Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   381 / 1210
(#) yanpec hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok. Nem tudom tudna e nekem valaki segíteni. Nagyon kezdő vagyok és a PIC-l szeretnék foglalkozni. Programozni tudok C-ben és Pascalban is, és ezt a tudást szeretném fizikailag láthatóvá tenni(motor, LCD vezérlés,stb). Tehát egy olyan könyvre lenne szükségem ami az alapoktól foglalkozik a PIC-k életével, működésével. (Hogyan tudom én azt elindítani,melyik port mire való, mit hova kell kötni stb, a PIC-t körülvevő elektronika érdekelne). Meg egy olyan könyv is jó lenne ami az elektronikával foglalkozik az alapoktól kezdve. Több linket is találtam ezzel kapcsolatban az oldalon de sajnos már halottak voltak. Előre is köszönöm.
(#) 5cmarzo hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok!

Valakinek megvan a képen látható programozó programja? Ha véletlen igen, lenne olyan kedves, és elküldené e-mail-ben?
Köszönöm!
(#) pjg válasza 5cmarzo hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

(#) 5cmarzo válasza pjg hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Próbáltam korábban, de nem működik a link.
(#) pjg válasza 5cmarzo hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Ki sem próbáltam. Bocs!
(#) tom75 hozzászólása Márc 11, 2013 /

Pic programban láthatóan jól van definiálva amit az LCD kijelzőn megkéne jeleníteni, de még se az jelenik meg.

Konkrétan az omega és mikro jelekről van szó.
Pic16f883 proci nem jól jelenik meg, omega helyén mikro van de a mikro helyén meg valami egészen értelmezhetetlen valami.

Hogy tudnám azt tesztelni , hogy rendesen jelenik e meg a kijelzőn?

Köszi
(#) kaqkk válasza tom75 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Irj egy programot ami gombnyomásra végig lépteti a kijelzőn az összes ascii kódot.
(#) tom75 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Ennyire sajnos nem tudok programozni
Ettől megtudom milyen kódot kell megadni?
(#) szaffo555 hozzászólása Márc 11, 2013 /

Linker filek esetében mit jelent a PIC neve után _g vagy az _e?
Ilyeneket látok:
18f45j10_e.lkr
18f45j10.lkr
18f45j10_g.lkr.

Mi köztük a különbség?
(#) bubuc17 hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok
Az analóg portok kezelését szeretném megtanulni, csak még azt sem tudom hogy kezdjem el.
Jelenleg a Oshron környezetben a 16f690 el próbálkozok.
Valami jó leírás vagy minta program vagy link érdekelne.
Előre s köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013
(#) potyo válasza bubuc17 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Adatlap AD átalakítóról szóló részét már olvastad? Elég jól leírja az egésznek a működését.
(#) kistee válasza tom75 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Nézz be ide, és görgess a lap aljára. A spec. karakterek nem egyformák az összes kijelzőn, ezzel a kapcsolással ki tudod próbálni, amit az adatlap mond.

Amúgy meg adatlap. Amúgy meg 11110100 (omega) és 11100100 (mikro).
(#) icserny válasza szaffo555 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Az _e valószínűleg az extended módra utal.
(#) tom75 válasza kistee hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

1. omega   dt      b'00000000'    
  2.                 dt      b'00001110'
  3.                 dt      b'00010001'
  4.                 dt      b'00010001'
  5.                 dt      b'00010001'
  6.                 dt      b'00001010'
  7.                 dt      b'00011011'
  8.                 dt      b'00000000'
Köszi de ezeket írtam, de nem jól jelenik meg. Én így írtam be az omega kódot
Az oldalt megfogom nézni.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
(#) bubuc17 válasza potyo hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Elég sokat tanulmányoztam de sajnos nem vagyok valami jó angolos, így nem nagyon halad.
Mit kell definiálni a program elején hogy analóg port legyen? És a használata sem teljesen világos.
Fogalmam van már róla de sajnos nem boldogulok.
(#) icserny válasza tom75 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Idézet:
„Én így írtam be az omega kódot”
Ez még nem beírás. Csak definiálás. A beíráshoz be kell tölteni a CGRAM-ba. Itt van egy LCD szimulátor, ezen begyakorolhatod a műveletet.
(#) szaffo555 válasza icserny hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Köszönöm a választ. Viszont érdekes, hogy adott PIC hez nincs is meg a _e vagy _g nélküli alap változat.
Szerinted használható helyette a ***_e.lkr linker file?
(nem használom a kiterjesztett utasításkészletet programomban)
(#) Hp41C válasza tom75 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia!
Próbáld ezt...

ESR_883.ZIP

(#) icserny válasza szaffo555 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szerintem már elég régen csak _g.lkr van. De nem annyira az állomány számít, hanem az, hogy mi van benne. Például egy tipikus részlet:
  1. LIBPATH .
  2.  
  3. #IFDEF _CRUNTIME
  4.   #IFDEF _EXTENDEDMODE
  5.     FILES c018i_e.o
  6.     FILES clib_e.lib
  7.     FILES p18f2550_e.lib
  8.  
  9.   #ELSE
  10.     FILES c018i.o
  11.     FILES clib.lib
  12.     FILES p18f2550.lib
  13.   #FI
  14.  
  15. #FI

Ezek szerint számodra az legyen a fontos, hogy az általad használt linker állomány a c018i.o, clib.lib és a p18fxxxx.lib állományt csatolja be!
(#) hepi02 hozzászólása Márc 12, 2013 /

Sziasztok!

Tudtok nekem ajánlani PIC-ket, ami 3 külső megszakítást tud kezelni? 3 különböző forrásból származó négyszögjelet szeretnék számoltatni.

Köszi.
(#) icserny válasza hepi02 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Ha számlálni akarsz, akkor nem megszakítás kell neked, hanem Timer bemenet. A PIC-kwik projektemben használt mikrovezérlő megfelel erre a célra (de van három INT bemenete is, ha mégis az kell).
(#) Hp41C válasza hepi02 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia!
PIC18F széria tud 3 külső megszakítást kezelni, de jó lehet a port bemenetek megszakításos változásfigyelése is, amit a 16F széria is kezel.
(#) sherlock válasza hepi02 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

meg tudod csinálni az interrupt-on-change ek felhasználásával is! S a megszakitáskezelésben megnézed, melyik láb változott meg. IOC a legtöbb picnek van.
(#) Baxi hozzászólása Márc 12, 2013 /

Hi Mesterek!

Szeretnék áttérni a mplabX-nek a C részére, de nem sok sikerrel
Nincs valakinek valami tuti linkje ahol szájba rágósan lépésről lépésre le van írva hogy mit kell vele csinálni, hogy a delay stb működjön egy led villogtatás erejéig?
Mi head, source közötti külömbség stb.
Segítséget előre is köszönöm.
(#) tom75 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia!
köszi jó lett a program.
(#) szaffo555 hozzászólása Márc 12, 2013 /

Egy 8 bites bináris -> ASCII átalakító kódot szeretnék írni assemblyben. Megoldás körvonalazódik a fejemben, de egyre kezd elbonyolódni, és kezdem azt hinni ennél egyszerűbben is megoldható.
Alapvetően tömbökben gondolkodtam. Elgondolásom az volt, hogy az eredmény számból levonok 200 at, majd a STATUS.C bit megmutatja nagyobb vagy egyenlő volt -e mint 200. Ha igen mehet ki a soros porton a "2" ASCII kódja. Ha STATUS.C = 0, akkor 200 alatt vagyunk: levonok 100 at, és megint vizsgálom C bitet. Eredménytől függően kiküldésre kerülhet a "1" vagy a "0" ASCII kódja. Majd így tovább: jönnek a tízesek, aztán az egyesek...
Ez igaz tuti működne, de rendkívül erőforrás igényes. Főleg, ha 16 bitesre is ki kellene terjeszteni...
Ti hogyan csinálnátok az algoritmust?
(#) nedudgi válasza szaffo555 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Van kész megoldás is.
(#) kissi válasza szaffo555 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Én úgy szoktam ( ha nem lehet osztani ), hogy kivonok belőle 100-at, ahányszor lehet --> százasok száma, a maradékból kivonok 10-et, ahányszor lehet --> tízesek száma, a maradék az egyesek száma! 8 biten ez egyáltalán nem erőforrás igényes, gyorsan kész lesz vele !
Steve
(#) hepi02 válasza icserny hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Eredetileg én is timerekkel álltam neki, csak nem boldogulok vele. A TMR1 modult nem tudom számolásra fogni egy adott érzékelővel, míg TMR0 tökéletesen teszi a dolgát. Privátban megkereshetlek esetleg?

(#) Hp41C válasza hepi02 hozzászólására (»)
(#) sherlock válasza hepi02 hozzászólására (»)

Erre is gondoltam, de ennek még utána kell olvassak. Lehet ezzel egy időben 3 forrásból érkező négyszögjelet pontosan számolni?
Következő: »»   381 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem