Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Remélem segítettem és nem vettem el a kedved az építéstől. Sokáig nézegettem a MAX IC-t de az ára elriasztott. Ami hasznos kiegészítő, az egy frekimérő, hogy tudd hova állítottad. PIC-el jó a négyszög, talán még a sziusz is megy egy D/A konverterrel, de az már egy kicsit bonyolultabb és egyébként is az analóg technikát a digitálissal keverni nem mindig jó. A D/A-ból kijövő jel kicsit "szőrös" (lépcsős) és nehéz méréskor kideríteni honnan kerül a kimenetre. Üdv: Gábor
Szia !
Nem ,abszolút nem vetted el ,az amúgy is hullámzó kedvemet Freki mérőt is szeretnék ,bár szkópom írja a frekit. Majd valami ! Még egyszer köszönöm ,nem dobtam ki 10 dodót Üdv : István
Szia!
Igen a szkóp jó megoldás de sose ott van ahol a generátor. Beállításkor nem a szkóppal fogod méricskélni a frekit, hanem a kimenetére teszed a mérendőnek. Még egy kimeneti szintmérő sem rossz, és egy dB-es osztó, de ez már extra luxus. Inkább műszerre való mint gyors teszthez. Üdv: Gábor
Ja....
Azt nem is mondtam ,hogy nem javítok semmiféle audió eszközt ! Csupán PWM et figyelek ,azzal mókolok ,fejlesztek,ilyesmi.
Szia!
Na igen, itt érünk vissza ahhoz, hogy először meg kell fogalmazni mire is akarunk egy eszközt használni és utána tervezgetni. 8038-hoz vannak jópofa kapcsolások kitöltési tényező állítására, burst jel generálás és egyéb. Üdv: Gábor
Hehe !
Még arra is rávezetsz ,hogy felesleges pénzkidobás vásárolni 11-12 dollárért MAX038 at ,várni rá ~3 hetet ,ha van itthon 4-5 db ICL8038-am. Ez ám a "tömegszuggesszió" Megszületett a végeredmény ,ebből lesz ! Köszi !
Azért írtam, mert ahogy utána már kiderült, egy DDS szinuszos kimenete igencsak "piszkos", sok benne az egyéb nagyobb frekvenciás összetevő. Viszont, ha a DDS-t követő erősítőnek van egy természetes vágása a kívánt sáv felett, akkor ezektől megszabadulhatsz. Ismerünk olyan DDS-t ahol a kitöltési tényező állítható??? (Bár már tárgytalan?)
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
Szia !
Igen az.8038 lesz. Azért köszi a hozzám való jóságot ! Üdv . István
Nincs mit, mutasd meg majd a választott kapcsolást, és is tervezem egy ilyennek az építését:
Üdv. Megépítettem Doncso kapcsolását, (függvénygenerátort.) Működik, de a sávonkénti átfogása csak kb. kétszeres. Tudja valaki hogy miért?
Szia:Elnézést, ha rosszul emlékszem, de mintha a te egyik hozzászólásodban olvastam volna az Elector-ból kiemelt generátort. Tehát a kérdésem az említett kapcsolásra vonatkozik. Köszi
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
Üdv!
Megépítettem ezt a készüléket. Az első panelen sajna forrasztgatni kellett ezt-azt, a forrpontok meg ezt nem tolerálták, ezért most egy kicsit módosítottam a panelterven. Tettem rá egy duty 50% kapcsolót, meg kivezetést az erősítetlen kimenetnek, illetve a sync jelnek. Ezen kívül 2 diódát meg 2 2200u kondit, hogy egy 9 voltos dugasztápról is lehessen hajtani. Egyetlen gondom maradt vele, hogy a négyszögjel csak 90 kHz és 2MHz között négyszög. Felette színusz, alatta meg olyan fűrészfog forma, mint a mellékelt ábrán. A módosításaim et nem befolyásolták, az eredeti panel is így viselkedett. Lehet-e alkatrész cserével javítani ezen, és ha igen melyikkel?
Igen, semmit se helyettesítettem más alkatrésszel.
Ott se jobb a helyzet, az erősítő gyakorlatilag semmi látható torzítást nem visz a jelbe.
Ellenben a panelt megfürdettem és átdörzsöltem propanolban, amitől sokat javult. A szinusz 1Hz-11MHz-ig, a háromszög 40Hz-4MHzig szép, szabályos jelet ad. A négyszög 200Hz-4MHz-ig kis jóindulattal elfogadható, az erősítés mértéke pedig egyáltalán nem befolyásolja a jelalakot. Ez így nekem már megfelel, tovább nem erőlködök vele, mert attól tartok, csak rontanék rajta.
A linkelt oldalon is hasonlókra panaszkodnak...
Nem lehet, hogy ez egy túllövés? Amit ugye pl. egy jó helyre tett kapacitással lehet ellensúlyozni??
Sziasztok!
Egy olyan függvény generátort szeretnék építeni amibe csak szinusz jel van és állandó 50Hz-n, és meg tud hajtani két IRF 540-et. Inverterbe lesz.
Akkor az nem függvénygenerátor, hanem egy egyszerű 50 Hz -es színusz oszcillátor. Ha színuszos invertert szeretnél csinálni, akkor készíts egy kimenőtrafós hangfrekvenciás erősítőt, amit meghajtasz egy 50 Hz -es színuszos oszcillátorral. Arra készülj fel, hogy elég gyenge hatásfoka lesz, és nagyobb teljesítmény esetén a trafó is méretes lesz.
Hogy néz ki egy szinusz oszcillátor, egy rajzot tudsz adni?
Én négyszög jelet már csináltam, de az nem jó
Csinálhatsz egy fázistolós, vagy Wien hidas oszcillátort, az RC értékeket kiszámolhatod, Bővebben: Link és összekapcsolod egy megfelelő áttételű kimenőtranszformátoros erősítővel. Pl a BEAG APT100 erősítőjével ami ugyan 100 V ot ad, és tranzisztoros, de ennek a mintájára elkészítheted. Készíthetsz négyszög kimenetű invertert is, csak a kimeneti jelét egy szűrőn kell átvezetned.
A kérdésed azonban az inverteres topikba való, mert ennek semilyen részének nincs köze ehhez a topikhoz.
Vagy a fázistolós oszcillátor is szinuszos feszültséget ad.
Lassan kész vagyok, és készítettem hozzá egy alu műszerdobozt. Annyi kérdésem lenne, hogy a GND-t rákössem a házra, vagy ne? A tápellátást egy AC 9 voltos dugasztápról kapja, aminek az egyik lába a GND-re van kötve.
Sziasztok!
Megépíteném a 4049-es IC-vel készített generátort. Végig olvastam a topoik ehhez kapcsolódó hsz-eit, és rátaláltam erre: Idézet: „Nagyobb PP-t komparátorral tudsz csinálni, a kimeneti feszültséget pedig állíthatod az opamp erősítésével, tápfeszültségével, meg ki tudja még mivel. Sajnos itt már számolni kell túllövéssel, berezgéssel, tetőeséssel, egyebekkel. Jól kell tudni összehangolni a kimeneti terheléssel, és még számtalan buktatója van. Biztos nem lesz olyan szép sarkos mint a diódával vágott. Hacsak nem vágod ezt is sorba kötött diódákkal, így talán meg lehet csinálni.” Kérdésem, hogy ezt hogyan kell megcsinálni? Amit joepapa rajzolt tranzisztoros erősítőt értem, de ez a műveleti erősítős még meghaladja a tudásomat.
Szia!
Mit szeretnél a 4049-el? Teljesítményfokozattal akarod kiegészíteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |