Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1960 / 3996
(#) silent15 válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

100db lednél vagy egy nagy huzalpoti, vagy egy tranyós megoldás kellene, ezt ugye tudod?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) Mdavid válasza silent15 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Nem, mert még nem csináltam ilyet. Ki tudnád fejteni bővebben?
(#) silent15 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Tekintve, hogy a ledeknek mondjuk 2,2V a nyitófesz 20mA fogyasztás mellett 4,4W(100db ra) ami mondjuk nem olyan sok, de nem biztos, hogy egy sima poti ezt tolerálja (hestoron néztem potit, egy sima 4W diszcipál, magyarul 4,4 W már elég halálközeli lenne, ha működne egyáltalán.)
Én beraknék egy PWM szabályzást, azzal a ledből még a gyárinál többet is kihozhatsz.
Bővebben: Link most így gyorsban ezt találtam , a fet helyére simán rakhatsz IRF740-et, és a motor helyére rakd a ledeket, simán köss 3-at sorba+ellenállás, és ilyen kupacokat párhuzamba., és oda is adj tápot, a 555 itt a földet adja-elveszi a ledtől.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) Mdavid válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Köszönöm szépen! És a poti értékét is hagyjam meg? Még egy kérdés: ha beválik a dolog, és bővíteni szeretném, mondjuk 5-600 LED-re, akkor is megállná ez a helyét?
(#) silent15 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Ki kell számolni de 10A nemhiszem, hogy egyhamar túlléped, de ha már 1-2A akkor rakj hűtőbordát a FETre.
Üdv, szép éjszakát!
(#) Mdavid válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Okés, köszönöm szépen a segítséged, jó éjt.
(#) gerolka válasza gkari hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Több éve létezik már ez a típus, de csak az újabbak lágyindítósak!

Kismegszakítót nem igazán szeretném cserélni, a lakásból van kivezetve a műhelybe a villany, és azon a körön van amin a fürdőszoba (hajszárító, mosógép stb)!

Szóval maradnék a lágyindításnál, már ha megoldható?!
(#) bbalazs_ válasza snowboarder hozzászólására (») Ápr 1, 2013 / 1

Mar egyszer megirtam neked. Akkor romlott el, amikor veletlenul "megmerted az elem aramat", tehat tulajdonkeppen a biztin (muszeren) keresztul rovidre zartad az elemet.

Ha rossz helyen marad a forgokapcsolo es pl. kivancsi vagy az elem feszultsegere, mar fustolt is el a bizti. Ezert irtam neked anno, hogy szerezz be egy marekkal, az elejen gyakran fogod fustolni oket...
(#) oleg53 válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Sziasztok!
Fotós célra biztosan megfelel a PWM-es fényerőszabályozás és úgy általában a fehér led? Nem okozhat például villódzást egy digitális gépnél? A ledek színtorzító hátása kiszűrhető?
(#) Szirty válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Helló cross51!

Idézet:
„ezek olyan biztosítékok amik ha átlépik a megadott hatért akkor lekapcsolnak mikor az áram a korlát alá csökken utána visszakapcsol.”

No és azt hogy csinálja?
Ha a nagy áram miatt megszakad, akkor az áram ugye megszűnik, hiszen a biztosíték feladata ez. Ha viszont megszűnik, akkor visszakapcsol, mert nem folyik áram? De akkor megint nagy lesz az áram, hiszen épp zárlat van, akkor megint kikapcsol?
Annak alapján amit leírtál ez a helyzet...
(#) Szirty válasza snowboarder hozzászólására (») Ápr 1, 2013 / 1

Hali snowboarder!

Idézet:
„Mind a két biztosíték fehér színű ezért nem látom benne a szálakat.
Valaki kérem segítsen... miért fehér színűek a biztosítékok?”

Mert homokkal van töltve, aminek ívoltó hatása van. Így a biztosítéknak nagyobb a zárlati szilárdsága is és hamarabb megszakítja az áramkört hogy nem keletkezik ív.
Ez az ívkeletkezés akkor probléma, ha olyan nagyobb feszültségű forráson mérsz, aminek nagyon kicsi a belső ellenállása.
Pl. ha véletlenül mA mérésben hagyott műszerrel rámérsz egy 400V-os elosztó gyűjtősínjére ezzel a biztosítékkal kisebb eséllyel robbantod fel az egészet magaddal együtt.
(#) Szirty válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Helló oleg53!

Ha a használt legkisebb záridőnél szaporább a PWM vivő (amikor a záridő többszöröse a PWM periódus idejének), akkor nyilván nem okoz problémát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) mps válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

A fehéregyensúly beállításával helyretehetők a színek. Ehhez csinálj képet egy fehér papírról.
(#) snowboarder válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Szia. Igen megirtad, csak az még a régi multimeter volt. Az újjal pedig nem csináltam olyat, Az elem és Az ellenállás közé kötöttem. A forgókapcsoló pedig 20 mA-re volt állítva.
(#) silent15 válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Ha fotóz, és nagyiparilag, akkor nem digitális gépet használ, vagy legalább is féldigitálist, az nekem is van, és kipróbáltuk PWM világítással, és semi baja nem volt. Ki kell próbálni, ha ez így nem működik, a ledeket úgy kell alapból beépíteni, hogy át lehessen ültetni egy más fajta vezérlésbe. Egy PWM vezérlés, meg pár száz forint, és mondom , nekünk működött.
Üdv!
(#) snowboarder hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok! Angol könyvből tanulom az alapokat, és most tartok a kapcsolóknál. Sok kísérletet van ezért mindig leírják mit kell beszereznem. Van egy DPDT relay (double pole double throw) dolog ezt magyarul két pólusú két kapcsolós relének hívják? Vagy esetleg más a neve? Köszönöm.
(#) Szirty válasza snowboarder hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Helló snowboarder!

Amikor az ide beírt kérdésed előtt megnézted google keresővel mi az, akkor nem kaptál egyértelmű eredményt?

Úgy tűnik ez dupla morze (váltó) érintkezős relé.
(#) snowboarder válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Hello szirty. Amikor beírtam hogy dpdt relay sajnos nem kaptam találatot a dupla morze érintkezős relére
. Viszont én pont a pontos magyar kifejezésre voltam kíváncsi amit a google keresővel ellentétben te megmondtál és ezt köszönöm szépen.
(#) kuka88 válasza snowboarder hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Szia! El tudnád küldei a könyv címét amiből tanulod az elektronikát? Köszünöm : )
(#) bbalazs_ válasza snowboarder hozzászólására (») Ápr 1, 2013 / 1

Az uj vasarlasa kapcsan irtam
Bővebben: Link

Az allas tokmindegy, a kisaramu reszen mind ugyanazon megy at. a 10uA-tol egeszen a 200mA-ig.
(#) snowboarder válasza kuka88 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Make: electronics. Nagyon tetszik nekem mert sok a gyakorlat benne. Pdf formátumban is megvan, ha adsz egy email címet elküldöm.
(#) Szirty válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Helló bbalazs!

Ha ez teljesen igaz lenne, akkor minden árammérés határon azonos lenne a műszer belső ellenállása.
(#) mps válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

A belső ellenállás miért függ a biztitől? Attól, hogy a kisebb áramú részen egy biztosító van még ugyan úgy változnak a söntök.
(#) ElemElek hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Ezt megépítette már valaki? Mer nekem valóságba meg szimulátorba is csak folyamatosan világít.....
(#) Szirty válasza mps hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Helló mps!

A belső ellenállás nem a biztitől függ (illetve nem attól változik) hanem mint írtam a méréshatártól.
Ha igaz lenne az, hogy a méréshatártól függetlenül az áram mindig ugyanott folyik át a műszeren belül, akkor nem változna a méréshatárváltáskor annak belső ellenállása, így bbalazs állítása nem igaz.
Persze ő nyilván azt akarta közölni, hogy ugyanazon a biztin folyik át a mérőáram minden méréshatárban, de hát nem ezt írta (kivéve 10A)
(#) mps válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 1, 2013 / 1

Igen, arról volt szó, hogy mindig ugyanazon a biztin folyik át, ez az előző hozzászólásokból derül ki. Ezért nem igazán értettem. (Csak azért szóltam, nehogy egy kezdő félre értse, így is ahogy elnézem elég mumus dolog az áram mérése. Össze kéne egyszer rakni valami szájbarágós irományt a mérésekről, műszerekről.)
(#) snowboarder válasza mps hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Idézet:
„Össze kéne egyszer rakni valami szájbarágós irományt a mérésekről, műszerekről.”

(#) bbalazs_ válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

De azt irtam. A valaszomban a biztositekokrol volt szo. Mert az elozmenyekben is.
Am nem lenyeges.
(#) tom75 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Beforrasztatáshoz kéne csinálni egy stencil lemezt.
Nyaktervezők tudnak ilyen réteget produkálni melyen rajta van az összes smd alkatrész lába.

Ezt a réteget egy vékony 0,2 mm-es lemezre kéne felvinni. Ugyan úgy mint amikor a nyákot csinálod csak ott ne legyen festék ahol a az alkatrészek lába van.

Kimaratás után a lemezt ráfekteted a nyákra és forrasztó pasztával bekenned a lemezt, elteríted rajta a pasztát, lemezt leveszed alkatrészt felhelyezd és pl infra lámpa alatt forrasztod.
(#) Mdavid válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Olyat lehet valahogy csinálni, hogy a LED adatlapján leírt színmelegség-tartományon belül állítom a LED-et? Vagy ez megoldhatatlan?
Következő: »»   1960 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem