Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   98 / 240
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

GIF-et csináltam, mert az kicsi, és nem maszatol, mind a jpg.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Hát, ehhez nehéz hozzászólni, először valahogy értelmezni kell, nekem kicsit fura ez a Sprintlayout. ( ?) Na majd holnap...
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Csináltam egy olyan nyáktervet is, amin a vezérlő a főnyákon van. Itt direkt terveztem helyet SOT23-as PNP tranyóknak, valamint az egyik padját megnagyítottam hogy SOD80-as diódát is be lehessen tenni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Egybeépítve sokkal jobb, mert a negatív jobban,- nagyobb felületen megy át a vezérlés felé.
Az nem tetszik, hogy a visszavezetések a fojtók alatt vannak. Nem tudom, hogy a szórt mágneses terek mit okoznak, de valahogy inkább a panel szélein ( alul, meg felül kellene vezetni ezeket. A 33pF-os kondi meg inkább az ic bemenetén legyen, így lesz a legtöbb impedancia előtte, talán így lenne a leghatásosabb.

Valahogy a pufferelkókat egy kupacba kellene tenni, kicsit soknak tűnik az a nagy fóliafelület közöttük. Persze, akkor meg a fojtók lennének szélen, tehát, lehet, hogy a visszavezetéseknek mégiscsak középen kellene lenniük.

A két kisebb kondit, ami a kimenetet teszi a negatívra fordítva kellene bekötni. Ekkor a negatívra menő lábaik közelebb lehetnének a pufferkondik negatívjáho. Ez csak nüansznyi dolog, de ha meg lehet csinálni, akkor miért ne.

Ami még nem tetszik, hogy a vezérlés oldal nem közvetlenül a pufferelkóktól kapja a negatívot. Ráadásul, ez negatív, tehát nem GND, vagyis nem csak a vezérlés árama fog folyni rajta, hanem tápáram is. ( ? ) Ott van a két kimeneti kis szűrőkondi, tulajdonképpen onnan ( is ) kap negatívat, tehát a szűrőkondik és a pufferek közötti szakaszon eső feszt is látja a vezélés. Hogy ez mennyire befolyásolja a működést nem tudom, de inkább valami olyan megoldást kellene találnod, hogy mondjuk a pufferkondiktól jobbra a kimenet, a fojtók, kondik, snubberek, balra meg a vezérlés. A source-ok meg külön bekötve, mert az nagy áramú. A snubbereknek biztos elég lesz az a hely az ellenállásoknak? Én 2 W-os ellenállást szoktam betenni ilyen helyre, egyszerűen állítva teszem be őket. Nem túl szép, de jól tud hűlni, meg kevés helyet foglal. Viszont ki kell fúrni a panelt, lévén, hogy lábasjószág.

Ha jól gondolom, akkor ez kétoldalas panel lesz. Különben, a kékkel jelölt összekötéseket nem tudod dróttal megcsinálni, mert nincs gamójuk. Ha viszont kétoldalas, akkor sokkal jobban meg tudnád csinálni úgy, hogy az egyik oldal teljesen a negatív ( teliföld ). Hiszen már most is majdnem olyan és csak néhány dologgal kellene megszakítani a teliföldet egyfajta szigetszerűséggel. Egyébként, a teljes hidas elrendezésből önként adódik a szimmetrikus elrendezés. De ez nem biztos, hogy jó.

Idézet:
„Nem tudom, hogy a szórt mágneses terek mit okoznak”

Itt a folytó adatlapja, ezen az szerepel, hogy "shielded", így gondolom a szórt tere eléggé elhanyagolható.

A 33pF kondit akkor átrakom eddig is az IC közelében voltn.
Két kisebb szűrőkondit akkor átrakom. A pufferekt megpróbálom átrendezni.

Igen a GND-on áram is folyik, jelentős. De a panel teljesen kétoldalas. Sajnos házi nyáknál nincs furatgalván, de pl a fólia a kondiknál, az IC lábnál tudok mindkét odlat forrasztani.

Sajnos a tekercset nem tudom két oldalról beforrasztani, meg az elkókat sem (ha van az elkókra módszeretek azt szívesen hallanám).

Mindenképpen SMD snubbert használok (a 2W lábasjószágnál a láb alapból 10nH). De úgy lesz, hogy 0805 kondi és 1210 ellenállás (0,5W), ennek elég nek kell lennie. (most 2db 1206 van és nem melegszik túl).

A sourcokat hogyan kössen be külön, tekintve hogy a a gate vezetés sem lehet túl távol (habár a nagyobb áramú kikapcsolás miatt a traynó ott van).

Hát, az hogy shielded, tudni kellene, hogy mennyire. Ezt csak a kipróbálás után tudod meg...

Az elkókat úgy szoktam, hogy mellé teszek egy gamót és egy darab dróttal átforrasztom.

Ha másképp nem megy, akkor megy a teliföldre.

Idézet:
„Az elkókat úgy szoktam, hogy mellé teszek egy gamót és egy darab dróttal átforrasztom”

Ezt nem értem.

Igyekszem majd a teliföldet jobban kiterjeszteni, sok átkötéssel.

Az elkónak az egyik lábát simán be tudod forrasztani. A másik láb viszont az alkatrész oldalon van. Ez a gamó mellé mellé teszel még egyet, ami a beültetési oldalon összekötsz az elkónak azzal a gamójával, amit nem tudsz beforrasztani. A másik oldalon meg ezzel a gamóval csinálsz még egyet és így már be tudod forrasztani.
De azt is lehet csinálni, hogy a forrasztós oldalról beteszel egy vékony drótot, mindkét oldalát beforrasztod és utánna teszed be kondit. Így annak mindkét lába be lesz forrasztva. Ekkor nem kell bele még egy gamó. ( A gamó a pad, mondjuk 60-as átmérő 40-es lukkal, hogy beférjen a vékony drót.)
(#) bjina hozzászólása Feb 14, 2013 /

Conrad... csőszegecs 06, 08, 1mm stb. külső átmérő, 0.1mm falvastagság. Hátrány: lehet hogy aranayból van, mert 8Ft/db... (adatlap az oldalon)
Mondjuk én sem vennék 1000db-ot
(#) lorylaci válasza bjina hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Igen csak ehhez kellen egy célszerszám is, nem? (hallottam már ezekről, vagyis pont Conradban nézegettem, hogy 80 e a célszerszám)
Használtál már ilyet? Lehet kézzel, vagy egy fogóval is meg lehet oldani....
(#) (Felhasználó 46585) válasza bjina hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Fél éve bementem itt a barkácsboltba, a tulaj kezembe nyomott egy zacskóval, ingyen, hogy a kutyának sem kell, vigyem... Eléggé el nem itélhető módon szoktam "nyákot" csinálni belőlük...
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Fúrsz egy megfelelő méretű lukat, beteszed a csőszegecset, megfordítod, hogy a cső vége álljon felfelé, fogod a pontozót, meg a kalapácsot és szétnyomod. Nem lesz szép, de ronda lesz. Viszont nagyon jól tud működni. Így készültek a próbapaneljeim egy része. Textilbakalit lap, vagy teljesen lemaratott üvegszálas lemez, és teleütve 1 cm-enként 2-mm-es csőszegecsekkel.
(#) bjina válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Egy csomó monitor táp-panelen is használnak a mai napig is csőszegecset pl a ferrit trafók átlós forrasztásánál. Nerkem is van "próbapanel csőszegeccsel" építve, ami elnyűhetetlen.
Arra a néhány "'furatgalvánra" érdemes használni, persze ha van. Nem kell hozzá spec masina, törött menetfúró hegye, mint pontozó és egy vastagabb vaslemez darab...
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Igen, így már világos. Korábban nekem a gamó szó nem esett le például.
Igazából eszembe jutott,hgoy egy lábat bármelyik alaktrészeből be tudod forrasztani felül-alul:
- Az alkatrész lábád annyira dugom át a lyukon, hogy felül hozzáférjek fórrasztóval. Ekkor felülről beforrasztom.
- Alul elkezdem melegegíteni a lábat, és amikor látom hogy felül megolvad az ón, akkor széen felülről nyom befelé a nyákba. Miután teljesen benn van, alulról is beforrasztom.

Így az egy induktivitás odavezetését alulról felülre raktam, így alulról a 1812-es SMD kerámia kondi, és az elkó búgóráram útja is szabad. Az elkóknál így meglesz a két oldali földterület összeköttetése. A fóliáknál egyszerűbb a dolog (pláne ha műanyagburkolat nélküli fémezett kondenzátort használ az ember).

Dolgoztam tovább a nyáktervem. Kísérleteztem azzal is, hogy mi lenne, ha két oldal lenne a két tekercs, de akkor pozitív táp vezetése kavarodna nagyon el, így maradtam nagyjából az eredeti elrendezésnél.

Közben ráterveztem a túláramvédelmet is. Ezzel a fajata védelemmel már kísérleteztem,a kkor működött, a szimulációban is jólműködik. A két alsó vezérlő jel egy RD tagon keresztül bekapcsol egy segédfetet (BSS123 100V FEt SOT23 tokban, 10 ft), ami az alsó FET drainét rákapcsolja egy tranyó bázisára, amit egy RC tag szűr a tüskéktől (kb 100ns időállandójú a szűrés).
Amikor eléri az Rdsonon eső fesz a tranyó nyitófeszét, akkor lerántja a monostabilba kapcsolt 555 IC triggerjét, ami kb 800ms-ig felrántja a HIP4080A hiba pinjét, ami így kikapcsol addig.
Veszteségmentes és olcsó védelem.
(#) voodoo hozzászólása Feb 18, 2013 /

Üdv srácok!
Még nagyon új vagyok a témában és segítségeteket szeretném kérni. Meg szeretném építeni a Ge Lee-féle 600W/8ohm hídkapcsolt végerősítőt ezekből 2db szeretnék 1db nyákra. Kezdésnek az lenne a kérdésem, hogy milyen trafókra lenne szükségem a végén? Valamint jó lesz-e, STW20NK50Z Feteknek? Másik: jól átnézegettem a D osztályú végeket és azt vettem észre, hogy kétoldalas nyákra épülnek és teliföldesek. Mire kell odafigyeljek építés közben feltételnül? Trafó és IC kiválasztásánál mire kell figyelni?

Köszi!
(#) sny válasza voodoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Szia!

A kimenetén nem trafó található, hanem fojtó.
Kezdetnek elég lesz, ha veszed a fáradtságot, és átolvasod ezt az egész topicot.
Ha marad még kérdésed, arra már könnyebb lesz normális választ adni.
(#) voodoo válasza sny hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Köszönöm a hasznos válaszod.
(#) Kovidivi válasza voodoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Most irónikusnak hangzott a válasz, de majd rájössz, tényleg az olvasás a leggyorsabb és legcélravezetőbb tanács, ha fojtó helyett trafót írsz.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Nem trafó, tekercs (lásd többiek)
NEm, az a FET totál nem lesz jó.

A hozzáértésed nulla, bocsi.
Meg itt a cikkem, amiben le van írva rendesen az elmélet.

Jó lenne ha valami egyszerűbbel kezdenél, nem rögötn a mélyvízzel, lásd ahogy a táppal. Ez csak még nagyobb szívás lesz neked.
(#) voodoo válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Jó most itt szerintetek mit csinálok már bocsi? Nincs telepatikus képességem szóval ha kérdezek arra is OLVASÁST kapok! Olvssak, olvassak! Dejó hát azt csinálom nem? OLVASOK. Az egyszerűbb kapcsolással kezdeném akkor meg az lenne a válasz, hogy azt is hagyjam abba. Én szeretek kínlódni és kínlódva tanulom meg leginkább azt ami érdekel. Ey egyszerűbb kapcsolásba is ugyan úgy megfogom kérdezni hogy minek oda az a trafó kinézetű FOLYTÓ. Tessék. Minek van ott? Le van írva? Nincs. Én teljesen más logikai síkon gondolkozom mint mások. Nem arra vagyok kíváncsi hogy a tégla fal a malterból és táglából áll össze, hanem arra vagyok kíváncsi hogy a cement miből van és mi a funkciója. Hagy ne íjam már le megint a leglki gyötrelmeimet mert már szerintem a másik topicba olvashattátok. NINCS MINDEN SZEMÉLYES nem érteni való kérdésemre leírva a válasz. Érdekel valami amit szeretnék megépíteni és bírom a legelső 8-10 válasz az az hogy olvassá hülyegyerek. AZért kérdem mert nem tudom. De ha nincs segítő hozzászólás akkor inkább hagyjuk.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Amúgy olvasom a cikket. Higyjétek el, olvasom.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Először a Laci cikkét olvasd (mondjuk el van éppen tűnve mert nem találom), az alapok abban vannak. Az enyémet hiába olvasod, abból a működést nem fogod megérteni mert nincs benne leírva.
Ez a nagy olvasásra buzdítás nem teljesen alaptalan, lásd kapcsolóüzemű táp. Ha elkezded az olvasást az alapoknál akkor nem fogsz teleírni 10 oldalt kérdésekkel, mert ahogy haladsz előre, úgy fognak a kérdéseid elfogyni, és ha marad is a végére az nem olyan lesz hogy "milyen trafó kell a végére", mert addigra talán tudni fogod hogy mi az ott, és miért van ott. A rajzon egyébként sem található trafó, ezek szerint azt sem nézted meg.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Csak azt bírom, hogy szeretnék egy ilyet meg egy olyat. Mindííííg az a válasz elsőre, hogy olvassál. NINCS le írva konkrétan hogy én miért nem értem meg minek van az ott pl? Nincs csak az hogy annak ott kell lennie. De engem az érdekel minek van ott? Mi a pontos funkciója és nincs példázattal abszolút ábrázolva. Ezért baromi nehézkes üresbe "csak úgy tanulni" értitek? Nekem a gyakrlati tanulás ad tudást. Muszáj példázatot felhozzak hogy végre ti is megértsetek engem mert el vagyok keseredve akár hányszor szeretnék valamit kérdezni. (amúgy ha simán egy ledet akarnék 1.5 voltos elemre rákötni és ezt feltenném kérdésbe egy oda tartozó topicba még valaki ott is tutira lebeszélne róla és elkezdenének az okosabbnál okosabbak ilyet hozzá írni hogy előbb olvassál)
Amíg csak autót akartál vezetni és csak olvastad hogyan kell, mégse ment elsőre akkor se. Na miért nem ment ? Pedig olvastál-olvashattál róla sokat, mégse sikerült. GYAKORLAT TESZI a mestert.
Most is éppenséggel olvasok és igen LACI cikkét baromira nem találtam sehol, de Ő belinkelte most és úgy rá tudtam olvasni. Csak a tiéd találtam meg amúgy Ge Lee. Ebből a cikkből 1-2 oldal csak fényképekből áll, és csak nézek mint a muki, hogy ez most mi. Minek van a cikk ha utánna nem lehet semmi kérdést feltenni? Jó igen nincs oda írva és nincs benne trafó de én akkor is trafót láttam azon a nyavajás képen most ezen miért kell ennyire ki akadni és nem válaszolni?? Sose értem meg hogy nem lehet szépen le írni hogy az ott igen egy TRAFÓ de csak a kinézete trafó.Elnéztem igen. Bűnös vagyok? Igen, le kell hurrogni, dejó érzés.
(#) voodoo válasza voodoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Jó, most hogy közbe sikerült átolvasni lorylaci cikkét már rá jöttem, hogy a kimenetén a trafónak látszó L-tag és a C- mint kondenzátor demodulálja a kimeneti PWM jelet, hallható, hangfrekvenciás jellé. Világos.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

" Amúgy olvasom a cikket. Higyjétek el, olvasom. "

Biztos? Kikérdezem este, lefekvés előtt...

Ne vedd ezt az olvasást ennyire komolyan, biztos vagyok benne, hogy nem azért írják neked, hogy megbántsanak. Én azt hiszem, megkaptál minden segítséget, amit lehetett és ezután is meg fogsz kapni. De vannak dolgok, amik nekünk annyira triviálisak, hogy nem nagyon tudunk mit mondani, csak azt, hogy olvassál... Ha mindent el akarunk mondani, akkor vissza kell menni a kályhához, erre meg senkinek sincs ideje. Szóval, ne fogd fel ilyen tragikusan, mert mindenki rosszul érezné magát a bőrében, ha azt látnánk, hogy üldözési mánia alakul ki benned...

Hogy a szakmai kérdést is mondjak: végül is lehet azt is mondani, hogy a kimeneti LC szűrő demodulálja a jelet, de ennél sokkal pontosabb, ha azt mondjuk, hogy a kimeneti szűrő a félhíd ( vagy teljes híd, vagy akármi ) kimenetén megjelenő jel középértékét képezi. A középértékképzés természetesen nem sikerülhet tökéletesre, mert akkor nem lenne a kimeneten nagyfrekvenciás ( vivőfrekvenciás, vagy kapcsolófrekvenciás ) maradék jel. Van, de ez nagyon kicsi, úgyhogy nem zavaró. Ez a szűrő nélkül is működne a szerkezet, vagyis, nem szükséges a szűrő ahhoz, hogy a hallható tartományban legyen a kimenet. Vagyis rákötöd egy hangszóróra és szólni fog. Más kérdés, hogy a vivőfrekvencia, vagy kapcsolófrekvencia olyan nagy amplitudójú, hogy gyorsan leégeti a hangszórót, hiszen arra nem tud a membrán megmozdulni, vagyis, a hangszóró tekercsében nem fog indukálódni ellenelektromotoros feszültség, így nincs, ami ellentartson a bemenettel, tehát jó nagy áram alakul ki. Ezt a tekercselés már nem szereti. Ha nem tudod mi a középérték, akkor most kérdezz rá, mert ezt is lehet igy is, meg úgy is értelmezni. Ha rákérdezel, akkor leírom.

Ha használsz szimulátort, akkor máris van egy kis példa, amit megnézhetnél, hogy mi is a középérték. Ehhez nem kell forrasztópáka, csak a keyboardot kell simogatni. Ha eddig nem használtál szimulátort, akkor itt az ideje, hogy elkezd. Tanulni nem csak úgy lehet, hogy összerakunk valamit és kínlódunk vele. Elárulom, hogy a szimulátor előtt is egész jókat lehet kínlódni és ha már megy amit "megépítettél", akkor legalább olyan öröm, mint a valóság. És egy idő múlva már sokkal gyorsabban jutsz eredményhez, vagy inkább úgy mondanám, hogy a tudáshoz, mint forrasztgatással.

És még valami, ami mindenkihez szól: a FOJTÓT nem LY-nal írják!!!
(#) lorylaci hozzászólása Feb 18, 2013 /

Elnézést kérek mindenkitől, hogy a cikkem jelenleg nem elérhető nyilvánosan.
Még korábban felmerült benne pár hiba, meg azért a komparátor általam javasolt speckó bekötésére is inkább csak problémák jöttek elő, mint előnyök.
A régi linkjén továbbra is elérhető, ezért linkelem be mindig. Sőt most ebben a pillanatban le is zártam újra, így hamarosan újra publikus lesz.

Voodoo, ne vedd zokon, de csak neked akarunk jót. Nem akarjuk, hogy kidobj sok pénzt, arra hgoy tönkreváj alkatrészeket. A teljeshíd megépítése is nehézkes, mert ahogy Ge Lee mondja, az ő cikke azoknak készült, akik már a félhidat megépítették.

Sajnos itt a kapcsolóüzeműben működő dolgoknál rengteg rejtett dolog van, amit nem lát az ember, és abból is csak néhányat tudunk jó műszerrel megépíteni. Egy-két alaktérsz módosítás már rögtön működésképtelennél teszi a dolgot, ha nem érted a lényegét.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Én értem, hogy nehéz, de bízom bennetek és remélem hogy fogtok tudni segíteni, majd mindig leírom mikor hol tartok és mi a gáz ha valamit nem értek és lehet hogy éppen egy D-osztályú hidalt véget kell építsek ahhoz hogy lám talán még egy LED is tartalmazni fog számomra újdonságot. (ki tudja?) Úgy akarok neki állni, hogy úgyse fog elsőre sikerülni és nem is baj, ha nem sikerül elsőre szinte biztos vagyok abba, hogy hibás lesz, ha meg netán nem lenne hibája akkor fel se fognám a működését és mint egy KIT-et csak összedobnék azt jólvan, abba mit lehet tanulni? Elkészíteném és elsőre működne, kérdezné valaki mi alapján működik és nem tudnék megnyikkanni se. Amikor gondolkodni kell, azt szeretem és nem pedig az instant kihívás mentes dolgokat.
Erről jut eszembe: logikusan, felépített halmaz-ábrázolásos rajz pl nagyon jól jönne a lényeg megértéséhez. Példával magyarázva.
(#) Kovidivi válasza voodoo hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Itt megtalálod az alapokat, amit kérdezni szeretnél majd később: http://skory.z-net.hu/
(#) highand hozzászólása Feb 20, 2013 /

Véleményt szeretnék kérni arról az IC-ről, amivel ez épült: 2x100W D class
(#) Ge Lee válasza highand hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Az adatlap szerint 0,5%-os torzítással 69W 4 ohmon, és 36W 8 ohmon. Ha azt nézzük hogy a 2x30W/4 ohm -os kitekért fele ennyit kérnek, akkor nem rossz vétel ha a hangja is megfelelő. Ebben a kb. 5000Ft-ban még a hangerő poti is benne van, csak táp kell neki és szól. Lehet hogy kíváncsiságból berendelek egyet, úgyis kéne egy ismerősnek valami hasonlót építeni. Mondjuk hangzásban szerintem az önrezgő verhetetlen, ezek az IC-k általában jóval gyatrábban szólnak.
Következő: »»   98 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem