Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Azért nyitottam témát mert nem talltam hasonlót. Mainap volt a suliban a Fizika OKTV és volt egy feladat, amit ugyan megoldottam (bér nem toom jó-e), de érdekes volt. Gondoltam felrakom ide, hátha a nálamnál sokkal okosabbak biztosra meg tudják mondani az eredményeket. A feladat szövege ez volt: Mennyi az eredőellenállat, Tápfesz, és egyes ellenálltaokon mekkora az áram? A képminőség lehet nem a legjobb, de csak igy sikerült sutyiba lefényképeznem, nem engedték hazahozni a lapot ![]() Sok sikert a számláláshoz Kössz előre is: Uli
Az eredő 1,4 kOhm, a táp 1,4V eddig stimmel?....folyt köv.
csak azért kérdezem mert ez tulképp egy Wistone-híd
középen egy R =1K ohmos ellenállással.. ha a híd a kiegyenlített lenne, akkor a középső ellenállást el is lehetne hagyni, mert UAB=0 --> I=0 mintha ot sem lenne , nade ez nem kienyelített!..
Hali?
Ez szerintem egyszerübb alakban a mellékletben, nem?
ja ezaz énis ezt mondom, de ettől még nem tudnám megcsinálni csillag-delta nélkül, továbbra is az a kérdésem, hogy lehet-e cs.-d. nékül
csá
Csinálnál nekem egy rajzot hogy hogyan ois van ebbenm az esetben a csillag delta?
nem 1.5ohm az eredmény?
van benne egy pár helyen csillag / delta..
egy használható:
hmm. Érdekes dolgokat mondtok. Biztos igazatok van. Én vaalhogy nem vettem észre a csillag-delta dolgot. És ugy számolgattam hogy teljesen máshogy. De az valószínű rossz lett
![]() ![]() üdv: és kösz: Uli
végülis van benne 2db csillag meg 2db delta...
ha egyet (akámelyiket) átalakítod, akkor onnan már gyerek játék... de ehez tudni kéne a csillag - delta átalakítást ![]() a baj ott kezdődik, hogy ritka az ilyen feladat, ezért nem tudon a képletet, se a levezetést, elfelejtődik... na ezért érdekel, hogy lehet-e másképp..
Nos a delta csillag ott a két szomszédos szorzata osztva a 3öszegénel
CSILLAG DELTA az meg 1/R= (1/R1*1/R2)/(1/R1+1/R2+1/R3)
kössz
mostmár megpróbálom megjegyezni!!.. ![]() ![]()
na igen ,ezzel a példával nekem is meggyűlt a gondom...csillag deltát észrevettem, csak belekavarodtam a dologba.
Na, sok sok megldást láttam, de valaki lirhatna egy teljsetet is végülis
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nekem eredőnek 2 K jött ki (bár megjegyzem eszembe se jutott a csillagdelta) tápfesz 2 V és nem folytatnám ![]() ![]() ![]()
most azon gondolkoztam, hogy talán huroktörvény és csomóponti törvényekkel ki lehetne számolni az áramokat ( 2hurok,4 csomópont, 5 ismeretlen... )
igaz hogy legalább 2 oldalnyi egyenlet rendezgetés, de asszem kijönne.. ha már megvannak az áramok abból a tápfeszt, tápfesz és főág áramából az R eredőt.. lehetne számolni....
hajrá
![]() ![]() ![]() De nem kérem h oldalakt irogass, csak azért mert vmi dinka feltett egy kcsiit bonyolultabb kapcsolást ![]()
Valki okos már idetévedhetne és kioktathatna minket az eredményről
Szia;
Ha gondolod kibogaracom, most oktattak az egyetem ilyesmirol,.. De ha eleg az eredmeny akkor; az eredo ellenallas ertek 1.1Kohm es a tapfesz 1.2v kell legyen, h 1mA folyon az agban,.. (rem nem camoltam el ;o) Ha igen akkor bokdossetek ;op Udv; Imre,..
Sziasztok!
Megoldottam: E=1,4V Re=1,4KOhm I1(R1 ellenálláson)=0,6mA I2=0,2mA I3=0,4mA I4=0,4mA I5=0,6mA Holnap beszkenelem és felteszem a számolást. Szerintem nem lehet delta-csillag nélkül, elsőben sok kapcsolást számoltunk, és egy ilyen hasonlót nem tudtunk megcsinálni az órán, mert nincs a tantervbe a delta-csillag átszámolás, pedig mi az eredők számolására, áramkörök megoldására 4-5 módszert is vettünk. Üdv. Tóbi
köszönöm a választ!!!! A számolásra kíváncsivagyok
![]()
Én nem vagyok nagy szakértö az eféle elrendezésekben de hamar összeforrasztottam a kapcsolást 1K-s ellenálásokból. Müszerrel 1,38 KOhm- ot mértem. Ehez még hozzajön az ellenállások és a müszer hibája.
Egy példa kiegyenlítetlen híd számítására csillag-delta átalakítás nélkül (az eredeti áramkörben létrejövő Ua és Ub feszültség az 1-es és 2-es áramkörökben mért feszültségek összege):
Kép: Hivatkozás Idézet: „az eredo ellenallas ertek 1.1Kohm es a tapfesz 1.2v kell legyen, h 1mA folyon az agban” Hát mivel 1,2/1 az nem egyenlő 1,1-gyel (ohm törvény), így már rögtön látható, hogy ez nem lehet jó.
Buxuskulcs; ezt tenyleg elneztem,.. Emeletes marhasagot irtam ;o(( Itt a javitas!
(elnezest s ha modjar erre torolheti a (#142930) hozzaszolast)
Meg lehet oldani csillag-háromszög átalakítás nélkül is.
Ha vesszük, hogy pl. 10V-os feszültségforrásra van kapcsolva a hálózat, és mondjuk a D pontot tekintjük a nulla potenciálnak, és elhagyjuk a középső 1k ellenállást, akkor a C pontra a Thevenin helyettesítő módszerével azt kapjuk, hogy azt egy 3,33V-os, 666,67ohm belső ellenállású feszültséggenerátor táplálja. Ugyanezt a számítást elvégezve a B pontra kapunk 6,66V-ot és szintén 666,67ohm-ot. Ha ezen két generátor közé bekapcsoljuk az előbb elhagyott 1k ellenállást, akkor azt kapjuk, hogy a C ponton a feszültség 4,29V, a B ponton pedig 5,71V. Vagyis a C és D pont közötti 1k ellenálláson 4,29V/1kohm áram folyik, a B és D közötti ellenálláson pedig 5,71V/2kohm áram folyik. Ezen áramokat összegezve a D pontban azt kapjuk, hogy 7,145mA áram folyik a feszültségforráson, vagyis az áramkör eredő ellenállása 10V/7,145mA=1399,58ohm. Természetesen általános esetre levezetve a dolgot, és csak a végén behelyettesítve, több tizedessel számolva, megkapjuk az 1k4 eredő ellenállást. Innen pedig már az 1,4V könnyen számítható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |