Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia Jóska.
Tudok neked adni u57-es magot. Hétköznap mindig kővesden vagyok.
Érdekelne a dolog privátban meg is beszélhetnénk
![]()
Sziasztok
Van egy hegesztő inverterem és szeretném kicserélni rajta a test és munka kábeleket vastagabbra és hosszabbra is eredetileg a test kábel kb. 1M a munkáé pedig kb. 1.5M szeretném őket lecserélni legalább 2.5-3 Méteresekre. Ettől a hegesztőnek lehet valami baja ??? Köszönöm !
Nem hinném,hogy valami baja lehetne ettől a kábelcseréből,nyugodtan cseréld le.
Sziasztok ti hogyan számoljátok ki a menetszámot és az átmérőt a hegesztő trafohoz ,etd59-es a vasmag(linket vagy valamilyen képleteket kérnék)
Le lett már néhányszor írva: n= 1/ 4(2) x B x A x f vagy n= U x tbe / dB / A
Minden alapmértékegységben (V, Hz, T, s, m2 ). A huzalban pedig 6-8A/mm2 áramsűrűség megengedhető, de ha a ventilátor közvetlenül hűti a trafót akkor több is. Ha olvastál volna akkor most 2 hsz-el kevesebb lenne a topik, meg a képletek is érthetőbbek lennének mert némi magyarázó szöveget is találtál volna...
Sziasztok
Elég rég írtam be a topicba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Egész nyugodtan használd a két invertert egyszerre. A lényeg,hogy a test mindkét inverter esetében a géphez tartozó munkaterületen legyen, és ne legyen kontakthiba a testcsatlakozási ponton.
Tisztelt,Fórumlátogatók.
Inverteres hegesztőnél hogyan alakúl ki az eső jelleggörbe elektródás hegesztésnél? Üresjárat 65v munkafpont,meg kb.20V.Valamint hegesztéskor az Áramerősség erősen függ a fogott ívtől,annak hosszától,vagyis nem vagyok megelégedve az inverteres elektródás hegesztővel. Vajon inverteres CO2 hegesztőnél ez másképp van-e,mivel itt közel vizszintes a diagram és állandónak kell lenni a feszültségnek. Köszönöm a segítséget. Tisztelettel?TRACONIC
Úgy, hogy abban a pillanatban amikor a pálcát az anyaghoz érinted elkezd nőni az áram. Egészen addig nő, amíg el nem éri a szabályozó által beállított értéket. Mivel a szabályozás áramgenerátoros jellegű, a szabályozó igyekszik ezt az áramot tartani. Ezt a kitöltési tényező csökkentésével éri el (pwm), ami által a szekunder feszültség is csökken.
A CO esetén más a helyzet, ott a szabályozó feszültséggenerátoros üzemben működik egészen addig, amíg el nem ér egy adott áramhatárt.
Sziasztok
Nos ma megvolt a macim vizsgamunkája.Összedobtunk egy 6x6-os színt tetővel csatornával cakk pakk.Kb másfél kiló elektródát evett meg.Kollégák véleménye a frónius-hoz képest.Ívet fogni könyebb és nem fújja annyira a vasat hasonló áram melett.A hőkioldó sem oldott le ebbe a tavaszi jó időben ![]() ![]()
Lakatfogó az, amivel a lakatot fogják?
![]() További szép estét!
Köszönöm Ge Lee!
Át lehet-e alakítani egy áramgenerátoros inverter hegesztőt, feszűltséggenerátorossá? Láttam egy gépet melyen ez egy kapcsolóval megoldott. Ennek az volt a hátránya,hogy kis dob való hozzá.kb 1kg,na meg az,hogy előzőleg már vettem ugyanazt az alapgépet CO2 tudás nélkűl. 30ezer a különbség ami a mechanikát és a pisztolyt illeti nemis sok és ezt a gépet szerintem tudtam volna használni az MSG tólóegység előtt amihez 5kg huzal is jó!
Tisztelt,FLEXTER!
A primer tekercs keresztmetszetét a szekunder teljesítmény függvényében számolnám ki. A szekunder teljesítményt osztanám a primer feszűltség 3.2szeresével.-80%-os hatásfokot figyelembe véve-Én csak4A/mm2 áramsűrűséggel számoltam ebben az esetben vörös réznél. Nincs hűtés stb.és a bekapcsolási idő is 100% lehet.
Át lehet alakítani, de ahhoz a trafón is változtatni kell. Szorosabb csatolásúra kell megcsinálni, illetve a szabályozás miatt rá kell hagyni valamennyit, ezért mondjuk 20-30%-al magasabb szekunder feszültség kell.
Nem kísérleteztem még ezzel, de a kacsolóüzemű tápos tapasztalataim alapján azt mondom, hogy meg lehet ezt csinálni feszültségszabályozás nélkül is, csak valamivel több puffert kell használni. A lényeg úgyis az áram szabályozás, azt nem lehet megkerülni mert akkor tönkremennek a félvezetők. Amikor a huzal az anyaghoz ér zárlat keletkezik, és egészen addig zárlat van amíg a csepp le nem olvad. Ennek az értékét az áramszabályozásnak kell kordában tartani, függetlenül attól hogy a feszültségszabályozás mit akar. Megfelelő mennyiségű primer pufferrel és szoros csatolású trafóval feszültségszabályozás nélkül is lehet olyat építeni, aminek alig lesz feszültségesése.
Üdv.
Neki láttam egy én összekombinált csodának a mellékelt tervrajz szerint. Segítséget kérnék a snubber ügyben. Ha snubber ellenállást bekötöm forrósodik, a jelek eléggé tüskések 60wattos izzóval teszteltem eddig,ellenállás nélkül tökéletesek a jelek. Mellékelem a képeket. A snubber ellenállás szükséges-e oda? Várom az ötleteket és válaszokat, hogy élesben is ki tudjam próbálni.Bővebben: Link Bővebben: Link
Jól látom,hogy a főtrafód TV eltérítő tekercs harang alakú vasmagja?
A kipróbálását élesben két okból sem javaslom. Az egyik, hogy a 494 nem árammódú szabályozó, ezért ez a kapcsolás ebben a formában nem lesz jó (vagy nem lesz kimenőáram, vagy ha igen, akkor akkora, hogy füst lesz belőle). A másik, hogy félhidas elrendezéssel egyébként sem jó hegesztőt építeni, mert akkora lesz a primer áram, amit az IGBT-k nem fognak bírni. A snubber melegedése természetes, oda jóval nagyobb ellenállást szoktak rakni (47-150 ohm), és nincs is feltétlenül szükség rá.
Használj UCC3808-at. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Az ic 1-es lábán kialakított áramszabályzás, akkor mi!?Bővebben: Link
Ezen az oldalon is tl494-el van a kapcsolás
Ha engem kérdezel, egy vicc. Ha füst lesz a vége, ne mond hogy nem szóltam. Ha ez ebben a formában jó lenne akkor a gyártók is alkalmaznák, és nem tennének bele drágább vezérlőket.
Ha jól tudom pont Te készítettél TL494-el állítólag 2kW-os tápot amit akár hegesztésre is javasoltál itt a témában. Furcsa hogy most ilyen véleményen vagy.
Egyébként meg tudom erősíteni hogy 494-el remekül működő áramszabályozott tápt lehet készíteni. Én Push-pull tápot csináltam aminek aktív áramszabályozott kimenete volt és gyönyörűen megfogta az áramot a beállított értéknél. Kapcsolás tehnikán múlik a dolog. Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Arról képek is vannak, tehát nem állítólag készítettem, viszont abban nincsen áramszabályozás. Lehet csinálni a 494-el is, csak nem így. Ha meg tudod erősíteni akkor erősítsd meg (illetve magyarázd el nekem), hogy a kérdező által feltett rajzon mi fogja meg a csúcsáramot.
Nem gyári hegesztőt akarok csinálni
Itt van egy videóBővebben: Link 6 voltot raktam a 25 ohm-os ellenállásra párhuzamosan az áramváltó szerűséghez és közben tekergetem a potmétert. A szkóp zsinór a szekunderen van. Szerinted akkor most mi történik?
Volt egy jó kis hegesztős pwm videó, de nem találom. A pwm-nek így kellene kinézni. Ez hegesztés közben szépen látszik is a szkópon ahogy a vezérlő szabályozza a kitöltést (a videón nem, mert ott kézzel van állítva). Vitatkoztam erről régebben SPafi-val, aztán amikor kipróbáltam beláttam hogy igaza van. A kapcsolás amit építeni készülsz az nem tud a csúcsáramra szabályozni, aminek az lesz a következménye hogy tönkre fog menni, mert hiába van az áram átlagértéke szabályozva, a rövid áramcsúcsok nagyon nagyok lesznek, amiket a félvezető már nem visel el. Ha alaposan túl van méretezve a főkör, és alacsonyabb a kivett átlagáram akkor túlélheti, mert rövid időre elvisel az IGBT a névlegesnél jóval nagyobb áramcsúcsot is, de ugye nem illik így méretezni, főleg nem hegesztőt. Ha majd túl leszel már néhány hegesztőinverter építésén ( 0db tönkretett félvezető mellett) és azok működnek is megfelelőlen évek múlva is akkor vitázhatunk, de addig részemről ezt itt lezártam.
Nagyon kis felbontású a kapcsolás, de annyi ki tudtam hámozni, hogy a fótrafóval sorosan kötött áramváltó transzformátor diódás híddal egyenirányítva van. Ezzel a módszerrel gyönyörűen lehet mérni a primer áramot és késlekedés mentes pontos eredményt ad.
Ha jól látom az van visszavezetve a TL494 hibaerősítőjébe. Ha a hibaerősítő hurokerősítése jól be van állítva akkor szépen megfogja a primeráramot.
A tesztet 60 wattos izzó sorba-kötve a hálózatra csináltam.
Snubber ellenállással az izzó ég, az nélkül csak a pufferelés idején. Snubberel 23 voltot mértem a kimeneten az nélkül 28v, a feszültség sokszorozót még nem kötöttem be. A gate feszültség digitális m méterrel 5,8 volt szkópon 16,.. pp A főtrafó vasmag légrést nem hagytam. A Snubber ellenállás izgat miért fórosodik, tetem bele 47 ohmost is de az eredmény ugyan az. Vasmag miatt vagy légrés kellene? Az ellenállások 10watt-osak.
Snubbernek az a dolga hogy melegedjen
![]() Viccet félre téve, egy kapcsoláson pontos snubber értéket kár megadni, mivel más nyáktervvel más induktivitások kapacitások alakulnak ki az áramkörben amihez más snubber érték szükséges. Mit értesz melegedés alatt? 50-70-100 °C ? Szkóppal kell rámérni a snubber körbe és ott látszik, hogy mennyire kell R-C körrel beavatkozni. Lehet hogy feleslegesen alacsony a vágási fekvenciája ez esetben ne az ellenállást növeld hanem a kondit csökkentsd így a melegedés is csökkenni fog, viszont a lengések amplitúdója nőni fog. Ezt a növekedést kell figyelni hogy milyen jellegű a változás, hogy túlfeszültség szempontjából még ne jelentsen veszélyt a félvezetőkre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |