Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   230 / 400
(#) mcsubika hozzászólása Márc 5, 2013 /

Az üvegbiztosíték a kimenet pozitív ágában adhat valami védelmet rövidzár esetén?
Egyáltalán életképes ez a gondolat (mint ha régi erősítőkben lett volna ilyesmi)?
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A tápágban elhelyezett biztosíték hatékonyabb, oda csak fele értékű kell, a kimenetihez képest.
(#) Bencze.k hozzászólása Márc 6, 2013 /

Sziasztok.Igaz,hogy nekem egyenlőre nincs problémám még,de azért megkérdezem. Mi a különbség ha a trafó primerkörébe rakom az izzókat,és mi a különbség ha a + - ágba kötöm?? Én úgy kerestem a hibát,hogy a + - ágban volt 2db 75w izzó.Ha valaki ráér,kérem avasson be.Köszönöm
(#) Ge Lee válasza Bencze.k hozzászólására (») Márc 6, 2013 / 1

Mivel a szerepe az áramkorlátozás, ezért teljesen mindegy ha az értéke egyébként megfelelő, vagyis nem tud kialakulni akkora áram ami a félvezetőket tönkretenné. Nekem mondjuk egyik megoldás sem tetszik, ezt szoktam használni, bármilyen végfok feléleszthető (javítható) róla, aminek a tápfeszültsége +/-90V-nál kevesebb. A söntön árammérő is van, így rögtön látom a felvett áramot is (a rajzon természetesen elírtam, a DC a 95V, nem az AC).
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2013 / 1

Idézet:
„...teljesen mindegy...”

Ezzel nem értek egyet. Ha a primer körben korlátozol, vagy a puffer előtt a szekunder körben, akkor a tápegység teljes kapacitása rá tud sülni, az áramkörre, ami nagyon nagyot is rúghat bele.
E miatt sokkal jobb védelmi szintet ígér ha a +- ágban lévő biztosíték helyén "korlátozunk".
Szerk: Megelőztek.
(#) Bencze.k válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Valami ilyenre gondoltam én is.. A kondik után volt az izzó,és még biztosíték is volt berakva.. onnan a panelra... Köszönöm a választ.
(#) Bencze.k válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Mondjuk nekem is szimpatikusabb volt a szekunder oldalt biztosítani... És kézenfekvőbb is... mellesleg a kondenzátorok is kisüthetők vele emberi módon.
(#) gambler válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

És milyen izzó alkalmazható erre?
(#) 769gregory válasza gambler hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Bármilyen 240V-os 60-75 W-os. Amíg lehet kapni.
(#) gambler válasza 769gregory hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Ilyenkor ha valamit el is rontottunk, akkor sem kell cserélni a végtranzisztor párt? Az elég húzós tétel.
(#) 769gregory válasza gambler hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Nekem eddig csak kis BC tranyó, és ellenállások füstöltek csak el, de a végek, és a fólia a nyákon épen maradtak e korlátozás miatt.
(#) kistotti01 válasza reloop hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Szia!
R2 (2,2ohm) ellenállást cseréltem újra. IC-t cseréltem egy másikra. (Sajnos nem tudom, hogy jó -e. Itthon találtam. Új IC-t majd rendelésre hoznak csak a boltba.) 60W-os izzót iktattam be mindkét biztosíték helyére, továbbá a primer körben is van egy soros 60W-os izzó. Ráadtam a tápot a panelra. A primer köri izzó elaludt, a biztosítékok helyén lévő izzók nem világítottak. A tápfeszültség felmegy +- 51,7V -ra. A Kimeneten 1,873V egyenfeszültség mérhető tápföldhöz és jelföldhöz képeset is. Az 1k ohm-os teljesítmény ellenállások enyhén melegednek, kevésbé, mint korábban.
Mi legyen a következő lépés?
Üdv.
(#) 769gregory válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A bemenet melegpontját kösd össze a földpontjával, ha eddig ezt nem tetted, mert így biztos 0 V lesz a bemenőjeled. Így mérd újra a kimenetet.
(#) Alkotó válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Egy pici ellentmondást látok a leírtakban. Ha valóban 1,8V van a kimeneten, akkor attól még nem lenne szabad melegednie a két párhuzamos 1kR-nak (igaz, az 1,8V-nak sem kéne ott lennie).
(#) 769gregory válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Ő az R30,30' és az R31,31'-ről írt a múltkor, csak 1k-s-nak írta, holott az egyik 1,2k.
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza 769gregory hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Ha az 560R-okról van szó (1k+1,1k párhuzamosan), azoknak melegednie kell helyes működés esetén.
(#) 769gregory válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Bocsánat, hogy "kötekedem", de ott nem 4db 1k/2w-osnak kellene lennie, hanem 2db 1k/2w és 2db 1,2k/2w. E kettő eredője adja az eredeti 560R-t.
(#) kistotti01 válasza 769gregory hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Igazad van, én írtam helytelenűl.
(#) reloop válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Az 1,8V kimeneti egyenfeszültség legvalószínűbb oka: a tartósan magas pozitív kimeneti feszültség károsította C2 33µF értékű kondenzátort. Onnan ismerhető fel, hogy az R5-ön keresztül érkező visszacsatolt egyenfeszültséget ez a kondi leosztja és az nem jut el IC 2-es lábára.
Amennyiben az IC 2-es lábán mégis megjelenne a Volt nagyságrendű egyenfeszültség akkor a műveleti erősítő még mindig nincs rendben.
A korábbi problémák miatt jelen hibától függetlenül ellenőrizendő az IC 4 és 7 táplábain a feszültség, melynek 14-15V között kell lennie, értelem szerinti polaritással (testhez képest).
A műveleti erősítő helyes működése esetén a 2, 3 lábakon 0V, a 6. lábon 1-1,5V mérhető, feltételezve a tranzisztoros rész hibátlanságát.
Ha a fentiekhez képest eltérést tapasztalsz, jelezd!
(#) Gelman hozzászólása Márc 7, 2013 /

Üdv mindenkinek!Hajszál híján elkészültem a Quad felújítással,a belseje teljesen kész,még a tetejét kell rászabni,meg oldalakat kell a doboznak szabni!Megérte szenvedni vele,mert megszűnt a zajossága,szépen szól!Egyetlen kérdésem maradt még,kimeneti rövid zár védelem gyanánt van oldalanként bekötve egy-egy 2,5A-es bizti,ez megfelelő értékű ide vagy más kéne bele?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) kistotti01 válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Hello!
C2 kondenzátort cseréltem egy újra. Az IC lábain mért feszültség:
2-es láb: 85,3 mV
3-as láb 0, 5mV
4-es láb: 0,643 V
6-os láb: 1,540 V
7-es láb: 36,82V
(#) kadarist válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!
A földhöz (test) viszonyítva mérj feszültséget és ne a negatív tápághoz képest.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) Bencze.k válasza Gelman hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Jót mutat nagyon..
(#) Gelman válasza Bencze.k hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Köszönöm!
(#) kistotti01 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!
A méréseket földponthoz képest viszonyítva végeztem el.
Üdv!
(#) 769gregory válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

A 4-es lábon semmiképp nem jó a fesz, mert ott negatív, kb -15 voltnak kellene lennie, a 7-esnek meg +15-nek. Amíg ezek nem jók, addig szerintem nem is lehet várni, hogy a kimenet rendben legyen.
Ellenőrizd a T11, T12-t, esetleg azok bázisánál is mérj feszültséget. Ott is 15 voltnak kell lenni T11-nél +15V, T12-nél -15V

Szia! Az IC-t távolítsd el, mert így tönkre fog menni. Ellenőrizd a 15V-okat a két zener diódán.
(Az a kezdeti panel zárlat az IC tápellátását kissé összekutyulta.) A 4-es láb és a test közé, valamint a 7-es láb és a test közé tégy egy-egy kb. 1k-s ellenállást. Egyik lábukat a foglaltba is szúrhatod. Az IC táprészt addig javítgasd, míg a +/-14-15V ki nem alakul.
Zener szakadásával, tranzisztor szakadásával számolhatsz.
(#) kistotti01 válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!

Hétvégén megprobálom az IC tápfeszt rendbetenni. Majd írok, hogy mire jutottam.
Üdv.

A D1-gyel végül is mire jutottál? Az erősen megviselte a mellette keletkezett panelzárlat.
(#) kistotti01 válasza reloop hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Szia!
Ma jutott időm a panelon hibakeresésre. Mérések során megállapítottam, hogy R53, D15 és T11 hibás. Mindhárom hibásnak vélt alkatrészt cseréltem. Ezután újra végeztem méréseket a panelon. (Természetesen a primer körben és a biztosítékok helyén benne vannak az izzók.) A tápfeszültség +/- 51,8 V-ra megy fel. A kimeneten 0V DC feszültség mérhető. Az IC-n mért feszültség értékek, melyeket földponthoz képest mértem:
2-es láb: 0V
3-as láb: 0V
4-es láb: -14,67V
6-os láb: 1,03V
7-es láb: 14,44 V
Tehát a mérések során kiderült, hogy a kimeneti 0V DC szint beállt. Az IC tápfeszültségét is sikerült beállítani. Mi legyen a következő lépés?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
Következő: »»   230 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem