Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Jó lesz helyette a BB103 vagy a BB139-es típus. Ezek nem SMD tokozásúak, de szerintem ez nem lesz gond.
Ha nincs kéznél varicap, 2-3 db párhuzamosan kötött hagyományos egyenirányító diófa is megteszi (pl. 1N4001).
Kis "játék" FM adónál a diódák számával állítottam be a löketet ![]()
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget, mindjárt készen leszek. A kapcsolásban lévő tekercs elkészítéséhez kérnék egy kis segítséget. Az angol szövegből annyit sikerült megértenem, hogy 0,8mm átmérőjű huzalból kell 4 menet 5mm átmérőben, és nem szükséges csévetest. A rajzon 2 tekercs van egymás mellett, ezt hogyan tudom megcsinálni? Jó sok kérdésem volt már ezzel kapcsolatban, de remélem, hogy a következő hsz.-ben ez lesz: Működik ![]() Üdv! Balázs A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Odateszed melléje, "spúrba". Az induktivitást, és a csatolást meg nyomorgatással állíthatod, ha szükséges.
Szinte bármelyik rádiós börzén, újonan, esetleg még beépítve kilóra dúrdaként.
Üdv mindenkinek!
Ha van egy 25W-os rádióm és hozzá egy kb. 30 cm-es antennám (ez az egész a földön van!). Nagyjából hány km-t tudok vele áthidalni jó esetben, és úgy, hogy nagyon rossz az idő, de nincs a két rádió között semmi akadály? 144 Mhz és 446 Mhz-en? Köszi előre is!
Leegyszerűsítve a választ, ha a két rádió látja egymást szinte bármennyit.
Oké, de én úgy értettem, hogy pl: mind a két rádió hegytetőn van. De olyan messze, hogy még távcsővel se látni a másikat.
Vagy így értetted te is? Hogy több 100 km-t át lehet vele hidalni?
Szia!
Értelmezd úgy a rálátás fogalmát, hogy ha semmilyen tereptárgy nincs a két antenna között, akkor elméletileg nincs akadálya a nagyon nagy távolságú összeköttetés létesítésének.
Csak azt akarta mondani, hogy nem mindegy, hogy hol van földön. Ha az egyik rádió kékestetőn, a mások a hármashatár hegyen van a földön, de az antennájuk azért néhány méterre van a föld felett, lesz összeköttetésed, mindkét sávban, bár meglehet, hogy távcsővel nem fogod látni. De ha megrajzolod az összeköttetés alatt a föld profilját, természetesen figyelembevéve a föld görbületét is, láthatod, hogy láthatnád, ha jó szemed lenne.
Az antenna: Alapvetően az antenna hossza nem kérdés, mert az általad megadott antenna hossza a 30 cm egyik általad megadott sávra sem megfelelő, tehát nem antenna, csak egy darab drót. Mindkét általad közölt frekvencia sávra tisztességes hangolt antenna készíthető, így semmi szükség antenna helyettesítő mutatványokra. Egyébként ha az antenna illesztetlen és hangolatlan, (csak rádugsz egy kb. 30 cm -es drótot) megeshet, hogy a néhány 10 m -re levő rádiók sem látják egymást. Az antennának kétféle magassága van ami az ellátott területét meghatározza, az egyik az abszolút (tengerszint feletti), és a környezetéhez képesti magassága, Illetve van egy harmadik, ami nem igazi magasság, az a h eff, ami az antenna nyereségével arányos, és az antenna hatásos felületével arányos tényező. Az átviteli út csillapítása szabad rálátás esetén nem függ a frekvenciától, de figyelembe veendő, hogy a 144 MHz esetén némileg a látóhatáron túl is terjed, illetve szerencsés meteorológiai viszonyok esetén képes visszaverődni (ezzel némi DX lehetőség is van) a 446 MHz esetén már nincs ilyen. Az adó teljesítménye (kisugárzott teljesítmény) csak az akadályok által terhelt összeköttetések esetén nyújt némi segítséget, de ez nem sok, mert egy 10 W -os, és egy 100 W -os kisugárzott adóteljesítmény között csak 10 dB különbség van, amit egy jó antenna nyeresége ezt vidáman pótolni tudja, vagy pl. egy az átviteli útba belógó késél akadálynak (dombtető) a csillapítása 14 - 20 dB körül van. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Elvileg a 2,15 dBi antennának 0 a nyeresége.
Mennyi a nyeresége egy 3,15 dBi és egy 5,5 dBi antennának? Hogy lehet ezt kiszámolni?
Mihez képest? A dBi az egy elméleti pontszerű sugárzó nyeresége, ez 0 dB. Ehhez képest egy dipólnak az elméleti nyeresége 1,5 dB, merthogy az iránykarakterisztikája a pontszerű sugárzóhoz képest nem gömb, hanem irányítottsága van, egy körgyűrű metszetű. Az antennák nyereséget ehhez viszonyítjuk.Az antennák nyereségét a hatásos felületük arányában lehet számolni.
(Gondolom) a 2,15 dBi-hez képest...
Láttam két antennát. Az egyik egy kis antenna volt ami a rádióhoz jár. Ez 2,15 dBi. Elvileg ennek nincs semmi erősítése. És van egy antenna amit külön lehet venni hozzá. Annak 5,5 dBi az erősítése. Ez akkor mennyivel jobb mint az eredeti 2,15 dBi-s?
Ne keverd az erősítést az antennanyereséggel.
A nagyító sem erősíti a napsugarakat, mégis abban a pici fókuszpontban mekkora energiája van...
3,35 dB-el (ki kell vonni az egyik számot a másikból). Ez fizikailag kb. azt jelenti, mintha a rádiód teljesítményét kétszeresére növelted volna és még a vevőd érzékenységét is megnövelted volna.
ACY12-es Yagit használhatsz 420-470MHz közt. Kisebb antennaméret, mint 2m-en.
Néhány W-tal is több 100km lehet a hatótáv. Lényeg, ahogy írták, a magasság. Ne takarjon a Föld görbülete a két rádió antennái között. Esetleg használhatsz RH-t, NVIS(bár ez nem 2m/70cm, mint amit írtál). Itt a vétel helyszínén az alacsony környezeti zaj a kívánatos a vételi frekvencián. Ha biztos kapcsolat kell, akkor marad a mobiltelefon alacsony percdíjjal.
Sziasztok!
Van egy rádióm, amiben az előerősítő FET állandóan kimegy. Valamelyik szomszédban van valami zavar forrás, ami kb 1,2 másodpercenként ad egy tüskeszerű impulzust, ez lehet a ludas. Mit tegyek? 2 párhuzamos dióda ellentétes polaritással vajon jó ilyenkor védelemnek? Vagy van valami jobb. A jelek 20.....42Mhz között mindenütt ott vannak. Segítségeteket előre is köszönöm. Ferenc
Szia!
Igen, jó az ellenpárhuzamos dióda. Bővebben: Link
Nem valószínű, hogy ez a zavar okozza a FET halálát. Az antenna általában nem tud felvenni ekkora energiát, csak mondjuk egy villámlásból. Bár biztosan nagyon zavaró lehet ez az impulzus zavar. Sokkal inkább valami statikus feltöltődésről van szó. Ettől is véd a bemeneti határoló dióda.
Szólj a szomszédodnak hogy kapcsolja ki a villanypásztort.
Szevasztok!
Egy VX-10 programozásával akadt gondom. A készüléket "CLON" állasba kapcsoltam ezután a PTT megnyomása után elindult a "SENDING" de a CE14-es programmal nem kommunikál. Mi lehet a probléma?
Igen, első ötletem nekem is ez volt, de Decemberben villanypásztor?
A falu központjában? Ráadásul 20.-a délután kezdett üzemelni.
Korábban csináltam longwire antennákat 1mm vastag horganyzott vas-kötöző drótból, akkor azt tanácsolták, hogy csináljam szigetelt huzalból. Most abból van, de a FET-ek halála így is mindennapos. Kínomban kiszedtem az egész előerősítőt, és egy jóval puritánabbat tettem be, ekkor rosszabb lett a szelektivitás, de legalább megy.
Ja még egy kép a mostani RF előerősítőről:
Sajnos új divat a kutyapásztor is. Ugyanakkora zavarokat képes produkálni. Keress rá a neten.
Zavarokat képes ugyan, (sajnos) de akkorát nem, hogy a bemenő fokozat tönkre menjen.
Szervusztok!
Volt egy kis forgács időm, és gondoltam lendítek a témán vagyis az egyik rádiózáson fogást kereső ifjoncnak építettem ezt a kis szerkezetet. A képen egy 80m-es SWL vevő persze szinkrodin, és kombináltam Morse gyakorlóval is. A billentyűt pedig egy régi bakelit fali telefon átkapcsolóból és műanyag darabokból alakítottam ki. A fogantyúját persze Sanyi koma az esztergályos kollégám alkotta. A keverés itt is diódás egyszerű gyűrűs keverővel történik, a nagy hangerő pedig egy TDA2003 hang IC-nek köszönhető. Nektek is jó hétvégét! A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Gratula Gábor!
A savszuro Sokolbol van? Esetleg megosztod a rajzat? Tetszik hogy kompeltt doboza meg minden van
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |