Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   82 / 252
(#) sirály12 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Idézet:
„Nem beszélve arról hogy az ország egyes területein kampókkal, gumipókokkal, bikakábelekkel lopják az áramot méretlenül, de nem ám világításra hanem fűtésre, persze a szolgáltató arra nem szokott járni.”

Miért érdekelné? Neki az is jó, ha a többi normálisan fizetővel fizetteti meg azt is! Ez így biztos bevétel neki, úgy, hogy nem is kell tennie semmit!
(#) lalus hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!

Már ítram két témában is csak nem igazán látogatják zokat ahogy nézem... Ezért itt tenném fel a kérdésem:

Van egy Bővebben: Link és egy Bővebben: Link akkumlátorom. Ezeket szeretném párhuzamosan kötve tölteni egy napelem panellal. a panel 14 db 0.5V 3.6A-es cellából áll. Naposabb időben 8-8.5V-ra is felkúszik a termelt feszültség.

Szóval erre a problémámra szeretnék valami nagyon egyszerű megoldást találni! Remélem valaki segíteni fog, előre is köszönöm!

Mégy annyit, hogy ezekről az akksikról úgy napi 5-6 órán keresztül kb 20-30db 5mm-es magasfényű zöld (2.2V/15-20mA) ledet szeretnék meghajtani...
(#) GPeti1977 válasza lalus hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Vegyél még hozzá 4 darab cellát.
(#) Action2K válasza lalus hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Szia! Két eltérő típusú akkumulátort én nem kötnék párhuzamosan (sem).
(#) Action2K válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

És azzal hogyan oldódik meg a problémája?
(#) lalus hozzászólása Feb 15, 2013 /

lehet, hogy felesleges is lenne két akksi... am miért vegyek még hozzá cellát? 6V-os akksi töltéséhez tudtommal elég a 7,2V... természetesen tudok még venni hozzá cellát, csak akkor sem lenne megoldva a problémám... valami töltésszabályzó kellene hozzá vagy nemtom... 4Ah-ás akksit 400mA-rel kéne tölteni ha jól tudom, de nekem 3.6A-van.... ez a gondom...
(#) granpa válasza lalus hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Nem nagyon értek hozzá; de az impulzus-töltő nagy árammal tölt, pici időket, így nem muszáj a 10%-os töltést betartani.
(#) lalus válasza granpa hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Az oké, de ha már úgyis egész nap tölti a napelem akkor nekem mindegy, hogy mennyi idő alatt tölti fel... viszont ha lehet 3.6A-al tölteni akkor meg valami kapcsolás kell ami leválasztja a napelemről amikor feltöltött az akksi....
(#) Barret válasza lalus hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Ha napelemmel töltöd,akkor kevés a 7,2V.
Optimális töltéshez az akkumulátor feszültség+50% kell! Tehát 18V.
Itt adja le a napelem az elméleti maximális hatásfokát.
7,2V-tal is fog tölteni,de gondolom 50 -100 mA oda kevés lesz...
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

18 V csúcsfeszültséggel még a 12 V-os akkut is túltöltöd.
Ha adatlapja szerint 0,5 V-on 3,6 A-t ad le (7V, 3,6 A), a teljes töltéshez szükséges 7,2 V-on még biztos lead 3 A-t, tehát inkább áramkorlátozásra lesz szükség. Erre pedig a legegyszerűbb áteresztőtranzisztoros feszültségstabilizátor is megfelel áramkorlátozással. De egy ellenállás, egy Zener (TL431,...) és egy relé is megteszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) lalus válasza Barret hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

"Optimális töltéshez az akkumulátor feszültség+50% kell! Tehát 18V"
Gondolom itt valamit elszámoltál... akku= 6V 6V 50%-a = 3V 6V+3V=9V
nemtudom, hogy kevés lenne-e 100mA, nem muszály teljesen feltöltődni az akksinak minden nap... csak az említett fogyasztók birják az említett ideig....
de mint mondtam nem akadály még szerválni cellákat..
viszont még mindig nem jutottam közelebb sajna...
Azért köszönöm az eddigi segítségeket!
(#) lalus válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Tetszik az elképzelésed, valami hasonlón gondolokodtam én is csak sajnos nem vogyok olyan szaki, hogy ezt kivitelezzem.... mármint kapcsolást csinálni belőle.. Esetleg ha időd engedi akkor terveznél erre egy kapcsoplást nekem?
(#) Proci_85 válasza lalus hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

2 egyszerű lehetőséget látok:
1. Zener diódával 6~7.2V-ot beállítasz, amire be szeretnéd állítani az akku kapocsfeszültségét. Ha többet termel a napelem, a zener dióda levágja (kárba vész igen, de nem károsít semmit). Olcsó, jól működik.
2. DC-DC konvert veszel ~1000 Ft-ért ahol a bemenő fesz lehet magasabb, a kimenőt egy potméter segítségével beállítod pl. 7V-ra. Ha 8-35V-ig van a bemenő feszültség, ő a kimeneten atom stabil 7V-t fog leadni.

Én az utóbbit használom. (Nyugodtan keress meg privátban.)
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) GPeti1977 válasza Proci_85 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Zener dióda milyen egyszerű, de minimum 25W-os kell.
(#) Proci_85 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ja igen, elfeledtem, hogy nála nagy áramerősség van. Akkor DC-DC konverter. Olcsó, hatásfoka jó.
(#) lalus válasza Proci_85 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Zener diódás megoldás tényleg pofon egyszerűnek tűnik és van is itthon, csak az áramot nem tudom vele korlátozni sajna...

A DC-DC konverter érdekelne bővebben, írtam privátot...
(#) kameleon2 válasza lalus hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Mekkora töltőáramra lenne szükséged? Megfordítom a kérdést: Mekkora az akksid kapacitása amit ki akarsz használni? Ha tegyük fel 6,5Ah akkor ugye elegendő 650mA-el tölteni. Annyit egy stabkocka is tud, mert kb 1A-re vannak méretezve. Veszel egy 7805-öt és alápakolsz annyi diódát, sorbanamíg el nem érd e kívánt feszültséget. Egy dióda nyitófeszültsége 0,5V. 3V-os bemeneti tartalék itt is kell, azaz, ha 6,85V-ot akarsz elérni (ólom-savas akku) akkor legalább 10V kell legyen a bemeneten, azaz ekkora cellafeszültséget kell produkálnod. Megcsinálhatod ezt persze LM317-el is. Áramkorlátot is tudsz beállítani egy soros ellenállással, de ebben az esetben az ellenálláson eső feszültséggel és diszcipációval is számolni kell. Én 12V-os akksit használnék inkább lehetőség szerint, mert ahhoz elegendő megvenni egy 150Ft-os PB137-es töltésszabályozót. Az is tud 1,5A-t. Igaz annál is kell bemeneti feszültségtartalék. Nekem ilyen tölti a kapunyitó motorjaim akksiját 2 éve.
(#) pucuka válasza lalus hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ha viszont sorba kötsz egy 6V/3W -os égőt, vagy még jobb 6,3 V/300 mA -es skálaizzót, mindjárt meg van az áramkorlátozásod. Csak a feltöltött akku figyeléséről kell gondoskodnod. Azonban az ilyen árammal való töltésnél a töltési idő 14 óra körül van, elég ha felhúzol eoy vekkert, és mikor csörög, megszakítod a töltést. Persze a vekker lehet elektronikus is.
(#) Barret hozzászólása Feb 16, 2013 /

Nekem 105Ao-s lúgos akksijaim vannak.2 db 6V-os sorbakötve.
27V-ot kapnak direktben.Még sosem töltődtek túl... Igaz 3A-t kapnak a 20A helyett...

Mindenhol 18V-os paneleket árulnak.
Vajon miért? Mert így tudják 12V-on leadni a garantált amperszámot.
És ha valaki akar töltésszabályzót,ahhoz jópár volt plusz kell,hogy kiszolgálja
a töltő elektronikát is.
Kevesebb volttal is működik a töltés,csak lehet hogy háromszor annyi idő alatt töltődik fel az akksi.
Ki kell a fogyasztást számolni,és ahhoz illeszteni a töltést.

14,1v töltéséhez ha stabkockát használunk csak,akkor is kell a 17,5-18V.
Persze ha a fogyasztás egálban lesz a töltéssel,akkor elég a 7,5V,a 6V-os akksi töltéséhez.
(#) Barret hozzászólása Feb 16, 2013 /

Még annyit hogy ma egész nap sütött a nap,és 14,5V-ra töltődtek az akksik...
Reggelre le fog menni 12,5-re.Ha meg borús idő van,így is rá kell tölteni hálózatról 1-2 órát naponta.
(#) lalus válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Hali!

Egy vagy kettő darab 4000 ill. 4200mAh-ás akksik lennének vele töltve.
A terhelés meg mint mondtam kb.: 20-30-db LED lenne... kb: 450-600mA
A terhelés úgy napi 4-5 órán kersztül menne az akksikról. én úgy gondolom töltőáramnak elegendő lenne olyan 500mA. ja, és azért 6V-os akksik mert ezek voltak itthon és hasznosítani szeretném őket..
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) kameleon2 válasza lalus hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szia! Már csak 10V bemenő feszültség kell 1A mellett 10 órán át. Mi a kérdés ezek után? Összefoglalva: 10V körüli bemenő feszültség napelem cellákról. 7805 néhány diódával a föld lábon, kimeneten áramkorlát (ellenállás) és a ledek. A 7805 föld lábára tehetsz 2V(1,85) körüli nyitófeszültségű LED-et is és akkor még a töltést is látod, hogy működik-e... Ez általában fiókból összeszedhető. Az áramkorlát inkább arra kell, hogy ha egyszerre megy a töltés és a LED-ek, ne szálljon el a stabkocka. Vagy ha két darab 6V-os (egyforma) akksid van rakd sorba (12V). Ez esetben : 18V-35V bemenő feszültség, PB137(olcsó 150Ft), kimeneten 10 Ohm 20W 2 akksi és LEDEK. Ha kisebb a bemenő feszültséged, akkor csak szi..tod magad, mert mire stepup konvertert és egyebeket raksz bele, elmegy egy csomó idő és pénz vele és kérdés, hogy ér-e ennyit 1 projekt.
(#) lalus válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Ne haragudj, de ez így elmondva lehet, hogy egy kicsit ködös nekem? miért és milyen diódákat tegyek a stabkocka földjére? nem foglalnád ezt össze egy kapcsolási rajba? vagy nincs ilyen kapcsilási rajzod véletlenül? lehet hogy jobban megérteném...

Amúgy különböző Ah-s akksikat köthetek párhuzamosan??
(#) Action2K válasza lalus hozzászólására (») Feb 17, 2013 / 1

Idézet:
„Amúgy különböző Ah-s akksikat köthetek párhuzamosan??”

NEM! Ezt már mondtam előrébb. Ugyan pici az eltérés az esetedben, de teljesen más gyártmány. Csak tök egyformákat szabad párhuzamosan vagy sorosan kötni!
(#) Apec válasza lalus hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Párhuzamosan lehet kötni különböző kapacitású, de azonos feszültségű (és rendszerű) akkumulátorokat azonban sorosan csak ténylegesen (nem biztos, hogy ez egyenlő azzal ami rá van írva) azonos kapacitásúakat köthetsz.
Párhuzamos kötés esetén kapacitásuk összeadódik.
(#) lalus válasza Apec hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Én is hasonlóan tudtam, ezért is kérdeztem vissza...
(#) Action2K válasza Apec hozzászólására (») Feb 17, 2013 / 1

NEM lehet párhuzamosan kötni eltérő kapacitású akkumulátorokat! Mindnek más és más a belső ellenállásuk, más és más töltőáram kell nekik. A legkisebb kapacitású túltöltődik és egyszer csak bummm. A soros kötésnél is ez a helyzet. Sőt, még azonos kapacitású, de más gyártóét sem ajánlatos. Itt is lehet eltérés a technológiában, ami eltérő hiszterézist eredményezhet. Eredménye itt is bummm lehet.
(#) lalus válasza Action2K hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

értem, bár én mondjuk nem töltésnél gondoltam párhuzamosan kötni hanem amikor fogyasztók mennek róla.... akkor sem lehet?

A töltést meg úgy képzeltem el, hogy egyiket feltölti, ezt érzékeli valahogy, és egy relével átkapcsol a másikra...
(#) Action2K válasza lalus hozzászólására (») Feb 17, 2013 / 1

Akkor sem, mert a belső ellenállásuk határozza meg, hogy mekkora áramot fog leadni a fogyasztó felé. Ebben az esetben pedig a maximális terhelést lépheted túl, s akkor meg ezért fog melegedni. Míg, egyező akkuknál egyenlően oszlik el a terhelés.
Ha a töltést átkapcsolósan oldod meg, akkor a "lemerítést" is úgy kell. Egyszerűbb egy 9Ah-s akkut szerezned, ahelyett, hogy ezzel a két kicsivel és az elektronikájával agyalj. Ráadásul az egy nagyobb olcsóbb is mint a két kisebb. Ha meg a két kicsi már használt, akkor meg pláne a jó Isten sem mondja meg az állapotukat, hogy hogy kösd össze őket.
(#) lalus válasza Action2K hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, de kicsit átértékeltem a dolgokat és azt hiszem inkább szerzek még napelem cellákat meg egy új 12V-os akksit.

Ez jobb lesz hosszútávon, több a lehetőség vele és azt hiszem, hogy könnyebben találok majd hozzá töltő kapcsolást is...

apropó, a 12V-os akksinak min mekkora feszültség kell töltésnél? Azaz mennyi cellát vegyek még?
Következő: »»   82 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem