Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Ismét egy kérdés, vettünk egy hk távirányittot de ezen más csatlakoztatási lehetöség van konkrétan egy jack csati. Ezzel is tudom programozni a távot? csak két szál vezeték van rajta.
Úgy tudom valami autós szimulátorhoz lenne jó, de többet nem tudok róla.
Szia !
A vevőd és egyáltalán a rezgőkört tartalmazó készülékek legstabilabb alkatrésze a tekercs, megfelelően árnyékolt rögzitett vasmagú tekercsszerelvény nem hangolódik el. Egyáltalán nem ajánlatos korábban jól működő vevőd tekercseit megfelelő műszerezettség /oszcilloszkóp, RF generátor, wobulátor/ nélkül megpróbálni beállítani.
Rendben! Köszönöm a tanácsot. Most azon vagyok, hogy a jel útját lekövessem és szkóppal megpróbálom kideríteni, hogy hol "hal" el a jel.
Kellően szélessávú oszcilloszkóp szükséges min. 30 MHz-es, ha jól látom 27 MHZ-es sávon üzemel a készülék.
Először az adót állitsd be maximális jelre, ajánlatos a kódolót kikapcsolni. A vevő szuperheterodin /frekvenciaváltós/ a képek alapján, 455 HKz középfrekvenciás erősítővel az oszci frekvenciájából megtudhatod hogy alsó vagy felső keveréssel dolgozik. Itt is a vevő áramkörét mérd először a dekódoló kikapcsolása mellett.
35 MHz-es kvarc van most benne, de lehet menne 27-el is. Az adóhoz nem akarok nyúlni, mert egy másik vevővel jól működik. Valami előfokra, agc-re ilyesmire gyanakodom. Az IC nem hiszem, hogy így menne tönkre, hogy ezt a jelenséget okozza. 455kHz-en hallgatóztam, de nem hallottam semmit. Vagy nem 450-es vagy már ott olyan gyenge a jel, hogy a 857 nem fogja. De azért még kísérletezgetek vele.
A 455 KHz kf biztos az M55HT kerámia rezonátor miatt, mi a vevő SMD ic. tipusa
a nyák oldalon ?
A csatolt .pdf -ben találsz segítséget.
Okés köszönöm! Hétvégén megmérem amit tudok és remélem ki derül majd belőle valami.
Ez az ic. cordless telefonok részére lett kifejlesztve FM KF erősítő és detektor . kétszeres keverést alkalmaztak ott ez a második 21,7-21,25mhz -- 450 khz.
Az RC vevő másképpen alkalmazza kf nem 450 hanem 455 khz . Kérdés van-e kvarc az ic. 1-es lábán/ lokál oszci/,és milyen?
Hát magába a vevőbe a cserélhető kvarc ugye benne van. De eddig nekem meg sem fordult az a fejembe, hogy az lehet, hogy nem a LO-n van. Ha otthon leszek megnézem ezt is.
Ezesetben valóban másképp alkalmazzák. Mivel az IC I. KF frekvenciája max 100 MHz lehet, az első KF helyett a vételi frekvencia van beállítva, ami a maga 35 MHz -én vidáman működik.
Hogy milyen KF frekvencián megy, azt alapvetően a KF szűrő határozza meg, ami jelen esetben 455 kHz. Ehhez kell választani keverő kristályt, (vagy egy egyszerű LC oszcillátort) ami esetünkben a 35 MHz körüli vevő frekvencia miatt a vételi frekvencia + 0,455 MHz. A 400 MHz -es rádiókban többnyire magasabb I. KF frekvenciát választanak, a 10 MHz -es duplex távolság miatt, ez általában 45 MHz, ritkábban 21,4 MHz. A 21,4 MHz KF frekvenciát a 160, 300 MHz -es rádióknál használják, mert a duplex távolság ezekben a sávokban kisebb 10 MHz -nél, a 160 MHz es sávban tipikusan 6,5 MHz. Lehet használni a 10,7 MHz -es KF -et is, de ekkor a szűrővel szemben olyan magas követelményeket kell támasztani, ami csak kristály szűrővel elégíthető ki. A KF frekvencia választásnak a tükörszelektivitás miatt van jelentősége.
Vagy vételi frekvencia minusz 455 khz, a kérdés még mindíg kérdés mennyi az IC1
lokáljel frekvenciája ?
Általában célszerű felső keverést (fLO=fv+fKF) használni, egyrészt a könnyebb (szelektívebb) szűrés miatt, nagyobb tükörszelektivitás érhető el.
Másrészt nagyobb a valószínűsége, hogy a tükör sávon kívülre esik, és bementi szűrővel is lehet javítani a tükörszelektivitáson. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
És van még egy ok, amiért a felső keverést szeretjük. Az erősítő elemek magasabb frekvencián képesek oszcillálni, mint értelmes erősítést produkálni, mert az oszcillációhoz sokkal kisebb erősítés is elegendő. Már 2 - 3 szoros erősítéssel rezeghet, ha elég nagy a frekvencia meghatározó kör jósága. Még a harmonikusoktól sem kell tartani, és nem lesznek hamis vételi helyek sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Méregettem kicsit és sikerült a 455KF frekire is ráhallgatnom. Ami biztos, hogy az adó az azon a frekvencián működik amilyen kvarc van benne (ezt is vártam természetesen). A vevőben nem tudtam frekvenciát mérni, valószínű gyenge hozzá a frekimérőm vagy egyből leállt az oszcilláció ahogy hozzáérintettem a mérőfejet. Viszont a 455kHz-et szépen befogtam és hallgattam a rádiómon. Csináltam egy olyan tesztet, hogy felhangosítottam a rádiót és elkezdtem sétálgatni a házba az adóval. Lehetett hallani, hogy romlik a vétel és a szervók is zizegtek, mozogtak. Ugyanezt megcsináltam a kölcsönkapott, jó állapotú vevővel és ugyanúgy romlott a vétel, de a szervók meg se moccantak. Lehet, hogy a demodulált jel után van valami erősítő a soros/párhuzamos átalakító ic előtt ami gyengélkedne? Megpróbálom ezt kibogarászni, de a sok ragasztó és panelfestés miatt elég nehéz lekövetni, hogy mi hova csatlakozik. Azon is elgondolkodtam, hogy a KF adott 455kHz. Na most ha olyan kvarcot teszek bele ami a vételi frekin rezeg, akkor hogy jön ki a KF? Tehát a LO-nak követnie kell a kvarcot 455kHz-el eltolva valamelyik irányba. Ez érdekes számomra. De lehet csak az én tudásom kevés ehhez...
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Igen, a demoduláció után van jelformáló erősítő, ott is lehet hiba. Elég, ha változik a demodulátorból kijövő jel felfutási sebessége , (és miért ne változna) a határon levő komparátor, többnyire csak egy Schmitt triggeres bemenetű logikai áramkör, máris nem jön a vezérlő adat rendesen.
Ha a lakásban sétálgatva változik a térerő, és ezért minden, az a reflexiós környezetnek tudható be. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Üdv.
Van egy 40mHZ-s 2 csatornás (előre-hátra, jobbra-balra) vevőm és távirányítóm és aminek csináltam egy nagyobb antennát amivel kb 15-20 m-ről veszi a jelet. Hogyan lehetne "tökéletesebb" antennát készíteni, hogy hosszabb távból vegye a jelet?
Szia!
40MHz hullámhossza 7,5m kb.. ha negyedhullámúval számolunk akkor 1,87m-re jönne ki kb az antenna. Ebbe még bele kell kalkulálni az antenna anyagának rövidülési tényezőjét és akkor kapsz egy nagyjából antennának nevezhető drótdarabot. Én azt mondanám, hogy mérések nélkül nehéz modellekre tényleg jól működő antennát kreálni. Teljesen más mint egy rádióamatőr antenna, hiszen ott ott vannak a méretezett radiálok, adott impedancia stb. Itt ugye readiálok kilőve, impedancia meg kitudja, hogy annyi e mint amennyinek lennie kell (kb 50Ohmnak kellene lennie). Ha esetleg tudsz swr-t mérni, akkor adott antennát egy LC illesztővel biztos le lehetne hangolni a távnak... Esetleg egy erősítőfokozat a távirányítóba? Na de még várd meg más válaszát is.. hátha valakinek van valami jó ötlete.
Értem. Nem tudok swr-t mérni. Az ilyen vezetéknélküli távirányítós dolgokban nm vagyok sajnos nagyon okos. Inkább a nagyfeszülstség
Nem nagy ördöngősség végül is, de nem árt ha van műszerezettség. Az a baj, hogy a méretre nem nagyon lehet alapozni. Lehet egy rövidebb antenna rendesen kihangolva jobban szuperál mint egy hosszabb, de illesztettlen antenna. Szerintem keress valami ügyes rádióamatőrt a környékeden és biztos segít Neked. Vagy ha gondolod kísérletezgess különféle antenna hosszakkal. Pl leteszed a távirányítót és elsétálsz addig a pontig ahol már kicsit akadozva veszi a modell. Aztán kikapcsolod a modellt, ráteszel egy másik antennát és megnézed javult vagy romlott a dolog. Esetleg ugyanezt megnézheted a távirányítón is.
ÉRtem, köszöönm a segítséget. Kipróbálom.
Van azért még némi bukfenc a dologban. Az antenna egyik oldala, a sugárzója lehet ugyan jól méretezve, de a sugárzó másik fele, ami nem látszik, az bizony ebbél jóval kisebb. Ez az ellensúly maga a távirányító adó tömege, ami igen furán nézne ki a kezedben a maga 1,5 méteres hosszával. (a rövidülési tényezőt saccra véve) Ebből is jelentős sugárzási veszteség származik, bár kétségtelenül jobb a helyzet, mintha minden antenna elem rövidebb a szükségesnél. De az antennát mindenképpen illeszteni kell az adóhoz, ezért van a rövid antenna talpában "hosszabbító tekercs.
Ezért az antenna hosszabbítása, csak egy ideig hoz eredményt, ha nincs illesztve a végfokhoz, akkor nem is fog teljesítményt lesugározni. Ebből következik, hogy elsőhelyen a pontos illesztés a fontos, második helyen az antenna mérete.
Üdv Uraim!
Az a bánatom, hogy gyerek/fiatal koromból előkerültek egy dobozból régi játékok. Megtaláltam a 2db 27Mhz AM 2ch (futaba) távirányítót az autókkal amivel az öcsémmel játszottunk, de a vevők eltüntek. (Valószínüleg az öcsém műve volt anno) Szükségem lenne vevőkre, kapcsolásra, bár mire, csak hogy életre tudjam kellteni, hogy az én gyermekeim is tudjanak játszani, de sajnálok (skót vagyok) 7000Ft-ot egy vevőért kiadni. Ugyanígy van egy playmobil 27Mhz AM 2ch távirányítóm, amihez szintén vevőre lenne szükségem. Előre is köszi...
Bocsánat!
Nem futaba, hanem sanwa a 2db táv.
Nem véletlenül az autókban vannak a vevők? Vagy már kioperálták belőle? Ha ez így van, meglehet nem lesz egyszerű dolgod. Először is meg kellene nézni, hogy az adóban (távban) milyen enkóder van. Ennek meg kell szerezni a párját, ami sokszor lehetetlen feladat. Ha mégis sikerül, akkor már lehet köré építeni a vevőt.
Ha nem lehet beszerezni, akkor ha értesz a mikrovezérlőkhöz, és az elektronikus áramkörökhöz is, akkor lehet készíteni igen nagy erőfeszítések árán egy komplett távirányító vevőt. De gyanítom, ezesetben is olcsóbb az a 6 - 7 eFt, amibe egy új kerül.
Heló!
Szerintem készíts képeket az adók paneljáról és abból már el lehet indulni. Vannak amik csak a frekit változtatják ide oda de van amelyik ic párral van megoldva. Nem lesz egyszerű megoldani, de nem lehetetlen.
Valakinek nincs ötlete, hogy hogy oldják meg a vevőben azt, hogy a vétel a kvarc frekijén menjen? Ugye a kf 455kHz.. akkor a keverőbe a (vételi freki+455kHz) és a (vételi freki) kell menjen. Lehet van egy 455khz-es oszci aminek a jelét összekeverik a kvarc frekijével és ez megy be a keverő ic-be?
Lehetőségek a következők. Vagy egyenes vevő rf erősítőkkel majd demodulátorral, vagy szuperregeneratív vevő és demodulátor.
Legjobb a frekvenciaváltó /szuperheterodin / vevő egyszeres vagy mégjobb kétszereses keveréssel 10,7 MHZ és 455 KHZ középfrekvenciákkal felső keveréshez 2 lokál oszcillátorral bemeneten rf erősítővel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |