Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Nekem az a tapasztalatom, hogy ha vasmagot kap egy polimer csore feltekert tekercs akkor kb 3. szorosara nol az induktivitasa. Ugy szoktam meretezni, hogy kiszamolom az egyenes tekercs induktivitasat, es beleveszem ezt a 3 szoros szorzot. A legpontosabban eddig mindig a gyurumag sikerult, ha ismert volt a tipusa. Minden esetben meg szoktam merni, de ami neked meg segithet egy bemeneten levo forgokondi, amivel vegeredmenyben egy pre szelektorod lesz. Ha VFO jele ismert egyszeruen zaj maximumra tekered a bemeneti rezgokort, majd egy hasonlo kapacitast oda teszel. Ez akkor jo ha keves a muszer es a vasmag sem ismert. Ami szinten megoldas, hogy ha TV kf modult bontasz anyagert,akkor a menetszam megszamolasaval es a kapacitas leolvasasaval a 6,5 Mhz ismert rezgokor elhangolhato. A legjobb amit eddig tettem, hogy az elmult 20 ev radiotechnikajabol kihalasztam a rezgokori adatokat savszurohoz a megepitett radiokbol, igy van egy tol-ig tablazatom valahol.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
Ez sokmindent segit kiszamolni es ismer egy csomo vasmagot is. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
Sziasztok!
Van egy FM zsebrádióm, 88-108Mhz. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tehetném AM vevővé? Valahol olvastam már erről, de elfelejtettem. Asszem, valahol az aránydetektor(?) környékén kell valami kis átalakítás. Köszi a segítséget. Ferenc
Elvileg sehogy. Az FM vevőknek jellemző tulajdonsága a határolás. Ezért jobb minőségű átvitelt lehet vele elérni, mint az AM vevőknél, mert a határolás kiküszöböli az átvitel változásaiból eredő zavarokat. Gyakorlatilag azonban egy zsebrádióban ez a határolás nem olyan nagy mérvű, kis bemenőjelek esetén nem is nagyon van. Az aránydetektorban annyit kell megtenni, hogy az egyik diódát kiveszed, akkor megszűnik a híd kapcsolás, és egy közönséges AM demodulátorod lesz. Kicsit azért félre lesz hangolva, de némi utánhangolással korrigálható.
A modernebb zsebrádiókban azonban nem aránydetektor van, mert ez nem integrálható, hanem a KF IC tartalmaz egy szorzó demodulátort, ami az AM jelek demodulálására nemigen alkalmas. Azért várhatóan csak nyekeregni fog.
Akkor el kell dönteni, hogy régi, vagy újabb rádiód van-e. Vedd le a burkolatát és fényképezz bele!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
Az NE612 adatlapja alapján kb. 500MHz.ig működik . Az a tényleges kérdés , hogy valójában mennyivel tud e fölé menni a kimeneti oldalon ? Vagy ferritmagos shotki diódás keverőt érdemes alkalmaznom . 320-420 MHz + 240 MHz lenne az átkeverendő . Hogyan érdemes megoldani . Van 120 MHz-es modulom azt elöször megduplázom , majd a további az igazi kérdés . Bemenő - kimenő szűrőt meg tudom oldani talán , de ha van rá egyszerű megoldás , az jó lenne . Hangoló műszerem nincs . (Budapest)
IP3 ja nem túl jó az NE612nek ... emiatt a DBM jobb lenne ...
vagy AD831 analog.com ad831 Kis lokál jel , nagy IP3 ...stb ... "Nyaloszkóppal" nehéz ehhez már komoly müszer kell.
Felfelé kellene kevernem a jelet , az 500MHz kimenő akkor ezek szerint kevés lesz .
Nem stabil oszcival már próbáltam , a célra megfelelt nem volt zavaros egy kicsit igazított kábeltv S csatorna felkeverővel , de hamar elmászott . Akkor akár az is megfelelhet , csak rendbe kéne rakni . Abban diódás keverő van ferritmaggal , de az egyik biztosan rossz dióda. Akkor a bemenő és a kimenő szűrő lenne az igazán kérdés ugye . Van HP keverődióda 4-esem állítólag 1GHzig megy . Vagy olyan DBM ami szintén legalább 700 MHz-ig megy ?
Természetesen van DBM ami több GHz-ig is megy, sőt elég sok meg is fizethető. Sajnos általában SMD tokozásúak (pl. RMS-2, RMS-5)
Egyébként szükséges a DBM-el való keverés? Jó lenne ismerni a projektet. Sok más RF keverő is létezik. Hozzá egy kis irodalom: RF Mixers Neked lehet jó lenne egy "sub-harmonic mixer" ez esetben még a 240MHz-re sincs szükséged.
Van egy 120MHz-es 5V-os kvarc modulom . Ebből indulok ki a duplája pont jó a keverésre . Viszonylag széles sávot - kb. 100 MHz-et kell áttennem kis zavarral , több jel is van a sávban . Talán a legkisebb zavart a kétszeresen kiegyenlitett adja . Az oszcinak stabilnak kell lennie . ha lehet kis fáziszajjal , de 1-2 kHz nem számít , mert tudom a modulok nem teljesen pontosak . A HP 5082-2815-ös diódanégyes megvan , ez ha jól tudom megfelel a célnak (tényleg kb. 1 GHz-ig jól működnek?) és van kis ferritmagra tekercs is már rajta .
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Szervusztok!
E hét szombatján, azaz 23.-án megrendezésre kerül a II.QRP találkozó Debrecenben a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában. Sok érdekes téma lesz, előadások, kiállítás és börze. A hely: 4029 Debrecen, Víztorony u. 3. Bővebb infó a LINKEN található. HA5GY a főszervezője. Gyertek minél többen, remélem össze fogunk futni. vy73, Máté, HA0MT. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Hasonlít a volt oirt-ccir urh keverőre mert több szélesebb sávú jel is van benne . Használjam fel az eredeti panelt a be és kimenet megfelelő szűrésével + oszci-jel bevezetéssel ? De egy kicsit nehézkes mert a szűrők részben panelra martak .
Egy váltószűrő is kellene hozzá , sarokpontok 502 és 566 MHz . Hány lépcsős szűrő kellene hozzá hogy ne zavarják egymást - min 40 dB csillapítással .
Itt a fotó. Az arány detektor a jobb felső részen van?
Az arány detektor a bordó-kék tekercsek, és mellette a két dióda.
Egyszerű a helyzet, első körben csak hangold át a kívánt vételi frekvenciára, ebben nem sok határolás van, úgyhogy azzal nem lesz sok dolgod.
Youtube-on láttam ilyen rádió áthangolását. Annyit csinált, hogy a két réz színű tekercset szét húzta. Mindenképpen reptér közelében kell lakni, ahhoz hogy működjön. Gyakorlatilag azért szólal meg mert jól megvezérli a detektort. Liszt Ferenc reptér mellett lakók előnyben!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Szevasztok. Nemigen vagyok otthon a rádiózásban, lenne egy adó-vevő (walkie-talkie), kérdésem az lenne, hogy lehet-e hozzá építeni-venni erősítőt, hogy a faluban befogjam a jelet messzebbről is? Adó és vevő erősítő is kellene.
Nem tudom mekkora faluban laksz,, és milyenek a terepviszonyok de olyan 3 km -es összeköttetést lehet egy PMR -el elérni sík terepen. Erősítőt elég nehéz építeni hozzá, inkább egy jól elhelyezett antennára lenne szükséged.
Egy probléma azért van, mindkettő illegális.
"Röptessetek madarat inkább" Használjatok 1 ismétlő átjátszót.
1 csatornás rendszer esetén időeltolással lehet átjátszót készíteni. Azt felrakni minél magasabb helyre.(4dik emeletről kb.: több mint 10km is meg volt Alföldön alaprádióval és semmi illegális tuning használat PMR sávon!) Papagáj átjátszót kell építeni.Igaz "mindent 2szer mond, mindent 2szer mond" ... de ennél egyszerűbben nem lehet hatótávolságot növelni. Kell 1 harmadik avagy n+1 rádió amire rá van kötve 1 analóg jeltároló IC ISDxxxx sorozatból valamelyik amivel kb.: 20 sectől - 4 5 percig is képes tárolni majd vissza játszani ugyanazt. 1 2 percnél hosszabb tárolás visszajátszás nem is kell. Ezenkívűl pedig 1 uController ami vezérli a műveletet. + 1 akkumulátor és Napelem ha nem megoldott az állandó energia ellátása. pmr papagáj leírás A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Gyűlik a CB-s és a PMR-es nép, akiknek semmi közük a rádióamatőrködéshez!
Nem-e másik topicba kellene átmenniük?!
Sziasztok , szeretnek *
*A He fóruma, ebben nem tud segíteni. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Hogy fel kavarjam a csendet. Az egyik Kristály oszcillátort beüzemelve látom, hogy szép szinuszos a jele. Lereszeltem a peremeit és konzerv módjára kinyitottam. Ebbe már nem tranzisztorok, hanem komplett IC egy kristály lapocskával dolgozik. Még ugyan nem értem rá de ezt a kristályt kiforrasztva kicserélhetnénk amatőr frekvenciásra és még fojtathatnám. A felbontott példány 14,318MHz-n működik. Szerintetek milyen kis riget lehetne ebből kihozni?
73! Gábor
Csodajó!
Vagy behangolni alkoholos filctoll-pöttyel Épp a 80m-es szinkrodint építem egy próbapanelen, GDO-val már működik, ma a VFO tartományát és átfogását állítgattam.
Gratulálok! Az a kis egyszerű vevő szépen szól akár több sávon is.
Mellékelem a hangját.
Antennával még nem próbáltam ki (lehet kiviszem a természetbe, ahol van hozzá elegendő hely). A 741-es erősítő kimenetére a fejhallgatót -két oldalt sorbakötve- kapcsoltam (kb 40ohm), nagyon jó hangerőt produkál.
Igen az jó ha kinn a csendes természetben tudunk antennázni vagy rádiót tesztelni. Csak ne legyen villanypásztor. A kedvenc Mágori pusztámon pont az antennázó magaslesemhez szereltek egy villanypásztort ( a kék túravonalon ) és nem csak, hogy bele kattog a vételbe de jól meg is vágott . ( mezítláb akartam átlépni de hozzá ért a vékony nadrágomhoz) Még egy pecabottal felemelt dipól is szépeket produkál.
Üdvözletem!
Sikerült szereznem egy Kenwood R1000 típusú rádiót. Nagyon szép készülék. Érzékeny és elég stabil a PSK-hoz is. Csináltam QRZCQ oldalt is, azon vannak képek is. Sajnos az aksi csatlakozó nincs felszerelve rá, de az egy másik projekt lesz, biztos bele lehet szerelni házilag. A record kimenete nagyon kis jelszintet produkál, így ahhoz majd építek egy külső vonalerősítőt. Egyébként nagyon érzékeny kis készülék, és a hordozhatóságban is nagyon jó. Közben meglett a 136. DXCC eqsl-en. Sajnos némely amatőrök nem nézik meg a lapjaikat, csak a logot töltik fel, de némi emailes levelezgetés után a nagy részük válaszol az SWL lapokra is. A LOG-omban 256 DXCC-m van. 73&DX! HG8-654
[off][/off]Tisztelet! Egy győri lakhelyű segítőkész rádióamatőr jelentkezését várom. Hogy miben kéne segíteni, azt privátban elárulom, mert egy verseny keretén belül lenne szükség egy kis segítségre! Előre is kösz a jelentkezést )
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Keresd meg a győri rádióklubbot ennél egyszerűbben nem fog menni,
Sok sikert ... |
Bejelentkezés
Hirdetés |