Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   50 / 193
(#) vzoole válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Mivel a hőelem és a fűtőszál sorba van kötve, így ugyan azon a két vezetéken kell megoldani a hőmérést és a fütést.
A hőmérés idejére le kell kapcsolni a fűtést, majd az eredmény függvényében visszakapcsolni.
(#) roland9 hozzászólása Jan 29, 2013 /

Sziasztok!
Meg szeretném építeni ezt a kapcsolást, az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy Ersa páka végem amin van egy egy fűtőszál és egy érzékelő, az egyik 5ohm-os a másik pedíg 3,5ohm-os 24V-os és 150W a fűtőbetét teljesítménye, nemt(ud)om hogy jó lenne-e ehhez a kapcsoláshoz. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Roland
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) kpbendi hozzászólása Jan 31, 2013 /

A Solomon SL-10 és SL-30 között csak az a különbség, hogy az SL-30-nak digitális a kijelzője (az SL-10-nek meg semilyen), vagy van valami lényegi, minőségi különbség is a majdnem dupla ár mögött?
(#) bankimajki válasza roland9 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Persze hogy jó. Nem a fűtőszál a lényeg, hanem a hőszenzor. (Nagyobb teljesítményű fűtőszálnál max. nagyobb áramú triakot kell bele tenni.) Biztos 150W az? Vagy elírtad?

Üdv.: Miki
(#) roland9 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Köszi a segítséget!
Biztos 150W-os Ersa icon-nak a pákája.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) helektro válasza roland9 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Ez bonyolultabb történet lesz.
Ha neked egy i-Tool pákád van, ahhoz szerintem nem fogsz tudni vezérlőt csinálni.
A páka nyele tele van elektronikával, amivel a vezérlő valószínűleg digitálisan kommunikál. Itt látható is a páka bele a lap közepén: Ersa
(#) roland9 válasza helektro hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Na de jóóó
És ha ki iktatom az elektronikát a nyélből csak simán a csatlakozóra kötöm az úgy már működne nem?
(#) Saggitarius hozzászólása Feb 1, 2013 /

Csak kivancsisagbol, ki miert csokkentene a paka hofokat? En spec nem latom ertelmet, es nem is hianyzott eddig se, pedig nap mint nap forrasztok a szakmambol es munkahelyeimbol kifolyolag mostmar majd 30 eve. A forrasztando alkatresz/felulet meretetol fuggoen csak a hegyeket cserelem. Jopar eve Metcal-t hasznalok, es az eddigi tapasztalatom alapjan nem is igazan szeretnek massal dolgozni.
(#) gordonfreemN válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Egy rm3-e metcal paka konkretan 330fokon jar a 2.5mm koruli hegyekkel. Ez elvileg nem sok.
Kivancsi vagyok, milyen valaszok erkeznek a kedesedre.
(#) helektro válasza roland9 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

1. Tudomásom szerint roncsolás nélkül az iTool páka nem szédszedhető. Azaz a nyél végleges szétcseszése nélkül nem lehet szétszedni, mert egybe van öntve a pákanyél.
2 . Szerintem nem tudod kiiktatni az elektronikát a dologból, de ki lehet próbálni. Persze ahhoz szét kell vágni a pákanyelet.

De szerintem az az iTool páka többet ér mint, hogy szétcseszd.

Mennyire használt az a páka? Ha műkődőképes és jó állapotban van, akkor én elcserélem veled egy WSP80-as pákára. Ahhoz találsz több kapcsolást is, akár itt a fórumon is, és a vezérlő 1-2 ezer Ft-ból összehozható.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) helektro válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Nekem be van állítva és szerintem a fűtőbetét élettartamra van jótékony hatással, bár ez ügyben méréseim nincsennek. Ill. egy idő után kikapcsol magától. Ez azért jó, mert mindig úgy hagyom és van, hogy órákig nem használom. Ezzel meg áramot is lehet megtakarítani, így védem a pénztárcám és a földet.
(#) joetaylor válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Csökkenteni és növelni azért jó mert a lehető legjobb eredményt tudod elérni a forrasztás során. Ha túl meleg a hegy akkor hamar "kiég" a folyasztószer hatása és néha nagyon sok melléktermék is keletkezik. Magában a forrasztásban szennyeződések és hibák alakulnak ki. Folyasztószeres forrasztásnál mindig van szennyezés. Főleg smd alakatrészeknél jó ha lefele is lehet módosítani a hőfokot. Persze a kényes műanyag csatlakozók nagyon nem szeretik a meleget.
(#) vzoole válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Mivel nem ugyanott méred a hőmérsékletet, ahol a beépített hőelem, így nem egyszerű a mért értékek alapján beazonosítani. És nem is biztos, hogy törekedtek bármilyen szabványra, hisz a hőelem egyik anaga maga a fűtőszál, másik pedig a fém betétház lehet.
(#) Saggitarius válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

En MX500-al dolgozom es 2 fajta hegyet hasznalok, mindketto chisel. Az egyik 1.5mm-es, a masik pedig 3. (STTC-138 es STTC-113)
(#) gordonfreemN válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Nekem egy gondom volt a metcallal (mx500, rm3):
rövid idő alatt meg tudja égetni az ólmos ónt.
Ez véleményem szerint az ólommenteshez kiváló készülék, aztán ennyi. Egy szabályozható weller (wsp/wp stb) ilyen szempontból sokoldalúbb.
(#) agressiv válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Hogy érted, hogy rövid idő alatt megégeti az ónt?
(#) gordonfreemN válasza agressiv hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Kásás lesz. Rövid idő=passz, holnap lemérem ha érdekel.

rtem én, de ennek mi köze a pákához? A 300C° az 300C°, ha megégeti az ónt, túl van fűtve.

Az, hogy a metcal hegy, mint lentebb írtam, 330°C -al fűt.
Ismered az állomást?

Jaa értelek, semmi. Én nagyon sokat szoktam alaplapokat forrasztgatni és a 8-10 réteges nyák aminek a fele réz, iszonyatosanelvezeti hőt, ezért megszoksából már mindíg túlfütött pákával dolgozok 400+. Szóval a szivacsot sokat használom, de nincs időm várni amíg felmelegednek a forrasztások.

A kiforrasztás/javítás/építés mind egy külön téma nálam, mások a célok. Nyilván ha bontás van, nem számít mi lesz az ónnal csak engedje az alkatrészt.

Annyira megszoktam, hogy sima egyoldalas nyákba is így forrasztok, mert gyors. Pillanat alatt körbefolyik az ón, de fahrenheit álomásom van solomon pákával és a hőzenzor nem stimmel, ezért kb. a felét méri. Ha véletlenül feltekerem maxra, akkor világít a hegy sötétben és megy is a levesebe.

De olyankor elég a nyák közeléhez raknom a pákát és maguktól futnal el a kondik.
(#) roland9 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Ebben a kapcsolásban az LM324-eket a +8V-ra vagy a +-5V-ra kell kötni?

Bővebben: Link
(#) Gabó válasza roland9 hozzászólására (») Feb 4, 2013 / 1

Mivel a felirat szerint VCC ezért a +8ra
(#) roland9 válasza Gabó hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Köszi! Nyomtatva sajna nem láttam, itt meg nem is néztem.
(#) Sihu12 hozzászólása Feb 5, 2013 /

Páka vásárlás előtt állok, a célom egy minél jobb ár/érték arányú állomást találni. Viszonylag még kezdőnek számítok, de szeretnék komolyabb tudást szerezni az elektronika világában. SMD-t is szeretnék majd vele forrasztani és előny, hogy ha minél tovább bírja az adott állomás./tehát ne kelljen nagyon hamar újat venni, mert pl bizonyos feladathoz már kevés/

A korábbi kommenteket átolvasva három versenyző maradt:

1. Solomon SL20-N
2. Solomon SL30-N
/ezekről itt hideges meleget is lehet olvasni. /
3. Weller WSP80 /egy ismerősöm baráti áron megválna teljesen felújított pákájától/ itt a kérdés, ha ezt választanám, akkor a hozzá való állomás esetén mekkora különbség van a WS80 és a WSD80 állomás között, (azonkívül, hogy árban jelentős, mennyire hátrány az analóg vezérlés? )
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) _vl_ válasza Sihu12 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Ezek nem ugyanabban a ligában fociznak. Ha megteheted, a Wellert vegyed. Nem muszáj hozzá gyári állomást használni, lehet építeni is hozzá, biztosan sokkal olcsóbb lesz, mint boltban venni egy új gyárit, és valószínűleg olcsóbb lesz, mint használtan venni egy gyárit. A legdrágább alkatrész benne a ~100VA-es trafó, meg a mechanika: doboz/pákatartó.
Emlékeim szerint a WS80 és a WSD80 között csak a beállítás módja különbözik (dgitális vagy potméter).
(#) Sihu12 hozzászólása Feb 5, 2013 /

A Weller rendszer mellett döntöttem végül is.
Még egy kérdés, mi a különbség köztük?

első

második
(#) gordonfreemN válasza Sihu12 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Hali. Az elsot felejtsd el a wsp80 wp80hoz. beleesik.
(#) zolika60 válasza Sihu12 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Tulajdonképpen csak az ár és a márkanév. Persze a Wellerben kicsit több az anyag és jobb minőségű a szivacs is, de nem ér tízszer annyit.
Következő: »»   50 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem