Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   341 / 563
(#) BarnaPili válasza tpeter91 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Szia!
Ferritet tudsz TV sorkimenőkből kiszedni,de lehet vásárolni több helyen.A tapasztalatszerzéshez pedig Innen - Idáig olvasd el.
István
(#) granpa válasza tpeter91 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
És 'téma képei' böngészése; van nyákterv, kapcs.rajz, stb.
(#) Tubi56 válasza tpeter91 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Én is azt tanácsolom, hogy olvasd végig a fórumot és közben a géped építésével is foglalkozhatsz! Nem fogod meg bánni!
Hogy hol találsz vagy vásárolhatsz alkatrészeket trafót stb. az is le van írva!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) Ge Lee válasza tpeter91 hozzászólására (») Jan 27, 2013 / 1
 
Nem nagyon értem mihez kell a 200A, amikor már a 130-al sem nagyon lehet hegeszteni (nekem a 6-os laposvasat is elvágta), arról nem is beszélve, hogy az automata is szűk keresztmetszet lesz már. Pl. ez is egy tanács volt a sok közül.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Na az ilyenek nagyon jók! Pl én ezt a magam részéről köszönöm szépen!
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Tartószerkezetek hegesztéséhez, ipari használatra nem kevés a 400A sem! 3F/10A-ről 12kW kihozható. Ki tudja mire kell neki
(#) dara válasza tpeter91 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Én egyszer kiváncsiságból,felturbóztam az egyik gépemet,160A re.Le is írtam itt a fórumon.A 3,25 pálcát ette ahogy illik,mérve volt a 160A,de a vasúti sínt szét tudtam volna vágni vele.Ez még ment a hálózati 16A rel.Neked mi a fenének kell 200A egy fázison?Mivel azt írod hogy 130A,vagy 200A.Tudod mi a külömbség?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Háromszor el olvastam a hozzászólását,megint egy ifjú titán.Több típusú gép leírása szerepel itt akár a 200A cél is kitűzhető,segítünk.Minden itt van a fórumon ami neked kell.Ha 200A gépet méréssel tanúsítasz,te leszel itt a KIRÁLY.
(#) tpeter91 válasza dara hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Párszor már átfutottam a fórumot, bár jó terjedelmes, igazából azért gondoltam a 200A-es gépre, mert nem baj ha van a gépben tartalék, ha éppen valami vastag anyagot kéne hegeszteni, de valóban kezdetnek a 130-as is jó lenne, bár a turbózott 160-as is jól hangzik.
Igazából a hálózat nem lenne probléma, van 3X25A.
Az áramkör megépítésével nem lenne probléma, csak a trafóval, esetleg azt kompletten venni is lehet valahol, valakitől?
(#) berobbantam válasza tpeter91 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Helló
Az én bénázásomnak köszönhetően elég ha a 300. oldaltól átnyálazod a topikot.Ott megtalálod a nyákterveket is ami egy 200 amperes gépé és Tubi kolléga keze munkája.Én kisebb frekin járatom és más igbt-kel de 130 amper felett van a vége.Pontosan még nem sikerült belőnöm mivel nincs mivel áramot mérnem.A trafó sem nagy ördöngősség.Kellő odafigyeléssel elkészíthetőek.Az áramváltónak és a leválasztónak pc tápból tudsz bontani magot.A főtrafónak és a folytónak pedig jó az u-57-es ami régi tv-ből bontható.Nekem a főtrafóm 4 pár u-57-es és toroid formában van megtekerve.A folytóm 2 pár u-57-es.Jah és ez a "maci".Segédtápnak ha rám hallgatsz hagyómányos trafós megoldás választasz.Én ezen a területen nem békültem meg igazán a kapcsoló üzeműekkel.Persze ez csak az én szerény véleményem és nem mint hozzáértő írok
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Idézet:
„Persze ez csak az én szerény véleményem és nem mint hozzáértő írok”

Dehogynem,ki megjárta a "poklot" és üdvözült az már hozzáértő,neked a kitartásod adta az erőt,hogy végigcsináld.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Peraze végigcsináltam,de ez inkább a Ti érdemetek mint az enyémÖszintén szólva én minél több infót összecsipegettem annál inkább rájöttem mennyire nem értek hozzá.Evvel egyetemben viszont egyre büszkébb vagyok magamra,hogy mégis sikerült
(#) kissadam válasza berobbantam hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Erről ez jutott eszembe:Bővebben: Link. Kitartás és minden sikerül. Bárcsak ott tartanék már ahol te, neki kellene már esni a megvalósításnak is....
(#) zbartalos hozzászólása Feb 1, 2013 /
 
Sziasztok! Nem emlékszem, hogy láttam volna itt a fórumon ezért felteszem ide, hátha valakit érdekel! ARC160-as gép teljes rajza! Teljeshidas gép. A pdf megnyitásához telepíteni kell adobe alá az ázsiai lang packet!
Üdv
(#) hg6dab válasza zbartalos hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Itt már fel lett téve, előtte lévő hsz.-ekben fotók a belsejéről, az utána lévőben pedig a mintául szolgáló eredeti készülék manualja. De nem baj, inkább kétszer legyen meg, mint egyszer sem! Hátha más is most figyel fel rá.
(#) lacza89 válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Próbálta már valaki után építeni?

Ahogy nézem, a kimeneti áram pozitív ágában van egy sönt és ott figyeli az áramot. A CA3140 kimenetén megjelenő "hibajelhez" adja hozzá az áramváltóról érkező jelet, amivel egy tranzisztort vezérel és az kapcsolja le az adott periódust. Érdekes megoldás, de mit csinál a visszajövő negatív feszültség? Lehúzza a Q301-es áteresztő tranyó bázisát a 8,2V-os zeneren keresztül? Zárlatkor pedig marad a 8,2V?
(#) hg6dab válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Nem tudok még utánépített készülékről, leszámítva a kínai kopit. Valóban jó lenne némi magyarázat a rajzhoz, ami valószínűleg visszarajzolás, akár hibás is lehet - (a főtrafók csatlakozóinak számozása például biztosan hibásan van számozva) - tehát óvatosan kell kezelni. Az eredeti készülék manualjában nincsen schematic. Láttam még egy hasonló TIG-es visszarajzolást is, lehet ez is inkább ahhoz készült, csak valamit másképp kötnek ennél a verziónál. Szóval nem teljesen egyértelmű a dolog, csak az fogjon neki, aki szereti a kihívásokat.
(#) lacza89 válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Igen, némelyik csatlakozási pont el van írva.

Kezdem érteni.
CN2-es csatlakozóról visszajövő negatív feszültség R301 és R302-es ellenállásosztóval és D301 zener diódával a kimeneti áram karakterisztikáját állítja. Mellékeltem két képet és egy kis leírást, milyennek is kell lennie a kimeneti feszültség-áram karakterisztikának. Volt alkalmam dolgozni ilyen kínai csodával, meglepően könnyű vele hegeszteni.

Az ellenállásértékek természetesen rosszak. 1,5-2x-es áramkihajlás szerintem megfelelő lenne. SG3525 nem szereti a kis kitöltést, lehet érdemesebb lenne UC2808-al kombinálni és hasonlóképp hozzáadni az áramváltó jeléhez az áram karakterisztika "hibajelét".
(#) mpisti válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Esetleg olvashatóbb formában?
(#) lacza89 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
(#) mpisti válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Köszönöm!
(#) apeape hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Urak !

Segítséget szeretnék kérni. A kollégám trafója látható a képeken ,aminek nincs rajza és nem működik.
Én már egyszer javítottam, akkor a második képen jelzett diódát cseréltem és a 68 ohmos ellenállást, aminek a hűtésben volt szerepe.
Kb. egy évet működött és újból kinyiffant . Sajnos elkövettem egy hibát , levettem e jelzett hűtőtönköt és bekapcsoltam , ekkor nálam füstölt el az IGBT. Azt már biztosan pótolni kell.
A 12 volt amit 7812 kocka táp állít elő az rendben van.
A tönköt azért vettem le, hogy megnézem az IGBT típusát, csak elfelejtettem visszatenni, bár nem volt a munkakábel rátéve, de így is eldurrant.
Most szkópom nincs és őszintén szólva gyakorlatom sincs. Van aki vágja a témát és megnézné és meg tudná javítani, amit kifizetnénk . Amennyiben gazdaságosan javítható.
Azt hiszem 90 ampert tud 15% munka és pihenés aránnyal.
(#) Ge Lee válasza apeape hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Nem méretezték túl az biztos... A hálózat felől 6A körüli diódák, 1db kondi, E55 méretű trafó, a fojtó meg nem is fojtó. Lesz majd nekem is egy hasonló, de az csak 65A-t fog tudni, és azt is csak nagyon rövid időre.
(#) lacza89 válasza apeape hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia!

Ugyan ilyen típusú hegesztőgép volt a legelső amit vásároltunk, nagyjából ismerem a kapcsolást. Nálam folyton megszakadt a hegesztőív még 2-es pálcával is, későbbiekben ki lett dobva a teljes panel, és került bele egy saját gyártású, ugyanolyan gép. A régi panel még megvan valahol.
Nagy hibája a gépnek a kimeneti dióda, amit cseréltél is, egy személyben irányítja egyen a kimenő áramot, nem csoda hogy nem bírja. Nézd meg, nem-e az ment ki megint, a hűtőborda tetejére csavarozva nem épp a legjobb megoldás. Vissza kellene tenni a helyére. Másodsorban, ha a 12V tápfesz megvan, multiméterrel 5-5,5V-ot kell mérned az uc3845 kimenetén (azt hiszem 6-os láb). Ha ez is rendben van, akkor a vezérlés valószínűleg megy. A fetmeghajtás a barna trafón keresztül megy, a szekundereken van 1-1 tranyó, meg pár dióda, ha jól emlékszem, azokat multival tudod ellenőrizni. Az igbt akkor cserés, a mellette lévő lemágnesező diódákat is ellenőriz, hogy jók-e. Ha a félvezetők jók és vezérlést is kap, mennie kell, túl sok minden nincs benne.
90A mese habbal, de ebbe ne menjünk bele.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Folyton hiányoljátok a fojtótekercset a gépekből. Ha lazább csatolású a főtrafó, nem szükséges. Az áramnak meg tök mindegy mennyi a hullámossága.
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ha fojtónyi (vagyis nagy) szórású trafót csinálsz, azzal nem nagyon fogsz tudni hegeszteni. Az áramhullámosság egy híd vagy félhíd esetén sem teljesen mindegy, ezeknél a kéttranyós forwardoknál pedig nagyon nem. Nem is csoda ha cserélgetni kell az IGBT-t meg a diódát.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Miért ne lehetne vele hegeszteni? Az áram hullámossága a villamos ív szempontjából teljesen mindegy.
(#) mpisti válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Csakhogy a tápforrás(főtrafó)felől az áramnak vannak nulla pillanatai is, és az ívnek ilyenkor is égni kell. Pont emiatt jó a fojtó, mert a benne tárolt mágneses energia biztosítja az áramot az ív számára ezekben az időpillanatokban. Én inkább úgy fogalmaznák, hogy szikrázni lehet vele de hegeszteni nem,-legalábbis a szó szakmai értelmében nem.
(#) lacza89 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Nem azt mondtam, hogy nem szükséges simítani az áramot, hanem azt, hogy a fojtótekercs beépíthető a főtrafóba. Persze ez egy kompromisszumos megoldás. Ha túl nagy a szórás, nem visz át teljesítményt a trafó, ha meg túl kicsi, könnyen kialudhat az ív. Azért mert nincs egy gépben fojtótekercs, még nem azt jelenti, hogy az a gép használhatatlan. Ha a főtrafót "felejtették" volna ki, már nagyobb baj lenne
Egyébként nem vagyok teljesen biztos az állításodban, hogy az ív kialudna ciklikusan. Nem találok leírást, hogy viselkedik az ív nagyfrekvencián.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
A trafóba épített szórás egész máshogy viselkedik, mint a kimeneti simító fojtótekercs. A kimeneti fszültségből kieső területeket okoz, így a kimeneti fesz átlagértéke kisebb lesz. Olyasmi, mintha a kitöltési tényező lenne kisebb.
Következő: »»   341 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem