Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 97
(#) pmate95 válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Üdv! Nem vészes, de a verziók közt sok különbség van, de ha megcsinálom a .map fájlt egy pályához, akkor a régebbi programmal jól meg lehet csinálni. Az illumination compensation pedig ott van az options menüben. Én egy GRE PSR-275 típusú szkennert használok, de a NOAA 18-hoz nem jó, mert a raszter nem esik arra a frekire. Van egy baofengem is, de az a dsp miatt nem alkalmas erre. Lehet kapni sokkal jobb vevőt is, de ez olcsó volt és lehetett kapni.
(#) pmate95 hozzászólása Jan 12, 2013 /

Nagyon le van ülve ez a topik... Rádiózik valaki ilyenkor?
Ma leszedtem a NOAA 19 képeit, mert a 15 nem sokat lát ilyenkor télen.
Alkalmaz valaki valamilyen antennaforgató megoldást műholdakra?
73&DX! HG8-654
(#) pucuka válasza pmate95 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Egy műholdkövető antenna rendszer azért elég nagy kihívás. Az ebben a sávban működő műholdak elég nagy teljesítményűek, hogy ne legyen szükség rá, erre bizonyíték a saját képeid, amit gondolom egy egyszerű dipóllal veszel. Ha a térerősség kisebb lenne, szükség lenne nagynyereségű, és ennélfogva erősen irányított antennára, a műholdkövetést is meg kellene oldani.
(#) pmate95 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Persze, ezzel én is tisztában vagyok. A neten fellelni sok mindent. Van egy ilyen is. Csak érdekesség képpen...
73&DX! HG8-654
(#) pmate95 hozzászólása Jan 14, 2013 /

Ma egy SDR dongléval próbálom az APT vételét... Az eredményeket majd közzéteszem.
73&DX! HG8-654

sdrapt.JPG

(#) pmate95 válasza pmate95 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Nem lenne ez rossz, de a doppler vagy valami miatt mászik, és ennek következtében csúszik a kép. A 30 khz sávszélet viszont szépen be lehet állítani. Már látni rajta a csapadék képet is, de az sdr nem tűnik olyan érzékenynek, mint a szkenner, a műholdat csak mikor közelebb ér tudom venni.
Nincs valakinek ötlete, hogy lehet átalakítani valamilyen rádiót, hogy tudja azt a sávszélet?
Ráadásul a hang amit az SDRsharp felvesz valamiért nem tetszik a wxtoimg proginak és csak zajt dekódol belőle, ha meg visszajátszom a térkép az idő miatt nem lesz megfelelő.
(#) Ferkógyerek válasza pmate95 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

ÉN SSTV-vel jártam így. Az SDR által vett jelet az SSTV szoftver nem akarta dekódolni. A szkennerrel viszont még a zaj alól is ki tudta hámozni a képet, igaz rossz minőségben.
(#) pmate95 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Az SSTV egy kevésbé bonyolult dolog és nem hordoz ennyi információt. Persze ahol már szinkronjel van ott már az ilyen dolgok problémákat tudnak okozni...
(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szia!
Nekem akkor volt ilyen elcsúszásom, amikor egy erősebb zajbeütésnél kiesett a program a megkezdett fázishelyes szinkronozásból. Ha jól emlékszem, akkor a wxsat programban be lehetett állítani azt, hogy ne szinkronozzon a vétel teljes időtartama alatt, hanem csak a képvétel kezdetekor. Ilyenkor sajnos egy enyhe ív lett a képben a változó órajelfrekvenciák miatt. A doppler elcsúszás csak a rádiófrekvenciás vivőt változtatja meg, az hangfrekis amplitúdómodulált segédvivőre ez nem hat, ezért is jó ez a modulációs megoldás.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Üdv!
Látom a vízesésen, ahogy lassan megy arrébb a műhold jele. Ha utánahangolok nagyon meglátszik, ha nem akkor is odébb ugrik. A dekódolást wxtoimg-el végzem. Láttam, hogy hangoltál át autórádió tunert. Hogyan sikerült elérni a megfelelő sávszélet, és hogy oldottad meg a frekvenciák pontos tárolását?
73&DX! HG8-654

Ezek szerint a tapasztalatod az, hogy a Doppler miatt megy el a hangfrekvencia fázisa. Az autórádió oszcillátora kellően stabil volt és nem használtam frekvenciatárolást, hanem a műhold érkezésekor kézzel megkerestem a műhold sípolását a tuner hangolófeszültségének változtatásával. Sávszélesség sem okozott problémát, mert a kommersz de jó minőségű vevők kellően éles sávhatárolás mellett biztosították a viszonylag nagy sávszélességet. A technikámról még annyit, hogy korábban magnóra vettem a jelet, de a nagy dropout arány (kis fekete vízszintes csíkok a képben) miatt áttértem a valós idejű dekódolásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013

A sávszélességet hogy érted el, mert a sima WFM túl széles ehhez?

A wide FM kicsit széles, de nem sokkal. A zavartatás csökkentése miatt érdemes szűkíteni a sávszélt, de csak annyira, hogy az FM löket beleférjen. Ezt úgy oldottam meg, hogy több 10,7 MHz-es kerámiaszűrőt kötöttem sorba és így az egyes rezonátorok enyhén eltérő és kissé aszimmetrikus sávszélességei miatt csökkent az eredő sávszélesség. Ez persze nem teljesen korrekt, de nálam segített az Orbicomm-os zavartatáson.

Értem. Na majd szétnézek, hogy van-e itthon valami erre a célra megfelelő rádió. Esetleg egy NFM-es szkennert nem könnyebb átalakítani erre? Bár ott a lépésközök néhol rosszak.

Az NBFM szkennert felejtsd el, mert azoknál a legnagyobb sávszélesség is kicsi az APT vételhez. Ha dinamikátlan, negatívba forduló képet kapsz, akkor erre a problémára kell gondolni. Egy kis összefoglaló a zavarok fajtáiról.

Értem. A zavar most néha nagyon nincs, néha van, szombaton csend volt, meg most is...

Közben megtaláltam azt a képet, ahol látszik a kis sávszélesség hatása: Bővebben: Link

Látom. Nálam jobb a helyzet, ez egy régebbi szkenner és sokkal szebben szedi a képeket.
(#) Panhard hozzászólása Feb 24, 2013 /

Sziasztok! Foglalkozik még valaki APT vétellel?
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Szia ! Nem, de remelem hamarosan ujra elinditom a radiot. A fejlesztesek latom nagyon be vannak lassulva itt a topikban.
Fel tudnal tenni ide egy hőképet ? Erosen kivancsi vagyok, teli felvetelen meg nem lattam.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Én sem foglalkoztam vele jópár hónapig, de most újra folytatom a projectet Építek egy PIC-es vezérlő panelt, ami a PC-t fogja ki-be kapcsolgatni a műhold áthaladás alapján. Orbitron progiból ki lehet exportálni az időpontokat, azokat beírom egy 24LC256 epromba, amiből a PIC olvassa és kapcsolgatja a vevőt, és a PC-t. A WXtoImg progi meg tölti fel a képeket netre ftp-vel. Így elvileg automatikusan fog menni a vétel.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Koszi. Nem ertem az idopontokkal kapcsolatosan irottakat. Az idopontok valtozoak. Milyen idokozonkent akarod kiirni eepromba?
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Igen, az időpontok változóak, pont ezért kell az Orbitron progi, mert az tudja előre az áthaladásokat. Próbaképpen egy-két hónapra előre írom be, megnézem mennyire lesz pontos.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

NOAA-18 vetelben nalad is van zavar ? Nalam olyan zavar van mintha egy adot ki be kapcsolnanak neha. (19 -esnel nem neztem hogy van-e zavar)
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Nem tudom, a Noaa19-et szoktam venni, de majd megnézem.
(#) gtk hozzászólása Márc 1, 2013 /

Igy nez ki az emlitett zavar a kepen: (kicsit nagy volt a jel a PC fele). Ugy hallatszik a felvetelen, mintha valaki ki/bekapcsolna egy adot.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) gtk hozzászólása Márc 9, 2013 /

Sziasztok !

Kicsit javitottam a vevo bemeneti impedancia illesztesen es nagyon megkoszonte

<<Link>>
Tole jobbra az MSA, es a TERM kepek.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

És mit sikerült változtatni rajta pontosan? Tényleg jó a kép!
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Van a bemeneten egy asszimmetrikus / szimmetrikus atalakito trafo. Annak az attetele proba keppen 1:4 korul volt, es ezt az ara'nyt fennebb tekercseltem, kovetkezeskeppen kissebb a reflexio, es nagyobb jel megy a keverore az antennatol. Sajnos igy sem teljes az atteteli ara'ny, a sok menetszam miatt szinte kivitelezhetetlen, de mar annyira kozel jar, hogy elfogadhato. Meg egy tobbtagu szurot fogok tenni az antenna ala majd.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) gtk hozzászólása Márc 9, 2013 /

A NOAA / APT jovojerol tud valaki valamit?
Következő: »»   75 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem