Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Hú de nehezen értettem meg (ha igaz). Ezt szeretted volna? (LI1=Left Input-1 LO1=Left Out-1) Első esetben a felső négy kapcsoló van bekapcsolva, második esetben az alsó négy. Vagy is két CD4066 kell hozzá, és egy inverter, ami a kapcsolójelet megfordítja. Hogy amikor az egyik csapat Ki, a másik Be legyen kapcsolva és ect. üdv!
Igen!
4 kimenet van. Out. Erre a 4 kimenetre elöszőr egy 2 bemenetet engedek rá, ami az ic kapcsol és 4 kimenetre küldi a jelet. Egyik oldal, másikoddal azaz 2-2. Második esetben mikor az ic kapcsol akkor a 4 kimeneti jelre rákapcsolja a 4 külön lévő bemeneti jelet. Ilyen kapcsolási rajzot hol találok? Az ic-n lehet sima hangfrekvenciát jelet átvinni? Nem jelenik meg a minőség romlás? Például? Vagy ez például? A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Hello!
- Megnézted a rajzot, amit csináltam? Érted? Mert ha nem, hogy szeretnéd elkészíteni a kapcsolást? - Mit értesz "sima" hangfrekvenciás jel alatt? Írtam, hogy kb. Line szintű, vagy is kb. 1V értékű jelet lehet kapcsolni az IC-vel. De ahogy szeretnél kapcsolni, ahhoz két IC kell. Hisze egyben négy d. kapcsoló van, neked meg 8db. kell. - Azt is írtam, hogy van kis minőségromlás az IC használata miatt. Valamint áthallás is lehet a bementek között, ha mindegyiken van jel. A kapcsolást meg rajzolom ha kell, de amíg azt sem tudni mit szeretnél igazán, mit értesz belőle, minek? üdv!
Lerajzoltam még egyszer és átgondoltam. Igen így gondolom!
Nem lenne egyszerűbb reléket kapcsoltatni?
Ott nincs minőség romlás. És nem az ic-n keresztül meg az audió jel. Mivel passzív vezető. Lényegesebben egyszerűbb lenne a kapcsolás. Akkor 1 ic megmondja, hogy most akkor kapcsoljon az egyik relé vagy kapcsoljon a másik relé. Igen! Relésen jobb! Mester mit mond erre?
Lerajzoltam, hogy a reléset hogyan gondolom.
Az ic re történik egy nyomógombos jel érkezése, ami kapcsol és behúzza a reléket. Ekkor kapcsol a relé és a rákötött jelet továbbítja, amikor elengedi alaphelyzetre áll és a másik ágat engedi tovább. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Hello!
Na, végre hogy felébredtél. Most már csak az nyomógombos áramkört kel hozzá megépíteni és kész is vagy. De a relé felé nem kell akkora cirkusz,hiszen mind kettőnek egyszerre kel húzni. Vagy is mehet párhuzamosan. üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Ebben a nyomó gombos áramkörbe lenne szükségem a segítségre
Mivel hobbi szinten űzöm így tervezni nem tudok, kapcsolás alapján megépítem a nyáktervet meg az áramkört is. A kapcsoló ic 2 funkciót töltene be, egyik funkció on/off állapot kapcsolása lenne, a másik állapot meg a relé kapcsolása. De ez 2 független jel lenne. Infra távirányító vezérlő ic je felől érkezne a jel. Segítségre lenne szükségem analóg kapcsoló alkalmazásában Milyen ic is illik bele a képbe? Köszönöm eddig és további segítségedet!
Szia!
Ez az infravevő esetleg nem digitálisan kódolt jelet szolgáltat? A kapcsoló IC hogyan tudja megkülönböztetni azt, hogy ki-bekapcsolást vagy átkapcsolást kell csinálnia?
Hello!
Ennek a vége még messze van. Előbb tisztáznod kel magadban, mivel mit szeretnél. Majd konkrétan megnevezni. Így nem lehet a levegőben beszélni, hogy "kapcsoló ic 2 funkciót töltene be". Milyen kapcsoló IC? Mire kapcsol? Milyen infatávirányító, milyen jelét? Mit kapcsol ki-be és hogyan, mivel? stb. Ahogy István is írja. Mert így segíteni senki sem tud, ha azt sem tudja miről van szó.. üdv!
Összegyűjtöttem, lerajzolta, átgondoltam, leellenőriztem.
Ilyet akarok építeni. Ami rendelkezésemre áll ic azt ráírtam a rajzra. Az IR ic ből van pár darabom(TC9149) így ezért szeretném ezt alkalmazni, igaz nem mai darab, de egyszerűnek tűnnek a kimenetei miatt. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Hello! Akkor itt a rajz. Nyilván, a két relésnél párhuzamosan kell kötni a reléket.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Nagyon nagyon szépen köszönöm!
A rajzon az U1 az az ic akar lenni? 14 és 7 láb. A Q1 RL024 mi akar lenni? Köszönöm!
U1=CD4066, ennek táp-lábai a 7. és 14.(ld. adatlap), Q1 pl. (I)RL024 /vagy hasonló/ FET.Nálad komoly hiányok vannak.
Csináltam az előzőhöz szebb nyák panelt
Hello!
Itt a Fet nem jó helyen van. (De előzőnél is.) Nem a relével párhuzamos a Fet, hanem az "S" a GND-n van, "D" pedig a relén, és a dióda anódján. üdv!
Igen, most látom én is, h. valóban rossz helyre tettem. Köszönöm!
Akkor összegesében a nyákvezetés stimmel. A másik kérdésem, hogy ilyen fetet hol találok? IRL024 vagy RL024 -n sem találtam itt a hestorban. HQ nál sem. Vagy helyettesítő?
Hello!
Pedig van itt. De alapvetően minegy csak logikai Fet-ete kell alkalmazni, mert az infra vevő 5V-ról működik, így a 4066-nak is arról kell üzemelnie. üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
Nagyon szépen köszönöm még egyszer a segítségeteket!
Még egy kérdés. Mikor újra áramot kap az áramkör az ic milyen állapotba lesz? Megjegyzi az előzőleg beállított állapotot? Köszönöm!
Hello!
Mindig kikapcsolt állapot lesz tápfesz bekapcsolása után. Ezt a C1 kondi biztosítja. De szerinted hogyan jegyezné meg? Van benne memória, vagy elem? üdv!
Üdv!
Mi a különbség a SOLD. MOMENTARY és a SWITCH-MOMENTARY között 3 állású kapcsolónál? Köszi! A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Sziasztok!
A témában többször említett CD4066B IC-vel, pontosabban igazából az adatlap értelmezésével kapcsolatos kérdésem lenne. A vezérlő (control) lábak áramfelvételére jól sejtem, hogy a 8-as oldalon megadott 'Input current' értékek érvényesek? De ha igen, akkor mit akar jelenteni a 6-os oldalon levő "Switch input current' adatsor? Nem mindegy, mert ahova beépítettem, 10 kΩ-os (mérve is annyi) ellenállásokon keresztül kap vezérlést, és ezeken az ellenállásokon 0.6, ill. 0.8 V esik, és ez elhúzza egy tranzisztoros kapcsoló áramkör állapotait (nem zárnak le megfelelően a tranzisztorok, amik felváltott - ha az egyik csatorna be, a másik ki - működést kéne előállítsanak). Meg eleve, 60-80 µA folyik, ami az egyik adathoz mérten kevés, a másikhoz meg nagyon sok. A körülményekhez hozzátartozik, hogy az adott készülékben ± 12V-ot kap, vagyis túllépi a megadott abszolút maximumot, bár nem melegszik. Erre sajnos csak utólag gondoltam és ellenőriztem le. Az eredeti IC - ami korábbi tulajdonos gányolásának áldozatává válhatott - LC4066B típusú, és bár adatlap nincs róla, állítólag nagyobb feszültséget bírt. Érdemes ez alapján próbát tennem egy eredeti IC külföldi rendelésével, összefügghet a megnövekedett áramfelvétel a túl nagy tápfeszültséggel? A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
Az IIN adatsor a vezérlő lábak áramfelvételére vonatkozik, az Iis adatsor a kapcsoló elemeken átfolyatható áramokat jelenti különböző tápfeszültség, és állapot szerint az IN (Vis, és OUT (Vos) között. (Fig1)
A max tápfeszültsége 15 V, (± 7,5 V), a ±12 V esetén a tápfeszültség, és bemeneti szinteket illeszteni kell, mert a bemenetei tönkremehetnek. Valószínűleg ez magyarázza a nagy bemeneti áramfelvételt.
Az LC4066 ról csak egy blokksémát találtam egy erősítő bemenet választó fokozatában, ott valóban ± 11,5 V -ról üzemel, így a két IC nem csereszebatos. A blokkséma megegyezik, de a határadatok valószínűleg nem. Egyéb infót nem találtam.
Valószínűleg ez volt a buheráció oka. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
LC4066-ról én se találtam mást a neten, ill. még annyit, hogy eBay-ről 5 db-okat lehet rendelni belőle. De akkor érdemes lehet ezt megpróbálni, ha a tranzisztorokat már kiforrasztva leellenőriztem és jók?
Hogy az eredeti hiba mi volt, jó kérdés. Voltak más gányolások is benne (relés átkapcsolásnál nem eredeti relé háttal beledrótozása és melegtaknyozása a panelre, stb..), szerintem ez már mérőtüskés rövidzár áldozata lett. Az biztos, hogy az IC egyik csatornáján kiült tápfeszültség közelébe, bár ennek ellenére szólt úgy-ahogy. Az idióta úgy "oldotta meg" a problémát (vevő ne lássa jeligére), hogy a keverő analóg kivezérlésjelzője felé menő vezetéket elvágta, és bekötött sorba egy elkót. Az meg nem zavarta, hogy emiatt az előző fokozat leválasztó elkója fordított polaritást kapott.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |