Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Köszi szépen, de ennyire nem akarok belemélyedni. Most olyan jól működik, nem akarom elrontani. ![]() Krisz
Nemtudom, de nekem az, hogy folyamatos veszteség keletkezik, az nem jó működés. De te tudod.
Hali.
nem teljesen ide tartozik a kérdés de ezért fölösleges sztem új topicok nyitni. nah szal. van itthon egy 230W-os P4-es ATX-es tápom és azt szeretném átalakítani úgy hogy letudjon adni +-24Voltot és legalább 4A terhelhetőséggel. megoldható ez egyáltalán? ha valaki tud vmi jó kapcsolást v ilyesmit hozzá akkor megköszönném ha elküldené! előre is köszi! ![]()
Hali!
Ha nem is igazán a kérdésedre a válasz, de azért közzé teszem, amit találtam neten az ATX táp átalakításáról. Lehet ám, hogy ilyen igényekhez jobb lenne nem ATX tápból kiindulni, mert nem valószínű, hogy kivitelezhető. Bár, ha azt nézzük, hogy ez van ráírva: -5V/0.3A, -12V/0.8A (a pozitív feszültségeket már nem írom), és a -5 és +12V ág közé (ez így akkor 17V) rakok egy 12V/21W-os izzót, akkor az kitűnően világít, annak ellenére, hogy a -5V-os ágon csak 300mA-t tud leadni. És akkor, amit e témában gyűjtöttem. Üdv Krisz
Szívesen.
![]() Azért szeretném/szeretnénk, ha beszámolnál majd a fejleményekről. ![]()
van 1 kis gond.
a fájl megnyitásához nem rég jutottam el és kiderült h sérült ![]() eltudnád küldeni a mailemre ha szépen megkérlek? előre is köszi ![]()
Pedig én ugyanarról a linkről szedtem le most, mint amit ide írtam, bár az extra tárhely hülyesége miatt mégegy linkre rá kell nyomni, mert szerinte kívülről nem elérhető (
![]() De semmi gond, elküldöm levélben, az egyetlen gond a 7.7mb-s fájlméret (nem is nekem gond, hanem neked a Freemail-nél, és mex-nek [ugyanis neki sem müxik] a t-online-nál). Ha úgy jó, akkor a yousendit.com-mal megoldom. Még nem próbáltam, de valószínűleg egy linket fog adni, és onnan le lehet szedni. Ha valami nem jönne össze, szóljatok. Na meg aztán megpróbálom máshova is felrakni, hogy mindenki elérhesse... ![]()
7 napig le lehet szedni INNEN
Gyorsan szedje le mindenki akit érdekel a téma, de még akkor is ha nem. ![]() ![]()
Sziasztok!
Arra vagyok kíváncsi, hogy az alaplap mivel zárja össze a táp zöld vezetékét a feketével. A gondom a következő: A gépem már hosszú ideje minden bekapcsolásnál vagy 10-15- ször újraindul, mielőtt használható lenne. Van, hogy rögtön bekapcsolás utánn elkezdi, egymás utánn olyan gyorsan, hogy még a monitort sem tudja bekapcsolni. Van, amikor akkor indul újra, amikor kiírkálja, hogy milyen vinyó, cd-rom van a gépben, és van, hogy a xp betöltése közben (vagy betöltés utánn, amikor elfeketedik a képernyő pár pillanatra). Eljut ezekhez a pontokhoz és (kilkk!), újraindul. Ezzel elmegy vagy 5 perc, mire bejön az xp. Ilyenkor kb. egy perc utánn megint újraindul, de ezt akkor már csak egyszer vagy kétszer játsza el. Eközben furcsa, cirimpelő hangot hallat a gép. Miutánn befejezte a cirkuszt pár perc múlva a fura hang is abbamarad. Ha menet közben újraindítom a gépet, vagy vinyócsere idejére (mobilrekk) leállítom, utánna nem csinálja, csak hosszabb állás utánn. Az áram nem veszik el benne, mert a ledek szünet nélkül világítanak a gépben (pow, hdd + a router is látja végig a gépet) Ezt próbáltam meg kiiktatni úgy, hogy direktre kötöttem a tápot (zöld+fekete). El is indult, de a monitort nem kapcsolta be, nem kezdett el tölteni sem Most vissza van kötve. Gondolom, hogy az alaplap (abit kg7-life amd) keze van a dologban. (már nem garis) Szerintetek mi lehet a baja? Csinált már valakinek ilyet a gépe? (Ez jó hosszúra sikeredett ![]()
Szerintem egy sima mosfet zárja össze őket. De ha az rakoncátlankodna, akkor nem világítanának a ledek folyamatosan. Nekem ez vagy kontakthibának, vagy legvalószínűbben kiszáradó kondenzátor(ok)nak tűnik. Próbáld meg azt, hogy a kihűlt gépet hajszárítóval felmelegíted(esetleg csak egyes részeit), és bekapcs. Nézegesd jól meg az alaplapot, nem látsz-e púpos kondenzátorokat, általában a processzor körüliek szoktak cirkuszt csinálni. Nézz bele a tápba is, ott is a púposodó kondenzátorokat keresd.
Krisz03! Mivel oldottad meg a szabályozhatóságot? LM317? Sima feszültségosztó?
Halli!
Igen, LM317-tel és egy áteresztő tranzisztorral csináltam. Viszont az volt a baj, hogy ennek a bemenete 12V-ra volt kötve, így csak 1-10V-ig tudtam szabályozni. Ez volt az ATX tápom. Ezután szereztem egy AT-sat, annak átkötöttem 12V-ra a visszacsatolását, ill meg is emeltem a kimeneti feszültséget kb 21V-ig (26V-ot sikerült max kihoznom belőle, de így már nincs tartaléka a tápnak, ezért kell, hogy kevesebb legyen, mint a max kivehető). Ehhez már PCB által javasolt kapcsolást használtam annyi módosítással, hogy BD250 helyett BD140-et, BD249 helyett 2N3055-öt tettem, ill a 30 Ohm talán 2W-os (mert a 1/4W-os melegedett), és 5k-s poti helyett 2.2k-s helitrimmer. Olvasd végig ezt a topicot! Megéri! Ja, majd' el felejtettem. Amikor megemeltem a táp kimeneti feszültségét, cserélnem kellett a terhelő ellenállásaikat is (ezek gyárilag vannak benne, de nem ehhez a megnövekedett feszültséghez illenek), illetve a kimeneten lévő kondikat is, mert ezek alacsonyabb feszültségűek voltak. Mivel mindegyik fesz megemelkedett, így mindegyik ágon ki kellett cserélnem a terhelő ellenállást (kb dupla értékűre, és 5-10W közötti teljesítményűre), ill a kondikat (érték marad, csak a feszültésge legyen nagyobb, meg esetleg 105°C-os). Üdv Krisz
Köszi. Én is azon gondolkodtam, hogy LM317-tel nem jön ki a 12V. Most már értem.
Óvatosan a táppal!
Csak úgy lehet kipróbálni hogy fesz alá hellyezzük. Másképp nem megy! A szétszedéssel különösen óvatosan, mert azok a 400V-os kondik kb 300V-ra vannak töltve. Ha hozzáértek az elkóhoz úgy hogy a másik kézben a fém tápot fogjátok, könnyen halálos is lehet az áramütés. A kondi ha elrepül általában a kapcsolóüzemű tápban a fesz megugrik és láncreakcióval visz magával valamit. Általában a trafónál lévő FET-et szokta hazavágni. A csréje már szakértelmet igényel mert nehéz (lehetetlen) olyan típusút kapni és a helyettesítőt is gondosan meg kell választani hogy bírja a táp üzemi viszonyait. Szal, bízd szakemberre!
Olcsó tápban még fet-tel nem találkoztam, inkább bipoláris tranzisztorok vannak bennük. Ha fet lenne, akkor nem lenne olyan macera a cserealkatrész, mert pl. az IRF840 simán jó lenne, és még kapni is lehet, ráadásul olcsó is. Minőségi táphoz még nem volt szerencsém szétszedés terén, mert hát azokra nem jellemző a meghibásodás, azokban akár lehet fet is.
Zárd rövidre a tápcsatin a zöld és mellete lévő fekete kanócot,akkor rögtön indul,a proci is ezt csinálja.
mert nekem kéne a 300w jnc hez kapcsolási rajz amin jól látható minden!előre is köszönöm!ÁTalakítás miadt
![]()
Sziasztok!!
Van egy ATX tápom, de hiába kötöm össze a zöldet a feketével, nem indúl el. mit csináljak??
bocs, de 230-ba bedugtad-e?, be van kapcsolva? persze ha kapcsolós...
Üdv ![]()
igen, bedugtam, alaplappal megy, de nélküle nem, össze kötöttem a zöldet és a feketét, és nem megy.
Tegyél valami terhelést legalább az 5V-os kimenetre! Ventilátor megmoccan?
Meg! és terhelésnek egy LG CD lejátszót rakok.
Valószínűleg kevés a terhelés. Inkább próbálj megy egy-két autó fényszóróizzót rákötni. Persze az 5V-ra, függetlenül, hogy az izzó 12V-os.
Sziasztok!
Van egy ATX es tápom. Vízhűtés a gépben. Vizes lett az alaplap és a tápban kiment a biztosíték. Ha kicserélem a biztit akkor működhet a dolog, vagy más is elszálhatott benne? Esetleg volna valaki aki megnézné?
Sziasztok!
Végigolvastam a topikot és jó, hogy nem járattam egész éjszaka az ATX-es tápot... Ugyanis először semilyen terhelést nem raktam a 0V-...+5V közé. Mondjuk a kimeneti +12V sem volt terhelés alatt, tehát "üresben" ment a táp. Namost én egy 20W-os tölcséres szirénát szeretnék róla meghajtani. Akkor ha jól értelmezem, akkor a 0V...+5V közé legalább 20-30W-os 10R ellenállást kell tennem terhelés gyanánt. Jól értelmezem az olvasottakat? Esetleg használhatok 12V-os 20W-os izzót is ellenállás helyett? Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |