Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Nem vészes, de a verziók közt sok különbség van, de ha megcsinálom a .map fájlt egy pályához, akkor a régebbi programmal jól meg lehet csinálni. Az illumination compensation pedig ott van az options menüben. Én egy GRE PSR-275 típusú szkennert használok, de a NOAA 18-hoz nem jó, mert a raszter nem esik arra a frekire. Van egy baofengem is, de az a dsp miatt nem alkalmas erre. Lehet kapni sokkal jobb vevőt is, de ez olcsó volt és lehetett kapni.
Nagyon le van ülve ez a topik... Rádiózik valaki ilyenkor?
Ma leszedtem a NOAA 19 képeit, mert a 15 nem sokat lát ilyenkor télen. Alkalmaz valaki valamilyen antennaforgató megoldást műholdakra? 73&DX! HG8-654
Egy műholdkövető antenna rendszer azért elég nagy kihívás. Az ebben a sávban működő műholdak elég nagy teljesítményűek, hogy ne legyen szükség rá, erre bizonyíték a saját képeid, amit gondolom egy egyszerű dipóllal veszel. Ha a térerősség kisebb lenne, szükség lenne nagynyereségű, és ennélfogva erősen irányított antennára, a műholdkövetést is meg kellene oldani.
Persze, ezzel én is tisztában vagyok. A neten fellelni sok mindent. Van egy ilyen is. Csak érdekesség képpen...
73&DX! HG8-654
Ma egy SDR dongléval próbálom az APT vételét... Az eredményeket majd közzéteszem.
73&DX! HG8-654
Nem lenne ez rossz, de a doppler vagy valami miatt mászik, és ennek következtében csúszik a kép. A 30 khz sávszélet viszont szépen be lehet állítani. Már látni rajta a csapadék képet is, de az sdr nem tűnik olyan érzékenynek, mint a szkenner, a műholdat csak mikor közelebb ér tudom venni.
Nincs valakinek ötlete, hogy lehet átalakítani valamilyen rádiót, hogy tudja azt a sávszélet? Ráadásul a hang amit az SDRsharp felvesz valamiért nem tetszik a wxtoimg proginak és csak zajt dekódol belőle, ha meg visszajátszom a térkép az idő miatt nem lesz megfelelő.
ÉN SSTV-vel jártam így. Az SDR által vett jelet az SSTV szoftver nem akarta dekódolni. A szkennerrel viszont még a zaj alól is ki tudta hámozni a képet, igaz rossz minőségben.
Az SSTV egy kevésbé bonyolult dolog és nem hordoz ennyi információt. Persze ahol már szinkronjel van ott már az ilyen dolgok problémákat tudnak okozni...
Szia!
Nekem akkor volt ilyen elcsúszásom, amikor egy erősebb zajbeütésnél kiesett a program a megkezdett fázishelyes szinkronozásból. Ha jól emlékszem, akkor a wxsat programban be lehetett állítani azt, hogy ne szinkronozzon a vétel teljes időtartama alatt, hanem csak a képvétel kezdetekor. Ilyenkor sajnos egy enyhe ív lett a képben a változó órajelfrekvenciák miatt. A doppler elcsúszás csak a rádiófrekvenciás vivőt változtatja meg, az hangfrekis amplitúdómodulált segédvivőre ez nem hat, ezért is jó ez a modulációs megoldás.
Üdv!
Látom a vízesésen, ahogy lassan megy arrébb a műhold jele. Ha utánahangolok nagyon meglátszik, ha nem akkor is odébb ugrik. A dekódolást wxtoimg-el végzem. Láttam, hogy hangoltál át autórádió tunert. Hogyan sikerült elérni a megfelelő sávszélet, és hogy oldottad meg a frekvenciák pontos tárolását? 73&DX! HG8-654
Ezek szerint a tapasztalatod az, hogy a Doppler miatt megy el a hangfrekvencia fázisa. Az autórádió oszcillátora kellően stabil volt és nem használtam frekvenciatárolást, hanem a műhold érkezésekor kézzel megkerestem a műhold sípolását a tuner hangolófeszültségének változtatásával. Sávszélesség sem okozott problémát, mert a kommersz de jó minőségű vevők kellően éles sávhatárolás mellett biztosították a viszonylag nagy sávszélességet. A technikámról még annyit, hogy korábban magnóra vettem a jelet, de a nagy dropout arány (kis fekete vízszintes csíkok a képben) miatt áttértem a valós idejű dekódolásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
A sávszélességet hogy érted el, mert a sima WFM túl széles ehhez?
A wide FM kicsit széles, de nem sokkal. A zavartatás csökkentése miatt érdemes szűkíteni a sávszélt, de csak annyira, hogy az FM löket beleférjen. Ezt úgy oldottam meg, hogy több 10,7 MHz-es kerámiaszűrőt kötöttem sorba és így az egyes rezonátorok enyhén eltérő és kissé aszimmetrikus sávszélességei miatt csökkent az eredő sávszélesség. Ez persze nem teljesen korrekt, de nálam segített az Orbicomm-os zavartatáson.
Értem. Na majd szétnézek, hogy van-e itthon valami erre a célra megfelelő rádió. Esetleg egy NFM-es szkennert nem könnyebb átalakítani erre? Bár ott a lépésközök néhol rosszak.
Az NBFM szkennert felejtsd el, mert azoknál a legnagyobb sávszélesség is kicsi az APT vételhez. Ha dinamikátlan, negatívba forduló képet kapsz, akkor erre a problémára kell gondolni. Egy kis összefoglaló a zavarok fajtáiról.
Értem. A zavar most néha nagyon nincs, néha van, szombaton csend volt, meg most is...
Közben megtaláltam azt a képet, ahol látszik a kis sávszélesség hatása: Bővebben: Link
Látom. Nálam jobb a helyzet, ez egy régebbi szkenner és sokkal szebben szedi a képeket.
Sziasztok! Foglalkozik még valaki APT vétellel?
Szia ! Nem, de remelem hamarosan ujra elinditom a radiot. A fejlesztesek latom nagyon be vannak lassulva itt a topikban.
Fel tudnal tenni ide egy hőképet ? Erosen kivancsi vagyok, teli felvetelen meg nem lattam. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Én sem foglalkoztam vele jópár hónapig, de most újra folytatom a projectet Építek egy PIC-es vezérlő panelt, ami a PC-t fogja ki-be kapcsolgatni a műhold áthaladás alapján. Orbitron progiból ki lehet exportálni az időpontokat, azokat beírom egy 24LC256 epromba, amiből a PIC olvassa és kapcsolgatja a vevőt, és a PC-t. A WXtoImg progi meg tölti fel a képeket netre ftp-vel. Így elvileg automatikusan fog menni a vétel.
Koszi. Nem ertem az idopontokkal kapcsolatosan irottakat. Az idopontok valtozoak. Milyen idokozonkent akarod kiirni eepromba?
Igen, az időpontok változóak, pont ezért kell az Orbitron progi, mert az tudja előre az áthaladásokat. Próbaképpen egy-két hónapra előre írom be, megnézem mennyire lesz pontos.
NOAA-18 vetelben nalad is van zavar ? Nalam olyan zavar van mintha egy adot ki be kapcsolnanak neha. (19 -esnel nem neztem hogy van-e zavar)
Nem tudom, a Noaa19-et szoktam venni, de majd megnézem.
Igy nez ki az emlitett zavar a kepen: (kicsit nagy volt a jel a PC fele). Ugy hallatszik a felvetelen, mintha valaki ki/bekapcsolna egy adot.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Sziasztok !
Kicsit javitottam a vevo bemeneti impedancia illesztesen es nagyon megkoszonte <<Link>> Tole jobbra az MSA, es a TERM kepek.
És mit sikerült változtatni rajta pontosan? Tényleg jó a kép!
Van a bemeneten egy asszimmetrikus / szimmetrikus atalakito trafo. Annak az attetele proba keppen 1:4 korul volt, es ezt az ara'nyt fennebb tekercseltem, kovetkezeskeppen kissebb a reflexio, es nagyobb jel megy a keverore az antennatol. Sajnos igy sem teljes az atteteli ara'ny, a sok menetszam miatt szinte kivitelezhetetlen, de mar annyira kozel jar, hogy elfogadhato. Meg egy tobbtagu szurot fogok tenni az antenna ala majd.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |