Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   101 / 1320
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Kicsit jobban kerestél volna megtaláltad volna azt az egy sort a 17-15: A/D CONVERTER (ADC) CHARACTERICS: táblázatban(254. oldal), hogy:
AD07 VAIN Full-Scale Range Vss(min), Vref(max).

Óvatosan nyilatkozzunk ilyen dolgokról, ha nem vagyunk biztosak, mert ha valaki komolyan veszi a téves infót, még tönkretesz valami!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Hát, azt a sort ugyan megtaláltam, de az számomra nem azt mondja, hogy ne lehetne a bemeneten nagyobb feszültség, hanem azt, hogy az a tartomány tartozik a teljes A/D skálához.
(#) Imre hozzászólása Nov 14, 2007 /

Hali!

Tudna nekem segíteni valaki, aki nagyon ért a PIC-hez?
Suliban tanuljuk, kellene írni egy kis progit...
Röviden annyi, hogy van két nyomógomb, meg két dv 7szegmenses! Ha az egyiket megnyomom, akkor felfele növelje egyet a 7szemgenses értékét, amit mutat, ha a másik gombot, akkor lefele! Tudom, írjam meg ha már tanulok ilyet, de őszintén szólva fogalmam sincs még az egészhez! Nem írná meg nekem ezt egy zseni?
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Lehet, hogy igazad van!
(#) watt válasza Imre hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Jobban jársz, ha nem! Tessék utánanézni a dolgoknak! Konkrét kérdéseket feltenni, miután itt elolvastál néhány cikket, mondjuk kezd Topi-éval, de a JDM-et meg ne építsd!
(#) Moderátor hozzászólása Imre hozzászólására (») Nov 14, 2007

XVI §. A fórumon a segítségkérés lényege hogy ha valamit nem tudunk, akkor megkérdezzük a többiektől hogy tudnánk azt megoldani. Nem pedig az, hogy beírjuk "ki csinálja meg helyettem".
(#) Imre hozzászólása Nov 14, 2007 /

bocsi
(#) AM2k válasza Imre hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Mondjuk az egy kérdés hogy milyen nyelven
Asm, c, basic?
(#) gulasoft hozzászólása Nov 15, 2007 /

Hali!

Megépítettem a Watt féle fényháló minimális 2*2-es változatát próbapanelen, és barkácsoltam hozzá gyorsan egy kis progit.

FENYFUGGONY

MOVLW B'00001010'
MOVWF PORTD
MOVLW d'20'
MOVWF ALAP
CALL DELAY

MOVLW B'00000101'
MOVWF PORTD
MOVLW d'20'
MOVWF ALAP
CALL DELAY
GOTO FENYFUGGONY
Ebben a kapcsolásban a ledeket tranyók hajtják, egyszerre egy sor vagy egy oszlop ledjei éghetnek, ezért multiplexelni kell. A tranyókat a pic a bázisukon keresztül nyitogatja, gyakorlatilag kapcsolónak használva őket.

A kapcsolást mellékeltem képként, annyi a különbség hogy a próbapanelen 2*2-esre van redukálva.

A fenti kód a jobb felső, bal alsó ledet hajtja, ám a delay csökkentésével a másik két led egyenes arányban fényesedik, míg elég kis értéknél, vagy azt kihagyva mind a 4 világít.

Mind a kódból kiderül az egész portd-t felülírom, ezért másra nem tudok gondolni, mint hogy a tranyók vagy a ledek nem elég gyorsak, nem tudnak ilyen gyorsan váltani.
A tranyók a bróbapanelen bc327c és bc237c
A ledek sima 3mm-es piros ledek
A Pic az egy 16f877 4Mhz-s kristállyal

A kérdés az, hogy tényleg a tranyók vagy a ledek ilyen lusták (és ez estetben a kapcsolási rajzon feltüntetett tranyók gyorsabbak), vagy valami elvi hiba van az elképzelésemben a működésről.

Persze így is használható, mert azért annyira nem világítanak a nem aktív ledek, de ha lehet kiküszöbölném ezt a hibát.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Igen, a szaturációba vitt bipoláris tranzisztorok feléledési ideje us nagyságrendű, a PIC ciklusidejével összemérhető, ezért fog falsan is világítani.

Egyrészt nem szoktak olyan gyorsan multiplexálni, hogy ez gondot jelentsen, másrészt ha mégis gyorsan kell, akkor a váltás előtt olyan "üres" állapotot szoktak kitenni a vezérlő kimenetekre, aminek hatására minden tranzisztor kikapcsol, és itt szokták kivárni a feléledési időt.

Én nemrég vettem egy-egy marék BS250 (P) és BS170 (N) MOSFET-et, ha valamit kapcsolni kell a PIC kimenetével, általában ilyet használok. Nem kellenek soros ellenállások a vezérléséhez és a kapcsolási (főleg a feléledési) idejük is sokkal kisebb.

Egyébként a tranyókon lévő, az átkapcsolási állapotban fellépő disszipációs tüskék is a kapcsolgatási frekvenciával arányosan többen lesznek, így nagyobb veszteség keletkezik a tranyókon - azok nem meledegtek?
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nem akartam okoskodni, bocs, ha úgy érződött!

Nem tudom, mi az igazság, valójában csak kérdésként vetettem fel, mert én még nem kerültem ilyen szituációba, ezirányú saját tapasztalatom nincs.

Elképzelhető, hogy tényleg történhet károsodás egy olyan felállásban, de az ilyen eshetőséget eléggé ki szokták emelni az adatlapokban, itt meg nem találtam utalást rá.

(Egyszer, ha lesz időm, megmérem árammérővel, hogy mi történik a bemeneten, ha Vref fölé megyek, ugyanis másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy megnövekedett áram tesz tönkre valamit - közvetlen Vdd-re kötésnél meg éppen folyhat nagy áram is.)
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Én komolyan gondoltam, hogy igazad van! Nem találtam én sem ezen kívül olyat, ami erre utalna, ez meg félreérthető, inkább azt jelenti, amit Te írtál.

Pedig valahonnan származik az infó, hogy Ref fölé nem megyünk, de már nem emlékszem honnan. Most legutóbb is készítettem egy mérő műszert, abba is tettem védelmet, lehet, hogy nem is kellett volna?

Ezt a dolgot jó lenne letisztázni!
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Köszi az infót, bár ezt a részt nem értem:
akkor a váltás előtt olyan "üres" állapotot szoktak kitenni a vezérlő kimenetekre, aminek hatására minden tranzisztor kikapcsol, és itt szokták kivárni a feléledési időt.
a váltás előtt írjak ki egy 0000000-t a d portra? Melyik érték az adatlapon a feléledési (esetemben nem inkább elengedési idő kéne?) idő? Biztos van valami jele, és akkor ki tudnám számolni meddig tartsam kint a 0-át.
Azért kapcsolgatom gyorsan a ledeket, mert minél nagyobb a késleltetés annál halványabb, hiszen több ideje van kikapcsolt állapotban leledzeni. Az ideális az lenne, ha nem is kéne késleltetni, de ez gondolom megoldhatatlan.
A mosfeteknek utánanézek, első blikkre csak arra emlékszem, hogy a leírás szerint sérülékenyebbek mint a sima tranyók, de ha gyorsabbak, akkor egye penész.
Nem melegedtek a tranyók, igazából valami 30-40V-ig jók lennének az adatlap szerint, az 5V nem tudom mekkora tüskéket eredményez, mindenesetre ilyen gond nem volt.
Mondjuk Watt leírásában PNP Epitaxial Silicon Transistor volt, lehet hogy azok gyorsabbak, hiszen a multiplexálás az Ő ötlete volt, és máshogy tényleg nem lehet megoldani ennyi led vezérlését.
Megnéztem a BC640 adatlapját itt:
Bővebben: Link
ebben semmiféle időre utaló érték nincs.
Az általad említett BS250 adatlapján egy Switching times nevő érték volt elfogadható egy kapcsolgatásnál az 4ns-es és 10ns értékkel, az már bőven elég.

Köszi a kímerítő és részletes választ, ez igazán példamutató információ volt.
(#) Clip hozzászólása Nov 15, 2007 /

Sziasztok!

Van egy PIC16F887-em, de sajnos a JDM programozó nem működik nálam. A soros port és maga az égető is jó, tesztelve, de nem ír bele semmit.
Gondoltam rá hogy építek egy oshon-féle párhuzamos portos programozót, de eddig az egyetlen progi ami támogatja a 887-et az a PICpgm. Ehhez kellene infó, hogy működik-e az oshon-féle égetővel.
A program beállításainál van egy ilyen hogy EPIC parallel port programmer. Ez jó lesz szerintetek?
(#) watt válasza Clip hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Ha a programban lehet konfigurálni az LPT port kiosztását és fázisát, akkor lehet rá illeszteni. Sajnos a programot nem ismerem, de ha lesz időm megnézem.
(#) Clip válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Kösz, ezeket lehet beállítani (melléklet).

picpgm.jpg

Kotortam, de nem találtam igazán olyat, amiből jól látszana a különbség. A lényeg, hogy a BC182 és tsai általános felhasználású tranzisztorok, nem a kifejezetten gyors kapcsolási időkre tervezték őket, ezért meg sem adják ezeket az adatokat.

De nézd meg ezt a tranzisztort, ez kifejezetten gyors kapcsolásokra van kitalálva:

Az adatlapokon a "rise time" és a "fall time" mellett nagyon fontos adat a "sorage time", ami nagyjából azt jelenti, hogy a megadott paraméterek mellett a vezérlőjel kikapcsolásától számított mennyi idő múlva kezd a tranzisztor kikapcsolni. A fenti típusnál ez 100ns, de nézd meg a feltételeket is! A bekapcsolási és kikapcsolási bázisáramok 300mA-esek, ekkora árammal pumálja a töltéseket ki-be a bázisból-ba a 3A-es kapcsolt kollektoráramhoz.

Nem kifejezetten kapcsoló üzemre tervezett tranzisztoroknál ezek az idők többszörösek, sőt, ha a kikapcsolás csak a vezérlés elvételét jelenti (nincs jelentős "kihúzó" áram a kikapcsolás meggyorsítására), akkor még azok is többszörösre nőnek. Szóval hidd el, ilyen digitális áramkörökben ott lesz az a több us, azon egyáltalán nem szabad meglepődni.

Érdemes még tanulmányozni esetleg nagy teljesítményű kapcsoló FET-ek és bipoláris tranzisztorok adatlapjait is, ott egyértelműen látszik a különbség. Tranzisztoroknál us nagyságrendű "storage time" vagy "turn-off delay" szokott lenni, FET-eknél egy nagyságrenddel, vagy még többel kisebb.

Idézet:
„Azért kapcsolgatom gyorsan a ledeket, mert minél nagyobb a késleltetés annál halványabb, hiszen több ideje van kikapcsolt állapotban leledzeni. Az ideális az lenne, ha nem is kéne késleltetni, de ez gondolom megoldhatatlan.”

Erre azért reagálnék, mert szerintem félreérted a multiplexálás lényegét. Attól nem lesz jobb, ha gyorsabban kapcsolgatod, maximum nagyobb lesz a kapcsolási késleltetésekből adódó fals információ a kijelzőn vagy a LED-eken, ahogy azt meg is tapasztaltad.

A multiplexálás lényege ugye az, hogy az idő egy részében a kijelző egyik részének az adatait küldjük ki az adatvonalakon, egy másik részében a kijelző egy másik részének az adatait, ugyanazokon az adatvonalakon. Ezzel szinkronban a megfelelő kijelzőrészt is ki kell jelölni, hogy a megfelelő részen a megfelelő adat jelenjen meg. Persze nem lesz ott folyamatosan, amikor nem az "ő" időszelete az aktuális, akkor sötét lesz.

Végeredményben kialakul a kijelző minden világító LED-jén egy négyszögjel, aminek az aktív (világítást okozó) és passzív (sötét) állapotának az aránya (a kitöltési tényező) attól függ, hogy az egész kijelzőt hány részre daraboltad szét. Ha pl. van egy 4 digites 7 szegmenses kijelzősorod, és azt digitenként multiplexelve vezérled, akkor minden LED-re csak az idő 1/4-e jut, azaz a világító LED-ek 1/4 időben kapnak áramot, 3/4 időben sötétek lesznek, "villognak". Ha a "villogtatást", azaz a multiplexelést, pásztázást elég gyorsan csinálod, akkor a szem nem veszi észre, folyamatos fényűnek látja. Ehhez azért nem kell nagyon magas frekvenciát választani, gyakorlatilag 50Hz felett már jó, de párszáz Hz a szokásos.

A LED-eket viszont ilyen impulzusüzemben a névleges áram többszörösével is meg lehet hajtani, tehát egy 20mA folyamatos áram mellett működő LED-re a fenti 1/4 idejű példánál maradva lehet 4x-es áramot, azaz 80mA-t adni. Az átlagáram megmarad 20mA-nek (az abszolút maximum áramokat az adatlapban meg kell nézni!).

Ráadásul nemrég olvastam, hogy a szem még jobban becsapható: ha 80mA-rel, 1/4 kitöltéssel világít egy LED, akkor azt fényesebbnek látjuk, mintha folyamatos 20mA-rel világítana, pedig mért fényerősség szempontjából ugyanazt produkálja. A szem a csúcsok fényereje miatt mégis fényesebbnek érzékeli.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Igen kicserélem őket MOSFET-re egy gond van a BS250 sem az elektorovill-ben ami itt van nálunk, sem az elektro-konthában sincs jelenleg. De még próbálok még egy boltot, a többi idióta nyitvatartással üzemel, 9-17-ig meg ilyenekkel (Többek között a ChipCad is ilyen sajnos)
Tök jó hogy ilyen kimerítő válaszokat írsz, gondolom nem csak Én okulok belőle.
(#) watt válasza Clip hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Elegendő. Működnie kell vele!

Nem kell oda semilyen FET! Kérdem én, hogyan működik jó pár utánépített fényfüggönyöm sima tranyókkal, izzóval vagy LED-el(az izzó sokkal lomhább mint egy tranyó éledése, kikapcsolása!)?
Csak az időzítéseket és a második hozzászólásodban említett impulzusáramokat kell helyesen megválasztani és kész.
Csak azt tudnám, hogy mikor mellékelve van egy komlett program forráskóddal stb, akkor miért kell előről kitalálni mindent? (természetesen ez nem neked szól, és költői kérdés(azaz nem kell rá válaszolni!)
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Hát nem tudom hogy vagy vele, én pl. pont a programozásért kezdtem el pic-ezni, nem az elektronika miatt.
Nekem pl. sokkal érdekesebb elölről megírni mint egy meglévőt bután beégetni, de az időzítést megkuksizom a forrásodban, bár most hogy játszottam az impulzusáramokkal egész jó lett, ennek ellenére, ha kapható lenne a bs250 akkor kicserélném a sima tranyókat, csak a kíváncsiság kedvéért is.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Teljesen igazad van. Ezek bevált kapcsolások, nem véletlenül úgy megépítettek, ahogy.

Viszont felmerült a fals világítás kérdése, ha az időzítések ki vannak írtva a multiplexálásból. Leírtam a technikai okát, azt ís írtam, hogy felesleges a us nagyságrendbe lemenni a multiplex frekivel. Szerintem nem baj, ha valaki érteni is akarja, amit össze kíván rakni, és tudja, hogy mi miért van.

A FET-eket azért hoztam fel, mert szerintem kényelmesebbek, mint a bipoláris tranyók, elég sok ilyen kis mütyürömben használtam őket sikerrel - pl. tápfesz, égetőfesz kapcsolása programozókban, a tranyókkal ellentétben maradékfeszültség nélkül, továbbá LED-kijelző meghajtására is multiplex üzemben.

Kis fogyasztású cuccokban sem mindegy, hogy egy külső kapcsolóelem kapcsolására esetleg a PIC fogyasztásával összemérhető áramot használunk el. Tudom, hogy ez most pont nem az a példa, de jó tudni róla, hogy mondjuk 1-2 tranziszor néhány mA-es bázisárama akátr több is lehet, mint a komplett PIC-es vezérlésé. Ilyen esetekben is érdemes FET-ekben gondolkodni.

Igen a FET-eknek megvan a helyük és az előnyük, de itt nem arra valók, hogy egy időzítéssel megoldandó feladatot megoldjon. Lassan úgy tűnt, hogy kihozzátok, hogy tranyókkal nem működhet, gyerünk boltba FET-et venni!

A másik, hogy azt írtad nem kell gate ellenállás, a PIC közvetlenül meg tudja hajtani. Ez igaz, meg tudja hajtani, csak ne menjen soha tönkre, mert akkor a PIC is vele száll. Nagyon speciális eset, ha gyorsan kell meghajtani, akkor meg FET meghajtót kell használni. Ide elég 330ohm és egy zener, hogy a PIC védve legyen.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nehogy összevesszetek és még az is a lelkemen száradjon.
Spec Szilva leírása alapján kapcsolgatásra a FET az igazi, tranyókkal is biztos meg lehet oldani. (belevájom a fogam a forrásba)
A fogyasztás a FET mellet szól, az ár a bipoláris tranyók mellett (aról nem is szólva, hogy bs250-est nem s kapni sehol, csak rendelésre, vagy jövő héten vagy utána a kontha-ba)
Köszönöm mindkét félnek az értékes hozzászólásokat, igazán tanulságos volt.

Ha csak arra gondolok, hogy a PC tápok igen jelentős hányadában bipoláris tranzisztorok kapcsolgatnak, akkor azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem szabad leírni azokat!

Viszont tudomásul kell venni, hogy a technika szinte mindenhol a FET-ek irányába halad, egy amatőrnek akkor is érdemes legalább nagyjából tisztában lenni a FET-ek jellemzőivel, ha nem használja azokat, mert tökéletesen elvan a bipoláris tranzisztorokkal.

Majd ha jön egy olyan ötlet, egy újabb megépítendő cucc, amibe érdemes FET-et építeni, akkor legyen ott a tudásában, hogy miért is lenne jobb, vagy netán rosszabb az adott helyen. Aztán úgyis dönt, hogy mit használ fel.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nem tudom miért nekem címzed ezeket, én nem szóltam hozzád egy szót sem! Nekem ebből amúgy is elegem van, most egy ideig hanyagolom ez a topicot is!
(#) benjami válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

A Lomex-ben van BS170 és BS250 is.
(#) gulasoft válasza benjami hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Köszi az infót.
(#) Clip válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Köszi, akkor lehet hogy megépítem
Következő: »»   101 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem