Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1968 / 3985
(#) mps válasza snowboarder hozzászólására (») Ápr 11, 2013 / 1

Nem is elhalványodni kellene, a 470 K Ohm -al egyáltalán nem pislákolhat. Vagy elnézted az ellenállás értékét, vagy a kapcsoló van rosszul bekötve, vagy rossz a kapcsoló. Ha ezeket átnézted és nem lelsz hibát, tegyél fel 1-2 éles, közeli képet a megépített áramkörről.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
(#) snowboarder válasza mps hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /

Köszönöm szépen a megerősítést. Újra csináltam az egészet és most már működik rendesen, azaz 460k-nál sötét marad. Valószínüleg rosszul kötöttem be az elején.
Köszönöm!
(#) Baxi válasza dravecz hozzászólására (») Ápr 12, 2013 / 1

Szia
Ami letört neked az valóban a riasztód "lelke" azaz az érzékelőd. Ami végül is nem más mint egy kis piezo hangszóró, a rugó illetve annak a végén lévő súly rezegteti meg a "membránt" s így elektromos feszültség keletkezik és .......... . Simán forraszd vissza s remélhetőleg funkcionálni fog a riasztód újra
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) mps válasza Denzel22 hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Szia! Ugyan olyanra cseréld. De valamiért elpukkant. Nézd át alaposan, a diódákat, ntk-t, többi kondit. De ha nincs gyakorlatod a kapcsoló tápokban igencsak óvatoskodj!
(#) dravecz válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Szia Baxi!
Én visszaforrasztottam de a beélesítés után rögtön jelzett. Ezután leforrasztottam az érzékelőt és ugyan úgy rögtön jelzett az beélesítés után. Érzékelő nélkül is bekapcsol és riaszt.
(#) Rollyy hozzászólása Ápr 12, 2013 /

Sziasztok!
A segitsegeteket kerem!
Valaki meg tudna nekem mondani, hogy egy multiplexer IC: 74HC151 “strobe” labra, (ami engedelyezi magat az IC hasznalatat) ha nincs kotve se magas se alacsony szint akkor mi lesz a kimeneten?
A bemeneteken persze TTL jel van. Es a tapot is megkapja.
Csak azert kerdezem, mert tobb ilyen IC kimeneteit osszeparhuzamositottam, hogy egyszer az egyik masszor a masik IC kimenete ervenyesuljon a jeleket kapo IC bemenetein.
De ha az eppen nem aktiv 74HC151-es kimenetein alacsony vagy magas TTL jelek vannak, azok modosithatjak az eppen aktiv kimenetek szintjeit?
Ha jol csalodom akkor abszolut semilyen jelnek nem kellene a kimeneteken lenni ha a “strobe” lab nincs alacsony vagy magas szinten?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) nedudgi válasza Rollyy hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

A kimeneteket ugye nem közvetlenül kötötted össze? A kimeneteket VAGY kapuval, vagy diódákkal szabad összekötni, mivel a kimenet nem nyitott kollektoros.
Ha STROBE nincs fix logikai szintre kötve, attól még a kimenetek fix logikai szintre kerülhetnek, de az eredmény véletlenszerű.
(#) Rollyy válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Hogy erted veletlenszeru?
Akkor hogy lehet ezt megoldani maskeppen?
Es hogy kell a diodakat bekotni es milyen diodakat hasznalhatok ehhez?
Segitenel ezekben?
A bemenet egy 74HC192 binaris ABCD bemenete lenne.
(#) Baxi válasza dravecz hozzászólására (») Ápr 12, 2013 / 1

Akkor sanszos hogy elküldted a hozzá tartozó erősítőt. Biztos nagy érzékenységű erősítő van rajta. Kövesd végig hátha csak valamilyen táranyóra megy rá, nem közvetlenül az IC-re.
Milyen pákával cserélted, forrasztottad? Végül is már mindegy csak kíváncsi vagyok rá. Lehet hogy maga a páka küldte el a cuccot nem Te.
(#) nedudgi válasza Rollyy hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Hány 151-et akarsz közösíteni?

10-et.
Es a 'strobe' labuk egy 74HC42 kimeneteire mennek ami 'L' re aktiv.
Ez a 74HC42 kapja a bemeneten a 74HC192-es szamlalo kimeneteit es ha megnyomok egy gombot ami a 74HC192-es szamlalo 'LOAD' labat foldre huzza akkor kellene a 74HC42 kimeneten megjelennie az eppen aktualis 74HC151-es altal elore beallitott erteknek.
Ha nem nyomom meg a gombot akkor a 74HC192-es szamlalo folytathatja szamlalasat fel vagy le.
Ha eleg vilagos voltam.
Ha nem szolj legyszi!
Koszi elore is!
(#) dravecz válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

A jeladót 220V pillanatforrasztóval a közép érintkezőt weller pákával.Bennem is kezd összeállni a kép a "Milyen pákával cserélted, forrasztottad?" után. Mert ha a pillanatpáka ad le feszkót akkor az küldte haza a riasztót. Első baja az volt,hogy nem kapcsolt be mozdításra a riasztó és miután le volt válva a forrasztás és visszatettem jött elő az újabb más probléma.A kettő között meg "csak" forrasztás volt beiktatva.
Köszi az eddigit.
"tanuló pénzt kiadtam" A weller páka nem tudta felmelegíteni a jeladó tartót.
De ha van tipped a tovább lépésre megköszönöm.Azt még megnézem,hogy tranyóra meg e vagy az IC re.Gondolom szerencsésebb ha tranyóra megy?

Hello!
Hogy erthetobb legyen, amit akarok csinalni az 10 LED dioda körbe ültetve egy panelon.
Mar van egy kapcsolasom ami a LED-eket jobbra es balra lepteti eggyel ha nyomogatom a gombokat 1 jobbra 2 balra. Most en ki szeretnem ezt a kapcsolast boviteni arra, hogy ha megnyomnek egy harmadik gombot akkor az eppen vilagito LED-del szemkozti LED vilagitson, es a jobbra -balra leptetes utana onnan folytatodna.
Ezert tennem a "strobe" labakat egyenkent a 74HC42 kimeneteire a LED-ek melle, es igy minden LED-hez a 74HC151-es altal elore beirt kod (ami a szemkozti LED kodja) fog felvillanni ha a LOAD betolti a kimenetre(3. gomb), az eppen aktivalt 74HC151-esbol.
Ha ez segit.
(#) proli007 válasza Rollyy hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Hello! Ha ezt szeretnéd, akkor sokkal hamarabb célba érsz, ha a nyomógomb megnyomására 5 impulzust "bevágsz a számlálóba. A gyors impulzust bármivel előállíthatod, 5-ig meg egy 4017-el számolhatsz el. A hatodik lépésre megállítod a 4017-et, a nyomógombbal, meg törlöd a 4017-et. Ekkor ha törlő jelet kap a 4017, az ütemadó lead 5 impulzust. üdv!
(#) sportsboypaper hozzászólása Ápr 12, 2013 /

sziasztok,

egy 12V/5V külsö vinyo tapegysegrol (2+2A) szeretnek mukodtetni ket fogyasztot.
a 12V-os agon minden rendben, pl. egy 12V halogen izzot kotok ra szepen vilagit.
Azonban ha egy 5W 12V halogen izzot kotok az 5V agra, akkor a tulterhelesvedelem azonnal lekapcsolja a tapot, pedig elvileg csak 1A folyik es 2A-t birnia kene.
Nem tudja valaki, hogy ennek mi lehet az oka?
A tapbol negyeres vezetek jon ki: ket test, 12V es 5V. Ez a tap nem birja a folyamatos terhelest az 5V agon?

koszonom a valaszokat
(#) mps válasza sportsboypaper hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Az izzónak hidegen nagyon picike az ellenállása, elképzelhető, hogy az 5V-os részen van a szabályozás, ami gyors emiatt is lekapcsolhat.
(#) sportsboypaper válasza mps hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

koszi szepen a valaszt,

eddig ket, haromeres vezeteku, tulterheles vedelem nelkuli tapot egettem le, azokon kozos volt a test, azt hittem az a baj. Akkor egy 5V mp3 lejatszo volt rakotve, ami usbrol toltheto elvileg, es bemerve nem szivott 500mA-nel tobbet, meg akkor sem ha ures volt az akkumulatora, megis rovid idon belul tonkretette a tapot. az izzot most csak az uj tap tesztelesere hasznalom, hogy mukodik-e egyaltalan ez a ket fogyasztos megoldas.

milyen szabalyozas lehet az 5v agon?
(#) vicsys válasza sportsboypaper hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Ha szépen megkérlek, használnád a mondat eleji nagy kezdőbetűket? Előre is köszi!
(#) sportsboypaper válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Persze, hogyne. Most olvastam a szabalyzatot a lap tetejen. Ekezeteim sajnos nincsenek.
(#) bencsikr hozzászólása Ápr 12, 2013 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, nagyon kezdő vagyok az elektronika világában. Egy hete kaptam egy 4 feladatból álló feladatsort, amin az utolsó feladat kifog rajtam (sajnos az előző 3 túl sok időmbe telt). Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni az alábbi feladat megoldásában:

Készítsen feszültségosztó ellenállásláncot két ellenállásból az ellenállásértékek 10 és 14 kOhmban mérve. Kapcsolja egyenfeszültség forrásra, aminek értéke 13 Voltban mérve. Ez lesz a mérendő áramkör.
Készítsen mérő áramkört ellenállásláncokból úgy, hogy a mérő kör ellenállásai R1=2kOhm és R2=”változó”, telepfeszültség: V1=32V.
R2 ellenállás szabályozásával egyenlítse ki a potenciálokat.

Mellékelve feltöltöttem egy képet, hogy meddig jutottam (mérendő áramkör + mérőműszer, de a mérő áramkör nem megy).

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!

micro-cap.jpg

(#) storm hozzászólása Ápr 12, 2013 /

Sziasztok!
Nemtudom ide tartozik-e, egy egyszerű ventilátor fordulatszám kijelzőt szeretnék építeni ami figyeli a 'sárga' vezeték segítségével a ventillátor fordulatát, és 7 szegmenses kijelzőn kiírja azt. Tud valaki ilyen kapcsolást?
(#) Rollyy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Szia proli007
Bocsi de eltudnad magyarazni kicsit reszletesebben ezt nekem?
En nem vagyok profi ebben sajna.
Vagy ha tudnal egy kis vazlatot nyujtani hozza?
Koszi!
(#) proli007 válasza Rollyy hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Hello! Inkább lerajzoltam.. üdv!
(#) sportsboypaper hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Sziasztok!

Ha nem haragudtok meg, meg egyszer megprobalkozom az elozo kerdesemmel, kicsit egyertelmubben: lehet egyaltalan a 12V/5V kulso winchester tapegysegek 5V agarol barmilyen fogyasztot mukodtetni? Ha nem, tudja valaki, miert nem? Egeszen kis terhelesre (pl. 2,4 W, 6V izzo) is gyakorlatilag azonnal lekapcsol, feltetelezem, hogy a tulterheles vedelem, vagy valamilyen mas vedo funkcio.
Errol az adapterrol van szo:
(linkelni nem tudtam)

SINCHO SW34-1202A02 AC DC ADAPTER 5V 12V 2A POWER SUPPLY ACS300

Ismeri valaki ezeknek a pontos mukodeset, elsosorban azt, hogy az 5V agnak mi a funkcioja?

Koszonom a valaszokat elore is
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy , hogy lehet azt kiszámolni , hogy egy 9V-os elem meddig tudna üzemeltetni egy behúzott relét ami 230-at kapcsol?
(#) bbalazs_ válasza sportsboypaper hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Vagy az izzo hidegellenallasa tul kicsi neki (hirtelen nagy aramot vesz fel),
vagy a 12V-os agat is terhelni kellene.
Vagy egyszeruen rossz a tap.
(#) bbalazs_ válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Tokmindegy, mit kapcsol.
A tekercsnek lesz egy arama, az elem meg valahany mAh-s.
De a releknel van behuzoaram es tartoaram, tehat ha egyszer bekapcsol es ugy marad sokaig, akkor erdemes lenne csokkenteni a tartoaramot.

Bar ha 230-at kapcsol, akkor van aram a kozelben, ergo okosabb lenne onnan megtaplalni, kulonben az elemek dragak lesznek...
(#) jocka0012 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Értem , de mindenképpen valami olyan tápegységet akarok , ami kicsi , és megbízható.Akkor lehet , hogy valami kicsi adapter kéne.
(#) csapeter válasza sportsboypaper hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Szia!

Nekem van ilyen tápom, winchesterhez már nem használom. Most előkapartam és kipróbáltam, az 5V-os ágra egy 6V 3W izzót kötve stabilan világít. Ugyan ez egy 12V-os izzóval csak a 12V-os ágon is. Próbáld meg valamilyen kis terheléssel a 12V-os ágat is terhelni, ha úgy sem megy akkor lehet, hogy hibás a táp. (Vagy túl gyors a védelem).

Üdv.: Péter!
(#) matheattila hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni lézeres (vagy IR) hőmérséklet mérésében, nincs semmi tapasztalatom ezen a téren. Az érdekelne, hogy hogyan működik ez az egész, hogy lehet megvalósítani azt, hogy távolról hőmérsékletet lehessen mérni?
Ha bárkinek lenne valami ötlete, leírása a témáról esetleg kapcsolási rajza azt nagyon megköszönném

Előre is köszönöm.
Üdv: matheattila
Következő: »»   1968 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem