Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   9 / 123
(#) Bártfai Ferenc válasza greatman hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Kipróbálom!!!!. És nagyon szépen köszönöm, hogy eltértetek egy picit a fórumtémától a kedvemért!!! nem tudom mi lenne velem nélkületek..... nagyon kezdő szinten állok még... de remélem egyszer én is olyan profi leszek mint ti!!!!!!
(#) pb hozzászólása Nov 4, 2007 /

hy
Megépítettem én is a forrasztóállomást (vzoole) félét de nem kapcsol be a fűtés csak a zöld led világít
meg bt139g helyett bt137-van benne meg a 680nF kondi helyett 1uf-os lehet ez a baj amiért nem kapcsol be??

köszi
(#) vzoole válasza pb hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Bővebben: Link

Itt van némi írás a hiba megtalálására, ha nem lesz meg írj... megkeressük a gondot
(#) v.Krisztián hozzászólása Nov 5, 2007 /

Sziasztok okoz "gerjedést"(a müszer ugrálására gondolok) az ic-né(7107)l ha nem ültetem bele precízios tokba?Az 5 voltos staboknál elég 100-100 nano szűrés?Előre is köszi!
Üdv:Krisz
(#) Attila86 válasza v.Krisztián hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Üdv. Krisz!

Mindenféleképp preciziós tokba ültesd az ICL7107-et!
Ha nem ülteted tokba, akkor a beforrasztáskor a páka miatt olyan, mintha összefogdosnád a lábait. Persze ha tuning pákád van akkor ez nem gond.
Másrészt nagyon felmelegszik az ICL, bár ha lassan forrasztod és hagyod hülni akkor ez sem baj.
De sokkal egyszerűbb a hibakeresés és az esetlegesen rossz ic cseréje, ha tokba van ültetve.
Nem preciziós tokba sem jó ültetni, mert abból kiugranak a rugók. Főleg 40 lábnál ez kritikus.

Üdv.: Attila
(#) pb válasza vzoole hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

hy
az ic lábain nem nagyon mérek feszt csak egy kettőn
az baj ha nem 139g hanem 139F és triakot teszek bele mert csak azt bírtam rendelni hogy így hátha bekapcsolna a fűtés
(#) vzoole válasza pb hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

nem gond, mert ha a fűtés led nem világít... akkor az optotriak előtt van a gond

vegyél fel msn-en
készíts oda mindent (panel, táp, műszer)

vzoole(a)freemail.hu
(#) v.Krisztián válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Köszi szépen ,azért kérdeztem ,mert semmi féle képpen nem tudom tokba ültetni ,mivel nincs elég helyem így is ,hogy éppen elfér,remélem nem lesznek gondok ,ha meg elsőre működik majd a kijelző akkor semmi probléma
Amúgy a vezérlő áramkört már befejeztem és az hibátlanul működik,ezt üzenem azoknak a kapcsolásodban kételkednek!Én pedig még kisebb triakot is raktam bele(BT137)
Remélem a kijelző is elsőre indul majd:
Köszi mindent!
Üdv:Krisz
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Nov 6, 2007 /

Sziasztok.... lassacskán én is neki állok az építgetésnek..... nekem is a tokkal van bajom... mégpedig az, hogy csak lemezrugós kivitelt tudok be szerezni. az nagy baj??????
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Nov 6, 2007 /

Vettem egy új spéci szerszámot viszonylag olcsó pénzért, de már megrendeltem a cuccot szóval akkor is megépítem az állomást! nézzétek meg a képet... ha valaki ismeri ezt a tipust akkor mesélhetne rólla, mert én nagyon nem ismerem... még csak ismerkedek vele.
(#) szilva válasza Cen hozzászólására (») Nov 9, 2007 /

No, készül a v2-es sorozatú pákavezérlés.

Egy nagyon picit át lett alakítva a hardver, emiatt a régi szoftver már nem működik vele. Egyelőre az átalakított hardverről nincs még rajzom, de fényképeken látszik, hogy belekerültek LED-ek (narancs/zöld a készenlét/bekapcsolt állapot és piros a fűtés jelzésére), valamint került rá RS232 port, amin számítógép felé küld adatokat. Az adatok logolásával készült a mellékelt grafikon is.

(#) PHARO hozzászólása Nov 9, 2007 /

Sziasztok!

Én is megépítettem Attila86 oldalán lévő forrasztóállomást.Ma végre hozzájutottam a trafóhoz,rákötöttem a pákát és felizzik,nem kapcsol le.Végigolvastam a topikot és átnéztem a hibalehetőségeket.Ha rá van kötve a páka, akkor az ic 1-es lábán nem mértem feszt az 5-ös lábán a potmétertől függően 3,14-6,43V-ig.
R16-os lábain 6,4 és 8V-ot mértem.
R10-R11 közös pontján 3,2V van,
R10 középső lábán:3,14V
R11:6,42V
IC, 1.láb: 6,71V (páka nélkül)
2: 0,08V
3: 7,9V
4: 7,95V
5: potmétertől függően változik: 3,14-6,43V-ig
6: 6,36V
7: itt nem mértem feszültséget

Tudna valaki segíteni,hogy miért nem kapcsol le?
(#) szilva válasza PHARO hozzászólására (») Nov 9, 2007 /

Nem lehet, hogy az érzékelő két vezetékét fel kellene cserélni?
(#) PHARO válasza szilva hozzászólására (») Nov 9, 2007 /

Már azt is megpróbáltam,de sajnos semmi.Nem lehet,hogy az optótriakkal van valami gubanc?Azt a részt nem nagyon értem.

Az IC LM324, ugye? Az IC 1-es lábán akkor sem mérsz semmit, ha a páka már jól felmelegedett?

Igen LM324N a tipusa.Nem, akkor sem,talán 0,01V között ugrál,de gondolom az semmi.Az ic precíziós tokban van.Egész nap ezt élesztettem,a panel már korábban kész volt.

Az R3-mal a 2-es lábat tudod befolyásolni? Le tudod teljesen húzni nullára? Ilyenkor sem hajlandó az 1-esen valami mérhető feszültség megjelenni meleg pákánál?

csavargattam a trimmert,közben melegedett a páka,de nem mértem az ic 2-es lábán feszt.

A 2-es és a 3-as lábakon nagyon kicsi feszültségeket kellene mérni.

A hőelem 400 fokon generál kb 16mV-ot, de ezt meg kellene tudni mérni a 3-as lábon. A 2-esen is hasonló nagyságrendű feszültségnek kellene lennie, de azt változtatni kell tudni az R3-mal. Egy 3.5 digites multiméterrel 2V-os állásban azért azt meg lehet látni, hogy ezek a viszonyok ott nagyjából rendben vannak-e.

A műveleti erősítő működik, mert írtad, hogy páka nélkül az 1-es láb magasra vált (és ekkor a fűtésnek ki kell kapcsolnia).

Méregettem kicsit és köszönöm a segítséged.
A 2-es lábon páka nélkül 481mV, a 3-as lábon 7,8V van.Pákával a poti változtatásával:
2-es láb: 0,14-0,33mV
3-as láb: 016mV
Remélem jól írtam.

A 2-es láb "nulla egész tizennégy század millivolt"-tól "nulla egész harminchárom század millivolt"-ig? A 3-as meg tizenhat egész millivolt? Tizedeseket jól írtad?

A 16mV a 3-ason normális lehet, és ha a pákát hagyod hűlni, akkor csökkennie kell.

Nomost ha 0.16mV van a 2-esen és 16mV a 3-ason, akkor az 1-esen magas feszültsének kellene lennie. Biztos jó értékeket írtál?

Írtam egy privátot.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Nov 9, 2007 /

Sziasztok.... kissebb kisérletezés után bátorkodom kijelenteni, hogy a masterfoxx féle kapcsolás is működik tökéletesen csak kicsit át kell alakítani..... és még optotriac sem kell hozzá mindjárt felteszem a kapcsolást. Én 1 nap folyamatos üzem után ki merem jelenteni, hogy stabil az áramkör
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Nov 9, 2007 /

Tessék itt a kapcsolási rajz... a triacra kell egy hűtőborda... és már megy is. a rajz minőségét ne nagyon nézzétek, mert paint-al rajzoltam át
(#) viktor82 hozzászólása Nov 10, 2007 /

Találtam egy solomon forrasztóállomás rajzot egy szerbiai fórumon.Mint gondoltok róla?
(#) PHARO hozzászólása Nov 10, 2007 /

Megépítettem a kijelző részét is,de mikor rákötöttem,egyfolytában 666 jelenik meg a kijelzőn. Egyszer talán átváltott 000 -ra.Az ic lábait nem fogtam meg,és lemostam a panelről a gyantát.Tudna valaki segíteni?

Elöre is köszönöm
(#) Attila86 válasza PHARO hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Ellenőrizd az ICL7107 lábaira csatlakozó alkatrészeket, hogy biztosan csatlakoznak-e a lábakhoz. Lehet hogy valamelyik nem érintkezik rendesen. (Valószínüleg az oszci.)
(#) PHARO válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Átforrasztgattam a kijelzőn az alkatrészeket,de sajnos nem történt változás.A helipottal sem változik az érték.Ha nagyon felfűtöm a pákát,majd visszacsavarom a hőfokbeállító potmétert,akkor átvált 000 -ra.
(#) Attila86 válasza PHARO hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Lehet hogy a nyákon a réz van megszakadva. Vedd ki a tokból a 7107-et és közvetlen a tok és az alkatrészek lába közt sípoltass!
(#) PHARO válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Végigsípoltattam az egész panelt,de sehol sem szakadt.
Következő: »»   9 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem