Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   197 / 371
(#) djloui válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Nem sajnáltam mivel nem használom úgysem így semmire a huzalt is szépen lementettem róla jó minőségű, és mehet a majd "jó lesz ez még valamire" dolgok közé. Egyébként ez egy APT 100 100v-os kimenő trafója volt. Van még egy kérdés. Valami bevált módszer nincs trafó szétbontásra, mert van egy pár de csak roncsolva lehet szétbontani a lemezeket. Próbáltam nintróba áztatni nem volt jó. Kromofág lenne a jó az a régi de már nem kapni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) reloop válasza djloui hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Az első lemezt felfeszítem kb 30°-ba. A széléből így be tudok fogni pár mm-t a satuba. A trafó testet megbillentem és nincs az a lemez ami ki nem jönne. A lemezek szétválasztásához tapétavágó kés betétet használok. Oldalél leköszörülve, végek merőlegesek, egyik vég 45°-ban megélezve. Az első lemez oda szokott veszni, de nem hiányzik összerakásnál
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Én is azt hittem, rajtam nem fog ki trafó. Csakhogy a BEAG műgyantával impregnáltja van olyan. Az egész trafó be lett mártva. Egyet a kiöntés hiányosságai miatt 1 óra alatt az első lemez kijött a másiknál elszakadt az első lemez, lepattantak a cséve pici fülei, aztán lefűrészeltem a tekercs egyik végét. Kiütő szerszám, meg kihajlítás, kocogtatás, húzás, feszítés... a trafó csak csendben röhögte.
Szóval hőre keményedő műgyanta és van az a trafó... csak még nem futottál bele.
1968-ban már volt dolgom trafóval, nem az első és amit kiszedtem lemezeket, annyit mindet vissza is raktam.
De, mióta van CNC és bakelit lemez, nem olyan vészes. Kimenőnek egyelőre nem tudok jobbat ezeknél és könnyebben (olcsóbban is) beszerezhetőt.
(#) djloui hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Még egy kérdés, a DOS-os trafóméretező programot használtátok már? Pontos adatokat ad? Én azzal számoltam ki a tekercseket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) erbe válasza djloui hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Melyiket? Mert többféle is van.
Ha pontos adatokat adsz be, pontos adatokat ad ki.
(#) djloui válasza erbe hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Balog Attila féle DOS-os trafóméretezőről 1.0-ás.
(#) erbe válasza djloui hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Elég kevés választási lehetőséget nyújt. A gerjesztést lehet ugyan állítani, de nem tudom megválasztani a formát, ablakkeresztmetszetet. Attól függetlenül jó lehet. A Pozsár Zsolt féle windowsos sem túl felhasználóbarát. Nagyon korlátozottak a lehetőségei. Pillanatnyilag ezt a kettőt vizsgáltam. Korábban már láttam több DOS-ost is, de nem őrizgettem őket. Illetve lehet, hogy megvan még valahol...
(#) granpa válasza pont hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Simán számolva biztos nem gerjeszted/terheled túl a lemezt, de veszítesz a kivehető teljesítményből. A tekercselt lemezű (ha épp nem is hyprsil a valódi jelzésük) trafók már jobb minőségűek, nagyobb gerjesztést és nagyobb teljesítmény bírnak mint a hagyományos (4% Si-lemez) lemezűek, adott vaskeresztmetszet/tömeg mellett.
(#) pont válasza granpa hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat! 14,5cm2 keresztmetszetű tekercselt lemezű vasmagra, két oldalt egy-egy csévetest, primernek mindegyiken 203 menet 0.93mm átmérővel, szekundernek mindegyiken 49 menet 1.97mm átmérővel. A TDA 7294-es erősítőmhöz. Ez elvileg 2*24V AC +-35V DC.
(#) Alkotó válasza pont hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Hasznos lenne néhány fotó erről a vasmagról. Hátha látott már valaki olyat...
(#) pont hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Ilyesmi vasmagom van (images), és ilyet gondoltam tekerni rá(images2). De a sajátomat is lefényképezhetem, de látszatra ugyanilyen.
(#) Alkotó válasza pont hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Ennyit még nem ködölt senki egy vasmag ügyén. De persze semmi kényszer nincs, csak gondoltam előrébb vinné a dolgot.
(#) granpa válasza pont hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Ez a menetszám hány Teslával lett számolva? A 24V AC-ből, hogy lesz 35V DC, mert a diódákon is esik 1-2V?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) pont válasza granpa hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
1.6 T-val Ha Te mást saccolsz kiszámolom inkább azzal. Én úgy tudom gyök kettővel kell szorozni, de hogy pontosan miért azt valaki hozzáértőbbtől kérdezd.
(#) Gafly válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Akkor ez egy "űrtechnológiás" vasmag, ami símán gerjeszthető 1,6 T-re.

Bár nem túlzottan régen írta valaki, hogy minél nagyobb a vas, annál több teslát bír...

Én ekkor adtam fel
(#) Ge Lee válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Nem tudom hogy hogyan számolsz de mindig ugyanúgy kell, a különbség csak a gerjesztésben van. Ez egy 50Hz-es trafó esetén 0,8 és 1,75T között van, ami függ egyrészt a vas anyagától, másrészt az összeszerelés módjától (lemezek illeszkedése, légrés stb.), ezért van az, hogy általában a toroid gerjeszthető a legjobban.
Ennek szerintem sok lesz az 1,6T de próbáld ki, anélkül én neki sem állnék megtekerni. Már leírtam hogy hogyan, de leírom még egyszer. Keresel egy trafót, hogy 9,12 vagy 24V-os teljesen mindegy, a lényeg hogy ezt a vasat összehúzod, és rátekersz annyi menetet, hogy a rákötött (mondjuk 12V-os) szekunderrel 1T legyen a gerjesztés (kiszámolod). Ekkor megméred hogy mekkora áramot vesz fel, ezt felírod. Majd elkezded letekerni a meneteket, és mondjuk 0,1T-nként újra megméred az áramfelvételt, azaz felveszed a vas gerjesztési görbéjét. Az x tengely a gerjesztés, az y pedig az áram. Ebből már fogod látni, hogy meddig (mekkora gerjesztésen) érdemes az adott vasat használni.
(#) pont válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Tehát 24v esetén (24V*10000)/(4.44*50Hz*14.5cm2)=74,5menet. 7,5 menetenként mérjek, és ahol hirtelen emelkedik az áram, annyi Teslát tud a vas?
(#) Ge Lee válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Igen. Többet is tud, de akkor már túl lesz gerjesztve aminek a nagyobb felvett áram, és a melegedés lesz a következménye. Ha ez neked nem gond mert olyan az alkalmazás hogy nincs a trafó folyamatos üzemben, akkor valamennyire túl is lehet gerjeszteni. Amelyik pedig 0-24 órában megy, azokat inkább alulgerjesztik.
Válassz inkább kisebb feszültséget, és akkor nem kell annyi huzalt rátekerni. A mag melegedését pedig tudod figyelni-mérni, és eldöntöd mi az ami még neked belefér (hőmérsékletben, illetve felvett áramban). Persze ehhez járatni kell legalább 30-40 percet, és figyelembe kell venni azt is, hogy ha rajta lesznek a csévék akkor lassabban fog tudni távozni a vasból a hő, illetve ha melegszik a huzal is (mert nagy a terhelés) akkor még lassabban.
A két véglet az antennaerősítő tápja és a hegesztő trafó. Az egyiknek nem kell nagy teljesítményt szolgáltatnia, de azt akár éveken keresztül folyamatosan egy zárt dobozban. A másiknak meg nagyon nagyot kell, de csak néhány elektróda elhegesztéséig, és akár még ventilátor is hűti közben.
(#) pont válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Elkezdetem mérni, (hármat) aztán rájöttem, hogy a tápláló trafónak is tudnia kéne annyi ampert, most keresek valami nagyobbat. Arra is csak közben eszméltem, hogy jobb lett volna 12v mert így sok drót megy a levesbe. Az eredeti számításban 2,2A lehet a primeren, felmegyek 2,5A-ig járatom ha bírja nem melegszik, akkor, marad a 1,6T.-ás számítás. Köszönöm az eddigieket is.
(#) Ge Lee válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Az nagyon sok, pár száz mA fölé szerintem nem kellene menni. A 2,5A már több mint 500W veszteséget fog jelenteni a hálózatból. Ez egy hegesztő esetén még elmegy, de egy ekkora trafónál rengeteg. De az is lehet hogy nem húztad megfelelően össze a vasat, ezt is megfigyelheted miközben méred az áramot.
(#) Pode30 hozzászólása Ápr 5, 2013 /
 
Sziasztok.
Erről a trafóról tudtok valami adatokat? Egy régi kis fekete-fehér TV-ből való.

Grundig
Netzentrafo
9005 - 302.01

kösz
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Az 1.6T elég határesetnek tűnik, ahogy itt többen is írták, de akár jó is lehet (ha valami szuper vas). Viszont, ha átrángatod a max. 6-7A-t (sőt akár csak a felét-kétharmadát!), a trafó szekunder tekercsén, a puffer-kondikon, a dióda-hídon, egész biztos komoly feszültségesések lesznek, ami a csúcsra számított 35.35V-ból lejön. Akár több is lehet, mint amit írtam (sőt biztos). Mondjuk az erőlködőnek mindegy, legfeljebb nem tudja a max. teljesítményt leadni. A primer (a vas) túlgerjesztésénél a telítés (közeli) állapotnál még nagyobb feszültségesés (valamint melegedés)lesz.Bocs, rossz sorba ment, 'pont'-nak szól; nem magamnak írtam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) pont válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
- N75 1,07T 0,2A
- N67 1,20T 0,3A
- N59 1,36T 0,5A
- N55 1,46T 0,7A
- N48 1,66T 2,6A
1,6T-vel gerjesztve másfél óra alatt is hidegebb volt mint a kezem. 2.6A*26V=67,6W. Az eredeti számításban nem 48 hanem 406 menet van a primeren. Szerintem nem lesz túl nagy a veszteség. A 2*70W-os erősítő 8 ohmon csúcsra járatva is csak 2A körül vesz fel. Szerintem bírnia kell.
(#) pont válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
A szekunder 2*10 A-ral van így méretezve.
(#) Ge Lee válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Jól saccoltam fejben, mert olyan 1,4T körül szokták ezeket általában gerjeszteni. A méréseidből is látszik, hogy 1,6T-nál már jobban megugrik az áramfelvétel.
A veszteség pedig sokkal nagyobb lesz. Hogy miért? Azért, mert az áramfelvétel kb. akkora lesz mint most mivel a gerjesztés adott (tehát számoljunk 2,6A-al), viszont a feszültség nem 26V lesz hanem 230V. 230Vx2,6A=598W.
(#) granpa válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Azért a J=3.4A/mm2 elég bátor méretezés, egy feltehetően huzamos üzem-idejü trafónál. A 2x70W teljesítményhez elég alaposan megméretezted. A legalacsonyabb teljesítmény-méretezés szerint is ~160VA-t tud ez a vas, csúcsra méretezve ~340VA (nálad sec:480!). Jó lesz. És mint 'Gee Lee' írta, stb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) pont válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Sosem lesz szükség egy TDA7294-es erősítőnél 2*10A-ra. De azért megtekerem a számításom szerint, mert.: Felrakom az adatlapját az inverternek amiből származik. Max telj.: 1400 VA a nagytrafójának a keresztmetszete 42cm2, amiről szó van azé 14.5cm2. Megkockáztatom, hogy ugyanolyan anyagból vannak, arányuk 2,89655 A teljesítmény a keresztmetszettel arányos 1400/2,89655=483,3336 VA.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013

1.JPG

2.JPG
   
(#) Orbán József válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 / 1
 
Én nem spóroltam volna ennyire a tizedesjegyekkel, hol van még a sor vége...
(#) granpa válasza pont hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Jónak-jó az elképzelés, de nem úgy van. A keresztmetszettel nem egyenesen arányos a teljesítmény-változás; lefelé jobban csökken, felfelé jobban nő (ha egy ismert középértékhez viszonyítjuk). Nem tudom az ablakméretet figyelembe vetted-e: belefér ennyi huzal (nem redukált menetszámmal)?
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) pont válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
12,5*85mm hely jut egy csévetestben. Durván 3sor az 1mm-esből primernek 2 sor a 2mm szekundernek, az 7mm plusz egy csomó papír, de így is bőven elfér.
Következő: »»   197 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem