Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   38 / 67
(#) pucuka válasza univerzum hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Nehéz, fogós kérdés. Rádiózás szempontjából legális lenne, ha nem merülnének fel szerzői jogi kérdések, és nem nyilvánul műsor sugárzásnak. (ezt eléggé el nem ítélhető módon a hatóság dönti el) Ezekben az esetekben más jogi szabályozás (is) vonatkozik rá. Nem beszélve a minőségről, ami kb. 2,8 kHz sávszélesség, 12 dB jel/zaj viszonnyal.
(#) univerzum válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Nem is az lenne a lényeg amúgy full ingyenes zenéket sugároznék akkor már
(#) pucuka válasza univerzum hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de full ingyenes zene nem létezik. Még a saját magad által készített zenék után is jogdíjat kell fizetni, ha nyilvános helyen lejátszod. Ez egy óriási piac, ami szabályozva van.
De fontold meg amit írtam, a többi a Te dolgod, de ne érjen meglepetés. A világ tele van jóindulatú emberekkel.
(#) univerzum válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Ha én hegesztem össze a hangszeremet az utolsó ellenállásig, akkor is a rézért kérnek jogdíjat? Amúgy igen ingyenes podcastok lennének.
(#) pucuka válasza univerzum hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Figyelj, nekem mindegy mit csinálsz. Csak szóltam, hogy vannak buktatók.
(#) Flyfish válasza univerzum hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Ne haragudj hogy beleszólok, de az írott és iratlan rádiós etikettben benne van, hogy tartósan ne foglaljunk el egy frekvenciát sem, valamint a két fél beszélgetései között hagyjunk egy-két másodperc szünetet, hátha valaki más is szeretne beszólni.
A másik: csak én nem látok abban logikát, hogy zenét játsszunk be egy CB sávon?
Az igazat megvallva, ezt a fajta megnyilvánulást mindenhol kifejezetten rossz néven veszik és általában összeállnak páran, bemérik és jó esetben csak az antennádat lasszózzák le, rosszabb esetben sebes lesz az arcod.
De tedd, amit jónak látsz!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Bizony, ez is megtörténhet. (volt már rá példa). Azt én sem tudom miért van késztetése egyeseknek, hogy mindent másra, másképp használjanak, mások érdekeit semmibe véve. Bár a CB sávon ma már nincs túl nagy forgalom, ilyet akkor sem illik csinálni.
Olyat már nem is merek írni, hogy több jogszabályba is ütközik.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) univerzum válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Oké elfogadom hogy az etikettben mi van. De akkor legálisan hol osztok zenét? (Persze legális zennét)
(#) pucuka válasza univerzum hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Legálisan csak a 100 MHz -es sávban (87,5 - 108 MHz) tudsz műsort sugározni, ebben zenét is. Mivel ezek üzleti vállalkozások, a frekvenciához jutást erősen szabályozták, indulhatsz az NMHH által kiírt pályázatok valamelyikén, ha már szereztél műsor szolgáltatási engedélyt.
Esélyt látok, ha helyi, kisközösségi rádiót akarsz üzemeltetni.
(#) kadarist válasza univerzum hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Szia!
Legálisan az interneten "sugározhatsz" zenét, rádióról ne is álmodozz.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Azért van rá lehetőség, bár valóban nem egyszerű, a sok utánjárás miatt. De pl. egy kis faluban viszonylag olcsón megúszható a kisközösségi műsor sugárzás. A -net -es műsorsugárzásnak is vannak törvényi szabályai, legalábbis ha a "sugárzás" Mo. területéről történik.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Van forgalom bőven a 11 méteren, csak nem ott, ahol esetleg keresed. 27.405 után is van ám élet, sőt ott kezdődik csak igazán.
A freeband-erek világa, a DX-elés. Ha szeretnél többet megtudni, szivesen elmondom.
(#) univerzum válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Engem például érdekel
(#) Flyfish válasza univerzum hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Ment az e-mail.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Nem keresem, sehol, nem igazán érdekel. Az eszközeimtől is megszabadultam már jó ideje.
Ha valakivel beszélni akarok, felhívom telefonon.
Ha az embernek 20 éven keresztül a munkája része, mérgezést kap tőle
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) STcastoro válasza univerzum hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Ha érdekel,kérdésedre a válaszom NEM!Nem tudom belinkelni a aCB rádiózás szabályait /de a neten is megkereshető/.Az unióba lépésünk óta a CB rádiózás illegális,csak az FM sáv 4Watt megengedett.Nem tudom mit tudnál kezdeni a 4 Watt-al ha nincs terjedés,talán a szomszédodba tudnál sugározni.Anno a legális időszakban,usb-ssb 40-50Watt kimenővel elég sokszor volt,hogy 20km -ert nem tudtál átkiabálni./rossz volt a terjedés/
Összegezve.Hivatalosan is tiltva van,/nézz utána/nem a szerzői jogok miatt,de ha még is müsor szórásra használod a készüléked a rádiós társaid is hamarosan felkeresnek,elbeszélgetésre.A CB rádió nem müsorszórásra való.Én 30 évig használtam,van némi rálátásom.Üdv.
(#) pucuka válasza STcastoro hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Pontosabban az únióba való belépésünk óta a CB -zés nem illegális, csak harmonizálva lett (ez is). CB -zni lehet, de csak 4 W -os Készülékkel, FM üzemmódban, és legálisan engedély nélkül lehet használni, ha van CE minősítése.
Ezzel a készülékkel is lehet DX -elni, mert az csak a terjedés függvénye. A harmonizációval mi megnyertük az engedély mentességet, a többen a 40 csatornát. Csak a feltételek változtak, némileg. Régen fix telepítés esetén csak 1 W volt, most az is 4 W. Persze akkor is voltak, most is vannak akik nem úgy nem azt csinálják, amit lehet, vagy szabad.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Ne keresd!
Nekem is több mint 10 évig a munkám része volt napi 12 órában. Autóimban is, lakásban is volt (van) rádió. Én a mai napig élvezem, mégha nem is akkora elánnal, mint 25 évvel ezelőtt.
Pontosabban most egy egész más fajta rádiózást csinálok, mint annak idején.
73! (ha ez mond valamit)
(#) STcastoro válasza pucuka hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Nos ha figyelmesen olvasod a válaszom ,ugyan azt írtam ,csak más formában.FM 4W engedett a többi tíltott.Elővettem a régi rádió engedélyem ami ma már sz...t ér.A tiltások felsorolásban szerepel /A készüléket más eszközzel (auduó stb) összekapcsolni tilos.kelt Szolnok1976 0310.
Egyenlőre a tiltott rádiók használatát van ahol elnézik van ahol nem A megyénkben több usb-s készüléket elkoboztak már a kamionosoktól.Kár érte,mert még mindig olcsóbb mint egy mobiltelefon használata.
(#) pucuka válasza STcastoro hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Valóban, az SSB -s készülékek használata nem engedélyezett, mert nincs CE minősítése. a használható, CE minősítéssel rendelkező CB rádióknál, mivel nincs engedély, így a régi engedélyben levő tiltást közvetlenül érvényesíteni nem lehet, viszont ezt a lehetőséget az akadályozza meg, hogy a rádiót nem alakíthatod át, mert akkor rögtön elveszíti az engedélyezett státusát, anélkül meg -mivel nincs erre a célra spec csatlakozója - nem lehet külső forrást rácsatlakoztatni.
(#) totti0614 hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Üdv mindenkinek. Nekem segítség kellene egy elméleti dologban, aminek a lényege az, hogy nagy távolságból(több mint 1000km) kellene CB rádión keresztül közvetíteni egy adást napi szinten. Nem akarom itt leírni pontosan mit és hogyan mert még a végén az NMHH felfigyelne rá. De ha valakit érdekel vagy ért a rádiókhoz olyannyira hogy lehet szó ilyen nagy távolságokról az kérem jelezzen nekem. Akár emailben: djtoth@windowslive.com
(#) pucuka válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Nem könnyű feladat. Az sem mindegy, hogy az 1000 km -nek milyen földrajzi koordinátákon van a végpontja. Ekkora távolságba már lehet, hogy egynél több hoppingja kell hogy legyen. A távolság erősen függ a visszaverő E rétegek valamelyikének magasságától. Mivel ezek a rétegek a napszaktól függően változó magasságúak, az áthidalt távolság is állandóan változik.
A profi hírközlében a megoldandó feladathoz választanak üzemi frekvenciát, amelyeknek a váltogatásával lehet üzembiztos nagytávolságú összeköttetéseket létrehozni. Erre csak a profi, és az amatőr hírközlésben van mód, a CB sávban ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, ezért ez csak igen korlátozottan használható (magyarul vagy szól, vagy nem). A terjedési adatokhoz az amatőrök oldalán lehet hozzájutni. Ezek azonban statisztikai adatok, és ezekkel csak annyit lehet meghatározni, hogy egy összeköttetés létrejöttének, minőségének mekkora a valószínűsége. Ez a sáv a fentiek miatt konkrét helyek üzembiztos, hosszúidejű összekötésére nem alkalmas. Érdeklődhetsz az amatőrők 28 MHz -es sávját használóktól.
(#) Flyfish válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Semmiképpen sem elég hozzá egy alap készülék, mindenképpen szükséges mögé egy végfok, ami alsó hangon 80-120 watt.
Valamint nem körsugárzóval, hanem egy keskeny sávú, irányított antennával vágnék bele.
Ezek után, hogy ezt elmondtam, csak reménykedni tudok, hogy nem a nemzetközi freebander frekvenciákon szeretnél vele adni, tönkretéve evvel sok ezer rádiós (köztük jómagam) napi szórakozását.
Illetve készülj fel, hogy egy nagy teljesítményű, folyamatos adással rengeteg ellenséget fogsz szerezni magadnak, akik előbb, vagy utóbb megtalálnak és megtorolják.
Nem is beszélve az NMHH-ról. Egy ilyen jellegű adás forrását még én is megtalálom a magam kis egyszerű módszreivel, nem hogy egy erre kiképzett csapat egy (több) speciálisan ilyen célra felszerelt járművel.
Szóval jól gondold ezt át, mert komoly következményei lehetnek.
Tudomásom szerint eddíg egyetlen olyan ember volt, aki képes volt mindvégig titokban maradni, pedig nagy nagyon keresték. Ez pedig Artner Iván volt.
Ha nem tudod ki volt Ő, akkor itt megnézheted:
Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Első lépésként járművek sem kellenek a beméréshez, csak a pontosításhoz...
Bővebben: Link
(#) Macsek71 hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Egy gyors kérdés :

Melóban használunk kézi rádiókat ( CB ? ) . A hozzákapott "póráz" kézibeszélőn van egy 3,5mm jack csati. Ide mono fülhallgatót dugva erősen "karcos" ropogós a hang (nem mindenkitől...).
Mi a valószínűbb ?
- Nem odavaló a füles ( impedancia, teljesítmény)
- A "karcosan" beszélő rádió mikrofonja már nincs TOP állapotban ...
(szegény rádiók kapnak rendesen hideget, meleget, port, vizet ...)

Köszi M.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) totti0614 válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Nos én istenigazából nem értek hozzá. Nem igazán szeretnék semmit tönkretenni vagy bármi bajt csinálni, csupán feladták nekem a feladatot, hogy valami úton juttasak haza Afrikából rádióadást. Itt már gondoltam a műholdas telefonra is de az túl drága. A cb-ről meg már hallotam, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik ismerősömnek sikerült Pest-Marokkó távlatban beszélgetni, eddig még következmények nélkül.
(#) Flyfish válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ez nem "bemérés", hanem mindössze egy monitorozás, hogy mikor milyen frekin, mekkora forgalom van. Az adás üzemmódja, helye, iránya nincs megállapítva, tehát akár egy átjátszó, vagy meteorológiai állomás jelei is lehetnek. (persze tudjuk, tudják, hogy ebből csak néhány az valóban)
Egyébként addig, amíg nem zavarsz senkit és semmit a rádióddal, addig nem baxogatnak.
Az úgynevezett kúltúrált rádiózás és az MNHH jól megfér egymás mellett.
(#) Flyfish válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ha jó a terjedés, akkor napi szinten beszélek afrikai, dél amerikai állomásokkal.
Így, hogy onnan kell ideszólni és nem pedig innen oda, mindjárt más a leányzó fekvése.
Az ottani szabályokat, rendelkezéseket, "okosságokat" kell figyelembe venni.
(#) dokidoki válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia.
CB-rádión? Ezzel igen bizonytalan lenne. Persze mit értesz CB alatt?
Amúgy van rá megoldás, elméletileg atomstabil, viszonylag egyszerű rádiókkal megoldható, csak nem legális. Ha napi pár percről van szó, akkor kicsi a buktaveszély, de nem marad észrevétlen. Ne hidd, hogy lehet kommunikálni ebben a világban észrevétlen módon, se teló, se mail, se rádió. Ha ez nem zavar, és igazából miért is zavarna? Mert elkerülhetetlen az hogy titokban maradjon ugye.
Nem az NMHH lenne az ellenfél..., magánszorgalomból nem fognak dolgozni.
(#) kendre256 válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Tudnak azok a mérőállomások irányt is mérni, mégpedig elég pontosan... (Az másik kérdés, hogy mennyire akarják a kezelői használni őket).
Bővebben: Link
Következő: »»   38 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem