Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma

Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 85
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Én találtam még 3 típust.
SONY STR-DE445 is STR-DE545 STR SE501
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Sziasztok !
Adott ez az ic M61501FP számú . A bemeneti jel megvan, viszont a 6db kimeneti jel hiányzik. Megmértem a feszültség értékeket. A 30 lábon 5V, a 29 lábon -7V , 72-73 láb +7v. Ezek az értékek, megegyeznek a készülék kapcsolási rajzán, ill. az IC séma rajzának értékeivel. Az IC csak enyhén melegedik.
Szerintetek az IC lenne a hibás vagy esetleg más is lehet ?
Üdv, Balázs.
(#) vizipupu hozzászólása Nov 15, 2012 /

99-ben vásároltam az erősítőt, azóta csak én használom, nem hajtottam soha. A probléma 1 éve kezdődött.
Normál hangerőn hallgatva,(beszélgetni lehet mellette) 5-10 perc múlva egy relékattanás kíséretében elhallgat és a staby led villog.
Ezt csinálja Rádió és házimozi üzemmódban is.
Kérdésem a következő:
-Okozhatja e túlmelegedés ezt a jelenséget?(még soha nem volt leszedve a burkolat)
Nem tudom értelmezni a villogást, nem találok róla leírást!
(#) reloop válasza vizipupu hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Szia! A Kenwood erősítő és a KRF változatok témáiba olvass bele. Bővebben: Link
(#) szamóca válasza vizipupu hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Ha a készenlét visszajelző villog, és nincs jel a kimeneten akkor a hangsugárzók vezetéke, vagy a hangsugárzó zárlatos, a leírás szerint. Megoldás a vezeték ill. a hibás rész zárlatának megszüntetése. resettálás újraindítással.
Bővebben: Link
(#) nightlife hozzászólása Nov 28, 2012 /

Sziasztok!
Pioneer vsx-916 7.1-es rendszerű házimozi-erősítővel volna gondom.
Jelenség: Alacsony hangerőn hallgatva néha a két front csatorna közül az egyikből, ritkább esetben mindkettőből eltűnik ami odavaló . Nem egyszerűen elhallgat, hanem olymód, mint amikor egy végfokról elvesszük a tápot, először a magas hangok huss, pár pillanatra rá a közép is eltűnik, majd már csak a mélyhangok szörcsögős döcögése hallatszik, míg teljesen elhalkul.

Én két dologra gondoltam, ami előidézhet ilyen viselkedést:
1. Végfok IC Mute, vagy StdBy kivezetés lebegése (Stk ic van benne, amiben lehet, nincs is mute/stdby)
2. Koszos hangszóróvédő relé

Egyelőre csak a fedelét emeltem le, szemrevételezés céljából, de az ördög nem lett meg.
Gondoltam feldobom ide, hátha ad valaki valami jó ötletet, mert meg van az esély rá, hogy ha csak úgy Hűbele Balázs módjára belevágok, ebből soha nem lesz már működőképes erősítő.

Szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) nightlife válasza nightlife hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Természetesen mindig a módosíthatóságra kiszabott idő letelte után jutnak eszébe az embernek olyan dolgok, amiket mindenképp tartalmaznia kellett volna előző hozzászólásának...

Szóval a fent említett jelenség egy kikapcsolás-bekapcsolás hatására, illetve egy dühös mozdulattal érvényesített hangerőnöveléssel megszűnik. (De csak azért, hogy picit később újra visszajöhessen. ) (A hangerőállítás encoderes, szóval az kizárva.)
De! Nem érzékeny a véletlen irányból érkező, változó erősségű fizikai behatásokra.

Én úgy gondoltam annak idején, hogy a Pioneer az valami csodás termék lehet, na nem is azzal van gond, hogy nem szól gyönyörűen, hanem hogy egy 7x100W//6 Ohm @ 1% tulajdonsággal hirdetett erősítőben miért van csak 150-200VA-es trafó, és miért csak elkókat látok benne mindenütt a hang útjában? Miért gyufásdoboz méretű a tuner benne?

Egy HK, Sony, vagy egy Onkyo is ilyen?
(#) tapir hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok!
Van nekem egy Blaupunkt ma5850 sztereo erősítőm.
Az a hibája, hogy a baloldalon abszolút nincs mélyhang. Ha benyomom a mono kapcsolót, akkor viszont tökéletesen szól. A fejhallgató kimenetnél ugyanez a helyzet. Az összes elko cserélve lett, kivéve 6db 1000uf kondit leszámítva.
Amikor legelőször előjött ez a hiba akkor rátekertem a basszus potira, hogy legyen több mélyhang, egy-két másodpercig volt is némi basszusa, de később teljesen eltűnt.
Okozhatja ezt a hibát műanyag diel vagy kerámia kondi? Esetleg az 1000uf elkók kiszáradtak?
Műveleti erősítő ic csinálhat ilyen hibát?(njm4558,njm4559)
Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) szamóca válasza tapir hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Vizsgáld meg a potikat! És a forrpontokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
(#) tapir válasza szamóca hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

A poti jó, forrasztási hibát nem találtam. Viszont találtam egy érdekes hibát, a loudness poti csak a jó oldalt (jobb old.) szabályozza, a bal oldallal nem csinál semmit.
A bal oldal sokkal halkabb mint a jobboldal.
A bass. poti csak nagyon kis mértékben szabályozza a baloldalt.
Van még valami ötleted, hogy mi lehet a baj?Köszi!

(#) hg1dmt hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok!

Sanyo JA340 tipusú esősítőm az utóbbi időben bekapcsoláskor 2-3 másodpercig sistereg, és kattog, majd rendesen üzemel.
Kikapcsoláskor is sistereg 2-3 másodpercig, majd 50 hz-es brumm hallható 1-2 másodpercig.
Jobbára a bal oldalon hallható.
Fejhallgatóval is.
Lehet-e a végerősítőnél levő kondenzátor hibája, vagy mi okoz ilyen jelenséget?
Lehet- e kapcs. rajzot szerezni valahol?
(#) hg1dmt válasza tapir hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Mérd meg, hogy egyforma jel van-e a poti jobb, és bal oldali bemenetén.
Jó lenne egy hf milivolt (csővolt mérő) mérő, megy egy szinusz generátor.
Esetleg tedd szabaddá a bemenetét, és hozzáérve tapasztalsz-e egyforma brummot?
Ha igen a poti jó, előtte keress hibát.
(#) tapir válasza hg1dmt hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Köszi a tanácsot, megtaláltam a hibát, a loudness poti ment tönkre.
300k*2 potmétert hol lehet venni? H.Q.-nál nem találtam.Mi van akkor, ha nem rakom vissza az erősítőbe, mert megvagyok loudness nélkül is. Lehet ettől még használni az erősítőt?Nem lesz baja?
(#) hg1dmt válasza tapir hozzászólására (») Dec 29, 2012 / 1

Én tennék be helyette (2x) 2 fix ellenállást, közép állásra kötve.
Az a poti egy hangerősség befolyásoló megoldás. A közepesen magos hangokat emeli ki. Érthetőbb a beszéd és "hangosabb" a zene, még alacsony hangerőnél is.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012

R1,2.JPG

(#) tapir válasza hg1dmt hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Köszönöm szépen a rajzot, ez lesz a megoldás!
Üdv.
(#) hg1dmt válasza tapir hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szívesen, BUÉK.
(#) tapir válasza hg1dmt hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

B.U.É.K neked is!
(#) fishme hozzászólása Feb 6, 2013 /

Hello !
Nem tudom jó helyre írok-e de olyan problémám van hogy amikor bekapcsolom az erősítőt mindegy hogy távirányítóval vagy simán néha levágja a kismegszakítót miért lehet ez ? nem mindig csinálja van amikor két hétig sem van amikor egymás után kétszer is. A szobámban két külön körön van a világítás és a konnektor c16A-os kismegszakítóm van. Az erősítő típusa Philips DFR 1600. A segítséget előre is köszönöm !
(#) kory24 hozzászólása Feb 17, 2013 /

Sziasztok! Elég érdekes problémám volna egy erősítővel, mely elméletileg 400W-ot tud hídban. (Egy 600/400W-os hangszórót hajt minden rendben volt vele...) Egy épített aktív mélyláda ez mely ahogy elnézem elég profi, koppanásgátlóval, lágy indítóval felszerelve. Nos a hibajelenség: Hallgattam a zenét, egyszer csak eltűnt a szép dinamikus mély hang....szétszedtem, és maga a panel rögzítését rázta szét a hangszóró, evidensnek tartottam, hogy mivel a 4 végfok és a 2 meghajtó tranyó lábán lógott az egész panel, biztosan eltört valamelyik láb. Nos volt egy törött láb valóban. Ezt kijavítottam szól is, DE iszonyatosan rángatja a hangszóró membránját Ki-be, mind a 4 végfok üzemel (mértem áramot) táp fesz megvan. Jelenleg van egy kis alap súgás ami eddig nem volt, illetve ha a hangerő potit tekerem a membrán ki-be jár szép lassan(mintha egyen feszt kapna) A hangszórót leteszteltem más erősítővel, az jó. Az erősítőt is direktbe megjárattam jellel (kihagyva az eq-t) semmi változás, a forrasztásokat többször is átnéztem ugye a rázkódás miatt nincs-e még hiba, de nem találtam. Végfokok: 2sa1295--2sc3264 X2 Teszek fel képet, hogy érthetőbb legyen, ha tudtok valami ötletet kérlek segítsetek! Köszi! Üdv, Kornél
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szia! A hangerő poti viselkedésében látok támpontot. Keresd meg mire csatlakozik, kis szerencsével ott egy hibás műveleti erősítőt találsz, aminek cseréjétől rendbe jöhet a készülék.
(#) kory24 hozzászólása Feb 19, 2013 /

Szia Reloop! Maga a hangerő poti egy kis panelen van mely szűri a frekvenciát is, lehet állítani, hogy mekkora frekit szeretnék a hangszóróra adni. Viszont Én ezt a kis panelt kikerülve csak simán mindenféle hangerő és egyéb nélkül adtam jelet az erősítőnek (keverőről) és ugyanúgy (rosszul) szól, tehát a hiba valahol a fényképen látható panelen van elvileg. Lehet, hogy félre értettem és már a nagy panelen kell megkeresnem, hogy hol csatlakozik a jel, és ott kell keresnem a hibát. (a műveleti erősítőkhöz, és egyéb elektrotechnikai eszközökről nem tudok sokat) bármiről tudok fényképet feltenni ha az közelebb visz a megoldáshoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Leírásod alapján a híd egyik fele mehetett tönkre a leszakadt vezetéktől.
Tudnál test pontot beazonosítani a panelen? A két nagy puffer kondi közös pontja például az kell legyen.
A testre és a hangszóró kimenetre kéne hangsugárzót kötni, tehát külön meghallgatni a híd két felét. Ez segítene a hiba behatárolásában. A próba alkalmával köss a hangszóróval sorosan egy 100-200 ohm körüli ellenállást, hogy a hullámzó egyenfeszültség ne károsítsa a hangszórót.

Rendben, elvégzem a tesztet, és beszámolok az eredményről!

A test pont (penel szélén találtam egyet) és ez egyik oldala között csak súgás, melyet már korábban leírtam. sem zene sem a poti tekerése hatására nem csinál semmit. Ezzel szemben a másik oldal pedig nem súg, szól a zene, viszont ugyanúgy rángatja. És a pozi tekerése hatására ki-be jár a membrán.

Az IC301 (nyolclábú) milyen fajta? Foglaltban van? Jó lenne valamit bele próbálni.

IC301: 4558cp 8752 Igen foglalatban van.

Valami dual opamp a fiók alján? TL072, NE5532... helyettesítőnek próbára. Ha nem volna, mérj feszültséget testhez képest az 1 majd a 7 lábakon.

Sajnos nincs ilyen helyettesítő IC-m Az egyes láb--->test között 12V DC van, a 7es láb--->test között 0V

Keríts egy 4558-at, vagy az ajánlott helyettesítők közül (egyik sem drága) mert mindkét helyen 0V a helyes feszültség. Bővebben: Link

Rendben van nagyon szépen köszönöm!, tehát a leszakadó láb a végfokon okozhatta ezt a hibát? Ha minden jól megy holnap kerítek egy IC-t ami jó bele akár az eredetit akár helyettesítőt, és megírom az eredményt. Most ,hogy így nézem a lábkiosztást a 7es lábat elnéztem, de az 1es lábon 12V van így a helyzet ugyanaz marad.
Következő: »»   36 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem