Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Azért nem halad a munka, mert nem igen van olyan munkaerő aki odaszegődik. Ott aki dolgozik, az mindent csinál, együtt betonoznak, villanyt szerelnek fémet munkálnak meg stb, tehát így nem olyan hatékony a munka. Olvastam hogy az összes repedés, és rés össz felülete meghaladja a 100 m2-t. Ami már eléggé nagy, biztosan szökik is rendesen a sugárzás rajta.
Szép estét mindenkinek!
Egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni: A réz és az alumínium mennyire nem szeretik egymást, ha elektrolit van a kettő kötött? PC folyadék hűtést tervezek csinálni. Már megvan a szivattyú, és a radiátor, így a blokkokat kéne megcsinálnom. A Radiátor egy 120-as Skoda fűtőradiátora, aminek a csövei nagy valószínűséggel alumíniumból vannak ,de nem tudtam még rendesen megvizsgálni. A blokkokat pedig vörösrézből tervezem megcsinálni. Úgy tanultuk, hogy a réz ionok az alumíniumot "korrodálják" de ez mennyi idő alatt megy végbe, vagy mivel lehet ezt meggátolni? Olyan folyadék kel lami nem vezeti az áramot vagy, hogyan lehet ezt kiküszöbölni? Előre is köszönöm!
Használj desztillált vizet, vagy piros színű oxidáció gátlós autós fagyállót. Esetleg a kettő keverékét. Bár egyébként is hamarabb avul el a géped szerintem, mint hogy ebből problémád legyen.
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Igen minél kevesebb oldott anyag van a vízben annál lassabb. A desztillált víz nem vezeti az áramot, tehát elektrokémiai korrózió sincs. A fagyálló pedig direkt gátolja ezt a folyamatot. De normál csapvízzel is kell vagy tíz év, vagy több mire észrevehető hibát okoz.
Azért talán mégis figyelnek erre valamennyire.
A desztillált víz is ionos lesz pár nap után. Gondolom nem kell mondani miért.
Tökéletesen oldhatatlan anyag nem létezik. Ha meg fémből van akkor meg abból kerül bele valamennyi.
Néhány tíz év alatt el is korrodálódnak az alkatrészek, de ezt írtam is az elején. Persze fel lehet tölteni fagyállóval, vagy mondjuk glicerinnel és akkor örök élet, de szerintem arra a maximum 4-5 évre amíg ez a gép lesz felesleges. Jó a deszt-víz is.
4-5 évet lehet, hogy kibír, de egy takarékos ember (és aki skoda hűtőbordából épít PC hűtést őróla ez jogosan feltételezhető.) a legritkább esetben vesz komplett gépet, mindíg csak azt cseréli ami megköveteli. Pl. a családi közös gépünk gépháza 15 éves, már gyűri a mittomén hányadik alaplap+processzort, a táp úgy 6 éve duruzsol, a vinyó 7, és 1,5-2 éve kapott új optikai meghajtót. És a hűtő az ami a legvégső esetben mondható teljességgel elavultnak.
Más Mindenkinek: 19 éves létem ellenére kezd előjönni rajtam a kézremegés, nem tudok kellő precizitással pákát tartani. Valaki nem tud mondani valami gyógytorna jellegű bevállt módszert?
A számítógép házának nem árt ez a korrózió.
![]() ![]()
Ez aggaszt engem is, hogy 4-5 éve vagy több, vagy kevesebb, de számolni kell evvel a dologgal. Gondolkodtam hogy lehet hogy alumíniumból kéne a blokkokat csinálni, de az alumínium hővezetése rosszabb mint a rézé. A rézé: 386 W/(m*K) Az alumíniumé: 222 W/(m*K). Nem tudom hogy ez mennyivel hátráltatná a hűtés hatékonyságát, a gyári blokkok is rézből készülnek, így gondolom van jelentősége. Ez a Skoda radiátor nagyon kompakt szerkezet, méretben is megfelelő, de sajna alumínium a cső benne... Az előbb számoltam ki a felületét nem számítottam ekkorára, az össz felülete kb: ~ 3,947m2!!!!!!!!
Használj Zsiguli radiátor, az rézből van.
![]()
Elégnek bőven elég, csak az elektrokémiai korrózió....
Sziasztok!
Tegnap és tegnap előtt volt a 16. konstrukciós verseny. Az első helyezett egy 'audiofil' erősítő volt, aminek nem láttam az előadását sajnos, de ez még aztmondom elfogadható is lenne, viszont a második helyezett egy olyan hexabot(!) lett, aminek a váza külön mással lett csináltatva, és a dokumentációba még kapcsolási rajz sem volt!! Ráadásul a poén az egészben, hogy se a hexabot, se a versenyművek több mint fele nem is működött !! Hangsúlyozom második helyezett egy működésre képtelen kapcsirajz nélküli dokumentációval ellátott mű lett !! A harmadik helyezett egy riasztóközpont, ami még beszélni is tudott, holott a pályázat kiírásba szerepelt, hogy mindenki az iskolában felkészített szintnek megfelelő művel indulhat, ennek ellenére volt távvezérelhető CNC , illetve MP4 lejátszó is, hozzáteszem a CNC úgy ahogy működött, viszont az MP4-nek csak a háttérvilágításában csodálkozhattunk. Kérdezem én, hogy egy konstrukciós versenyen hogy nyerhet díjat egy olyan pályázat, ami mégcsak nem is működik, lehet hogy soha nem is működött?? De ha még nyernek is miért vannak jóval azok a művek előtt amin minden funkció működik?? Az már csak hab a tortán, hogy erősen hiányos a dokumentáció is! Illetve kinn volt a hobbielektronika nagy zászlója is, holott a szponzorok között meg se említették ezt az oldalt, ha a hobbielektronika pedig ilyen versenyt támogat, ahoz csak gratulálni tudok az oldalnak is! Ja meg persze jött mint nagy szponzor a Rohde & Schwarz a zsír új szkópjával dicsekedni, ami megintcsak értelmetlen hozzáteszem az előadást azzal kezdte, hogy a cég lincenszeket akart vásárolni, de nem talált megfelelőt, és csak ezért fejlesztette ki azt a valamit. A hozzászólás pedig ha törlésre kerül azt csak mégjobban azt a tényt fogja erősíteni, hogy kamu volt az egész verseny!
A kézremegésnek sok oka lehet: Túlterhelt izomzat, ízületi problémák, stb. Látatlanban elég nehéz diagnosztizálni, de ami biztos, hogy a dohányzás, és a megerőltető izommunka nem használ neki.
Idézet: „Illetve kinn volt a hobbielektronika nagy zászlója is, holott a szponzorok között meg se említették ezt az oldalt, ha a hobbielektronika pedig ilyen versenyt támogat, ahoz csak gratulálni tudok az oldalnak is!” Nehogy azt hidd, hogy ez ugyanaz az oldal, ami mondjuk 3-4 évvel ezelőtt volt. Sem hangulatilag, sem hozzáállásilag, sem sehogyan sem. Bár néhányan még ezt próbálják sulykolni, a nagy többség már rég mosolyog ezen a típusú erőlködésen. ![]()
Nem értem miért mondod ezt, szerintem nagyon jó ez az oldal. 3-4 éve mi volt más?
3 éve én még sehol nem voltam az oldalon.
Mit tudjak én mondani? Mindenütt a csalás megy Vajdaságban is, 2011-ben én is megéltem... Községi versenyen nálunk is az volt, hogy az első helyezett egy olyan lett, akinek nem működött a munkája+csalt, (elméletileg egy bicikli dinamót akart széllel meghajtani, ami egy LED-et világított ki, de "szél generátorja(ami egy kompresszor volt, nem működött), +a LED-et elemről hajtotta meg, ami meg a szerkezet talpának belsejébe volt ragasztva) a második pedig egy más által elkészített transzformátorral jött, én pedig az ERŐSÍTŐMMEL lettem a harmadik (mert az én felkészítőm nem volt ugye zsűritag). Hozzáteszem, mivel kvalifikáltam magamat a következő szintre (körzetire), ott első lettem, és kijutottam az országosra. Erről ennyit....
Szia!
Én csináltam az MP4 lejátszót, nem értem miért hiszed, hogy az egy bonyolult szerkezet. Az, hogy nem készültem el a programjával, csak azért történhetett, hogy míg a többiek legalább fél évvel a verseny előtt elkezdték a projektjüket, én másfél hónap alatt készítettem el. Nem hiszem, hogy bárkinek lett volna bátorsága ezt megpróbálni, benne volt a pakliba, hogy kifutok az időből. Egy plusz hét kellett volna csak. A hexapodról csak annyit, hogy a srác véletlenül pont Bolyais (micsoda véletlen egybeesés, hogy a verseny első részét ott rendezték), szerinted mertek volna kevesebb pontot adni, amikor az idei versenynek is alig találtak helyszínt?! Én is teljesen kiábrándultam a versenyből, nem mintha eddig olyan nagyon élveztem volna, de mégis a kihívás csábított. Az elüzletiesedése és a szervezetlensége (4 órával később tudtam csak haza érni mint terveztem) nagyon lerontja a színvonalát, és csodálkoznak, hogy évről évre kevesebb a versenyző. Zárójel bezárva.
A közösség volt teljesen más. Akkor sokkal másabb volt itt minden. Azóta az akkori tagok eltűntek, vagy csak nagyon ritkán járnak fel. Teljesen más volt a hozzáállás is a dolgokhoz.
Idézet: „Az elüzletiesedése és a szervezetlensége (4 órával később tudtam csak haza érni mint terveztem) nagyon lerontja a színvonalát, és csodálkoznak, hogy évről évre kevesebb a versenyző.” Az a megfigyelésem, hogy ez egyre több dolog esetében van így manapság. Szóval úgy is mondhatjuk akár, hogy ez egy jellemző vonása a jelen "társadalomnak és kornak". Kíváncsi vagyok, mikor világosodik ki a fejekben, hogy ez így nem kóser hozzáállás, és hogy igenis lehet jó valami, és jól szervezett és évről évre egyre jobb. ![]() Mindehhez nem kell nagyon sok. Csak odatenni magát a szervezőnek. Szívvel-lélekkel csinálni, amit csinál. Akaraterő, lelkesedés, tenni akarás és egy adag optimizmus. Ennyiben foglalnám össze kb., mik szükségesek hozzá. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Körülbelül akkora mint a Skodáé. Tán egy kicsit vastagabb.
Tudja valaki mennyiért adnak egy anyának való és/vagy fejős kecskét?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |