Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
A tekercsekre nem sorosan kell a feszültséget adni. Bitmintával kell léptetni. Melléklet. A minták közti szünet határozza meg a lépésgyorsaságot.
A tekercsekre nem sorosan kell a feszültséget adni. Bitmintával kell léptetni. Melléklet. A minták közti szünet határozza meg a lépésgyorsaságot. Bővebben itt. a négy vezetékre egyszerre kerül a jel a mintának megfelelően.
http://linuxgazette.net/122/sreejith.html A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Ezt nem teljesen értem hogy nem sorosan hanem bitmintával?!?!?!
Folyamatosan, felváltva kapcsolgatok áramot a tekercsekre... Vagy nem?
Csak éppen vagy átfedéssel vagy szünettel vagy stb stb annak fügvényében hogy milyen lépéstipussal akarom léptttni... De lehet hogy rosszul fogom fel...
a négy kimenetre ezt az értéket állítod be például 9 ez binárisan így néz ki 1001 egy van az a a tranzisztor a testre kapcsolja
A következő minta legyen 6 bin 0110 és így tovább egy ilyen minta egy lépésnek felel meg
Azt hiszem ugyan arról beszélünk. Csak mivel nekem nincs elektronikai képzetségem, és amit tudok magamtól az meg nagyon kevés én igy konyha nyelven fogalmazok...
Lényeg pl hogy a lépés 1100 , 0110 , 0011 , 1001 , 1100 és igy tovább és igy tovább ilyenkor mindig a két tekercs közé lép ha jol tudom. Tehát egész lépés de mivel 2 tekercs hat rá ezért dupla akkora nyomaték. ha a minta 1000 , 0100 , 0010 , 0001 , 1000 , 0100 stb stb akkor nem tekercs közé lép hanem " tekercsre" tehát egész a lépés de normál a nyomaték. Ha pedig 1000 , 1100 , 0100 , 0110 , 0010 , 0011 , 0001 , 1001 , stb stb akkor pedig lép tekercsre is és közé is tehát feleket lép..
Ugye ez a lényege.. De tul képpen ha én a tekercs veztékeire kapcsoloval gmd.t kötök és a "mintának" megfelwlően kapcaolgatom a 4 kapcsolot akkor is forogni fog....
Bocs a nagon konyhanyelves megfogalmazásomért. De remélem jol irtam .. Namost amivel nekem még bajom van az majd atekercsek sorrendje de ha itt lessza moci akkor azt gondolom ugyis ki tudom totoznim... Mert nem hiszem hogy kis vágottszemű barátainktól még adattáblát is kapni fogok a mocikhoz...
Végre sikerült eljutnom a motorhoz (uj PC uj bajok voltak eddig), és látom hogy a maghajtóval jön (ULN2003).
Az lábanként max. 0,5A-t tud kiadni, de elvileg ettöl vesebb is elég (már be van állitva a NYÀKon, igy ezzel sem kell törödnöd. A belsö áttétel, 1/64, annyira fékezi a motort, hogy azt még elforditani sem tudod. Azaz üzemközben, ha megállitod vagy ujarinditod nem lesz vele semmi gond. Most már csak old meg a lábak kapcsolgatását - én feleslegesnek tartom erre a PIC-et, de ha tudod programozni, akkor csináld. 2 mezei IC-vel ugyanide juthatsz minden programozás nélkül.) Az ULN-en már megfelelö sorban vannak a tekercsek (1,2,3,4 vagy A,B,C.D) azaz ne igen törd ezzel a fejed, csak add rá az impulzusokat. Sok sikert.
Így van, két 7474 D flip-flop, meg 2 kizáróvagy kapu és kész, meg elé egy négyszög generátor ami lépteti, meg egy dir bemenet is van amvel irányt válthatsz.
Vagy számítógép párhuzamos portja (lásd mach2).
Szerintem még ez sem kell, nézzen körül itt a forumokon (CNC, Léptetömotor stb.) nem is olyan régen láttam egy kapcsolást 1 darab 555-l meg egy CMOS IC-vel - ennyi kell az egész cucchoz (meg mintegy 20 perc munka).
Keresni már nem fogok....
Mindenre ott van a válasz az adatlapon. Az enable nem generál semilyen állapotot a kimeneten igy semmi okot nem ad, hogy a motor megmozduljon. (Csak a bemenetet kezeli).
Bővebben: Link
Csak ennyit írt: ENABLE: Chip enable input. When low (inactive) INH1, INH2, A, B, C, D are brought low. Tehát ha alacsonyban van, akkor az összes kimenetet is alacsony szintre állítja.
Az nem derült ki számomra, hogyha újra magas szintre állítva az Enable-t (engedélyezve), a chip a kimeneteket ugyanabba az állapotba állítja-e, mint amiben a tiltás pillanatában voltak, vagy esetleg az elejéről indul az egész ciklus, vagy belül számlál tovább. De ha minden változatlan marad, akkor jó. Az sem derült, ki hogy a különböző lábakkal mi kell csinálni, ha nem használjuk őket (pl. Ctrl, Vref, Sense, stb.) A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Pedig minden tisztességesen le van ott irva...
Azaz: Semmi nem marad változatlan, mert az EN elsösorban a chipet tiltja (a kimenet vagy nulla vagy TRI-STATE). Azaz az EN után a chipet kezelni kell (RST, HOME stb.). Az EN föleg az inditáshoz kell, azaz amire stabilizálodnak az állapotok, addig tiltani kell a chipet. Utánna, meg nem kell az EN-nel semmit csinálni. A Vref az itt emlegetett csucsáramot kezeli. Azaz a Vref-re adott feszültséghez lesznek hasonlitva a Sens1,2 bementek, és Vref=Sens akkor visszabillenti az áramadó flip-flopot (azaz megszünteti a tekercsen folyo áramot a következö bemeneti impulzusig). A CTRL meg az ABCD és a INH1,2 kimeneteket kapcsolja. Itt van részletesebb leirás is: L297 STEPPER A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Köszönöm, na ebben tényleg minden benne van.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Sziasztok!
Tudna valaki erről a két léptetőmotorról adatlapot, vagy legalább valami infót küldeni? 1. SPM-3934 (STH39-D128) 2. TEACH 1Y18 Köszi!
Egy 10 perc után a lépető motorok kb 50 fokig melegszenek. Gondolom tovább is melegedne, nem próbáltam. 2,1A / phase az adata a motornak, én 1,85A-el és 28-30V-al hajtom. 0,95Nm-es motor. A vezérlő egy TB6560AHQ - vezérlő. (Saját építésű). Egyébként gyönyörű szépen megy mindhárom motor, Mach3-al. A képlet alapján 0,5/,27R = 1,85A. Ha az ellenállást kicserélem 0,33R, vagy 0,39R akkor ez 1,51A ; 1,28A-t jelent. Elképzelhető, hogy így nem melegedne annyira a motor?
Köszi a véleményeket!
A motorok normális hömérséklete kb. 50 fok szokott lenni. Nyilván ha csökkented az áramot késöbb fog ilyen fokra melegedni. Ki szoktam probálni, hogy mennyi áram elég a biztonságos müködéshez + 10-15% elég szokott lenni.
Értem, köszönöm a válaszodat.
Engem zavar ez a melegedés. kb 20 perc alatt az a motor, ami folyamatosan megy, 50 fokig melegszik, és szerintem nem áll meg itt a hőmérséklet. Majd kipróbálom, hogy lemegyek egészen 1,2-1,5A-ig, hátha jobb lesz a helyzet és nem melegszik fel ennyire. Most ugye 1,85A-en hajtom. A vezérlő meg tök hideg.
Az kimondottan jo ha hideg a vezérlés. A motor mindig meleg lesz estleg probald meg a tartoáramot (nem kapcsolo impulzust) csökkenteni. Pl. 1.5 A kapcsolsz és 0,5 A-ral tartod az állást.
Értem.
Némi értelmezési problémám akadt: 2-phase 1-2-phase 4W1-2-phase 2W1-2-phase Melyik-melyik step mód?
Sziasztok!
Nekiálltam egy kétfázisú, bipoláris léptetőmotor vezérlő építésének. Az l297 és l298 ic párost használom. A bekötést innen és innen néztem ki. Összekötöttem és a motor csak rezeg vagy kis frekvencián előre meg hátra mozdul el. A bekötést úgy állapítottam meg, hogy azok amelyek között "rövidzár" van, az egyik tekercs kimenete, illetve bemenete. De amúgyis szinte minden kombinációt kipróbáltam, de nem találtam olyat, amelyiknél a motor csak az egyik irányba mozogjon. A motort úgy kaptam valakitől, aki szétszerelte a nyomtatóját. Lehetséges, hogy a motor hibásodott meg? De akkor nem is fordulna el...nem? A bekötésen mit lehet elrontani, hogy így viselkedjen a motor? Az órajelet egy jelgenerátor szolgáltatja.
Sziasztok!
Szeretném meghajtani egy m42sp-7 léptetőmotort. Kimenő kábelek színe: 3db narancssárga 1db sötétkék. A ráírt ohm érték: 7ohm A motor milyen erős? Ami a célom! Egy potencia méter tekerésével szeretném a motor sebességét állítani. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Szia. Ha veszed a fáradságot és a google-be beírod, hogy "m42sp-7", akkor ezt az első oldal első sorában megtalálod:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/90/502505_DS.pdf Ebben benne van a számodra fontos, keresett adat. Potenciométer.
A kékhez képest mérd meg mindhárom kivezetés ellenállását. Ennek 7R-nak kell lenni, ha jó az elméletem. Az pedig az, hogy a kék a közös táp - tekercs közös, a narancs vezetékek pedig a tekercs másik kivezetései.
Mivel azt írja unipoláris motor, próbáld meg a kéket tápra kötni, aztán a sárgákat meghatározott sorrendben földre kapcsolni. A tengelyre ragassz egy kis szigetelőszalag darabot, hogy lásd, lép-e a motor.
Sziasztok!
Egy laborműszer (400bar-ig használható automata injektor) léptetőmotorjainak vezérlését szeretném megoldani, mert a meglévő naponta 1-2 alkalommal lefagy. Arduino Mega vezérlőkártyával próbálkozom, ami Step/Dir jeleket állít elő egy léptetőmotor vezérlő kártya számára (IC típusát nyomozom). A motoroknak soha sem kell egyidőben mozogni, ezért a vezérlő és a motorok közé 5db 4pólusú relét tervezek berakni, és a relék kapcsolgatásával szeretném az aktuális motort kiválasztani. Így egy vezérlés elég lesz a 6 motornak. A problémám az, hogy 3 motor nagynyomású szelepeket mozgat, amelyeken nincsen végállás kapcsoló, és nem is biztos, hogy tudnék rátenni. Az eredeti vezérlés állítólag a léptetők tekercsáramának megnövekedését figyelte. A vezérlőkártya, amit használni szeretnék nem tud ilyesmit (http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1111338935&order=timeline&index=446&azonosito=hobbycnc) Találkozott már valaki ilyen problémával? Van ötletetek a megoldásra???
Ha a léptető motort úgymond lefogod, akkor is ugyan annyi áramot vesz fel, mint normál üzem közben. Ha nem lehet végállást tenni a gépre, akkor én úgy oldanám meg, hogy megfigyelném, hogy hány körbefordulás kell a végállás eléréséhez, adott kiindulási helyzetből. Ha fél lépésben használod a motion vezérlőt, akkor az 400 lépés 1 körbefordulás. Ahányszor körbefordul, annyiszor 400 lépés. Tehát valami olyan dolgot beiktatni, ami beállítható lépést/impulzust generál. Ha a motor fenekén a tengely ki van vezetve és szabad a hozzáférés, akkor erre enkódert is lehetne tenni, ami figyeli a lépést és adott értéken lekapcsolja a vezérlőt
Terheletlen motor ugyanannyi áramot vesz fel, mint ha terhelik?? Akkor építek egy örökmozgót léptetőkből. Én nem értek hozzá, de valami különbségnek csak kell lenni. Akkor honnan jön a súrlódás során hővé alakuló energia?
Adott számú step jel kiadása nem gond az Arduino-val. Sokkal inkább a nullhelyzet felvétele: kézzel nem férek hozzá semmilyen forgórészhez, hogy terheletlen állapotban ütközésig tekerjem, és még ha sikerülne is, hogyan mérem meg, hogy hány lépést tett meg a túlsó végállásig, ha nem látom a végállást? Az egész szelep nagyon össze van rakva. A motor egy oldalán lyukas injekciós tűt tologat előre-hátra két nagynyomású tömítés között. A lökethossz csak 1-2 centi. Amikor a likat eltakarja a tömítés, akkor zár a szelep, amikor a tömítések közötti részbe kerül, akkor nyit. Valószínűleg okkal választotta a gyártó ezt a megoldást. Ez a cég az utóbbi 30 évben végig a legjobb minőségű műszereket gyártotta. Ez a cucc is 93-ban készült, és még mindíg tökéletesen működik, csak éppen fagy az elektronikája. A motor tengelye csak annyira hozzáférhető, hogy az adatcímkét kilyukasztva látom a végét. Még nem tudom, hogy egynél kevesebb vagy több fordulatot tesz meg. Ha egynél kevesebbet, akkor talán rá tudok tenni egy encodert, ami a végállásoknál ad jelet. Másik lehetőség lenne szétbányászni az egészet, és a motor meg a szelep közé egy hosszabbító tengelyt rakni , amire már felköthetek valami jeladót. Abban bízok, hogy a mechanika piszkálása nélkül találok valami megoldást a végállás érzékelésére. A hobbycnc fórumon az MSD vezérlőt ajánlotta valaki. Ezzel kapcsolatban van tapasztalatod?
A léptető motornak tulajdonképpen mindegy, hogy most forog vagy épp lefogott állapotban van. Ettől nem nő meg drasztikusan az áramfelvétele, nem fog leégni a motor erre céloztam pontosabban. A vezérlő intézi a motor áramot úgy is. A beállított érték fölé akkor sem megy, ha áll a motor, akkor sem, ha forog. Tény, hogy forgás közben csökken az áramfelvétel, igen, ez valóban így van. Az MSD-vel kapcsolatban sajnos nem tudok tapasztalattal szolgálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |