Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   186 / 227
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Illetve lehet-e gond az ,hogy az egyik FET-nél SF18-at alkalmaztam a másiknál pedig 1N4007-et?Jelent valamit ez az eltérés?
(#) B.I válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Szia. Skori weblapján van alkatrészvizsgálatról leirás. Az 1N4007 nem lessz jó az SF18 helyett mert az utóbbi gyorsdióda mig az 1N4007 nem.
(#) fordkapcs válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Fogkefe helyett jó lesz a WC kefe is? Kicsit mások a paraméterei, de kefe mindkettő.
Magyarul: az IRF730 nem jó bele.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) Nutkin hozzászólása Feb 8, 2013 /

Helló! Megépítettem egy SSTC-t de nem működik már sok dolgot próbáltam, átnéztem a nyákot többször is, de nem találtam semmit.Segítséget szeretnék.Mellékletben a kapcsolási rajz és a nyákterv.A kapcsolást itt találtam.
(#) Nutkin hozzászólása Feb 9, 2013 /

Fölteszek pár adatot segítségként.
Először 20 volttal próbálkoztam, nagyobbal feszültséggel még nem.Lehet ez a gond?
Áramot még nem mértem, de az 1 amper alatt lehet.
Lehet az a probléma, hogy én irfp460-t használok?
A C7-re nem találtam 15 µF-os kondit, ezért két 6.8µF-at használok.
A C1 az majd a végleges trafó után lesz kötve (63V;4700uF),de a próbánál is a táp után volt kötve.
D1-nek MUR860-at használtam(600V;8A).
A többi alkatrész a kapcsolás szerint van.
Minden segítségért előre is köszi.
(#) alfa007 válasza Nutkin hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Próbáltad valamelyik primert megfordítani, vagy növeld a menetszámot. C7hez jó a motor indító kondi is.
Próbáld növelni a tápfeszt.
(#) Melphi hozzászólása Feb 9, 2013 /

Sziasztok éppen most tekercselem azt a bizonyos 15/30 as magot a mini Teslához, kérdésem a következő lenne, h fen van a 30 menet a következő menetet hogyan kezdjem el azonosan az elsővel vagy ellentétesen?
Köszönöm
(#) Melphi válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Szia használj UF4007 et az egy az egyben mint SF18 és csak 9ft.
(#) alfa007 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Ha jól emlékszem fordítottam 180fokot rajra és ugyanúgy kezdtem el mint az elsőt. Ha nem indul elsőre cseréld fel ez L1-t, és L2-t, mert könnyebb mint az újra tekercselés.
(#) meszi03 hozzászólása Feb 11, 2013 /

Hali!
Sikerült életrekelteni a 24V-os mini teslát. Már csak L4-C4 hiányzik. Valaki tudna segíteni ennek a körnek a méretezésében? Mit kell tapasztalnom ha helyesek a méretek?
(#) belganarancs hozzászólása Feb 11, 2013 /

Sziasztok!Van egy hiba az oldalon fent levő Skori-féle 12V-os minitesla nyáktervében.
Csatolom a fent levő tervet,bejelöltem rajta a hibát.
(#) havranarpi válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Én is javítottam
(#) Papirkutya20 válasza meszi03 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Hali, Skori honlapján van online számoló amivel meg tudod határozni a rezonancia frekvenciát és az L4-C4 hez szükséges adatokat. Itt: Link
(#) meszi03 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Oké Köszi
És am az induktivitásnak mekkora áramot kell bírnia mert amit a boltba lehet kapni azok csak pár száz mA-t bírnak...
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Hestore -on vannak komolyabb teljesítményűek is
(#) havranarpi hozzászólása Feb 11, 2013 /

Gu50 VTTc-nél mik az ajánlott secunder tekercs adatok?
(#) Papirkutya20 válasza meszi03 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Skori 24V-os kapcsolási rajzán és alkatrészlistáján az alábbi szerepel az L4-C4 pároshoz:

C4: 7-15 nF 100V nem kerámia (értékét kísérletileg meghatározni)
L4: 30-50 uH 2A, (értékét kísérletileg meghatározni)

L4-C4 kör rezonancia frekvenciájának meg kell egyeznie az L2 (Tesla szekunder) rezonancia frekvenciájával.

Tehát ilyen alkatrészek kellenek neked!

Tipp: a Skori féle rezonancia frekvencia számolóval kiszámolod a frekvenciát majd beszerzel egy (vagy több) félét is pl. induktivitásból és kondiból is. Felhasználva a Thomson-képletet kiszámolod, hogy milyen párosítással sikerül elérni a legjobban a kívánt rezonancia frekvenciát. Így egy stabilabb rendszert kapsz, valamint "vastagabb" szikrákat.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) Nutkin hozzászólása Feb 16, 2013 /

Helló!Kipróbáltam a kapcsolást 54 V-al, de semmi.Az áramfelvétel 1.15A. Az ic 7-es lábán 14 V-ot mértem.Fetnek ugyanúgy irfp450-et használtam G=0.286V D=54V S=0.63V.Aki tud kérem segítsen.
A kapcsolást itt találtam.
(#) pimi9 válasza Nutkin hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Az ic kb. 16V-nál kapcsol be, és 10V-nál kapcsol ki, ezt a hiszerézist használja szaggatásnak, neked ott a 7-es láb körül valami hibádzik, mert az ic kikapcsolva kb 0.3mA-t eszik, a 15k-n keresztül fel kéne töltődnie 18V-ig (jó zénert raktál oda?)

Igen szerintem jót mivel 18 voltos, dehétfőn úgy is megyek vásárolni veszek pár zénert és kicserélem. C2-nek 2.2 µF-ból csak 63 voltosom van, nem pedig 100.Ez gond?

Ha kiveszem az ic-t akkor 18 voltot mérek, de ha vissza teszem akkor leesik 14 voltra.
(#) Nutkin hozzászólása Feb 17, 2013 /

Mi lenne ha mondjuk 18 voltos helyett 22 voltost használnék mind a két helyen?
(#) pimi9 válasza Nutkin hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Átütne a FET gate-je. Mérd meg a 8-as lábon a feszültséget (5V-nak kell ott lennie), illetve nézd át, hogy a bekötés, alkatrészértékek rendbenvannak, ha azok jók, de az 5V nincs meg akkor kuka az IC.
(#) meszi03 hozzászólása Feb 19, 2013 /

Hali!
Megint gond van a teslával :@ Gyönyörüen működött mikor egyszer csak megállt. Ha összeérintem az ic 2-3-as lábát akkor 1-1 szikra megjelenik. Az ic új! A tápja rendben van.(11,9V)
Viszont a 3-as lábon 10v van. :/
(#) havranarpi válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Miben fog változni ezzel az alakítással teslánk?
(#) Melphi hozzászólása Feb 22, 2013 /

Sziasztok
Egy újabb műhely mélyi sufniszökevény,izzítás előtti pillanatok
(#) Nutkin hozzászólása Feb 23, 2013 /

Kicseréltem az ic-t, kicseréltem a diódákat, megnéztem az alkatrészeket és még így sem működött.A nyákon nincs érintkezés gond, ha bekapcsolom csak kattog, ha állítom a potit akkor változik a kattogás frekije is.Most irfp250-t használtam fél perc alatt tönkre ment.32 volton kipróbáltam úgy, hogy nem volt rajta a primer az ic-n továbbra sincs 16 volt a 8-as lábon még feszültség sincs. A főpróbánál 54 volton sem csinált semmit.Kezdem feladni ezt a harcot.
(#) havranarpi hozzászólása Feb 24, 2013 /

Sziasztok!
Az éjszaka folyamán készen lettem Gu50 VTTC-mel.
kB 3-4 cm-es szikrákat produkál.
A Flyback -10 menet
A secunder pedig 1000 menet.
Így megfelelő ez az arány?
Hogyan kaphatok nagyobb szikrát?
(#) fordkapcs válasza Melphi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Igényes munka, jól néz ki! A működéséről is leszenek képek?
(#) Melphi válasza fordkapcs hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Szia igen majd teszek, már elsőre is szépen ment, de így hogy kibalanszíroztam a C4,L4 el, így már tekintéses a hangja, meg a szikra hossz is.
De igazából még mindig nem tudtam a maximumot ki venni belőle mert a tápom 2 amperen kifekszik, most rendeltem 4db 15000uf kondit, ha majd ezeket is beépítettem készítek képeket.
Következő: »»   186 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem