Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan kapcsolást, ami a terhelésen 0.1...5mA-t enged átfolyni, DE ezt az értéket menet közben változtatni kellene. Maga az aktuális áram mérése megoldható egy műveleti erősítős kapcsolással, de a beavatkozás már kevésbé egyértelmű. Az ilyen LM117 meg barátai tök jók, csak nem erre, mert azoknak az áramát beállítja az ember egy értékre és kész. Van ilyen is, ami már egész közeli lenne, de menet közben hogy állítsam az ellenállások értékét? Esetleg digitális potméter? Csak van egyszerűbb megoldás... Van ötletetek? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Nézzél meg egy áramkorlátos labortápot, abban találsz valamilyen műveleti erősítővel felépített beavatkozó részt. Pl. Bővebben: Link
Ezeknél tipikusan egy potméterrel lehet állítani a kívánt értéket. Ha egy digitális potmétert raksz oda, akkor egyszerűen vezérelhető akár mikrokontrollerrel is. Persze az offszetekre meg a kalibrálásra figyelni kell. De ha jobban megnézed a kapcsolást, az is látszik, hogy tulajdonképpen a potméter szimplán egy vezérlő feszültséget ad. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Értem, köszönöm!
Akkor elindulok a digit. potméteres irányba, mivel szeretném minél egyszerűbben kihozni a dolgot.
Hello!
Egy digit potival lehet feszültséget előállítani (osztani) és azzal vezérelni egy feszültségvezérelt áramgenerátort. De a kérdés alapvetően nem ez, mert az áramgenerátort csuklóból meg lehet oldani. Hanem az, hogy ki kivel köthető össze. Vagy is hogy a digipotinak is kell tápfesz, az áramgenerátornak is, és azt közösíteni kell valahol. Sőt a digipotit vezérelni fogja valami.Mert az mégsem egy poti, hogy a három lábát oda kötöd ahova akarod. Azt is el kel dönteni, hogy a 0,1m..5mA áram mekkora terhelő ellenállással fog találkozni. Mert az fogja meghatározni az áramgenerátor szükséges minimális tápfeszültségét. Valamint az, hogy az áram jel mihez képest folyjon le. Tehát lehet-e a kimenőáram plusz pontja közös a plusztápfeszültséggel, vagy negatív pontja a negatív táppal. Vagy is több információ kellene a használatáról, vagy a szükséges paraméterekről mert abban vannak/lesznek a követelmények megadva, ami alapján lehet áramkört ajánlani.. Mert pld. itt van egy 100mA-es, de egy ellenállás cserével lehet belőle 5mA-est készíteni. üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Hello!
Igazad van, nem deklaráltam elég pontosan a feladatot. Tehát a specifikáció: A berendezésben a tervezett legnagyobb előforduló feszültség: 12VDC. Alapesetben ezt (bizonyos módon) csatlakoztatva az emberi test két pontjához áram indul meg. Méghozzá mA-es nagyságrendű. (Ez egyébként arra jó, hogy a létrejövő ionárammal különböző anyagok juttathatók be a szervezetbe lokálisan és a tűhasználatot elkerülve.) Igaz, hogy az emberi test ellenállása általában két pontja között durván 50...100kOhm alap esetben, viszont valószínűleg kialakulnak valamiféle vezetési csatornák (mint villámcsapáskor, csak éppen itt nem megy át a vezető közeg plazmába ![]() Na most a feladat az lenne, hogy ezt az áramot szabályozni (korlátozni) lehessen az aktuális igények és szükség szerint. Persze a legegyszerűbb az, ha berakok egy feszstabot és azt "tekergetem" és monitorozom az áramot... de profibb volna eleve az áramot beállítani... Az áram mérését pedig egy ezen módszerek valamelyikével tervezem megoldani... Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
A 12VDC nem lesz elég még 50kohm-nál sem, 1mA-re se...a max áram 0,2mA 50kohmnál. Valami nem kerek, vagy a test ellenállása, vagy a kívánt áram, vagy az ionáram...
![]() LM317-el, de akár 78xx-el is lehet áramgenerátort építeni, ne írjuk le őket. Sőt egyszer egy elektronikai újságban stab IC-vel építettek kis audio végfokot.
Szerintem nagyságrendileg rosszul gondolod ezt a mA-es áramot. Nekem azt tanították, hogy 1mA a szíven keresztül elég a leállásához, és tuti, hogy 48VDC érintésével nem fordulhat elő ez az esemény, ergó 1mA-nél egészen biztosan kisebb áramok fognak ott folyni 12VDC hatására.
Igen, száraz érintés esetén.
Ha vizes szivacsot szorítasz gumipánttal az alkarodra és a tenyeredet sima csapvízbe teszed, amiben rozsdamentes acél elektróda van, akkor 12V hatására mA-es nagyságrendű áram indul meg. Én sem értettem, de kipróbáltam, lemértem és tényleg... próbáld ki! Csak vigyázz azért, mert a szív tényleg nem nagyon szereti a mA-eket! Itt van egy videó a legprimitívebb kivitelről.. mondjuk itt izzadás kezelésére ajálja, de ez részletkérdés. Áramot nem mér a videón mondjuk, illetve ez így veszélyes, mert a szíven záródhat a kör. Amúgy is, "hivatalosan" az alkarra kell tenni az egyik elektródát vizes szivaccsal, a tenyeredet meg vízbe, ahogy fentebb is írtam. Kipróbáltam.. nem emlékszem pontosan de 2.2mA-t mértem vagy valami ilyesmit és bizsergetett is rendesen.
Hello!
Megrajzoltam valamit, hátha ezt szeretnéd. - Az áram egy potival állítható be. - Rendelkezik "túláram, és túlfeszültség védelemmel". - Valamint egy "nyitott hurok" jelzéssel. Ez utóbbi akkor is jelez, ha az áramgenerátor nem képes azt az áramot kihajtani, ami be van állítva rajta. (Vagy is a kör ellenállása magas.) - Gyakorlatilag az áramot nem kellene mérni,ha a poti skálázva van. De felesleges külön dolgokat építeni hozzá, a 1kohm-os potin mérve a feszültséget, arányos az árammal. Vagy is 0..5V megfelel 0..5mA-nak. (Persze ha a poti tényleg 1kohm.) - A referencia feszültséget egy 7805-ös stabilizátor adja. Mivel nem tudom mit jelent nálad a "menet közben hogy állítsam az ellenállások értékét" megjegyzés, ha esetleg mikroprocival szeretnéd állítani az áramot, egy trend alapján, akkor az 5V-os stabiról táplálható a mikrokontroller is. - A tápfesz minimálisan így 17V, (12V+5V) és maximálisan 24V. Kimeneti áram, kb. 50uA..5mA-ig állatható. (Persze egy helipottal, mert egy sima poti ehhez durva.) Minden esetre remélem nem asztronauta vagy hanem minimum fizikoterapeuta vagy, ha emberi szervezetbe hatóanyagokat szeretnél juttatni. De én nem készítenék olyan szerkentyűt, amiben vízben pacsálnak, és a hálózati áramhoz is köze van. Mert hamar az első mesterségbeli sorsára juthatsz. üdv!
Szia!
Először is köszönöm szépen, hogy ennyit foglalkoztál vele, illetve az intelmeidet. Elsőként arra reagálnék: Az iontoforézises készülékeket gyógyszerek bejuttatására találták fel, viszont azóta előszeretettel használja a kozmetika ipar (ilyen ránctalanítók meg egyéb hülyeségek bőrbe juttatására), illetve a krónikus tenyér és talp izzadásának kezelésére. Ez utóbbi hatást úgy éri el, hogy bénítja lokálisan a verejtékmirigyek működését anélkül, hogy maradandóan károsítaná azokat. Én nem rendelkezem semmilyen gyógyászati képességgel, de a cégnél vannak fizikoterapeuták, illetve eseti megbízással orvosok is. Magamtól nem kezdenék bele ilyen dolgokba. A másik a víz és a hálózati áram kérdése. Leválasztó trafós hálózati adaptert teszek a rendszer elejére, hogy a 230V még csak véletlen se legyen a víz és a berendezés közelében, illetve a teljes biztonság érdekében olyan leválasztó DC/DC konvertert fogok használni a bemeneten, ami IEC 60601 tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy orvosi célokra is felhasználható, azaz semmilyen módon nem tud a névleges kimeneti feszültségnél nagyobb rákerülni a kimenetére, és 4kV-ig izolál. Ez így már háromszoros biztosítás. Egyébként pedig nagyon rendben van az, hogy kötelességednek érezted, hogy figyelmeztess ezekre a dolgokra, mivel nem ismersz és ez így van rendjén. Na ez jó hosszúra sikerült. Úgyhogy most emésztem egy kicsit a kapcsolást, aztán majd kérdezek. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
Szóval, akkor morális rész után a kapcsolásról:
Ha mindent jól értelmezek, akkor a működési elve a következő: - 7805 előállít egy referencia feszültséget. - U1b nézi, hogy a referencia feszültséghez képest mekkora a feszültség a helipot "feletti" pontban.. tehát ha lecsökken az I+ és I- kapocs pontok közötti feszültség, akkor a helipot feletti pontban megnő (mivel a potin fog nagyobb feszültség esni), és akkor jobban nyitja a FET-et. - A BC547-es a helipottal beállított ponthoz tartozó túl nagy áram esetén jobban nyit és "visszafogja" a FET nyitását, tehát korlátozza az áramot. - U1a pedig egy negatív visszacsatolás, mert ha a testen túl kicsi lenne a feszültség (a Zener-el létrehozott táphoz viszonított "referencia feszültség"-hez képest) az emberi testen folyó áram megnövekedése miatt, akkor csökkenti a FET nyitását. Valószínűleg nem teljesen értettem meg a kapcsolást, de egy dolog aggaszt vele kapcsolatban. Nem fog e a két műveleti erősítő egymás ellen dolgozni? Egyébként meg fogom építeni, mert kíváncsi vagyok és szeretnék tanulni belőle! Viszont közben én is gugliztam kicsit, és jelenleg úgy gondolom, hogy egyszerűbben, kevesebb alkatrésszel is meg lehet oldani a kérdést: Egy LT3092-es megoldja egy IC-ben a nagy részét annak, amit Te is összeraktál. De még is 3 lába van, tehát nagyon helytakarékos. Ehhez kellene egy jó kis poti.. használtam korábban CAT5132-ket... ebben az a jó, hogy adsz neki 3.3VDC tápot és ettől függetlenül 8...16VDC-t lehet kapcsolni az analóg oldalára és nem sértődik meg. Az áram visszamérését (hogy mégis szabályozható legyen a dolog) pedig LT2640-el lehetne megoldani. Magyarul szívesen mennék az "egyszerűbb", kevesebb alkatrészt igénylő irányba, de érdekel a kapcsolásod és szívesen foglalkoznék vele, úgyhogy ha egy kicsit részletesebben leírnád a működését, akkor lenne egy támpontom, ami alapján valószínűleg teljesen meg tudnám érteni. Köszönöm szépen! A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
Hello!
- Igen a 7805-el állítottam elő a referencia feszültséget. (Ha nincs más terhelés rajta, 78L05 is bőven megfelel. - Az áramszabályozást kicsit elkomplikáltad. Az U1b összehasonlítja a P1 csúszkáról érkező feszültséget a P2-őn eső feszültséggel. Ha a kettő nem egyforma, nyitja vagy zárja a Fet-et. Így a két feszültség mindig azonos értékű lesz. Ha a feszültség P2-őn állandó, akkor a rajta átfolyó áram is állandó értékű lesz, ez az áramgenerátor lényege. A P2-őn eső feszültséget a kimeneten átfolyó áram hozza létre, lévén, hogy a Fet Drain-ben és Source-ban az áram értéke egyenlő. Ha a P1-el a P2-őn mért feszültséget 0..5V között állítjuk, akkor Ohm törvénye alapján, az kimenőáram is 0..5mA között változik. Ezzel a feladattal készen is vagyunk, a többi a védelmi és jelzés része. - A túláramvédelme egyszerű, parasztos, nem precízen, de legrövidebb úton oldja meg a dolgot. Ha a poti csúszkáján a feszültségesés meghaladja a tranyót nyitó bázis-emitter feszültséget, a tranyó kinyit, és zárja a Fet-et. Így beállítható, hogy kb. 5,3..5,5mAnál semmi képen ne folyhasson nagyobb áram a kimeneten. A tranyó csak akkor lép be, ha túláram lenne. - A túlfeszültség alapja a zénerdióda és a D1 dióda. Ha a kimeneti feszültség meghaladná a zénerfeszültség plusz a dióda nyitófeszültségének összegét, a Zéner kinyit, és elvezeti (söntöli) a túlfeszültséget. (Pontosabban azt az áramot, ami a túlfeszültséget hozná létre a fogyasztón.) - Az U1a tulajdonképpen a nyitott hurok jelzést képezi. Ha az I+ és I- pontok közöti feszültség meghaladja a zéner feszültségét, akkor az OPA D2 segítségével, elszívja a Fet vezérlőáramát. Az áramszabályzó U1a "ezt nem veszi jó néven", hiszen érzékeli, hogy a kimeneti áram nem egyenlő a beállított árammal. És nyitni próbálja a Fet-et. Mivel a Fet nyitását U1a "fogja", U1b kimeneti feszültsége felugrik a táp közelébe. Ekkor az R3 ellenálláson átfolyó áram jelzést generál, a Led-en. Normál üzemben, mikor a feszültségkorlát nem lép üzembe, vagy is az áramgenerátor nincs túlterhelve (ez egy áramgenerátornál, megnövekedett ellenállást jelent) nem folyik a Gate felé áram, hiszen a Fet feszültséggel, és nem árammal működik. Lényeg, hogy ha a kimeneti feszültség nem elegendő a terhelésen átfolyó áram átfolyásához, a Led jelez. Ezzel jelzi, hogy a beállított áram kisebb a P1 által meghatározott értéknél. Ez a jelzés 50uA és 5mA között egyaránt igaz, bármekkora is a beállított kimenőáram értéke. üdv!
Sziasztok!
Valaki legyen szíves ránézni a mellékelt rajzra, hogy a FET-ek párhuzamosítása így jó-e? Illetve kell-e mind a három FET-nek külön gate ellenállás? Előre is köszönöm.
Hello!
Ha van mindnek külön Source ellenállása, akkor nem szükséges a külön Gate ellenállás. De lehet az 1kohm-ot csökkenteni kell a gyorsabb töltés érdekében, és megnézni, hogy a tetemed Gate kapacitástól nem fog-e gerjedni. Vagy is lehet lassítani kel az erősítőt, még jobban. A műveleti erősítő viszont nem lesz jó bele, az nem féltápos. LM358, vagy hasonló lenne a megfelelő választás. A szimulátor hazudik, ha ezt így kitudta hozni belőle. üdv!
Köszönöm a válaszod, az erősítőt közben cseréltem is, pont a 358-ra és mivel a 10 ohm terhelés egy tekercs, ezért tettem vele párhuzamosan egy MBR10100-at. A gate ellenállást csökkentem akkor 220 ohm-ra, lassítani az erősítőt a visszacsatoló kondenzátor változtatásával (növelésével) lehet?
Hello! Természetesen, de mérjél rá szkópal, (ha tudsz) főleg ha induktív terhelés lesz rajta. üdv!
Ne feledkezz meg a Fet-ek "kemény hűtéséről" sem, főleg ha a tekercs ellenállása nem 10ohm, hanem valami nudli lesz, akkor. Mert szerintem a Fet-ek el fognak szállni..
A tekercs 9,9 Ohm körül van, a terhelés nem fog változni. Eredetileg ez a kapcsolás 1 db IRFZ48N FET-el üzemelt és 2-3 amper körüli terhelésnél kétszer elszállt a FET, mert akkor iszonyat teljesítmény kellett elfűtenie, hiába volt hűtőborda és ventilátor. Ezért gondoltam, hogy nagyobb FET-eket választok és párhuzamosítom őket.
Nem az a legelegánsabb megoldás, hogy 100 W-okat fűtünk el néhány FET-en. Ha meg tekercs van egy áramkörben, nem árt a védődióda. Ami a FET tokjában van, az nem az induktív lökésektől védi.
Ha az áramkör feladatáról is szólnál néhány szót, könnyebben osztanánk a tanácsokat. ![]()
A feladat egyszerű: egy tekercs belsejében változtatni a mágneses térerősséget. Már írtam, hogy tettem egy MBR10100-at a tekerccsel párhuzamosan védelemként. A disszipációt legfeljebb a feszültség csökkentésével tudnám csökkentetni, de ez elég macerás lenne, más módszert nem tudok...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Hello!
Alapvetően a kapcsolóüzemű áramgenerátor, vagy PWM szabályozás lehetne megoldás, ha nem gond hogy "zenél" a tekercs. De ha ne adj ég egy kapcsolóüzemű tápról járatod az egészet, akkor esetleg azt is lehet az áram szerint szabályozni. De ha tényleg 10ohm körül van, akkor akár a feszültséget is lehet. Persze ez igény szerinti, és hogy milyen gyorsan kel változtatni az áramot. De ha tényleg poti van ott, akkor nem lehet ez gond. (De mint ha ezt a kérdést, már évekkel ezelőtt "körbejártuk volna". Nem?) üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Valóban volt már róla szó. A poti ott csak a szimulációhoz van, valójában egy DA konverter kimenetéről megy az áram beállítása. Kapcsolóüzemű nem tudom, hogy szóba jöhet-e, nagyfrekvencián nem nőne meg úgy a tekercs impedanciája, hogy iszonyat nagy feszültség kellene a kívánt áramhoz? (A tekercs: 1,2mm-es huzalból 1130 menet, a cséve rajza mellékelve, anyaga: S235 acél)
Hello!
PWM mellet alacsony frekit kell/lehet választani, magas frekin, meg mint egy kapcsolóüzemű tápnál, egyenirányítani és szűrni a kimeneti feszültséget. Még mindig jobb, mint 100..500W-okat a levegőbe pumpálni. De ha a cséve vasból van akkor nem lehet szó csak egyenáramról, mert örvényáram lesz benne. Vagy is marad a kapcsolóüzemű táp lehetősége. üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Kapcsolóüzemű áramgenerátorra lenne valami kiindulási javaslatod?
Hello!
Igazából nem az én asztalom, próbáld meg a DC/DC topikban. De elsőként azt kell eldönteni, miről fogod táplálni, mekkora tartományban és milyen precízen kell állítani, és milyen gyorsan változtatni az áramot. Mert ez fogja befolyásolni, a célszerű megoldást. üdv!
Van egy fix ellenállású tekercsed. Innentől kezdve egy feszültségstabilizátor egyben áramgenerátor is.
Sokféleképpen megoldhatod, a vezérelt egyenirányítótól kezdve a szabályzó toroidtrafón át a PWM-Step-down konverterig. Ez utóbbi kettő ugyanaz, csak a Step-down-ba bele van építve az a szűrés, amit a PWM-nél a tömör vasmag végezne a tekercsben. ![]() Ha már ilyen igényeid vannak, nem árt, ha tájékozódsz, mit is építenél. Máskülönben jobb, ha mással gyártatod le.
Így már teljesen érthető a kapcsolásod működése. Köszönöm a magyarázatot. Az én esetemben a legkevésbé fontos dolog ezek közül a túlfeszültség védelem, mivel olyan DC/DC konvertert fogok használni, amit fentebb is írtam. A többi része viszont nem kíván sok alkatrészt, főleg, ha azt nézzük, hogy úgy is lesz szabályozott 3.3VDC a panelen... azt fel tudom használni, és akkor esetleg nem kell a 7805. Még az sem kizárt, hogy ez fog jobban beválni, mint az LT3092. De a digitális potméter fix pont.. de hát az semmit nem befolyásol az ügyet tekintve.
Ettől függetlenül az egészet meg fogom építeni és kísérletezek vele egy kicsit. Ha kérdésem adódna, szólni fogok. Köszönöm szépen a segítséged!
Sziasztok.
vásároltam egy 42v-os 450 Wattos villanymotort. kérdés hogy pontosan hogy tudom üzemeltetni 12v aksiról? valamint feszültségszabályzót hol tudok venni hozzá?
Hello!
Nem gondolod, hogy nem áramgenerátor kell hozzá, hanem DC/DC konverter? Talán ott kellene keresni. De válaszolni könnyű a kérdésedre "Keservesen!", mert több mint 40A-fog felvenni a 12V-ról. De hogy miért háromszor nagyobb cipőt veszel mint a lábad, az érdekes kérdés.. (Légy oly kedves a mondatokat nagybetűvel kezdeni..) üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |