Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   52 / 107
(#) emmzolee válasza jdani hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Hogy miért?

Olvasd el megint mit írtam az előző szövegemben. Biztos mindent úgy csinálsz? Szerintem nem, mert akkor működnie kellene. Vagy a pákád hőfoka nem jó, vagy a folyasztószer hamar elpárolog.
(#) Petjaa hozzászólása Jan 15, 2013 /

Sziasztok!

Elég régóta tervezgetem, hogy csinálok egy BGA rework állomást. A kérdésem az lenne, hogy az előmelegítőnek mekkora felületet kell tudnia melegíteni? Feltétlen muszáj az egészet melegíteni vagy elég ha egy adott részt melegítek, esetleg van erre valami szabály? Neten keresgélve nem találtam erre semmi információt.

Köszönettel Petjaa
(#) vzoole válasza Petjaa hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Saját tapasztalat, hogyha csak egy adott területen van melegítve a panel, akkor hajlamos arra, hogy elhajoljon. Ez azért rossz, mert ahogy hűl, úgy hajlik vissza, és feszíti a forrasztást.

Talán ezért jobb, ha az egész, vagy nagyobb terület át van melegítve, mert ott kevésbé tapasztaltam ezt.
(#) Ictboy hozzászólása Jan 28, 2013 /

hát nem tudom, én soha életben nem használtam folyasztószert, de nem is hiányzik. Felesleges ónt eltávalotíani elszívó szalaggal nem bonyolult. Lényeg, hogy amikor elkezd melegedni az elszivószalag adni kell neki egy kis ónt, ettől hőelvonás jön létre és a kis réz szálakon keresztül a PAD-en felmelegedett ón elkezd a melegebb pont irányába folyni, vagyis szépen felszedi.
(#) sirály12 válasza Ictboy hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Régebben én így voltam vele, midaddig, amíg nemrég vetem normális folyasztószert. Megváltozott a véleményem, nagyon megkönnyíti a munkát! Legutóbb egy 100 lábú pic32-est tettem panelra körülbelül 2-3 perc alatt. Olyan minimális ón kell így a forrasztáshoz, hogy először el sem hittem. Legtöbb esetben olyan kevés ónnal kell így dolgozni, hogy a páka hegyén marad a felesleg, és így nem kell semmit sem ügyeskedni vele. A legvéknyabb smd-hez való ónt használom, mert még néha abból is elmérem az ón mennyiségét.
(#) nyakas00 hozzászólása Feb 7, 2013 / 1

Szevasztok

Valami értelmesebb forrasztóállomást szeretnék venni a mostani helyett, amivel precízebben tudnék dolgozni. Jelenleg egy Fahrenheit 28020-as alapom van.
Amiket néztem:
SMA 050, SMA 051, SL10-N (Solomon), FAHRENHEIT 28011.
Vagy egy használt Oki PS-900.
Mit ajánlanátok?
(#) emmzolee válasza nyakas00 hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Alapvetően mindegyik páka amit felsoroltál ugyan az mint a mostanid. Én azokat nem tartom jó pákának. Sőt erősen kezdő kínai cuccok.
Nekem wellerem volt nagyon sokáig. nem volt rossz páka. Aztán úgy hozta a sors, hogy tudtam venni egy OKI PS800-as indukciós pákát. Ami csak 30W-os. 470KHz-en működik benne egy indukciós kazán. Ugyan az az elv mint egy indukciós tűzhelynél. Az erőssége az, hogy rettentően nagy az energia tartaléka. Tehát amikor valami nagy hőelvonású dologhoz érintem mint egy autóhifis erősítő táp terminálja, nem hűl ki, hanem azonnal rákapcsol és simán kiveszem vele azt, amiről csak álmodtam a Welleremnél.
Ilyen jó pákám még sosem volt. a 900-as hasonló. Ez sokkal jobb kategória mint a többi. Ha használt is én simán az OKI-t választanám.
Mennyiért adják az OKI-t? Mi van hozzá?
(#) nyakas00 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

OKI-nál az a gondom hogy nincs hozzá pákahegy és annak pótlása nem a leggazdaságosabb.
OKI 20 lenne, igazság szerint ez lenne a max keretem is rá
(#) aticska válasza nyakas00 hozzászólására (») Feb 7, 2013 / 1

Szia!
Szerintem is a PS-900 at vedd meg. A többi csak pénzkidobás. Minek vennél mégegy hasonlót mint ami van. Esetleg nézegesd a hirdetéseket, aukciós oldalakat. Ki lehet fogni jókat, olcsón. Nekem wellerem volt sokáig, sőt még megvan, aztán vettem egy metcalt, és legutóbb egy ersa i-con t 150w-os de akkora mint egy ceruza. Ha egyszer kipróbálsz egy ilyet, rájössz, hogy azok a pákának csúfolt izék nem sok mindenre jók. A metcal 20 volt az ersa meg 35 használtan. Úgyhogy véleményem szerint nézegesd a hirdetéseket, vagy vedd meg most az okit. És még egy tipp, hó vége felé jobban lehet alkudozni
(#) nyakas00 válasza aticska hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

ps-900 esetén tudnátok valami boltot ajánlani ahol tudok hegyet venni? mert csak külföldit találtam 7-10 euro + posta áron..

Elmondom neked én a legsűrűbben a rövid 20-as véget használom. Itthon vettem hozzá betéteket. Van itthon 2 cég, akinek írtam válaszoltak és az egyikről kiderült, hogy a képviselője nem lakik tőlünk messze. Ő tőlük rendeltem végül is. Ez volt vagy 3 éve. Nem tudom egyáltalán meg van-e még az elérhetőségem feléjük.
Ha jól tudom akkor a speed shopban is lehet kapni alkatrészt hozzá. (Újpest)
(#) emmzolee válasza aticska hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Az oki páka most 100000Ft körül van újonnan. 20-ért nem rossz.

speed shop-nál csak Aoyue hegyeket találtam :S
Nem lehet másik forrasztó hegyével pótolni?

Nem nem.

Más a működési elve mint más pákáknak. Mindjárt fel forgatom a gépemet, hogy kitől vettem annak idején.

Kösz a fáradozást!

Elküldtem az itt megadott mail címedre. Ha ide beírtam volna akkor törölték volna reklámozásért.

megkaptam köszönöm szépen!

Itt egy kis bemutató róla.
Indukciós elv.
http://www.youtube.com/watch?v=S9Wmqc9O24w

Írtam is a cégnek, köszönöm a segítséget és azt hogy jó irányba tereltetek

Örülök ha segíthettem.

Majd írd meg a tapasztalataidat az új pákával kapcsolatosan.

Hello
(#) nyakas00 hozzászólása Feb 8, 2013 /

Ha már itt járok ismét kérdeznék
Ha BGA chip cserét végeztek honnan szerzitek be azokat?
Valami megbízható helyre gondolok ahol tuti jó minőségben vehetem meg mert pl ebay-en rendelt cuccok nagy része sz@r.
(#) johny999 hozzászólása Feb 9, 2013 /

Sziasztok,

van valakinek tapasztalata power led forrasztással? A led hátulján lévő padet hogyan kell hozzáforrasztani a hűtőhöz, pákával nem lehet hozzáférni, levegő 320°C-on meg nem bírja felmelegíteni :/
(#) johny999 válasza johny999 hozzászólására (») Feb 9, 2013 1 /

bocs, 430°-os a levegő.
(#) Barret válasza johny999 hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Forraszd egy külön lemezre,aztán csavarozd fel.
(#) johny999 hozzászólása Feb 9, 2013 /

Úgy néz ki már megfogja, kevés volt a paszta.
(#) lanti válasza johny999 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

430 fok ? Az durva! Meddig melegíted és mihez forrasztod ?
(#) johny999 hozzászólása Feb 13, 2013 /

Egy 49,5mm átmerőjű kb. 2mm vastag alumínium lemezre lett felforrasztva. Alulról volt melegítve de nem volt levéve a szűkítő a fúvócsőről és nem bírta átmelegíteni a lemezt.
(#) patexati válasza johny999 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Alul nem a hőléggel kellene melegíteni hanem valami előmelegítő szerkezeten ha nincs egy vasaló is megteszi! A hőlég felül kell ha már az alámelegítő felfűtötte..
(#) johny999 válasza patexati hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Felülről viszont hogyan forrasztottad volna meg a led alján levő padet, úgy hogy a led teljesen letakarja. A két szélső pad aztán már pákával volt megoldva.
(#) patexati válasza johny999 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Jól alámelegítesz és felül hőléggel adsz neki! A titka,hogy minél rövidebb legyen az idő!Elég nagy hőmérsékletet elbírnak ezek a ledek ha nem sokáig van persze melegítve. Végül is a forrasztás jelentős teljesítményét az alámelegítő végzi mi nem véletlen lehet akár több KW is a levegővel csak rásegítés kell végezni a forrasztási hőmérséklet eléréséig. Ha alul melegíted csak akkor túl kell lépned a hőmérsékletet és elég nagy a hősokk veszélye de ha felül a levegővel "rámelegítesz" akkor csak pár sec időre éri el a kívánt hőmérsékletet mivel nem tud a hő elszökni ha melegítve van minden de mikor abbahagyod a melegítést a hőléggel visszaesik a hőmérséklet pillanatok alatt így csak a forrasztás ideje alatt van a hőmérséklet magasan.. Ólomosnál jóval könnyebb ez a folyamat mint ólommentesnél.
Következő: »»   52 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem