Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   26 / 61
(#) HA5AWS válasza slogan hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szia!
Remélem segítettem és nem vettem el a kedved az építéstől. Sokáig nézegettem a MAX IC-t de az ára elriasztott. Ami hasznos kiegészítő, az egy frekimérő, hogy tudd hova állítottad. PIC-el jó a négyszög, talán még a sziusz is megy egy D/A konverterrel, de az már egy kicsit bonyolultabb és egyébként is az analóg technikát a digitálissal keverni nem mindig jó. A D/A-ból kijövő jel kicsit "szőrös" (lépcsős) és nehéz méréskor kideríteni honnan kerül a kimenetre.
Üdv: Gábor
(#) slogan válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szia !
Nem ,abszolút nem vetted el ,az amúgy is hullámzó kedvemet
Freki mérőt is szeretnék ,bár szkópom írja a frekit.
Majd valami !
Még egyszer köszönöm ,nem dobtam ki 10 dodót

Üdv : István

Szia!
Igen a szkóp jó megoldás de sose ott van ahol a generátor. Beállításkor nem a szkóppal fogod méricskélni a frekit, hanem a kimenetére teszed a mérendőnek. Még egy kimeneti szintmérő sem rossz, és egy dB-es osztó, de ez már extra luxus. Inkább műszerre való mint gyors teszthez.

Ja....
Azt nem is mondtam ,hogy nem javítok semmiféle audió eszközt !
Csupán PWM et figyelek ,azzal mókolok ,fejlesztek,ilyesmi.

Szia!
Na igen, itt érünk vissza ahhoz, hogy először meg kell fogalmazni mire is akarunk egy eszközt használni és utána tervezgetni. 8038-hoz vannak jópofa kapcsolások kitöltési tényező állítására, burst jel generálás és egyéb.

Hehe !
Még arra is rávezetsz ,hogy felesleges pénzkidobás vásárolni 11-12 dollárért MAX038 at ,várni rá ~3 hetet ,ha van itthon 4-5 db ICL8038-am.
Ez ám a "tömegszuggesszió"
Megszületett a végeredmény ,ebből lesz !

Köszi !
(#) Medve válasza slogan hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Azért írtam, mert ahogy utána már kiderült, egy DDS szinuszos kimenete igencsak "piszkos", sok benne az egyéb nagyobb frekvenciás összetevő. Viszont, ha a DDS-t követő erősítőnek van egy természetes vágása a kívánt sáv felett, akkor ezektől megszabadulhatsz. Ismerünk olyan DDS-t ahol a kitöltési tényező állítható??? (Bár már tárgytalan?)
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
(#) slogan válasza Medve hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Szia !

Igen az.8038 lesz. Azért köszi a hozzám való jóságot !

Üdv . István
(#) Medve válasza slogan hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Nincs mit, mutasd meg majd a választott kapcsolást, és is tervezem egy ilyennek az építését:

8038.JPG

(#) Sendi hozzászólása Jan 17, 2013 /

Üdv. Megépítettem Doncso kapcsolását, (függvénygenerátort.) Működik, de a sávonkénti átfogása csak kb. kétszeres. Tudja valaki hogy miért?
(#) Doncso válasza Sendi hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Az én kapcsolásomat? Az melyik lenne?
(#) Sendi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Szia:Elnézést, ha rosszul emlékszem, de mintha a te egyik hozzászólásodban olvastam volna az Elector-ból kiemelt generátort. Tehát a kérdésem az említett kapcsolásra vonatkozik. Köszi
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) blaci hozzászólása Jan 23, 2013 /

Üdv!

Megépítettem ezt a készüléket. Az első panelen sajna forrasztgatni kellett ezt-azt, a forrpontok meg ezt nem tolerálták, ezért most egy kicsit módosítottam a panelterven. Tettem rá egy duty 50% kapcsolót, meg kivezetést az erősítetlen kimenetnek, illetve a sync jelnek. Ezen kívül 2 diódát meg 2 2200u kondit, hogy egy 9 voltos dugasztápról is lehessen hajtani.
Egyetlen gondom maradt vele, hogy a négyszögjel csak 90 kHz és 2MHz között négyszög. Felette színusz, alatta meg olyan fűrészfog forma, mint a mellékelt ábrán. A módosításaim et nem befolyásolták, az eredeti panel is így viselkedett.
Lehet-e alkatrész cserével javítani ezen, és ha igen melyikkel?

negyszog.jpg

(#) _vl_ válasza blaci hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

LT1364-et raktál bele?
(#) blaci válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Igen, semmit se helyettesítettem más alkatrésszel.
(#) CHZ válasza blaci hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Közvetlenül MAX kimenetén is nézd meg.
(#) blaci válasza CHZ hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Ott se jobb a helyzet, az erősítő gyakorlatilag semmi látható torzítást nem visz a jelbe.
Ellenben a panelt megfürdettem és átdörzsöltem propanolban, amitől sokat javult.
A szinusz 1Hz-11MHz-ig, a háromszög 40Hz-4MHzig szép, szabályos jelet ad. A négyszög 200Hz-4MHz-ig kis jóindulattal elfogadható, az erősítés mértéke pedig egyáltalán nem befolyásolja a jelalakot.
Ez így nekem már megfelel, tovább nem erőlködök vele, mert attól tartok, csak rontanék rajta.
(#) _vl_ válasza blaci hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

A linkelt oldalon is hasonlókra panaszkodnak...
(#) Medve válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Nem lehet, hogy ez egy túllövés? Amit ugye pl. egy jó helyre tett kapacitással lehet ellensúlyozni??
(#) attti hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok!
Egy olyan függvény generátort szeretnék építeni amibe csak szinusz jel van és állandó 50Hz-n, és meg tud hajtani két IRF 540-et. Inverterbe lesz.
(#) pucuka válasza attti hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Akkor az nem függvénygenerátor, hanem egy egyszerű 50 Hz -es színusz oszcillátor. Ha színuszos invertert szeretnél csinálni, akkor készíts egy kimenőtrafós hangfrekvenciás erősítőt, amit meghajtasz egy 50 Hz -es színuszos oszcillátorral. Arra készülj fel, hogy elég gyenge hatásfoka lesz, és nagyobb teljesítmény esetén a trafó is méretes lesz.
(#) attti válasza pucuka hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hogy néz ki egy szinusz oszcillátor, egy rajzot tudsz adni?
(#) attti válasza attti hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Én négyszög jelet már csináltam, de az nem jó
(#) proli007 válasza attti hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello!
Pld. így: Wien-bridge
üdv! proli007
(#) pucuka válasza attti hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Csinálhatsz egy fázistolós, vagy Wien hidas oszcillátort, az RC értékeket kiszámolhatod, Bővebben: Link és összekapcsolod egy megfelelő áttételű kimenőtranszformátoros erősítővel. Pl a BEAG APT100 erősítőjével ami ugyan 100 V ot ad, és tranzisztoros, de ennek a mintájára elkészítheted. Készíthetsz négyszög kimenetű invertert is, csak a kimeneti jelét egy szűrőn kell átvezetned.
A kérdésed azonban az inverteres topikba való, mert ennek semilyen részének nincs köze ehhez a topikhoz.
(#) kadarist válasza attti hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Vagy a fázistolós oszcillátor is szinuszos feszültséget ad.
(#) blaci válasza blaci hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Lassan kész vagyok, és készítettem hozzá egy alu műszerdobozt. Annyi kérdésem lenne, hogy a GND-t rákössem a házra, vagy ne? A tápellátást egy AC 9 voltos dugasztápról kapja, aminek az egyik lába a GND-re van kötve.
(#) Laslie hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Sziasztok!

Megépíteném a 4049-es IC-vel készített generátort. Végig olvastam a topoik ehhez kapcsolódó hsz-eit, és rátaláltam erre:
Idézet:
„Nagyobb PP-t komparátorral tudsz csinálni, a kimeneti feszültséget pedig állíthatod az opamp erősítésével, tápfeszültségével, meg ki tudja még mivel. Sajnos itt már számolni kell túllövéssel, berezgéssel, tetőeséssel, egyebekkel. Jól kell tudni összehangolni a kimeneti terheléssel, és még számtalan buktatója van. Biztos nem lesz olyan szép sarkos mint a diódával vágott. Hacsak nem vágod ezt is sorba kötött diódákkal, így talán meg lehet csinálni.”

Kérdésem, hogy ezt hogyan kell megcsinálni?
Amit joepapa rajzolt tranzisztoros erősítőt értem, de ez a műveleti erősítős még meghaladja a tudásomat.
(#) kadarist válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szia!
Mit szeretnél a 4049-el? Teljesítményfokozattal akarod kiegészíteni?
(#) Laslie válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Az 1,2Vpp-t szeretném megnövelni, jel alak torzulás nélkül. Legalábbis joepapa torzulást érzékelt az ő általa készített "végfok" esetében.
Következő: »»   26 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem