Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Egy UPM nevű fényes papírt találtam véletlen még úgy rendeltem anno valahonnan és csak kíváncsiságból próbáltam ki és lám bevált.Nem áztatom egyáltalán laminálás után hanem finoman megemelem a végét és lepattan magától a nyákról.A laminálón 150 fokon ötször engedem csak át míg a műnyomót van amikor tízszer is átkel a jó eredmény érdekében.
Többet nem tudsz erről a papírról? Mert az UPM az egy Finn papírgyár. Többféle termékük van.
Hány gr-os? Ahonnan rendelted, ott nem tudnak róla többet?
Mondjuk egy képet dobhatna fel hogy sikerült nem de?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Hát grammot nem tudok de vignetta papír amit elviekben nálunk is lehet kapni és ha az öntapadós részt lehúzzuk róla akkor a megmaradt fényes papírra lehet nyomtatni a fóliát csak vigyázni kell mert némelyik papír annyira vékony hogy hamar begyűri a nyomtató. Este teszek fel pár képet ha sikerül. De a direkt nyomtatással is egész jó úton haladok festékem már talán lesz ami hamar megköt még a megfelelő nyomtatót kell megtalálnom hozzá.
Idézet: „mert némelyik papír annyira vékony hogy hamar begyűri a nyomtató.” Ilyet én is tudok (begyűretni a nyomtatóval a hordozópapírt). Én a kísérletezgetések során azt csináltam, hogy egy normál A4-es papírlap tetejéből levágtam kb. 3 centit, és az amúgy fölösleges öntapadós matricából egy kis csíkkal hozzáragasztottam az A4-es hordozópapír tetejéhez, mintegy befűzőszalagként. Így nem gyűrte be a nyomtató, és egész jó eredményt tudott ez így. Olyat is próbáltam, hogy egy egész A4-es papírlapot tettem alá, és fölül a kettőt hasonló módon összeragasztottam, ezzel meg az volt a baj, hogy a normál papír plusz a hordozó együtt már túl vastag volt, és nem tudta a nyomtató rendesen rámelegíteni a tonert, ezért egyes helyeken nem maradt rajta rendesen. Az egész öntapadós matrica hordozópapírja, mint technológia nagyon jó (gyönyörű szépen lejön a papír a végén), mindaddig, amíg a nyomtatód fedése rendben van, (nálam ez az 1-2 mm-es vezetékekig jó volt), és nem akarod a fedést javítani. Azt ugyanis a hordozópapírral nem igazán tudod, mivel egyáltalán nem nedvszívó a papír, és megfolyik a minta nagyon könnyen. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Én úgy értem el a legjobb eredményt hogy egy sima A4-es papír közepére ragasztó rollerral ráragasztottam a vignetta papírt és úgy szépen átvitte a nyomtató majd nyomtatás után finoman leválasztottam a rajzolatot tartalmazó papírt és a nyákra központosan ráigazítva ötször átküldtem a GMP laminálón 155 fokon és teljesen szép lett a minta és így csinálom a pozíció rajzot is.
Tettem fel pár képet a laminálással készült nyák lemezről.Annyi apró hibája lett neki ,hogy kicsit siettem a laminálással és a papír meggyűrődött mert nem rögzítettem elég jól.
Nagy a képek terjedelme tömörítve is nem tudom feltölteni hiába küszködök vele.Tud rá valki megoldást esetleg?
Paintba beimportálod, a képnek valamelyik sarkába raksz egy pöttyöt, akármelyik eszközzel ezután pedig elmented .JPG-ként. Ilyenkor a 3-8 MB-os fájlból lesz egy 100-200 KB-es.
Én meg tegnap az öntapadós papír hordozójára nyomtattam, egyszer engedtem át a laminálón oda -vissza 160 fokon és magától leesett a papír, hozzá se nyúltam és full tökéletes lett.
Én is arra nyomtatok de ha többször engedem át annál jobban áttapad a toner por. De ha összejön akkor most szereztem festéket a direkt nyomtatómba és a lamináló a múlté akkor mert egyből a nyákra nyomtatok.
Sziasztok!
Levilágításos technikával szeretném elkészíteni az első nyákomat, de előtte lenne 2 kérdésem, amiben nem vagyok biztos. Az első az, hogy ez a nyáklap levilágításra kész állapotú, szóval nekem már nem kell lefújnom fotólakkal, hanem egyből mehet a levilágítóba? A másik pedig az, hogy ez a lap használható levilágításos technikához fotólakkal lefújva? Remélem nem kérdezek nagy badarságot ![]()
Igen és igen. A gyári lakkosnál ne feledd lehúzni világítás előtt a védőfóliát.
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha fotópapírra nyomtatok lézernyomtatóval, akkor is lehet alkalmazni a vasalásos technikát? Vagy csak a műnyomópapír a jó?
Próbáltam nyomtatni 'fotopapírra' nyákot,sikerült. Az én papírom olyan volt,hogy az egyik fele valamivel fényesebb mint a másik. Erre a felére nyomtass,viszont a leszedés nehézkes lesz. Egyben nem jött le (csak úgy,hogy hozta a festéket is), több rétegben tudtam csak leáztatni ,és a vezetősávokon még így is maradtak apró kis szöszök.
De nem lehetetlen... A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Köszönöm! Esetleg tudsz javasolni egy helyet, ahol lehet műnyomópapírt venni? Eddig sehol sem találtam, ami meg volt, elfogyott, a forrás is megszűnt.
Így általánosságban, nem Bp-en? Környékbeli kisebb nyomdát vagy nyomdaipari előkészítéssel foglalkozó céget kérdeznék, ők valószínűleg jobban képben vannak, hogy hol árulnak felétek ilyesmit.
Főleg Budapestre gondoltam, elnézést, hogy nem írtam
![]()
Tapasztalat alapján merem ajánlani őket.
Mezei papírboltban elég esélytelenül hangzik, ilyet otthonra nem sokan vesznek.
Sima másoló papírral is lehet az biztos van otthon nem?
Nem kell mindig bonyolítani amikor már van erre más alternatíva is.
Én úgy tudom, azért használunk műnyomó-papírt, mert annak a rostjai nem szívják be a tintát úgy, mint a sima másolópapír. De javítsatok ki, ha tévedek. Vagy neked működik sima másolópapírral is?
Neki van módszere arra, hogy sima papírral is működjön. Ha rákeresel a hozzászólásaira, akkor meg is találod, talán pár hónapja szerepelt.
Nekem speciel nem működött a dolog, de nyugodtan próbáld ki.
Működjön ?
_VL_ től megkaptad a választ , és ha mindent úgy csinálsz ahogy a videón van , akkor neked is fog sikerülni , és nem kell km ereket keresgélni műnyomó papír után. A nyomtatás milyensége ezen papírra talán nem is olyan fontos , de azért nem árt itt is a legjobb minőséget , és nem takarékos üzemmódot beállítani a nyomtató szoftverében , hogy legyen rendesen fedés , és a felbontás is jó legyen.Ja és sokkal , de sokkal könnyebben le is ázik a papír szóval szerintem nem veszítesz vele semmit , ha kipróbálod.A vasalási hőfok 120-140 fokig legyen , és inkább többször legyen vasalva , mint nagy hőfokon 4*5 .Igy elkerülöd , hogy megolvadjon a rajz .De ha elakadsz valahol majd nyugodtan írj , és segítek. PL egy két kép nézd csak. Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Nálam a lamináló gyári hőmérsékletén (nem tudom mennyi) eléggé belenyomja a tintát a műnyomópapírba, alacsonyabb hőmérsékleten viszont nem. Ezen kívül a két hengert összenyomó rugóerőn is csökkentettem, ezzel is csökken a tinta papírbanyomás mértéke.
Ekkor szinte rostmaradvány nélkül leázik a papír. Bocs, most látom, itt vasalásról van szó. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Nem érdekes gond nélkül lehet laminálóval is csinálni.
Például a házigazdánál ... Itt a lelőhely....
Sziasztok!
A múltkor írtam, hogy nem sikerül a gyári lakkos nyákot jól levilágítani egy 15W-os fénycsővel. Ugyan annyi világítás, ugyan akkora távolságból stb. vagy alul világított, vagy túl világított lett az eredmény. Ritkán lett csak jó. Kezdtem gyanakodni a fénycsőre. Egy kompakt fénycsőből bontott elektronikával hajtottam. Szerintem az elektronika hajtotta ilyen "hullámosan" a fénycsövet. Vettem egy 1W-os 390-400nm UV ledet. Ezzel 8cm-ről 15 perc alatt sikerült elég szépen exponálnom. Több hulladék nyákkal is kipróbáltam ugyan azzal az eredménnyel. Áramgenerátoros labortáppal hajtom így mindíg egyforma fényerővel kéne világítania. Szerintem még veszek hozzá 3db-ot.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy Nincs kémiai ónozóm és ha lefújom SK10 -el a panelt utánna rá lehet még tenni a Lötstop-ot? CSak azért kérdezem ,hogy ne oxidosodjanak a megmaradó forrszemek. Vagy hogyan védjem meg csak a forrszemeket?
Ha lefújod ezzel a színtelen lakkal , akkor minek a lötstop ?
Vagy az egyik , vagy a másik nem ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |