Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1278 / 2499
(#) reloop válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /
 
Nem is erőltetem tovább ezt a kapcsolást, csupán mint érdekességet szerettem volna kipróbálni.
A nyugalmi áram ügye a következő képpen alakul. Alacsony kivezérlésnél hibátlan szinusz mérhető a kimeneten. Növelve a jelet trapéz formát vesz fel, melynek töréseit a nyugalmi áram növelése legömbölyíti. Sajnos a jelalak ilyenkor már közel sem hasonlít a generátoréra.
Próbát tettem egy 20VA 2x24V transzformátor szekunderével is, lényegesen gyengébben teljesített.
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /
 
Hm... az az igazság, hogy biztosan lehetne trafós végfokot csinálni, ami egész jó. De most már vannak sokkal jobb alkatrészek is. Én 12 V-ról teljes hidat csinálnék. Vannak egészen jó P csatornás FET-ek is, ha azt a korábban említett 0,5 ohmos terhelést vesszük figyelembe, elég nagy teljesítményt lehetne csinálni és még nem is lenne annyira bonyolult.

( Persze, nem autóba... ott inkább mindenki az útra, meg az autóra figyeljen, a legnagyobb felelőtlenségnek tartom a dübörgő zenét kocsiban.)
(#) 13_Balu50 hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Helló!
Bocsánat , hogy ide is írok, de a másik topikot nem igazán látogatják, közel 30 napja nem válaszolt .senki egy ezzel kapcsolatos kérésemre.

Mivel az Orion se 260 végfok panelnak elég nagy szintü 1 mv köröli bemeneti jel szükséges, az eredeti előfokját nem tudták feltenni, így egy kis segítséget kérnék nálam az elektronikában járatosabb személytől. Láttam itt a H.E. egy szintemelő IC-s kapcsolást, nekem olyan kellene ami 1.5-2 szeresére erősíti pl :az mp3 lejátszóm kimeneti jelét. NE5532 IC –m van egy kittből kivennem mivel foglalatban van, vagy azt átalakítanám ilyen erősítésűre.
Üdv, Balu.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Szerintem elírtad, az 1V lehet mert az 1mV az nem éppen nagy szint. Egyébként nem hinném hogy ennyire érzéketlen lenne, de ha mégis, inkább azt javaslom hogy a visszacsatolásban cserélj egy ellenállást (vagyis növeld egy picit az erősítést), és ne tegyél plusz fokozatokat elé. Minden szempontból jobb megoldás.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Helló !
Igazad van, elírtam 1 V a helyes, igényli a nagy bemeneti szintet. Az Orion végfok-on nem szeretnék változtatni, de ha mégis melyik ellenállás értékre gondoltál.
Balu.
(#) djseed1 hozzászólása Ápr 3, 2013 1 /
 
Sziasztok! Építettem TDA7293-ból egy hidalt erősítőt! Első indításnál lekapcsolt a tápban a védelem! Az egyik híd, se füst se hang se semmi csak annyit csinált hogy a clip-led kivillant, a táp lekapcs! A + és - között 25ohmot mérek! Aztán a másik híd beindúlt, szépen hagytam egy kicsit melegedni, de nem szólalt meg! Egyszer-kétszer ki és bekapcsolás, aztán annak is annyi lett! A + és - között 38ohm! Na most mivan??? Gondolom meghaltak az IC-k! De miért?

Ja és +/- 30V ról indítottam!
(#) szamóca válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 / 1
 
R1405 pozíciószámú ellenállást cseréld 220 Ohm ra.
(#) 13_Balu50 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Helló!
Köszönöm, kicserélem amint lesz rá időm.
Üdv, Balu.
(#) badboy24 hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Sziasztok
Van nekem egy Pioneer SA-960-as 510 wattos Erösítöm és pár napja még tudtam hallgatni de már most be se kapcsol ez miért lehet?

Nem nagyon értek hozzá ezért kérdezlek titeket hátha tudtok valami megoldást..
(#) szamóca válasza badboy24 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Ellenőrizni kellene a tápellátást. Hálózati vezeték, biztosítékok, hálózati kapcsoló, majd a tápfeszültség szekunder oldali meglétét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) djseed1 hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Please, segítsen valaki!!!!
(#) Buvarruha válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Ha nem szólt, mért hagytad melegedni? Nem fordított polaritást adtál neki?
(#) badboy24 válasza badboy24 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
minek nyitottok ide új témát még az én segítség kérésemre se érkezett megfelelö válasz


Van nekem egy Pioneer SA-960-as 510 wattos Erösítöm és pár napja még tudtam hallgatni de már most be se kapcsol ez miért lehet?

Nem nagyon értek hozzá ezért kérdezlek titeket hátha tudtok valami megoldást..
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Gabó válasza badboy24 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Egy kicsit húzd be a féket, mert nem lesz jó vége!
Kaptál választ a kérdésedre, Itt van!!
(#) Zosi hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Üdvözlet! Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy csináltam egy PA300-as erősítőt és sajnos figyelmetlenségem miatt kihagytam egy alkatrészt méghozzá a D5 diódát ennek következtében mikor feszültség alá helyeztem elfüstölt a T5 tranzisztor valamint a T14 T8 T9 T15 szakadás vizsgálóval mérve a tranzisztor lábait "sípol" és a T6 T7 is. De csak ha a nyákba van ha kiveszem és úgy nézem a lábait akkor nem "sípol" a műszer. Kicseréltem a T5 tranzisztort és pótoltam a D5-öt így a T9 T15 T7 már nem sípol a nyákban sem, viszont a T14 T8 T6 igen. Kérdésem az lenne szerintetek milyen alkatrész szállhatott még el?! Bocsi a megfogalmazásért remélem érthető. Válaszokat előre is köszönöm!http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=184884
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Szia! D5 hiányától semmi baja nem lehetne az erősítőnek. Vezérelve hamarabb korlátozódik így a pozitív periódus árama.
A T5 sem mehet egykönnyen tönkre. A T2 körében lehet hiba - nem nyit a tranzisztor, vagy R27,28 messze több mint 0,27 ohm.
A végtranzisztorok kollektor-emitter sípolhat, ha a tápkondi rá van kötve. Lehet a vizsgáló áram már feltöltötte a negatív oldalt.
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Akkor a T2-t kellene kicserélnem? Az R27 28 megmértem közel 0,27 ohm. A tápkondi szóval a puffer kondira gondolsz? Az már le van kötve róla és még így is sípol valamint a nyákban lévő kondik is kisülhettek már mert már egy hete történt a baleset csak most van időm megint csinálgatni. Meg sztereót csináltam és a másik oldal működik (annak a működését is neked köszönhetem) ott nincs sípolás.
(#) Zosi válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Kiszedtem a T6 tranzisztort és annak minden lába sípol tehát az tuti kuka... Beletettem az újat és így már egyik tranzisztor sem sípol, kivéve a hűtőborda és a T6 emittere között valamint a T7 és emitter között. Lehetséges hogy a T7 is cserére szorul?
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Nézd meg azt is kiforrasztva! A T2 környékén nagy gáz lehet. Ennyi pusztulás arra utal a T2 nem határolta 2V környékén a feszültséget.
Szerk.: T2 BD139?
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Mármint a T7-et vegyem ki vagy a T2-őt?
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
T2 BD139
(#) voodoo válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 1 /
 
Mi a tanulság? Nem indítjuk be az erősítőnket addig amíg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy valóban megfelelően üzemel próbatáppal Ennek a hídnak max +/- 12Vdc elég lett volna -de az is áramkorláttal- és lám akkor most nem kéne a fejünket vakargatni. Majd, ha minden smakkol utánna adjuk rá a neki való üzemi tápot! A +/- betáp között az a 38 ohm baromi kevés mondhatjuk úgy, hogy gyakorlatilag rövidzár és a tápod nagyon kajálja az áramot /bekapcsolásnál főleg/.
Kritika1:
Mi a tökmagnak van annyira becinezve a panel alja? Nincsenek itt kilówattok, se nem hegesztőnek készült, hogy elégjen a natúr réz.
Kritika2:
Azt hittem én hidalok le a TDA helyett, amikor megláttam az alján a kerítésdrótozást! Nem semmi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A T7-et. Azonos terhelés érhette mint T6-ot, hasonlóan is végezhette.
A T2-t az ECB lábkiosztás miatt kérdeztem.
A T5 füstölésén kívül volt még valamilyen jelenség a próba alkalmával? Elég súlyosak a károk, jó lenne rájönni az okára. A D5-t hiányát nem tartom kielégítő magyarázatnak.
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
T7 akárhogyan mérve nem sípol egyik lába sem a másikkal.
Szemrevételezés alapján hang füst alapján a T5 az egyből el durrant ekkor rögtön le választottam a feszültségről. Aztán átnéztem és szemet szúrt hogy a D5 hiányzik na most 99% biztos vagyok hogy a D5 hiányzott 1% hogy a D3 nem tudom mennyit jelent hogy ez vagy az hiányzott. Már számtalanszor átnéztem összehasonlítottam a működővel a diódák tranzisztorok jó helyre vannak beültetve jó irányban az ellenállásokat mielőtt betettem lemértem hogy nem e szakadt valamint hogy annyi ohm e amennyi kell nekem azok is jók. Nem tudom esetleg valami ellenállás mehetett e el?
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A szükséges cserék után tápági 50-100 ohm ellenállásokkal feszültség alá kéne helyezni. Áramkorlátozónak 60W 230V izzó lenne ideális, annak ilyen a hidegellenállása és még tud engedni ha zárlat van.
A rajzon feltüntetett feszültségektől való eltérések irányt mutatnak majd a hiba okára.
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
75 ohm-mal a tápágban, 230V/60W izzóval áramkorlátnak feszültség alá helyeztem füst nincs mik között kell mérnem?
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Amit belinkeltél rajzot, abból H kivételéve mindet érdemes ellenőrizni. Kezdve B (kimeneti egyenfeszültség) és G (nyugalmi áram G/0,27 ohm ) értékeivel. Mennyire képes így a táp felfutni?
Hangszóró nem kell rá egyelőre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Picit megmozgattam az R2-őt miközben mértem a relé meghúz mostmár késleltetés után a kimeneten nincs egyenfesz! Mérések közben több B pont van pl. 0V-nak kellene lenni gondolom minden helyen meg kell mérnem?!
(#) nagysasy válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Igen az összes helyen mérd le. Egyébként ez egy nagyon jó végfok én is építettem belőle 2 db-ot elsőre indult és a hangja is jó és elég jól bírja a strapát. Nyugalmi áramnak állíts 100 mA-t hagyd egy fél órára magára és ha kell húzz utána a nyugalminak. Innentől kezdve él az erősítőd.
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A védelemben értelem szerűen 0V lesz a B ponton, az IC után érdemes még megnézni.
A G (nyugalmi áramra utaló mérés) akár kevesebb is megfelelő - P1 állítja.
Ha nincs gond így védve óvatosan meg is lehet hallgatni, aztán lépésenként kijöhetnek a korlátozók.
Következő: »»   1278 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem