Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   126 / 200
(#) mtibi55 válasza 1984white hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Nem hinném hogy a potméter gerjed mert ha csak ellenállást tettem helyette akkor is sípolt. Olyan tápot alakított már át valaki amiben 2002, 2003 és változatai vannak? 19,3V-ot sikerült már kicsalni belőle de nagyon visít terhelve (12,8V-nál 3A-rel). Terhelés nélkül is van egy halk fütyülése.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) 1984white válasza mtibi55 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Két "kis" kondit kicserélted amit korábban írtam?

Abban igen de azon nem javított. Ebben még nem cseréltem semmit csak kidobtam az egész szekunder oldalt, csak az IC maradt meg a közvetlen tartozékai. A 12V-os kör diódája és fojtója. A hangot igazán nem is sípolásnak nevezném mert olyasmi mint amikor heggesztenek és az ívnek van ilyen hangja és ha a szekunder hűtőbordát megfeszítem vagy csak megfogom akkor halkul valamelyest.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) mtibi55 hozzászólása Feb 15, 2013 /

Úgy tünik ez valami gerjedés lesz mert ha kézzel megfogom a GND-t a panel két sarkán akkor abba hagyja. Lehet hogy a dobozában nem fogja csinálni.
(#) 1984white válasza mtibi55 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Én először is a gerjedést tartottam valószínűbbnek. Nézd meg akkor a gyári dobozában. Az is lehet (ritka) hogy a főtrafó a ludas, mert idővel öregszik az impregnálás és mozoghatnak benne a vezetők. Szkóp is sokat segíthet.
(#) szucsip válasza mtibi55 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Le kell földeni a táppanel GND pontjait. A primer oldalon is, vagy legfőképp ott!

A trafóval nemigen van baj mert nem túl öreg táp, szkópom meg sajna nincs pedig sokszor jó lenne.
(#) mtibi55 válasza szucsip hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Kicsit nehézkes leföldelni egy panelt amit az asztalon forgatva próbálsz átalakítani és mérni. Már így is sok a drót néha.
(#) szucsip válasza mtibi55 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Nem baj. Azért csak földeld le!
Elhiszem hogy nehézkes, de vékony vezetékekkel is meg lehet oldani.
(#) 1984white hozzászólása Feb 17, 2013 /

Sziasztok! Xbox táppal küzdök és most elakadtam. Nem tudjátok a pirossal jelölt alkatrész az milyen smd cucc? Szita jele: B8 Egy TNY276PN (DIP8 egyik pin hiányzik gyárilag) társaságában van. Értéke: rövidzár. Ha volna rajzotok hozzá, hálás volnék érte! Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) hmli válasza 1984white hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Hello.
Itt az adatlap, nem nagyon látszik a gyári ajánlásban semmi a drain körben. Talán egy kis értékű ferrit induktivitás.
Snubber diódája kipukkant?
(#) 1984white válasza hmli hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Idézet:
„Snubber diódája kipukkant?”

Csak a TNY ic "robbant" fel. Semmi más gondot nem találtam! Az ic teteje szabályszerűen lepattant. Gyárilag taknyolva volt valami gumiszerű cuccal. Elképzelhető az anyagfáradás?
Úgy nézem hogy ez a TNY ic csak a vsb-t adja és a többi ic-k tápfeszültségét is a secunder oldalon.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013

Elképzelhető az anyagfáradás?
(#) hmli válasza 1984white hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

IC mellett lenne egy dióda, ami a 4. lábra csatlakozik. Még a helye is látszik, csak a pozíciószitát nem tudom leolvasni. Te szedted ki?
Halkan jegyzem meg, hogy ennél régebbi IC-vel szeretnék tápot építeni (TNY266), már az is minden ellen védett..

Igen én vettem ki, és minden rendben vele. Már visszaforrasztottam a helyére. Csak a szóban forgó ic a rossz, mást nem találtam.
(#) fater0827 válasza 1984white hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Üdv 1984white .
A kérdéses alkatrész " C 41 " a legtöbb alkatrész mellet jobbra van írva szitázva a pozíció , a b8 a transzformátor láb helye . Ellenálláson rajta a kód .
(#) Saggitarius válasza 1984white hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Amennyire az alkatreszoldali fotorol kivettem, a TNY D vagyis 4.laba esetlegesen hibas forrasztasu volt (elszinezodott a nyak), ivet huzott es a tulfeszultsegtol pattant ki egy darab a tetejebol.
(#) Saggitarius válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

A b8 egy szimpla ferritgyongy, a szitatol jobbra talalhato, SMD ellenallasra hasonlito kinezetel.
(#) 1984white válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Okés Köszönöm a válaszokat! Kicserélem az ic-t és soros izzóval meglátjuk mi lesz. Más hiba nincs, az smd diódákat is kiforrasztva megnéztem. Üdvözlettel!
(#) fater0827 válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Üdv Saggitarius .
Megmutatom a képen a szitázás és a hozzá tartozó alkatrészt .
Üdv .

P1050676.JPG

(#) 1984white válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Amit pirossal jelöltél a b8 mellett, oda a tny ic való, aminek gyárilag hiányzik egy pinje. A felső 4 üres egymás melletti pin is az ic helye (másik oldala). Csak a b8 nem tudom mi? Ha ferrit akkor rendben van. Dióda ugye nem lehet?
(#) epyn hozzászólása Feb 22, 2013 /

Sziasztok!
Újfent lenne egy láma kérdésem,hát nem az én asztalom az smps birodalom....
Adott egy ATX ami átalakitva,kicsupaszitva lett 300W-os codegen.
Az összes fölösleg eltűntetve,kizárólag a TL494+alkatrészei maradt benne.
Az 5V-os tekercseket egész szép magasra fel lehet tornázni 11V környékére is az osztóval.
(semmi más feszültség nincs az osztón,kizárólag ez)
Kérdés:
Mivel ez trifláris tekercs,valószinűsithető,hogy kibir legalább 15-18A áram leadást ha a kimenő feszültség 11V-ra van korrigálva?
Elég lesz ide a sima 30-40V-os dióda,az eredeti,vagy a 200V-ost kell használni ekkora kimenő feszültségnél?
(sajnos a tekercsek közöseinek elvágása és a kimeneten greatz nem vált be igazán,8-9A környékén elpukkaszotta az egész primer kört)
Válaszaitokat,előre is köszönöm!
Feri
(#) szucsip válasza epyn hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Üdv!

Ha 11V-ot szeretnél kivenni az 5V-os részből, akkor elég lesz a 30V-os dióda is. Igazából egyutas egyenirányításnál (és 2×1 utasnál is) a transzformátorról jövő feszültség csúcsértéke+a pufferelt feszültség értékére kell méretezni a diódát. Szinte biztos, hogy a trafó 5V-os leágazásának csúcsértéke 15V alatt van. Ha ehhez hozzáadod a 11V-ot (és nagyvonalúan hozzáadhatunk még 1V-ot, ami az induktivitáson eshet), akkor is 27V az összeg.
(#) epyn válasza szucsip hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Köszönöm.
Sajnos,amúgy nem lesz jó az elgondolásom,pár amper terhelésnél is esik a feszültség,8A-nál meg 3V-ot,ez nem elfogadható.
A 12V-os leágazásnál simán birja a 10-12A-t szinte semmiféle feszültség esés nélkül,de ennél kicsit több kellene,legalább 15-16A.
Vagy áttekerek egy trafót,vagy szerzek egy nagyobb trafós tápot,mert a mostani 33mm-es.
35mm-esm van még,ami magasabb is.

Üdv!

Én azt javaslom, hogy inkább kösd át a trafót. Az eredeti földet elszeparálod és a két 5V-os kövezetésre teszel egy 4 diódás hidat gyorsdiódákból. Így az pufferelt feszültség negatív részét leföldelheted, és működik a visszacsatolás is. Tudtommal ATX tápokban a vezérlő áramkör feszültsége külön segédtápról van biztosítva.

Sajnos,nem jó a greatz-es mert eldurrant az egész primer egy bizonyos áram felett.
Gondolom,mivel nem volt se áram korlát és a DTC is le volt földelve.
Vagy,nem tudom,jónak jó volt,de mégsem.

Akkor valamit elronthattál... Gondolom a diódák nem nyitottak ki záró irányba.
Abban biztos vagy, hogy a folytónak mind a három tekercse azonos irányban gerjeszti a magot? Mert ha nem, akkor kb. rézdrótként működött a tekercs, és jó nagyra nőhettek a csúcsáramok.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013

Csak egy rész tekercset használtam,az eredeti 5V-osét.
A greatz 4 darab S20C40C-ből volt kialakitva.

Rendben, értem. Akkor vizsgáld meg, hogy a diódák minden kétséget kizáróan működnek-e még. Mivel hídba voltak kötve, ezért 1db diódára csak az előbbiekben kiszámított (~27V) feszültség juthatott záróirányba. Szóval ha kellő módon voltak hűtve(és szigetelve), valamint a csúcsáramokkal nem mentél a katalógusadatok maximuma fölé, akkor azoknak jónak kell lenniük.

A trafó többi leágazásával, és az 5V leágazásaira csatlakozó alkatrészekkel mit csináltál?

Egy közösitő réz laposrúdon voltak a diódák,mint greatz,de jól voltak szigetelve és a bekötés is helyes volt,előtte ellenőriztem sima 50Hz-es trafóval.
A trafóról teljesen ki van jelenleg pucolva minden,csak egy ágnak a diódái,szűrői vannak.
Mivel előtte már ment sima 12V-on úgy hogy teljesen kibontottam minden fölöslegest a kapcsolás alapján.
Most visszakötöttem 12V-ra mert kell a táp és az Ámper is.Teljesen jól megy,csak nem tudom mikor lesz vége a trafó által leadott teljesitménynek.Ha 15A-t tud folyamatosan,(aktivan hűtve) akkor szerintem megállok ott,ahol van.(a dobozon 13A van ,de kicseréltem a diódáit erősebbre)
Kizárólag a vezérlő IC dolgai maradtak bent plusz STBY és a primer
Következő: »»   126 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem