 30, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy meglehet-e hajtani egy műveleti erősítőt pusztán jelel, + táp nélkül?
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Jan 30, 2013 / 1

Persze meg lehet, de kimenő jeled, az nem lesz, csak valami nagyon nagy csillapítással. Akkor meg mi értelme.
(#) proli007 válasza ELKO26 hozzászólására (») Jan 30, 2013 / 1

Hello!
Egy erősítő nem a bementi jelet erősíti fel, hanem a bemenő jellel vezérel egy áramkört, ami a tápfeszültségből nyeri az energiáját. Ahol a kimenetén az áram/feszültség arányos lesz (függvényben lesz) a bementi jellel. Ha önmagát a jelet lehetne erősíteni, az 100% feletti hatásfokot jelentene. Azért manapság ötpercenként adnának egy Nobel díjat.
üdv! proli007
(#) Medve válasza ELKO26 hozzászólására (») Jan 30, 2013 / 1

Hello, hacsak úgy nem, hogy a jeled rajta ül egy több voltos némileg terhelhető egyenszinten. (" távtáplálás")
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) ELKO26 hozzászólása Jan 31, 2013 /

Köszönöm a válaszokat. Csak azon gondolkodtam el elektronika órán, hogy leveszem a detektoros rádiómról az antennám, és meghajtok a bejövő jellel( Kossuth) egy pl: uA741-es ic-t, pozitív visszacsatolással (hogy erősödjön az out), de akkor ez nem kivitelezhető, köszönöm a válaszokat.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 31, 2013 /

Találtam itthon egy d7231-es műveleti erősítőt ami egy kis japán tv-be volt beleszerelve közvetlen a hangszóró elé.Az lenne a kérdésem hogy így kivettem az ic-t a tv-ből milyen áramkörrel tudnám munkára fogni?
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Szia!
Az adatlap szerint ez egy függőleges eltérítő IC, ezért hangerősítésre (ha arra akarod használni) nem lesz jó.
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Pedig a kapcsolása szerint a tv-ben is erre a célra volt használva és egy 1W-os hangszórót hajtott meg.De lehet erre a célra is használni?

Végül is lehet, hogy hangerősítőnek is köthető, mert az elv ugyanaz mindkét esetben. Nem tudod visszarajzolni a tévés kapcsolást?

Sajnos már nem mivel a panel meg volt égve és nem lehetett látni rajta a kapcsolását...
(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Adatlapja szerint hangfrekis végerősítőként lehet használni, vagy eltéritő tekercs meghajtóként.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013

Ebben az esetben szedj össze rajzot a netről, mert van egy pár. Példa.

És a példakapcsolással működne úgy mint hangfreqvenciás erősítő?

Kipróbálod és megtudod. A 25-ös ponttal nem kell foglalkozni, mert az a visszacsatolás a vezérlő felé. De ha esetleg lenne rajz a megégett tévéhez, akkor az lenne a legjobb.

ez a noname család közé tartozott még a vezérlő ic-ről sem találtam semmit...megépítem még ezt a kapcsolást és meglátom hogy működik-e vagy sem.A válaszokat köszönöm.
(#) saraha hozzászólása Feb 6, 2013 /

Üdv.Meg tudná valaki mondani,hogy mi okból van ebben a kapcsolásban elpocsékolva két műv. erősítő?Figure3.ESP Meg lehet ezt csinálni egy tokon belül is nem?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) granpa válasza saraha hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Én nem nagyon vágom az 'englis'-t; de mintha azt írná: csak egy csatornát mutat be, a másik, a szokásos dupla OpAmp, másik fele. Kvázi 2x2.
(#) saraha válasza granpa hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Ja ,úgy értem.Ok, tényleg erre nem is gondoltam.Én se vágom az inglist annyira fordítgatni is lusta vagyok...kösz.
(#) reloop válasza saraha hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Szia! Íme az egyszerűbb változat.
Amit belinkeltél annak az a jellemzője, hogy az egyik kimeneti ág rövidre zárásakor, a másik jelerősítése megváltozik. A trafós szimmetrizálót pótolja - írja Elliott. Előállítja a bemenő jel inverzét, és mindkét ágban egy-egy erősítőt helyez el, melynek visszacsatolását az átellenben lévő kimenet rövidre zárása elvonja.
(#) saraha válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Oh,köszönöm.Ez jobb lesz egyszerűbb tényleg.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok! Szeretnék egy kapcsolást létrehozni, amely 0-5V feszültségből pl. 1/x függvény szerinti kimenõ feszültséget hoz létre (bemenõ feszültség 0-50V Dc tizedrészre leosztva). A lényeg az lenne, hogy a bemenõ- és kimenõ feszültség szorzata egy konstans számot adna. Lehetséges ez? Köszönöm a választ!
Következő: »»   35 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem