Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Milyen ferrit ez a kimeneten? Akárhogy nézem, nem ismerek rá...
Analóg rész nincs benne? vagy az majd egy külön panelen lesz?
Itt az induktivitás adatlapja.
Röviden: 10uH, laposhuzalos, veszteségi ellenáállása <3mOhm és telítési árama >30A. Milyen analóg részre gondoltál? Az IC bemente komparátor, így az egész végfoknak van egy szép szimmetrikus bemenete. Az IC ára most a farnellnál 1800 ft nettó (TME-nél a SOIC tokú az 1100 ft), ami bár nem olcsó, de azért sok midnent kapunk. Ahogy átment a cucc az első teszteken, publikálom a kapcsolást. Jelnelg a következőket kell még belőni: - megfelelő kapcsolófrekvencia beállítása a visszacsatolással, mert msot 170kHz (250kHz-et tartanám ideálisnak) - megfelelő holtidő beállítása: most 90ns, és 3,3 Ohm külső gate ellenállás van, így most az egész modual kb 50mA-t vesz fel - megvizsgálni hogy működik kivezérelve
Átállítottam a kapcsolsái frekvenciát 200kHz-re a visszacsatolással. A kimeneti szűrő végén (BD moduláció) kb 3,2Vp-p jel látható (kb 1V eff). A félhídon még vannak szép tullövések, de megpróbálok majd jobban szkópolni, mert az is lehet, hogy mérési hiba.
Szóval egy gyári fojtó..
Hogy lesz ez BD modulációs? Ezt nem nagyon értem.
Fun fact: a hozzászólásod írásakor kb. 150 darab volt a raktárkészlet, most már csak kettő. Szerintem sok fórumtársnál fog landolni free sample (nálam is)
Egyébként az IC a HQ kínálatában is megtalálható DIP és SMD tokozással is, kicsit jobb áron mint a Farnellnél. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Szia!
Nekem volt egy signat dig1-es autó erősítőm abban ez az IC volt benne 62 voltról járt a híd ezek a fetek voltak benne:RFP40n10 és ez volt a specifikációja: 1x450 watt an 4 ohm 1x730 watt an 2 ohm 1x1100 watt an 1ohm
Még egy érdekes dolog ami eszembe jutott ezzel a végfokkal kapcsolatban, hogy a híd azaz a hangszóró kimeneten volt 4db 1000µF/100V-os bipolár kondi. Szerinted mi célt szolgálnak ott a kondik?
Elírtam a BD-t, de mire javítottam volna, már válaszoltak a hozzászólásra, így nem engedte.
Gyári fojtó, de tény, hogy rohadt jó.
Újabb mérések. 16 Ohm terhelésen 300kHz körül van a kapcsolófrekvencia, ami egészen olyan 85-90% kitöltési tényezőig stabil, afelett esik, jelezve hogy megjelenik a modulációs hiba.
Íme szkópábrák a kimenetekről, egy normális kivezérlésnél, egy gyenge túlvezérlésnél. Valmint csináltma olyan mérsét, hogy egyik csatorna a félhíd, a másik a kimenet. A táp továbbra is 47V körül van, és FETeken semmilyen hűtőborda nincsen. Max kivezérelt szinusztól melegszenek, de zene esetén (9dB crest factorú) még langyosak sem lesznek. 2mm vastag 25x25mm-es L aluprofilból fogok rájuk rakni egy 6 centis darabot, amire felcsavarozom a FETeket. Számításaim szerint egy ilyen hűtéssel 8 ohmos max kivezérelt szinuszt bírnia kell. Csináltam olyat hogy a 16 ohm műterhelés melett rákötöttem egy fülest egy 680 ohmos soros ellenállással. Nagyon szépen szólt a dolog, torzítást én nem vettem észre.
Itt egy jó kis szkópkép, aminél négyszöget kapcsoltam a bementre,és túlvezéreltem.
Ezen jól látszik, hogy a minimális impulzushossz amit a cucc kéeps kiadni az kb 600-800ns, ha ennél kisebb impulzus kellene a kivezérléshez, akkor elkezd csökkenni a kapcsolófrekvencia. Most 16 ohm terhelésnél 300kHz a kapcoslófrekvencia, amit vissza fogok venni kb 250kHz-re, hogy a kivezérelhetőségen javítsak (most 82%-os kitöltési tényezőig megy el modulációs hiba nélkül, úgy meg 85%-ig fog elmenni). Az is látszik, hogy teljes tápsin ugrást csinál meg 20us alatt. Mellékelem a bemeneti rész kapcsolását.
Az a rengeteg tüske a szinuszon a gyors kapcsolás miatt van, vagy csak a szkóp szedi össze? Irigylem a szorgalmadat, nekem még mindig nincs kedvem nekiállni a tranyós bemenőfokozatos IR-esnek, pedig a fetek kivételével már minden meg van hozzá.
Valamennyi tüske biztos van, de inkább a szkópom AD konverterére gyanakszom.
Van egy Velleman HPS10-es szkópom, ami a BTL-re van rárakva (földfüggetlen a szkóp), és ott semmilyen tüskét nem látok (jó ennek 2MHz az analóg sávszélessége) Most gyűjtök egy új szkópra, ami várhatóan egy Textronix TDS3012B lesz. (tudom drága, de ez lesz az utolsó szkópom, és több nem lesz...) Most semmilyen RC snubber nincs, de van egy 1µF fólida kondi, aminek a lábait pont ráraktam a felső FET D-re és az alsó FET S-re. Majd tervezek RC snubbert is, illetve optimalizálom a meghajtást. De azt majd csak a követező nyákterven.
Alakul... Jó a fülhallgatós meghallgatás is, de azért tegyél rá rendes műterhelést is. Kicsit változhat a hangszín, hiszen változik az átvitele is a végfoknak.
Ezt a digitális szkópot sosem tudnám megszokni, nem hogy megszeretni... Lehet, hogy egy TEK jobb, de én akkor is viszolygok... A szkópom tárolós részét csak tranziensekhez használom, ott viszont nagyon jó. Idézet: „Alakul... Jó a fülhallgatós meghallgatás is, de azért tegyél rá rendes műterhelést is.” "16 Ω műterhelés melett rákötöttem egy fülest egy 680 Ωos soros ellenállással" Szóval ekkor rajta volt a műterhelés, legközelebb 8 ohmmal nézem majd, de előtte kellene az az aluprofil a FETekre.
Ja, bocs, elnéztem. ( Egész nap autóban űltem, kicsit kimerítő volt... )
Ez most itt eléggé off, bocsi. Én majd arra leszek kíváncsi amikor ezek a szkópok is megérik azt a 20-30 éves kort. Szerintem nem kell majd a gagyi kezelőszervek miatti kontakthibáktól tartani mert addigra mind a kukában lesz.
A Tektronix az megéli, arra alapból 10 év garanciát vállalnak.
Biztos, hogy működni fognak még 30 év múlva is. Az árammérőm is legalább annyi idős, meg van még néhány 350 Mhz-es ( ? ) ernyőtárolós szkópunk is. Semmi bajuk és még az előlapon is nagyon karcállóak. Egyébként, még az Iwatsu is nagyon jó, pedig belülről nagyon gagyinak néz ki. ( 250, 275 Mhz, kívülről TEK koppintás, belülről jóval egyszerűbb, javítható, szóval nem semmi az sem. ) Igaz, az egyikben 25 év után elszállt a katódsugárcsőcső fűtése... ez sem az olcsó kategória.
DE a TEK fogalom...
A kínai LCD-s csodákra gondoltam...
Na, majd kijönnek belőle a teljesen érintőképernyős megoldások... mint a telefon. Garantáltan nem romlik el egy kapcsoló sem... igaz, használni sem lehet őket, de hát semmi sem tökéletes...
Üdv.Nem pwm,de D osztály....
Szóval:van ez az IC TAS5615 "D-amp" amivel most építkezem.Brutálba(PBTL) szeretném kipróbálni magyarul 1x270W/4Ohm-ot ad le és csak +50V-al amit hiszek,ha hallok.Aki látott már ilyet az árulja el legyen szíves,hogy azok a csöppnyi lábai,hogyan képesek tartósan bírni 270W-ot mert szerintem sehogy.Egyszerűen nem fér a fejembe.....,hogy van ez?
Ha jobban megnézed, akkor láthatod, hogy a nagyáramú kivezetései duplázva, illetve triplázva vannak. Ráadásul rendkívül rövid a vezető hossza a félvezetőig, így elég kicsi az ellenállása, amin kicsi feszültség esik.
De, ez pwm. 50 V-on kijön belőle a 250...270 W, igaz, ehhez 90 % feletti modulációs mélység kell. Itt már valószínű torzítani fog, de ez inkább csak a mérések során fog kiderülni. ( lesz mondjuk 1...2 %.)
Megnéztem,számítottam rá,hogy ezt fogjátok mondani.Oké maradjunk csak a betáp oldalnál.Ez jelen esetben az ami, a maximum.Tehát a +50V az 4 lábra(2+2) van elosztva..az legjobb esetben is 130W 2 lábra tehát 2,6A ami 1mm nyákcsíkra van terhelve,ha jól meg van ónozva akkor is durván alul van méretezve szerintem.A chip kialakítása miatt még,ha 100 réteges is a nyák akkor is a lábak kilépésénél nem tudsz 1mm-nél nagyobb szélességet csinálni.
Na és? Ott egy kicsit fog melegedni, de utánna már szélesebb sávokat hagyhatsz, azok elvezetik a hőt. A másik dolog, hogy nem csak 35 mikronos fóliás lemez létezik, ráadásul a nyákgyártók a fóliát fel is tudják hizlalni...
Csinálhatok én neki vasúti sínből is nyákot attól még a lábainak a keresztmetszete nem változik....Nyilván sokkal okosabbak a tervezői,mint én tehát tudják mit csinálnak és nem adnának meg fals adatot, csak így elnézegetve ez elég gyanús.
Nem a meddő vita generálása okán: mekkora egy 10A biztosíték olvadószálának keresztmetszete? Ha ezen a biztin te 5A terhelő áramot viszel át sohasem fog kiolvadni... és mégis milyen kicsi a keresztmetszete... és a hossza sem kevesebb mint 15mm. Szóval nem kell vasúti sin...
Idézet: „mekkora egy 10A biztosíték olvadószálának keresztmetszete?” Tényleg én sem akarok itt ilyenekbe bele menni... mert sok értelme nincs,de a két anyag között ugye van némi differencia Idézet: „Tényleg én sem akarok itt ilyenekbe bele menni... mert sok értelme nincs,de a két anyag között ugye van némi differencia” A keresztmetszet volt a kifogásolt érték, csak az összehasonlítás miatt jeleztem és ugye az elektronok nem válogatnak két anyag között, legfeljebb eltérő módon reagálnak(melegednek a feszültségesés*áram arányában) A tranyók lábai sem vastagok (IRF3205 --110A) A nagy áramnak kitett eszközt is az idő függvényében célszerű vizsgálni... Idézet: ,igen ezzel tudom csak magamat is meggyőzni. „az idő függvényében célszerű vizsgálni...” |
Bejelentkezés
Hirdetés |