Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi!
Otthon már Bálint koma javában SWL-kedik vele. Mondja, hogy szép tisztán és hangosan jönnek vele az állomások, amikor van terjedés persze. OK. le skiccelem a sávszűrőt ami SOKOL csévére és vasmaggal készült tekercseket foglal magába kb. 25-29menet vékony 0,18 körüli CuZ huzallal. a csatoló 3 menet. de majd a rajzról láthatóvá teszem. A most mellékelt képeken a DBM , a VFO, és az Önhang generátor jele látható. Üdv.
Milyen diódák vannak benne??
Hétköznapi 1N4448-ak aránylag össze válogatva. Ez volt kéznél, a 4148-tól kicsit nagyobb fezültségre készítették de itt ez nem lényeg.
Sziasztok!
Az alábbi egyszerű szinkrodin megfigyelő vevőt építettem, ami a klasszikus SA612+LM386 rádió. Nagyon tetszik, hogy minden frekvenciára át lehet hangolni a tekercsek átméretezésével. Most, hogy egy 27 Mhz-es kvarcot tettem bele, furcsa dolgot tapasztaltam: A mixer IC 1-2 lábai között levő tekercsbe csavarom az N-10 4x10mm sárga magot egy gyufaszállal. Ha belecsavarom, akkor olyankor is van egy kisebb hangerő maximum, amikor még csak 2 menet mélyen van benne, de egy sokkal erősebb maximum van akkor, amikor majdnem teljesen benne van. Akkor most melyik állásban van 27 Megára hangolva? Hagyd a fórummotorra a szerkesztést. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
A magyarázat ott leledzik, hogy ez a keverő, egy szélessávú keverő, gyakorlatilag nincs szelektivitása. Ráadásul, ha nem monokrom a keverő jel, a kristályoszcillátornak torzítása van, akkor mivel az keverő alapból nem lineáris eszköz, (különben nem tudna működni sem) belső intermoduláció keletkezik, ezáltal hamis vételi helyek keletkeznek. Még csak azt sem lehet mondani hogy a legjobb vételt produkáló beállítás a biztos vétel, mert a keverő meredekség nem lineárisan függ a bemeneti, és a helyi oszcillátor jelének teljesítményétől.
Úgyhogy annak megállapítása, hogy melyik a helyes vételi frekvencia elég körülményes, addíg kell állítgatni a bemenő, és az LO szintjét, amíg csak egy helyen lesz használható kimeneti jel. Ez is csak abban az esetben érvényes, ha a bemeneti jel "egyedül" van, közel távol nincs olyan adó, ami a vételt zavarná.
Sziasztok!
Van két darab Motorola HT800-as kézi adó-vevőm. Mindkettő 157-174MHz-en működik. Van Itt az ország keleti részében valami, ami ezen a frekin üzemel és esetleg belehallgathatok ezekkel az adásba? Esetleg programozásban tudnátok segíteni? Azt olvastam, hogy csak régi gépekkel lehet ezeket programozni, nekem meg ilyen őslelet gépem nincs. Újabb gépekkel nem is működik?
Üdvözletem!
Láttam egy antennát a neten, és nem tudom, hogy minek számít. Olyan mintha a directorok meg lennének hajlítva. 73&DX! HG8-654
Szerintem ez egy három, különböző frekvenciára készített hajlított dipól antenna. Igy széles sávot tud átfogni. Hogy miért éppen fekszenek a dipólok, azt a tervezője tudná megmondani, gondolom a mechanikai rögzítés miatt, mert elég nagy méretűek. Saccra 50 MHz körüli lehet.
Szia!
Sajnos a HT800 csak tényleg régi géppel programozható. Nálam egy 486-os laptop üzemel erre a célra. A frekvencia sáv a Tetra beindulása óta erősen kihalt. Esetleg Taxi és egyéb társaságok üzemelhetnek, egy panoráma vevő, vagy spektrumanalizátorral bele lehet nézni a sávba. Nagy forgalomra ne nagyon számíts. Ha találsz valamit a programozásban tudok segíteni. Üdv: Gábor
Üdv!
Van egy GRE PSR-275 szkennerem. Nem tudja valaki, hogy meg lehet-e tanítani a CCIR FM sávra? Most csak az OIRT sávot tudja, ott meg nincs nagy forgalom . 73&DX! HG8-654
Megint Építek.
Egy idősebb barátunknak segítek építeni egy "kezdő" RH szinkrodin vevőt 80m-re. Nektek is hasznos időtöltést! 73! Gábor
Köszönöm a választ. Akkor nem igazán használható már manapság. Max egymással kommunikálni, mivel mindkettő ugyanarra van állítva.
Feltéve ha kaptál a beállított frekvenciákra adóengedélyt ...
Meg is szólalt a kis 80m-es vevő, ráadásul igen szépen . Nem keverednek be a Broadcast állomások jelei. Pont DX-re hív DJ2TI kitartóan, EA3CW is jól szól 3510 KHz körül, lejjebb pedig valakit nagyon lepnek a DX vadászok .A felépítés a képen látható.
Persze tudom, csak mint felvetés, hogy arra lehetne használni így...
Igen, és jó szellősre hagytam aránylag áttekinthetőség végett.
Ma provizórikusan készítettem felvételt a hangjáról is remélve, hogy mások is kedvet kapnak hasonlót barkácsolni. A képen az új VFO látható miközben próbálgatom a megfelelő kapacitásokat .
Az ECH84 és a PCL84 is tartalmaz egy triódát, amikkel valószínűleg üzemelne a kapcsolás. Amúgy a pentóda és heptóda is használható triódának. Az elektroncsövek világa is érdekes tud lenni! Ha ha használni szeretnéd őket, érdemes az alapoktól kezdve megismerni a működésüket, kapcsolási megoldásaikat.
Praktikusan a PCL 84 -et javasolnám. A triódát felhasználhatod a kapcsoláshoz, a pentódával készíthetsz egy hangfrekvenciás végfokot, nem lesz túl hangos, de egy kisebb hangszórót vidáman meg tud hajtani.
Azon gondolkodom, hogy ide azért illenék nagyfrekvenciás csöveket használni. a felsoroltak közül egyik sem igazán az. A PCL84 lehet hogy jó lesz, mert szélessávú cső, ahogy a EF183, és az EF80 is az, a többi viszont szinte biztos nem jó. Keresgélhetsz ECC85, 88, PCC188, 189, ilyenek, a 100 Mhz azért csak 100 mega.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! A PCL84-ből épített végfok mekkora teljesítményű? 1-2W megvan? Fűtésnek mennyire fontos, hogy 6,3V legyen? 6V megfelel? Balázs
A PCL84 -nek 15 V a fűtése. A pentődából talán 2 W -ot lehetne kiszedni max, de esetedben a viszonylag kis hangfrevenciás feszültség nem fogja kivezérelni, ezért ne számíts nagy hangerőre.
De mivel ez nem rádióamatőr téma, inkább a "rádióvevő építése" topikban kéne folytatnunk. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Szia!
Ok, a következő kérdést oda teszem fel. Balázs
A ECH trióda részével megpróbálhatod, de túl nagy csodát ne várj ettől az áramkörtől. Töltsd le az adatlapját és meglesz a bekötése, de szerintem először építs egy hangvégfokot a PCL84 segítségével, ha az megy akkor próbálkozz az RF előfokkal, de akkor is először középhullámon kezd.
Szia!
Ez lesz az első csöves áramköröm, nem várok tőle csodát, annak is örülni fogok, ha zúg. Letöltöm az adatlapot.
Ha ECH81 még csak csak működhetne, de a 84 -es nem nagyfrekis cső, szinkronleválasztó, és szinkron erősítő célra gyártották, Az meg aztán a 16 kHz -ével még impulzus üzemben sem valami nagyfrekis cső. Úgyhogy 100 megán vagy működik, vagy nem.
Akkor gyere át a Rádióépítés a kezdetektől a világvevőig topic-ba, most készült el a rádióm. Ez itt kicsit off. Ennyi cuccból jó vevő építhető.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Sziasztok!
Egy szinkrodin vevőbe a 15 méteres sávhoz a tekercsek Q tényezője kb 45 a minta készülékben. Ha N-10, N-20 (4x10mm) magra tekerek rf tekercset rezgőkörnek, akkor elérem vele ezt a körjóságot? (Kb 23 menet) Ferenc
A tekercs körjóságát persze lehet mérni, bár meglátásom szerintem a te esetedben - bár nem ismerem a kapcsolást- el lehet tőle térni. Lehet törekedni a magasabb Q-ra, de jellemzően 21 MHz-en már nem érezhető az eltérés, úgy mint az alacsonyabb sávokon.
Ami azonban kicsit nekem sok az a menetszám. 23 menet az magtól függően kb 7-12uH. Légmagos kivitel esetén kb. 0.5uH Ez utóbbi eset szerintem reálisabb ezen a frekvencián.
Szerintem ilyen menetszámmal és esetleg 27pF kondenzátorral 21 MHz-n esetleg egy Amidon T50-6 , vagy T37-6 por-vas gyűrűre tekerve érjük el a kívánt jóságot. De mint lentebb írták nem olyan vészes , legfeljebb kicsit laposabban lehet hangolni. Ha már a Magyar KŐPORC N-jelű vasmaggal akarod elkészíteni inkább N20 (kék) vagy N10 (sárga) pettyes alkalmasabb lenne.
Vagy akár légmagos kivitellel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |