Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   362 / 1210
(#) kistee válasza tom75 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Egy kicsit pontosítanád a hibaüzenetet? A PICkit2 user guide 19. oldalán a lap tetején az van, hogy "Introduction", meg hogy "Installing the PICkit 2 hardware"...
(#) tom75 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

igen erre gondolok.
Rossz a proci?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) norbigal hozzászólása Feb 3, 2013 /

Elkészültem a teljes PIC24HJ128GP504-es panellal, viszont csak úgy sikerült totálisan egyoldalúra tervezni a NYÁK-ot, ha a VSS vezetőt három helyen is egy-egy SMD ellenállás (1206) alatt vittem át. Furatszerelt alkatrészek esetén úgy tudom, hogy ilyen nem jelentene nagy problémát, mert a NYÁK másik oldalán futna a vezető, viszont SMD-vel való megoldáskor ez mi problémát okozhat?
Főleg, hogy a 3 ilyen megoldás közül van két olyanom ahol a VDD fölött fut el a VSS.

Mellékeltem egy képet. (a kontroller lábait néhol összemosta a print-screen, azzal ne törődjetek )
A jobboldalon jelölt VDD-VSS esetén egy 0 Ohm-os ellenállás található és így egymás felett futnak a vezetékek.
Az alsó VDD-VSS esetén egy 10 Ohm-os ellenállás található, mely az AVDD-VDD között elhelyezkedő (adatlapban javasolt) ellenállás szerepét tölti be.

Mindezek milyen problémát okozhatnak?!?!

panel.jpg

(#) hepi02 hozzászólása Feb 3, 2013 /

Sziasztok! Az alábbi feladatra az alábbi microchipet ajánlották:

Idézet:
„"Szeretnék építeni egy mérőeszközt. A bemeneten 3db hall érzékelő lenne, amik fordulatot mérnének, a kimeneten pedig egy 2x16 karakteres kijelző. A 3 szenzor értékeivel különböző számításokat végeznék, amit végül a kijelzőn jelenítenék meg. Gombokra nincs szükségem, mert amint áramot kapna a kütyü, már működne is."”

Idézet:
„"A 16F628 lehet kevés lesz és olcsóbban vannak nagyobbak is (pl: 16f1829)."”

Ennél a chipnél volna a feladatra alkalmasabb pic?

Előre is köszönöm a segítséget,
Ádám.
(#) tom75 válasza tom75 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Van 2db pic
egy 18f Sorozatú és van egy 16f sorozatú
18f sorozatút minden gond nélkül olvassa írja stb.
2db ugyan azt csinálja 16f sorozatút nem érzékeli hibát ad PICkit 2 voltage level error hibát ad.

Mi lehet a gond?
(#) blackdog hozzászólása Feb 3, 2013 /

Sziasztok!

A PIC tud olyat, hogy a kimeneti feszültséget 0-5V között bármilyen lineárisa kiadja?
Bővebben: Link
Mert ennél a kapcsolásnál nem értem, hogy a műveleti erősítők hogyan kaphatnak 0-5V közötti feszültséget.
(#) Hp41C válasza tom75 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Szia!
Vdd hiba akkor jön elő, ha a Vdd vonal túl van terhelve (rövidzár), túl nagy a kapacitás rajta, ha a Szilva féle klónnal nem 5V Vdd feszültséggel programozol.
Add meg a két 16F típusát, és azt, hogyan kötötted rá az ICSP csatlakozót.
Jó lenne a szűkszavú nem működik hibajelzés helyett a PICKit2 program képét töltenéd fel, hogy lássuk mi is történik. PrintScreen segítségével a vágólapra teszed, a Paint -be beilleszted, kivágod a megfelelő részt, beilleszted egy új képbe, mented jpg -nek. Ezt már fel lehet tölteni.
(#) kaqkk válasza blackdog hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

PWM...
(#) Hp41C válasza blackdog hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Van olyan pic, amiben van D/A is. A kapcsoláson a PWM -es módszert alkalmaznak. Az RC1 és RC2 lábakra a két CCP modul által előállított PWM jel , ezekből az R29 - C19 ill. R28 - C20 állít elő analóg jelet.
(#) tom75 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Pic típusa
18f4550 jó
16f887, 16f877 nem jó
Kép csatolva róla

picerror.jpg

(#) blackdog válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Sejtettem, hogy PWM.
Én AVR-nél ellenállás létrával csinálom épp a tápom, de elgondolkodtató ez a megoldás is.
Csak az nem értem, hogy készítő miért írja, hogy ez a típusú műveleti erősítő nem váltható ki.
(#) Hp41C válasza tom75 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

A 16F887 és a 16F877 ugyan úgy van bekötve, mint a 18F4550? Mindkét oldalon be van kötve a Vss és a Vdd? Van köztük 100nF kerámia kondenzátor mindkét oldalon? A 16F877 és 16F887 PGM lába hova van kötve? Voltak-e már felprogramozva? Ha fel volta programozva, belső órajel, letiltott MCLR, Power On Timer letilva volt beállítva és / vagy a PGC és PGD vonalakat kimenetnek állította be a program? Ha gyanakszol a beállításokra, akkor próbáld meg Use Vpp first programming entry módot kiválasztani a Tools menüben...
(#) tom75 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Bekötés ugyan az mivel próba panelon van 40 pin-es foglalatba.
voltak programozva, beállításokra nem gyanakszok.
Tools menüben kiválasztva Use Vpp first nem változik semmi hiba üzenet ugyan az
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) thomas01 hozzászólása Feb 3, 2013 /

Abban kérnék segítséget, hogy ha PIC-hez külső kvarc oszcillátort kötök, akkor a kvarc egy órajelére a pic-ben hány utasítás fog végrehajtódni és milyen regisztereket kell átállítani, hogy egyáltalán kvarcról tudjon menni.
(#) mps válasza thomas01 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Szia! 0,25 utasítás, illetve van pár utasítás amiból 0,125 db.
Ezek pontosan le vannak írva az adott pic adatlapjában.
A config biteknél kell a külső oszcit beállítani, ez is benne van az adatlapban.
(#) benjami válasza thomas01 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Milyen PIC-ről van szó? Az mps által leírt értékek csak a 8 bites PIC-ekre igazak PLL nélkül.
(#) qbit hozzászólása Feb 4, 2013 /

Sziasztok!

A mellékelt fájl fordításakor a szűkszavú "syntax error" üzenetet kapom és semmi többet.
A hibaüzenetet egyébként a void main(void) sorra jelzi. Van valakinek ötlete? Mert én már kifogytam...
A fordításhoz C18 amit használok. Be is van a projektben állítva. A programot 18F2550-re szeretném fordítani.

Előre is köszi

proba.c

(#) icserny válasza qbit hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

A filldigits() függvény definíciójának a végén hiányzik egy } jel (az egyik else nincs lezárva).
(#) andyka hozzászólása Feb 4, 2013 /

Beleolvastam elegge ebbe a temaba de nekem "annyi" volt mint "falra hanyt borso"
Szeretnek egy futeshez gazkazan-faskazan vezerlo aramkort kesziteni, amit logikai kapukbol ossze is hoztam igazsagtabla alapjan, csakhogy eleg sok ic-t kellene beepiteni (7 bemenet, erzekelo, stb. es 6 kijovet amelyek relleket kellene mukodtetnie). Az elmeleti, szamitogep altal generalt kapcsolasirajz mukszi.
Mivel hogy itten annyi mindent ossze-vissza olvastam, a kovetkeso kerdesem lenne:
- binaris igazsagtabla alapjan oszzehozhato egy viszonylag egyszerubb aramkor a feladat ellatasara (40 db. logikai kapu ellenebe) ?
A nagy bokkeno az hogy, ha lehetseges, akkor a segitsegeteket kernem.
Elore is halas vagyok/ leszek minden hozzaszolasert.
(#) qbit válasza icserny hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Kedves icserny! Hálás köszönetem! Vagy ezerszer átnéztem, csak már éjjel volt... Azért a fordító lehetne kicsit segítőkészebb... No mindegy, ez van.

Viszont lenne még egy kérdésem. Nekem most 2250-em van csak és a honlapodon (PICCOLO) lévő bootloader nem jó hozzá. Találtam egy cikket, amiben jól bemutatják, hogyan kell egy alkalmas bootloadert készíteni. Sikerült is, csak nem működik. Tudsz ebben valahogyan segíteni? Mármint olyat szeretnék, ami a PICCOLO példáival működik. Találtam egy Tinybootloadert, ami csak 100 bájtos, de az nem akarta az igazságot.

Mégegyszer köszi!
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013

Sajnos, én csak a "nagy testvér" a PIC18F4550 használatában tudok segíteni.
(#) andyka válasza icserny hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Az mar gondolom tul nagy ahhoz amit en akarok szerkeszteni

Idézet:
„Találtam egy Tinybootloadert”
Az soros porton kommunikál, nem USB-n.
(#) icserny válasza andyka hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Idézet:
„Az mar gondolom tul nagy ahhoz amit en akarok szerkeszteni”

Az nem olyan nagy gond. Ami viszont meggondolandó, hogy az eddigi (logikai kapuk) tervekhez az
ebben a topikban használt fejlesztői módszerre nem könnyebb-e áttérni.
(#) andyka válasza icserny hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Atnezem
(#) pajti2 hozzászólása Feb 4, 2013 /

SDHC kártyák teljesítmény paramétereit próbálom megfejteni a rakás sok parasztvakító marketing duma közepette, és kicsit el vagyok veszve.

Jellegében olyasmit kellene csinálnom, hogy cca 10-15 Kbyte / sec adat streamet egy jó nagy FIFO-ba raknom, és arra gondoltam, de jó is lenne egy 32 gigás flash kártyát erre felhasználni. Folyamatosan törlöm a blokkot, felírom, törlöm a következőt, írom fel azt is, stb, időnként pedig nem felírok blokkokat, hanem visszaolvasok belőlük. Amikor a kártya legvégét elértem, kezdem újra a legelső blokkal. Nem kell file system, meg semmi ilyesmi, csak nyers flash kezelés, de persze az SPI buszon keresztül (PIC-en mi egyebem van?).

Aztán megláttam egy ilyet:
http://www.tomshardware.com/reviews/sdxc-sdhc-uhs-i,2940-10.html

Nem tudom, jól értelmezem-e, de random read/write esete kell nekem, és akármekkora is a blokk méret, legrosszabb esetben gyakorlatilag csak egyetlen blokkot véshetek fel a kártyára egy egész másodperc alatt, akár 512k, akár 4k az a blokk. Az SDHC SPI-s felületéről egy olyasmit találtam valami doksiban, hogy 512byte .. 4096 byte blokk méret support van csak SPI felületre, és számos kártyánál meg konkrétan csak 512 byte blokk méret. Na ha ekkora blokkot is csak egyet tudok felvésni a kártyára másodpercenként, akkor ott vagyok, ahol a part szakad.

Ha valaki küzdött már ilyesmivel, és sikerült valami trükköt találni rá, örülnék a felvilágosításnak, mit is lehetne kezdeni ezzel a szituval. Vagy tényleg benéztem volna, és az SDHC-k ilyen célra totál alkalmatlanok?
(#) mhatalyak hozzászólása Feb 4, 2013 /

Üdv!

Írtam egy programot, ami nem is igazán mondható annak, csak ki akartam próbálni megy-e ez nekem, de nem nagyon. Van egy 16f628A mikrovezérlőm és a ccs-c nevű szoftverrel írtam. Annyi lenne csak az egész, hogy magas szintre tegye a RA1 kimentet. Beállítottam a programban, hogy az MCLR láb kikapcsolva legyen, belső oscit használjon 4mhz-en.

1. #include <16F628A.h>
  2.  
  3. #FUSES NOWDT                    //No Watch Dog Timer
  4. #FUSES INTRC_IO                 //Internal RC Osc, no CLKOUT
  5. #FUSES NOMCLR                   //Master Clear pin used for I/O
  6. #FUSES NOBROWNOUT               //No brownout reset
  7. #FUSES NOLVP                    //No low voltage prgming, B3(PIC16) or B5(PIC18) used for I/O
  8.  
  9. #use delay(int=4000000)
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

1. #include <main.h>
  2.  
  3.  
  4. void main()
  5. {
  6.  
  7.    while(TRUE)
  8.    {
  9.       //TODO: User Code
  10.    }
  11. Output_high (PIN_A1);
  12.  
  13. }
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Sikerült!
Idézet:
„//TODO: User Code”
helyére írtam be a
Idézet:
„Output_high (PIN_A1);”
parancsot. Na akkor jöhet valami bonyolultabb.
(#) benjami válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Én csináltam SD kártya sebesség teszteket, elég érdekes eredmények keletkeztek. A fájlkezeléses teszt 1percen keresztül 512bájtos blokkok írásával, majd a kapott fájl visszaolvasásával történt, ekkor ugye a fájlkezelést is a PIC csinálta. A kártyaolvasós tesztben a fájlkezelést a PC végezte (ez előnyben van a szinte korlátlan memóriaméret miatt), a total commander írta a sebességet. A tesztproci 16MIPS-en működő PIC24FJ256GB108 volt. A teszt SPI módban volt (tud valaki 4bites módhoz drivert?). Fura hogy a 4GB-os kártya volt a leglassabb SPI módban. Az olvasási sebességek között alig volt eltérés.

SD-spd.png

Következő: »»   362 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem