Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   51 / 107
(#) joetaylor válasza bodrogi hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Például FACOM ANW.J10PB egy jó kis készlet és nem is drága. Viszon arra ügyelj, hogy mindig a megfelelő méretet használd. Ahol PH van oda nem jó a PZ és ha erre ügyelsz akkor nagyon sokáig jó lesz egy minőségi készlet.
(#) bodrogi válasza joetaylor hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Szia!
Köszönöm a segitséget!
De a BGA Kérdéssel kapcsolatban még nem kaptam választ
Utána nézek ennek a készletnek.
(#) joetaylor válasza bodrogi hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

BGA forrasztásban két féle irány van. Az elméleti forrasztás és a gyakrolatban alkalmazott módszerek. Ezek néha hasonlíthatnak egymásra
Komolyra fordítva a szót ha a forrasztás után hosszabb távon működik a készülék akkor arra már mondhatjuk, hogy forrasztás megfelelő technológiával van kivitelezve.
(#) bodrogi válasza joetaylor hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

És szerinted egy sima forrólevegős állomással lehet megfelően kivitelezni?
Azt gondolom hogy nagyon neház a bga-t egyenletesen átmelegiteni egy forrólevegős állomással főleg úgy hogy ne kapjon hősokkot sem a kivételnél sem a berakásnál
(#) patexati válasza bodrogi hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Egy laptop alaplap chipsetet nem fogsz kicserélni csak egy forrólevegős állomással! Akkora az alaplap hőelvonása,hogy még kivenni sem tudod ha nincs alámelegítőd (vagy az alaplap is felpúposodik a sok melegítéstől) nem,hogy hősokk nélkül visszaforrasztani vagy a kivett chipet reball után visszatenni mi még profi eszközökkel sem mindig sikeres. Egy mobiltelefon vagy kis kártyán lévő BGA az egy teljesen más kategória ott elég lehet a sima meleg levegős állomás.
(#) bodrogi válasza patexati hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Értem.Erre én is gondoltam hogy alaplapon lévő chip et melegitesz úgy hogy nincs előmelegitve simán eloszlik a hő és a "hideg" alaplap elszivja a hőt az alkatrésztől.Köszönöm hogy megosztottad a tapasztalatodat!El kell gondolkoznom egy házilag épitett panel melegitőn Ha esetleh valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban nyugodtan leirhatja
(#) bodrogi hozzászólása Dec 29, 2012 /

Találtam egy régi Magyar grillezőt 900w-os fűtőszál van benne kb 25cm hosszú és kb 15cm széles.Szerintetek jó lessz egy házilag gyártott panelmelegitő alapjának?
(#) vzoole válasza bodrogi hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Jó... én egy mikro tetejét flexeltem ki.
(#) bodrogi válasza vzoole hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Tudsz képet föltenni? de a mikró tetejében mi volt?
(#) san398 hozzászólása Dec 29, 2012 /

Tegnap találtam ezt a linket Bővebben: Link Itt minden megvan ha jól látom, program, hőprofil, kapcsolás, nyák terv ... A program Linux alatt fut ami nekem kínai.Ez a rész aggaszt a legjobban! Ha valaki otthon van Linux-ban és a GTK-2.0-hoz is konyít akkor jöhet a segítség! Köszi
(#) Zsora válasza vzoole hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Egy forrasztóvassal is (meg ónszívó szalaggal) megoldható, csak úgy valamivel lassabb. Már csináltam ilyet párszor. Az a legjobb, ha van az embernek segítsége; 4 kéz csodákra képes. Egyébként hőlégfúvóval is elég sokáig kell melegíteni, mivel ha túl meleg a levegő, akkor megolvadhat a csati, vagy más.
(#) vzoole válasza bodrogi hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Azt elfelejtettem odaírni, hogy ez egy grillezős mikro volt.

Leszereltem a mikro alját, az lett az egész alapja.
Ezután kiflexeltem a tetejét és rácsavaroztam az aljára.
Szétbontottam az ajtót is, azt raktam rá a fűtőszálra.
Vágattam lemezeket megfelelő méretben és ott meg is hajlították. Ezt már csak össze kellett forrasztani és fúrni pár lyukat a csavaroknak.

Még építettem bele egy vezérlőt is.
Be kéne vezetékelni, a szoftvert finomhangolni, lefesteni, és kész is.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
(#) vzoole válasza Zsora hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

De így 3 pákával érdekesebb volt

És szerintem szenvedés lett volna leszedni ónszívó szalaggal, mert az alkatrész alól nem igazán hozza ki az ónt. De utána azzal tisztítottam le a panelt.
(#) Zsora válasza vzoole hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Ez igaz. Pláne akkor lett volna érdekes, ha mindhárom pákát te fogod; kettőt kézzel, egyet lábbal, a másik lábbal pedig a panelt szorítod le.
Azért az a "lapát" pákahegy sokat segített, én is szeretem használni soklábú alkatrészekhez.
(#) kissi válasza Zsora hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Idézet:
„Pláne akkor lett volna érdekes, ha mindhárom pákát te fogod; kettőt kézzel, egyet lábbal, a másik lábbal pedig a panelt szorítod le.”
Az egyik barátom azt szokta mondani, hogy " az a műszerész, amelyiknek nincs 3 keze, az nyomorék" !
Steve
(#) bodrogi válasza vzoole hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Ötletes kis megoldás Már szinte csak egy panel befogatót kell hozzá csinálnod

A te fűtőszálad hány w-os?Nekem is van egy fölösleges miro ajtóm de én attól félek hogy sok hőt föl fog venni a panel elől mivel kicsik a furatok.Valami más megoldást szeretnék.
(#) patexati válasza vzoole hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szia! Az enyém is hasonló csak most nem működik mert elszállt a szenzor bent.. Te milyen vezérlőt használsz? Nekem is kéne valami komolyabbat építenem a sima 555 kapcsolásos vezérlő helyett.. Melegítő
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
(#) vzoole válasza patexati hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Én egy saját építésűt. Egy ATMEGA8 IC van benne.

hány fokig képes fölmelegíteni a panelt?És hány w-os a fűtőszál?
(#) vzoole válasza bodrogi hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Nem tudom a teljesítményét, de általában 800-1200W körül szoktak lenni.
A panelt akármeddig felmelegíti, akár az alkatrészek lepergéséig is.
(#) jdani hozzászólása Jan 13, 2013 /

Hali. Egy PIC16F628A SMD változatot szeretném forrasztani. kétszeri pákás alkalommal legalább 2 láb összeért. Meleg, forró levegővel ki lehet szedni, de ugyanígy be is lehet forrasztani az IC-t? Mit javasoltok? Nem próbáltam még forró levegővel cinezni, ha egyáltalán lehet-e..
(#) _vl_ válasza jdani hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Be lehet, de szerintem nem fogja a problémádat megoldani...
Egy 1.27mm osztású SOIC IC-t ugyanis egy átlagos (pl. 1.6mm széles) pákaheggyel, egy normális pákával, vékony ónnal! (<1mm), be kéne tudni forrasztani rövidzár nélkül. De ha kicsit több ón sikerül oda, azt se nehéz leszedni.
(#) emmzolee válasza jdani hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Tartsd a nyákot 60fokos szögben, hogy az ón le tudjon folyni róla. Tegyél a vastag végű pákádra jó sok ónt, jó sok gyantával és föntröl lefelé húzod a pákeszt és meglátod milyen gyorsan milyen szép lesz. Ezzel a módszerrel szoktam a TSSOP (0.63mm lábtávú) cuccokat beforrasztani.
Keresek egy videót.
Itt is van:
http://www.youtube.com/watch?v=erb6-i54tbo

Vagy itt egy másik, jobb videó:
http://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY

Ez a pákabetét az alul lévő részén egy lyukat rejt, ami tárolja az ónt. Nem kell megijedni működik sima betéttel is. A videón látszik, hogy rengeteg folyasztószer volt a lábakon. Ez a lelke ennek a módszernek. Működik sima ónnal is. Az 1.27-es icket simán föl lehet tenni vastag ónnal. Azért azzal, mert abban sok a gyanta.
Vigyázz ne tartson sokáig a művelet, mert a picek nem szeretik.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) jdani válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Jó videók, jó lenne ha nekem is így működne, de én ha ezt csinalnám, az egész csak összefolyik. De miért? Gondolom ha valahol összeér a két láb, azt csak azzal az elszívó szalaggal lehet eltavolitani.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) Apec válasza jdani hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Milyen folyasztószert használsz ? Szerintem akörül van a problémád.
(#) jdani válasza Apec hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Az ónra gondolsz? Ilyet.
(#) mate_x válasza jdani hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Ha nem használsz folyasztószert, akkor azért olyan nehéz forrasztanod. Valami ilyesmire lenne még szükséged: http://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_31154.html
(#) _vl_ válasza jdani hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Idézet:
„Gondolom ha valahol összeér a két láb, azt csak azzal az elszívó szalaggal lehet eltavolitani.”

Hát nem igazán.
Az elszívó szalag külön folyasztószer nélkül alig használható ilyen célra, de folyasztószerrel sem lesz különlegesen hatékony (de úgy legalább működik). Ha sok többlet van, akkor a vákuumos szippantó az igazán hatékony, kis többletnél pedig szivacson tisztítás után a pákahegy össze fogja szedni a fölösleg jó részét.
(#) joetaylor válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Ezt a videót már jó rég töltöttem fel a youtube-ra. Ónszívó szalagra nemigen van szükség mert megfelelő pákaheggyel könnyedén el lehet távolítani a felesleget. Ezek a nagyobbak kicsit nehezebbek mert minél kisebb annál könnyebb dolgozni velük.
Következő: »»   51 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem