Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napenergiás gőzmotor
 
Témaindító: hanzymester, idő: Okt 12, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) mandor válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Szia!
Én eddig kétszer láttam ilyen turbinát működni igaz nem gőzzel lett felpörgetve hanem Nitrogénnek a nyomásával és akkor teljesen szépen le adott 13,5V-ot olyan 4-5A-en. Amit te láttál lehet rossz koncepció volt vagy a generátornak kevés volt a teljesítménye. Amit láttam az úgy volt megoldva mint a gőzös csak ebben folyékony nitrogént melegítettek ami elég nagy nyomású levegőt csinált és simán felpörgött tőle. Persze gőznek is nagy nyomás kel min 10bar...
(#) Collector válasza mandor hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
A tesla turbina nagyon érzékeny a gázáramlásra, de még a gáz típusára is, ezért igazából csak érdekességképp lehet róla beszélni, egy stirling motor vagy gázturbina jobb megoldás.
Régebben én is akartam építeni tesla turbinát, de aztán utánanéztem ezeknek a dolgoknak, és rögtön le is mondtam róla.
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Idézet:
„egy sima parabola antenna tányérral (120cm-s) azért az 1kW megcélozható”

~1m2.
Szerintem ebben a méretben a 300 W-nak is örülhetsz. A mi fekvésünkön 1 KW beeső energiával számolnak, ami csak nagyon ritkán ennyi. Sokat elvesz belőle a légkör. Kis pára már felezi, hiába látod a napot, ereje már nincsen. 500-600 W beesővel célszerűbb számolni és ebből kell levonni a tükrök és az elnyelő hatásfokát.
Körparabola helyett jobban jársz parabolavályúval. Sokkal egyszerűbb megvalósítani, különösen nagyobb méretekben. A 6 m2 nem elvetendő ábránd. Azzal meg már lehet valamit kezdeni.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Szia!
ez a 300WX6óra elegendő is lenne nekem.szinte minden villamos cucc ingyér menne otthon ....
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Ezen a fórumon még nem jártam, bár a HE-t régóta nézegetem, írogatok. Nem akarok senkit lelombozni - zöldenergia ellátással foglalkozom. A saját sima vákumcsöves kollektorom is termel 211-212 fokot 3,5 Bar nyomáson. Ha igazán olyasmit akartok csinálni - amiről a topic szól, 400 fokos olajjal és hőcserélővel érdemes foglalkozni - de ehhez már speciális technológiák kellenek - már két idom csatlakoztatásához is. Nekem fajlagosan kb 1MFt-ra jött ki 2,4kW napkollektrorra, 1,5MFt 1500W szigetüzemű napelemes rendszerre (max 2-3 óra autonómia teljes teljesítményen) anyagáron minden anyaggal. A megtérülése a mai energiaárakkal 10 évtől indul (kollektorral). Nem hiszem, hogy a koncentrált napsugaras technológia is fajlagosan olcsóbb lenne - de szurkolok
(#) kameleon2 válasza sinar hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Kedves Sinar!

Amennyiben ez igaz, szívesen megtekinteném a terméket, mert sok vásárlónk van aki hasonlót keres. Ha nem hőszivattyút adok el nekik, hanem magyar törpeerőművet - maximum dagad a mellem a büszkeségtől - és mindenki jól jár Ha van társasházi kivitel az is érdekel.
(#) sinar válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Kedves Fórumozók !

Beszámoltam egy fél éve egy magyar fejlesztésű gőzmotor fejlesztéséről és épitéséől. A dolog folytatódik, mert voltak ugyan prototipus betegségei de azok sikeresen gyógyithatók. A valódi napenegiás gőzmeghatás egy része készült a HOLES cég tetőterén helyezték el.

Kaméleon2 kollega ha érdekli a géppel kapcsolatos műszaki állapot, a gyártás és megjelenés időpontja, vagy más módon szeretne részt venni, szívesen veszem és továbbítom jelentkezését.
Baráti tisztelttel
sinar
(#) kameleon2 válasza sinar hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Kedves sinar!
Az nem kérdés, hogy érdekel !
(#) minicooper hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Hali.... bevallom lusta voltam elolvasni a fórumot!!
S arra lennék kiváncsi hogy mennyibe is kerül egy 10 Kw-os gőzmotor.
Remélem tud valaki segíteni.
(#) Pulyka hozzászólása Ápr 20, 2013 /
 
Üdv. Látom nem csak engemet érdekel ez a téma, s ennek én nagyon örülök.

Néha ülök a kocsiban, és mindig ráteszem a kezem a fekete műszerfalra a, amikor szinte vakítóan süt a nap, nem is szinte, hanem mindig.
Azt érzékelem, hogy majdnem annyira égeti a fekete felület a kezemet, hogy nem bírom ott tartani.
Ilyenkor mindig egy kisebb fajta álom fogalmazódik meg bennem.
Mi lenne, ha egy nagy tartályt jó magasra emelnék, sima alsó résszel, akarom mondani sík alsórésszel, körbeburkolnám hőszigetelő, hogy tartsa a meleget, alját több réteg fekete, hőálló festékkel fújnánk le, és pl 10db 20x20cm-es valódi tükörrel ráfókuszálnánk az aljára.
Pont úgy, mint egy bojlernél.
Persze nem rakétát készítenénk.
a tetején a gőzkivezető cső lenne.
Ha a fókuszálás nélküli napsütés amikor éri a fekete műanyagot épphogy csak nem égeti meg a kezem, akkor mi lenne 10x-es fókuszálással?
Nagyon nagy hő, amit lehetne gőzfejlesztésre fordítani.
Gőzgépnek jó lenne egy sima akár babetta blokk is.
Gyertya helyére a gőzbevezető nyílás, csak kellene még a főtengelyre egy szelep féleséget eszkábálni, hogy mikor lenyomja a gőz a dugattyút, és mikor az távozik a kipufogó nyíláson, akkor elzárja a gőzt, és akkor nyisson ki újra, amikor újra a gyertya nyiláshoz ért vissza a dugattyú.

Csak megfogalmazódott bennem pár kérdés, hogy pl 1 liter vízből pl. mennyi gőz nyerhető ki, mekkora nyomás kellene a dugattyú lenyomásához.. stb.
A motort rögtön a tartály tetejére raknánk rá, hogy minimális legyen a slagok, csövek miatti hőveszteség, így ezek nem lennének.
..és a másik fontos kérdés, hogy milyen hangtompítót lehetne összehozni a kiáramló gőznek úgy, hogy ne legyen fojtás, mert akkor csökken a teljesítmény.
Vasanyag van itthon, pár tükröt kéne venni, a legfontosabb az elektromos egyenáramú motor, ami nincs, és egy működő szünetmentes.
Bár nem szenvednék a szünetmentessel, csak hiba forrás lenne, arra gondoltam, hogy közvetlen egy aggregátor kellene nekünk, és annak motor részét közvetlen átalakítani a gőz számára, a generátor, és a meghajtás adott is lenne.
..ha pedig csökken a nyomás azáltal a fordulatszám, és a teljesítmény egy elektronika átkapcsolna a vezetékes hálózatra.

Már csak egy dologra lenne szükség.
Ezeket megvalósítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) szsrobert válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Talán hasznát veszed:
Energiakonverter
(#) Pulyka válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Engem meggyőzött ez a videó.
..csak kezdésképpen kisebb szerkezetet építünk.
(#) cimopata válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Akkor lenne az igazi, ha egy zárt hurkot csinálnának a kiáramló gőzt valami kondenzátoron lehűtenék utána pedig visszavezetnék a hevítőkörbe. Így nagyon alacsony lehet a hatásfoka. Ráadásul ki tudja hány órán keresztül melegedett a víz mire a gőz elérte a kellő nyomást. A videón csak annyi látszik, hogy 20mp-et terheli, ki tudja utána lehet el is fogyott a gőz.

Elvet bemutatni valóban meggyőző, de 7/24 használatra ennél azért jóval nagyobb feladat megcsinálni.

Egy szép nyári napon kb 1kW/m^2 a napból érkező energia. A hőkollektor elég jó hatásfokkal gyűjti be a hőt viszont a gőzturbina így pazarló üzemmódban 10% alatt lehet.
(#) Pulyka válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
A gőzt le lehet hűteni, és begyűjteni egy edénybe, de azt csak akkor lehet újra beletölteni a "kazánba", mikor már ki van nyitva teljesen, és szárazra elpárolgott a víz, nyomás alatt nem lenne jó..
A terhelésen én is csodálkoztam kicsit.
Igaz az a gyors daraboló is biztos, hogy felvesz 1kW-ot, de azon a csövön csodálkozok még most is, ami csak úgy el van lógatva a kazántól a motorokig.
A turbinát én a lapátkerekes megoldásra értem, az tényleg nagyon rossz hatásfokú, viszont a dugattyús megoldás, amit említettem az egész jó lehet.
Van is itthon egy aggregátorunk, biztos, hogy átalakítom, csak kérdés, hogy a főtengelyre hol tudok majd csatlakozni a szelepjeimmel.
Ha egy számítógép áramát tudná fedezni ez a megoldás már szerintem az is jó lenne, de ha az itthoni 3 fázisból egyet ellátna, az már maga lenne a menyország, ha pedig fedezni lehetne vele a hűtőgép, és a többi kis készülék készenléti áramfelvételét, még nincsenek használva, az is jó lenne.
Így csökkene a rezsi, nem úgy, hogy erre a b..ira szavazzunk 2014-ben.
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
...nem utolsó sorban a környezetet is védeném.
(#) cimopata válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
A kiáramló gézt le kell csapatni valami kondenzátoron, így eléggé visszahűl, de folyadékként mehet vissza a kazán felé.

Már csak azért is kell ezt csinálni mert egy nyitott rendszerben mint a videón is, folyamatosan kellene vízzel újratölteni.
(#) Pulyka válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Igen erre gondoltam én is, hogy folyamatosan kellene vízzel újratölteni.
Ha ezt zártan meg lehetne csinálni, akkor nem is lenne szükség hangtompításra, mert eléggé közel vannak a házak, de viszont van egy jó kis rész az udvarban, ahol fel lehetne állítani ezt.

Most nem rég volt a "cefrekirályok" cimű sorozat a discoveryn.. Ott illegálisan, erdőben "elbujtatott" lepárlókkal főzték az adómentes szeszt, az alkohol gőzt egy spirálon vezették végig, amit belehelyeztek egy hordóba, és a hideg vízű patakkal hűtötték, így a végén kicsorgott a nedű.
(épp ezért is könnyű őket lefülelni az erdőben, mert a zsaruk a folyókat, patakokat is keresek.
El lehetne lopni tőlük ezt az ötletet.

...de a zárt rendszer miatt nem lenne robbanás veszély?
vagy épp azért nem, mert utána le lenne hűtve a gőz?
...és így a zárt rendszerben hogy áramolna a gőz?

Nem tudom elképzelni ezt a zárt rendszert, hogy működne, épp a fenti, utolsó kérdésem miatt.
Akkor a gőzmozdonyokat sem kelett volna akkoriban újratölteni vízzel, vagy akkoriban erre a zárt rendszerre nem gondoltak?
(#) cimopata válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Az összes erőmű ilyen elven működik, javaslom kicsit olvasgass a témában, ahogy érzem még elég sok a hiányosság.

Természetesen rengeteg védelmi fokozatot iktatnak be.
Pl az atomerőműben 123 bar nyomáson jön ki a 300+ °C-os víz amit a gőzfejlesztőbe vezetnek. Onnan pedig a termelt gőz megy egy 3 fokozatú turbinarendszerre. A fáradt gőzt visszahűtik hatalmas kondenzátorokon (Duna vizéből) utána a visszahűlt vizet kicsit előmelegítve irányítják újra a szekunder kör bemenetére kb 250-280°C-osan. Tehát nem sok különbség van a ki és a belépő víz hőmérséklete közt.
(#) szsrobert válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Cefre...nem lehetne víz helyett alkoholt/benzint használni?
Dugattyús motor: kétütemű motor golyóscsapágyas-tűgörgős főtengelyéből lehetne dugattyús gépet építeni. Egy beömlés a hengerfej, egy a forgattyúsház felől. A hengert nyílások nélkülire cserélni. Kenés akár az alkoholba kevert olajjal.
(#) kameleon2 válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Szia! Vannak olyan naperőművek, amikben 400 fokos olajat használnak a primer körben, ami a vizes szekunder kört fűti. Így garantált a zárt kör, de nem szeretném a 400 fokos olajat egyszer az arcomba kapni.
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Nátriummal töltött primer kört is hallottam már, igaz azt atomreaktor esetében.

Ez mindenképpen odafigyelést igénylő terület, a háztartási hőerőmű vízgőzzel is életveszélyes lehet.
(#) Pulyka válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
"a háztartási hőerőmű vízgőzzel is életveszélyes lehet."
Én egy megfelelően beállított gumikorongot képzeltem el védelemnek.
Úgy képzeljétek el, mint amikor egy nylon zacsi darabkát egy lyukas cső végére rögzítünk beföttes gumival, és ahogy fujjuk a cső másik végén, úgy domborodik a zacsi anyaga.
Én itt pont úgy csinálnám meg, hogy a rendszer üzemi nyomásától picivel fentebb állítanám a gumit(hogy milyen nyomásnál mennyi púposodjon ki, pl több réteg autó belső gumi, vagy vastag gumiszönyeg stb stb..), a pút tetejére helyeznék egy mikrókapcsolót.
Ahogy púposodik a nagy nyomástól hozzáér a kapcsolóhóz, az pedig áramot ad egy mágnesszelepnek, ami kiengedi a nyomást.
Bombabiztos, kis hiba százalékkal.
A nyomáskapcsoló beszorulhat stb stb. igaz a mágnesszelep is, de van ettől jóval egyszerűbb megoldás is biztos.
Pl egy pillangószelep karjára kötözött, jó magasra feltett nehezék. Ahogy a púp tolja a nehezéket az leesik, és megrántja a szelep karját.
Még kisebb hiba százalékkal.
(#) Pulyka hozzászólása Ápr 21, 2013 /
 
Tudtam eddig is, hogy van ez az oldal, régebben mér bogarásztam rajta, de most, hogy komolyabban érdekel a téma, megint átolvasom, és értelmezem.

A Paksi atomerőmű felépítése
..választ is kaptam az egyik kérdésemre:

"A turbinán a munkagőzt a gőzfejlesztő és a kondenzátor
közti nyomáskülönbség hajtja át."
(#) zolika60 válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Vagy túlnyomás szelep, a legkisebb hibaszázalékkal. Nem kell a spanyolviaszt feltalálni.
(#) Pulyka hozzászólása Ápr 22, 2013 /
 
Én csak azt nem tudom elképzelni, hogy hogy tudják fent tartani a folyamatos gőzfejlődést, pl az erőművekben..
Megvan a terv, hogy ne menjen kárba a gőz.
Lehűteném, egy tartályba a folyadékot összegyűjteném, és mikor elpárolog a napsugarak által hevített kazánból a víz, akkor visszaengedném ezt a vizet. A leírást követve a csapadékot begyűjtő tartályt fekete spray-el fújnám be, hogy a lehűtés után a nap által visszamelegedjen, vagy a kifúvatott, de még nem lehűtött gőzzel melegíteném a gyűjtő tartályt, így mikor az visszafolyik a "kazánba", akkor csak kis ideig melegítené a nap, még gőzzé fejlődik.
DE még gőzzé fejlődik, addig az időkiesés.
Nem tudom elképzelni, hogy hogy oldják meg azt, hogy új engedjék vissza a lehűtött vizet, ami újra gőzzé fejlődik, hogy abban a "gőzfejlesztőben" állandó legyen a nyomás a turbináknak.

Sőtt, hogy ne kelljen hűteni a gőzt peltierrel, meg jó nagy hűtőbordás ventillátorral stb, a lehető legmélyebb árkot ásnánk, és belehelyeznénk a gödörbe egy igen jó hőleadó testet, amiben cirkulál a víz, és aközött a pont között, ahol le kell hűteni a gőzt.
Igen jó elméleti terv, csak az a baj, hogy elméleti. :/
..és kell egy önindítós aggregátor is, direkt önindítós, mertha napnyugtakor, vagy mikor elbújik a nap, a dugattyú pont úgy áll meg, ahogy nem kéne és az eredeti kipufogó nyíláson kiszökik a gőz, akkor semmit nem érne. Ezért a gőz ráadása elött forogna pár másodpercig az önindító.
(#) szsrobert hozzászólása Ápr 22, 2013 /
 
Lehet, hogy nincs szükség dugattyúra, membrán is megfelelő.
(#) szsrobert válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Idézet:
„Én csak azt nem tudom elképzelni, hogy hogy tudják fent tartani a folyamatos gőzfejlődést, pl az erőművekben..”


Folyamatosan pumpálják a megfelelő mennyiségű vizet az égőtérben lévő hőcserélőkbe/fűtőcsövekbe, gőzzé válik, majd meghajtja a turbinát.
(#) Pulyka válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Idáig azt nem tudtam elképzelni, hogy hogy pumpálják vissza a lecsapódott vizet egy olyan légtérbe, ami nyomás alatt van, mert ugye, ha nem lenne nyomás alatt, akkor nem forgatná semmi a turbinákat.
Úgy néz ki, hogy megvan a terv az egy dugattyús "napenergiás gőzgép"re, igaz még csak elméletben létezik.
Paintes képen már létezik, maximum holnapra megosztom veletek.
(#) Pulyka hozzászólása Máj 1, 2013 /
 
Itt is van.
Egyenlőre elméletben működik csak.
Elmagyarázom, hogy nagyjából miről van szó/mi történik a képen.

A nap melegíti az alsó tartályt a fókuszált napsugárral, a vízszint a képeken látható szinten is lesz, nagyjából azonos méretű tartállyal.
Alaphelyzetben a "kettes" mágnesszelep(ezt jelenti a keresztbe áthúzott vonal) zár, a 6-os nyit, így egy mechanika, vagy a kompresszor által hajtott egyenáramú motor addig forgatja a tengelyt, míg a dugattyú úgy be nem áll, hogy a "beömlő" nyílásnál legyen pont a dugattyú teteje.
A "négyes" nyomáskapcsoló (plusz egy a nyomást kijelző óra csak a kíváncsiság miatt, a rendszert nem befolyásolja) ha eléri a beállított szintet, akkor zárja a 6-os szelepet, és nyitja a kettest.
Ha a dugattyú leér, akkor egy mechanikus kar ezt érzékeli(a kompresszor ékszíjtárcsájára rögzített valami.. ), és nyitja az 1-es szelepet.
Ekkor a gőz felbugyog a fenti tartályba, és egyrészt amíg vissza nem mozdul a dugattyú(ez remélhetőleg könnyen fog menni, mivel már nem lesz nyomás, hisz felszökik az a fenti tartályba) akkor a gőz lecsapódik a hűtött rendszerben, és annyi vizet leszorít a nap által melegített tartályba, amennyire az 5-ös (egyszer beállított) csap ki van nyitva, illetve amennyi gőz is megy fel.
Ha felér a dugattyú, újra zár az 1-es szelep, és kezdődik minden előlről.
Ha a nyomáskapcsoló érzékeli, hogy túl alacsony a nyomás(elbújt a nap), akkor zár a "kettes" szelep, nyit a 6-os, és a kompresszort ékszíjjal összekötött egyenáramú motor úgy forgatja a tengelyt, hogy a dugattyú fent legyen, így zárva lesz az 1-es szelep is, nőhet a nyomás, hogy újra kezdődhessen a folyamat.
A "hármas"al jelzett alkatrész a felrobbanást elkerülő biztonsági szelep.
Természetesen sok próba van hátra, és az 1-es szelepet is még ki kell találni, mert egy mágnesszelepet nem lehet másodpercenként többször is kapcsolgatni, így valami más kell ide.
Mágnesszelep talán van itthon, de egy jó kis motor is kell, és így egy működő szünetmentes táp, sőt még egy akkupack is kell neki, hogy míg mi távol vagyunk, addig lehetőleg annyi energiát nyomasson az akkupackba a generátorként funkciónáló motor, hogy ha nem is egész éjjel, de egy darabig azért üzemeljen róla a számítógép, vagy a TV.
...és akkor akkumulátor is kell.
Ha jók akarunk lenni, akkor jó lenne 24V-os szünetmenteshez(amiből van itthon egy csomó, csak kérdés, hogy melyik működik..) 2db 100Ah akkumulátor. ami csak 60eFt, így összesen lenne 120 ezer forint(és ólom akku, a litiumos csak álom lesz.), plusz a motor, ami olyan 30-40 ezer forint.
Ideiglenesen megtenné egy aggregátor áramfejlesztő része is, de akkor kell plusszba egy akkus fúrógép motorja, hogy helyzetbe állítsa a dugattyút(feltéve, ha a benzinmotort szét lehet választani az áramfejlesztőtöl), és csak hétvégére termelne, amikor itthon vagyunk, esetleg az egész ház készenléti áramát is adhatná, így a hűtő üzeme is ingyéééé lenne.
Sok kicsi, sokra megy.

Kinek mi a véleménye szakik?
Mit ajánlanátok az 1-es szelepre, amit lehetne kapcsolgatni másodpercenként többször is?
(én valami elektromosra gondoltam, mechanikusra van ötlet)
(#) szsrobert válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
1. A Nap felmelegíti a levegőt a tartályban. A kitáguló levegő vizet nyom fel egy toronyba, majd vízturbina->áram.

2. A rendszeredben a Nap által felhevített gőz váltószelepekkel jut egy membrán(jobb tömítés)
vagy dugattyú két oldalára, és ide-oda mozgatja(mint a gőzmozdonyok.) A forgattyús hajtómű generátort hajt->áram.

A fáradt gőzt csővezetékkel lecsapatod, és újra felhasználod.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem