Fórum témák
» Több friss téma |
Minden nagyobb fémes részt célszerű bekötni, illetve elvileg lehet kapni olyan lefolyó EPH idomot, amit be lehet kötni az EPH-ba. Bár őszintén szólva én is csak hallottam ilyenről Vízvezetéknél meg ha sehol nincs olyan fémes pont, ahova mehetne egy EPH bilincs, akkor szerintem nagyon nagyon célszerű tenni valahova egy fémes idomot a vízvezetékbe, ha van rá lehetőség, mert aztán később ha bárhonnan összeszed valami feszültséget a víz, akkor zuhanyzáskor vagy kézmosáskor jó esetben csak bizsergünk, rossz esetben rajtunk keresztül záródik az áramkör.
Nálunk a számítógép rázott. Földeletlen konnektorok vannak a szobában a házat viszont nem akartuk átvezetékelni. Levertem a földbe egy kb. 1,5 méteres vasat és rákötöttem az elosztó védőföldjére így ez megoldódott.
Ma azt vettem észre, hogy a védőföld csatlakozása a kertben melegszik. A villanyszámlánk is több lett, kiderült hogy ha lekötöm a védőföldet nem pörög annyira az óra (több száz wattnyi különbségről van szó). Tehát a védőföld kellett hogy levezessen 1-2 ampert. Ez akkora áram, hogy agyon kellene, hogy üssön ha a földeletlen számítógéphez érek, de annyira azért nem ráz. A számítógépház és a földelés között 225 voltot mérek, áramot nem tudok, mert nem mér váltóáramot a multiméterem. Hibás lehet a számítógép tápja? Mert az nem normális hogy a számítógép többszáz wattal többet eszik földelt konnektorba kötve.
Elöljáróban csak anyi,hogy ez vészéjes dolog ez ! Rossz földelés van vagy rosszul van kötve valahol a konnektor. Ez az életébe kerülhet valakinek adott esetben. Nézesd meg szak emberrel.
Az butaság volt amit csináltál
Életveszély, hívjál villanyszerelőt de rögtön! Mondanám, hogy addig meg világíts gyertyával (és akkor nem vicceltem).
Ott valami nagyon nem stimmel.Hívj villany szerelőt vagy cserélj PC tápot mert ez nem normális! I érintés védelmi ostályba sorolt készűléknél (ilyen a PC táp is), a föld felé nem szabad folynia áramnak csak ha egy készülék háza a hálózati potenciálra kerűl üzemi meghibásodás folytán! A melegedésről nem is beszélve!
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Felelőtlen és ön és közveszélyes vagy! Nem lehet eléggé elitélni ezt a hozzáállást. Ilyen esetekből lesznek a "hirek".
Nem rossz a földelés a konnektorban hanem egyáltalán nincs. 70-es években épült a ház, csak a hidegpadlós helyiségekben van védőföld.
Ha annak az egy darab elosztónak a védőföldjét amire a számítógép van kötve rákötöm egy kertben levert vasra az miért rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne semmilyen védőföld?
Szia!!! A kertben levert vas mekkora keresztmetszetű? Milyen kötéssel csatlakoztattad rá a földelővezetéket, és mekkora keresztmetszetűt? Mekkora a távolság az elosztó és a földelőszonda között? Hány ohm a földelőd szétterjedési ellenállása? Ha egy kicsit is tanulmányoztad volna a helyi földelések kialakításával kapcsolatos előírásokat, akkor megkaptad volna a választ a kérdésedre. Egyébként sürgősen nézesd át a lakást, és vizsgálj meg minden berendezést, mert akkora áram nem folyhat a föld felé. Akkor már rég le kellett volna oldani a kismegszakítónak.
És remélem hogy nincs rossz kötés ahol a a nullavezető és a védőföld össze vannak kötve, mert egy nullaszakadás nagy bajt okozhat!!!
Nulla védőföldre nincs kötve egyik konnektornál sem. Este megnézem, hogy mi a helyzet a számítógéppel.
Először a gépre gyanakodtam, de ha annak a házán folyik el 1-2 amper a földelés felé akkor a földelés kiiktatása esetén nagyon ráznia kellene, viszont szinte csak csíp.
Minden esetre én egy próbalámpát használnék, hogy a lekötött földelés és a gép háza között mérjek. A lámpa fényerejéből sok minden kikövetkeztethető. Még egy kérdés. Milyen vezetékkel van huzalozva a ház, és milyen kötések vannak?
Helló
Most mindenki meg fog lincselni de azért leírom.Felénk az a szokás ha valamelyik készüléknek csíp a háza akkor megfordítjuk a dugvillát a konektorban.Főleg vájog házakban tapasztalható a jelenség.Földelés nagyon sok esetben abszolút nincs,és a tulajoknak sem szokott több száz ezer forintja lenni a vezetékelésre.
Ez jó, de a ház a hetvenes években épült a kérdező szerint, és nem hiszem, hogy vályogház lenne. Egyelőre még tanulmányozom ezt a vályogház esetet, mert pillanatnyilag elfogadható ész érvet nem tudok erre. Mindenesetre 30 éves pályafutásom alatt még ilyen jelenséggel nem találkoztam, ezért a rejtély megfejtése után jelentkezem. Üdv: Jani
A 70-es évek az m.fal fénykora.Vagy még roszabb.Sok esetben szöggel rögzítették a falon ami szépen rozsdásodik míg végül megeszi a szigetelést.A kismegszakító pedig nem véd az ilyen szivárgó áramok melett.Régi mfalas házaknál sok esetben nem is áll meg a fírelé,hiába is szerelik fel.Csakhát egy ház ujravezetékelése 4-500000-be kerül.A miénk 80-ba épült de erre is ráférne
Ez jogos. Őszintén szólva, erre nem is gondoltam. Pára, falak nedvesedése ilyenre gondoltam, meg a fém szerelvény és kötődobozokra, de a szög az eszembe sem jutott, mivel soha nem használtam alapozásnál, viszont csavarhúzót annál többet.
Szia!
Ne viccelj már, a rozsdás szög "megeszi" a PVC-t? maszek0005: Meg kell csinálni a védővezetőt a lakásban és akkor majd nem ráz semmi sem. Erről kár tovább elmélkedni A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Szia István! Ezen filóztam én is, mert nekem nem okozna gondot a védővezető kialakítása, csak én egy kérésre akartam a kérdést kivesézni. Üdv: Jani
Úgy néz ki megoldódott a probléma. Szerintem zárlatos lehetett az elosztó, mert másikkal nem jelentkezik a hiba. Szétszedtem az elosztót égés nem látszik rajt, de elég lazán voltak benne a lemezek, simán összeérhetett a védőfölddel.
Lehet, hogy a levert vas elvezetett 1-2 ampert, de mivel nem rendesen kialakított földelés, akkora áram nem tudott folyni, hogy leverje a kismegszakítót?
Szerencsére ez egy olyan kérdés, amire azonnal megadható a jó válasz. Az érintésvédelem területén nem találgatunk, meg nem esélyeket latolgatunk, hanem sürgősen cselekszünk!
Hát a levert vason 1- 2 amper nem folyhatott, mert akkor az egész lakás már áram nélkül maradt volna. Ekkora szivárgó áram már rég leoldja a kismegszakítót.
Szia!
Csak a nullával egyesített földelés nyújt megbízható védelmet. Egy földelés önmagában, a nagy áramok korában nem elfogadható érintésvédelmi megoldás!
10 A-es kismegszakítót nem old le 1 A-es szivárgó áram.
Ez igaz, mert az érintésvédelem nem tűr halasztást, az emberi élet mindennél többet ér.
Pedig annak az áramnak valahol el kellett mennie, mert a levert vashoz vezető vezeték melegedett. Több száz wattnyi teljesítmény ha az elosztót vagy a PC tápját el kellett volna égesse.
1-2 amper nem old le lakásban lévő kismegszakítót!
Idézet: „Csak a nullával egyesített földelés nyújt megbízható védelmet.” Legalábbis ott, ahol olyan a hálózat.
Tudom, hogy az lenne a legjobb megoldás hogyha újravezetékelnénk az egész házat. Ez mennyibe kerülne kb? Most aluminium vezeték van műanyag csőben. 10x10-es házról van szó, 3 szoba egy fürdő egy konyha.
Nem viccelek.Nem konkrétan megeszi,de ahogy a szög vastagodik a rozsdától egyszer csak eléri az egyik alu szálat.elég sokat bontottam már régi házakban szóval láttam egy két érdekes dolgot.Volt ahol a "szakik" annó fázis nulla közt szögeltek.És azért erősen hangsúlyozzuk ki,hogy a kismegszakító nem véd semmi ellen kivétel a túláram.Mondjuk azt is láttam már 25 amperest 1.5-es alu vezetéken.Az érintésvédelemhez firelé kell én tudomásom szerint.Ahogy lenteb is írják a kismegszakító melett akár 8 amper szivárgó áram is lehet.De nagyon nem akarok vitát nyitni,mivel nem vagyok villanyszerelő és csak ugatom a témát
Milyen hálózat olyan? Ezt a NEFH-t ki kell alakítani a lakásban és akkor olyan lesz a hálózat.
Idézet: Földeletlen konnektorba dugva normális. Ezek nem kettős szigetelésű szerkezetek, csak földelt konnektorba dugva szabad használni. A mi házunkban nincs már földeletlen konnektor, de van saját tapasztalatom a dologról. Takarításkor kivettük a gépet a szekrényből, aztán portörlés után vissza. Közben megszakadt a hálózati kábelben a földelő szál. A gép vígan működött tovább, viszont a gépház külső fém részei (pl. USB csatlakozó széle is) igencsak ráztak. Szerencsém volt, hogy nem az erősítőből kilógó fémcsatlakozós fejhallgató dugójára markoltam rá először, mert egyébként az audiokábel árnyékolásán keresztül továbbterjedt a dolog... „vagy cserélj PC tápot mert ez nem normális!” |
Bejelentkezés
Hirdetés |