Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem is erőltetem tovább ezt a kapcsolást, csupán mint érdekességet szerettem volna kipróbálni.
A nyugalmi áram ügye a következő képpen alakul. Alacsony kivezérlésnél hibátlan szinusz mérhető a kimeneten. Növelve a jelet trapéz formát vesz fel, melynek töréseit a nyugalmi áram növelése legömbölyíti. Sajnos a jelalak ilyenkor már közel sem hasonlít a generátoréra. Próbát tettem egy 20VA 2x24V transzformátor szekunderével is, lényegesen gyengébben teljesített.
Hm... az az igazság, hogy biztosan lehetne trafós végfokot csinálni, ami egész jó. De most már vannak sokkal jobb alkatrészek is. Én 12 V-ról teljes hidat csinálnék. Vannak egészen jó P csatornás FET-ek is, ha azt a korábban említett 0,5 ohmos terhelést vesszük figyelembe, elég nagy teljesítményt lehetne csinálni és még nem is lenne annyira bonyolult.
( Persze, nem autóba... ott inkább mindenki az útra, meg az autóra figyeljen, a legnagyobb felelőtlenségnek tartom a dübörgő zenét kocsiban.)
Helló!
Bocsánat , hogy ide is írok, de a másik topikot nem igazán látogatják, közel 30 napja nem válaszolt .senki egy ezzel kapcsolatos kérésemre. Mivel az Orion se 260 végfok panelnak elég nagy szintü 1 mv köröli bemeneti jel szükséges, az eredeti előfokját nem tudták feltenni, így egy kis segítséget kérnék nálam az elektronikában járatosabb személytől. Láttam itt a H.E. egy szintemelő IC-s kapcsolást, nekem olyan kellene ami 1.5-2 szeresére erősíti pl :az mp3 lejátszóm kimeneti jelét. NE5532 IC –m van egy kittből kivennem mivel foglalatban van, vagy azt átalakítanám ilyen erősítésűre. Üdv, Balu.
Szerintem elírtad, az 1V lehet mert az 1mV az nem éppen nagy szint. Egyébként nem hinném hogy ennyire érzéketlen lenne, de ha mégis, inkább azt javaslom hogy a visszacsatolásban cserélj egy ellenállást (vagyis növeld egy picit az erősítést), és ne tegyél plusz fokozatokat elé. Minden szempontból jobb megoldás.
Helló !
Igazad van, elírtam 1 V a helyes, igényli a nagy bemeneti szintet. Az Orion végfok-on nem szeretnék változtatni, de ha mégis melyik ellenállás értékre gondoltál. Balu.
Sziasztok! Építettem TDA7293-ból egy hidalt erősítőt! Első indításnál lekapcsolt a tápban a védelem! Az egyik híd, se füst se hang se semmi csak annyit csinált hogy a clip-led kivillant, a táp lekapcs! A + és - között 25ohmot mérek! Aztán a másik híd beindúlt, szépen hagytam egy kicsit melegedni, de nem szólalt meg! Egyszer-kétszer ki és bekapcsolás, aztán annak is annyi lett! A + és - között 38ohm! Na most mivan??? Gondolom meghaltak az IC-k! De miért?
Ja és +/- 30V ról indítottam!
R1405 pozíciószámú ellenállást cseréld 220 Ohm ra.
Helló!
Köszönöm, kicserélem amint lesz rá időm. Üdv, Balu.
Sziasztok
Van nekem egy Pioneer SA-960-as 510 wattos Erösítöm és pár napja még tudtam hallgatni de már most be se kapcsol ez miért lehet? Nem nagyon értek hozzá ezért kérdezlek titeket hátha tudtok valami megoldást..
Ellenőrizni kellene a tápellátást. Hálózati vezeték, biztosítékok, hálózati kapcsoló, majd a tápfeszültség szekunder oldali meglétét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Ha nem szólt, mért hagytad melegedni? Nem fordított polaritást adtál neki?
minek nyitottok ide új témát még az én segítség kérésemre se érkezett megfelelö válasz
Van nekem egy Pioneer SA-960-as 510 wattos Erösítöm és pár napja még tudtam hallgatni de már most be se kapcsol ez miért lehet? Nem nagyon értek hozzá ezért kérdezlek titeket hátha tudtok valami megoldást.. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Egy kicsit húzd be a féket, mert nem lesz jó vége!
Kaptál választ a kérdésedre, Itt van!!
Üdvözlet! Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy csináltam egy PA300-as erősítőt és sajnos figyelmetlenségem miatt kihagytam egy alkatrészt méghozzá a D5 diódát ennek következtében mikor feszültség alá helyeztem elfüstölt a T5 tranzisztor valamint a T14 T8 T9 T15 szakadás vizsgálóval mérve a tranzisztor lábait "sípol" és a T6 T7 is. De csak ha a nyákba van ha kiveszem és úgy nézem a lábait akkor nem "sípol" a műszer. Kicseréltem a T5 tranzisztort és pótoltam a D5-öt így a T9 T15 T7 már nem sípol a nyákban sem, viszont a T14 T8 T6 igen. Kérdésem az lenne szerintetek milyen alkatrész szállhatott még el?! Bocsi a megfogalmazásért remélem érthető. Válaszokat előre is köszönöm!http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=184884
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Szia! D5 hiányától semmi baja nem lehetne az erősítőnek. Vezérelve hamarabb korlátozódik így a pozitív periódus árama.
A T5 sem mehet egykönnyen tönkre. A T2 körében lehet hiba - nem nyit a tranzisztor, vagy R27,28 messze több mint 0,27 ohm. A végtranzisztorok kollektor-emitter sípolhat, ha a tápkondi rá van kötve. Lehet a vizsgáló áram már feltöltötte a negatív oldalt.
Akkor a T2-t kellene kicserélnem? Az R27 28 megmértem közel 0,27 ohm. A tápkondi szóval a puffer kondira gondolsz? Az már le van kötve róla és még így is sípol valamint a nyákban lévő kondik is kisülhettek már mert már egy hete történt a baleset csak most van időm megint csinálgatni. Meg sztereót csináltam és a másik oldal működik (annak a működését is neked köszönhetem) ott nincs sípolás.
Kiszedtem a T6 tranzisztort és annak minden lába sípol tehát az tuti kuka... Beletettem az újat és így már egyik tranzisztor sem sípol, kivéve a hűtőborda és a T6 emittere között valamint a T7 és emitter között. Lehetséges hogy a T7 is cserére szorul?
Nézd meg azt is kiforrasztva! A T2 környékén nagy gáz lehet. Ennyi pusztulás arra utal a T2 nem határolta 2V környékén a feszültséget.
Szerk.: T2 BD139? A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Mi a tanulság? Nem indítjuk be az erősítőnket addig amíg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy valóban megfelelően üzemel próbatáppal Ennek a hídnak max +/- 12Vdc elég lett volna -de az is áramkorláttal- és lám akkor most nem kéne a fejünket vakargatni. Majd, ha minden smakkol utánna adjuk rá a neki való üzemi tápot! A +/- betáp között az a 38 ohm baromi kevés mondhatjuk úgy, hogy gyakorlatilag rövidzár és a tápod nagyon kajálja az áramot /bekapcsolásnál főleg/.
Kritika1: Mi a tökmagnak van annyira becinezve a panel alja? Nincsenek itt kilówattok, se nem hegesztőnek készült, hogy elégjen a natúr réz. Kritika2: Azt hittem én hidalok le a TDA helyett, amikor megláttam az alján a kerítésdrótozást! Nem semmi. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
A T7-et. Azonos terhelés érhette mint T6-ot, hasonlóan is végezhette.
A T2-t az ECB lábkiosztás miatt kérdeztem. A T5 füstölésén kívül volt még valamilyen jelenség a próba alkalmával? Elég súlyosak a károk, jó lenne rájönni az okára. A D5-t hiányát nem tartom kielégítő magyarázatnak.
T7 akárhogyan mérve nem sípol egyik lába sem a másikkal.
Szemrevételezés alapján hang füst alapján a T5 az egyből el durrant ekkor rögtön le választottam a feszültségről. Aztán átnéztem és szemet szúrt hogy a D5 hiányzik na most 99% biztos vagyok hogy a D5 hiányzott 1% hogy a D3 nem tudom mennyit jelent hogy ez vagy az hiányzott. Már számtalanszor átnéztem összehasonlítottam a működővel a diódák tranzisztorok jó helyre vannak beültetve jó irányban az ellenállásokat mielőtt betettem lemértem hogy nem e szakadt valamint hogy annyi ohm e amennyi kell nekem azok is jók. Nem tudom esetleg valami ellenállás mehetett e el?
A szükséges cserék után tápági 50-100 ohm ellenállásokkal feszültség alá kéne helyezni. Áramkorlátozónak 60W 230V izzó lenne ideális, annak ilyen a hidegellenállása és még tud engedni ha zárlat van.
A rajzon feltüntetett feszültségektől való eltérések irányt mutatnak majd a hiba okára.
75 ohm-mal a tápágban, 230V/60W izzóval áramkorlátnak feszültség alá helyeztem füst nincs mik között kell mérnem?
Amit belinkeltél rajzot, abból H kivételéve mindet érdemes ellenőrizni. Kezdve B (kimeneti egyenfeszültség) és G (nyugalmi áram G/0,27 ohm ) értékeivel. Mennyire képes így a táp felfutni?
Hangszóró nem kell rá egyelőre. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Picit megmozgattam az R2-őt miközben mértem a relé meghúz mostmár késleltetés után a kimeneten nincs egyenfesz! Mérések közben több B pont van pl. 0V-nak kellene lenni gondolom minden helyen meg kell mérnem?!
Igen az összes helyen mérd le. Egyébként ez egy nagyon jó végfok én is építettem belőle 2 db-ot elsőre indult és a hangja is jó és elég jól bírja a strapát. Nyugalmi áramnak állíts 100 mA-t hagyd egy fél órára magára és ha kell húzz utána a nyugalminak. Innentől kezdve él az erősítőd.
A védelemben értelem szerűen 0V lesz a B ponton, az IC után érdemes még megnézni.
A G (nyugalmi áramra utaló mérés) akár kevesebb is megfelelő - P1 állítja. Ha nincs gond így védve óvatosan meg is lehet hallgatni, aztán lépésenként kijöhetnek a korlátozók. |
Bejelentkezés
Hirdetés |