Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   49 / 254
(#) pmate95 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Köszönöm!
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Nos, készítettünk egy long-wire szerű antennát, amit egy 9:1 illesztőtrafóval (kapcsolóüzemű táp sárga/fehér gyűrűjére) kötöttem a kis vevőre. Illesztő nélkül is próbáltuk, úgy nagyon gyengén jött egyetlen távíró adás.
Távírók szépen jönnek, de fónia adásokból nagyon fülelve csak egy-két szófoszlány vehető ki. Lehetséges, hogy a dbm szimmetriájával lehet probléma? TV antennaelosztóból bontott kétlyukú "balun magra" készítettem és OA1154Q diódákból van a "ring".
(#) sinci válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Nem tudsz rájuk valami elérhetőséget, mert a Bajcsi-Zsilinszky utcából elköltöztek
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Szia Gabo!
Az első gyenge pont a kapcsoló üzemű táp sárga vasmagjának nagy vesztesége ezen a frekvencián, ami elnyeli az amúgy is gyenge jelet. Vételen oda is tehetsz kétlukas Ferrit magot 3x10m 0,2 CuZ huzallal. 1:9 (kezdet a véggel összekötve)
Ha nem szimmetrikus teljesen a ring modulátorod az nem halk jelet, hanem erős interferenciákat okoz füllel is hallhatóan.
A kétlukas Magyar ferrit elfogadható erre a célra 8-10 menettel trifillárisan tekercselve.
Hanem még attól is lehet halk, ha a Helyi Oszcillátor a VFO jele kicsi, Lehet akár bő 1,5- 2V Csúcstól csúcsig 50 Ohmmal lezárva a VFO kimeneti jele.
Valamint a Hang frekis erősítő fokozatoktól is függ a zaj és a hangerő.
Jó kísérletezést!
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Szia Gábor!
Maga a hangerő jó lenne, feltekerve a hangpotit erősen sistereg, a hasznos jel kevés benne.
A sávszűrőt is szépen belőttem GDO-val, 3,6MHz-en van a csúcsa.
A VFO-val viszont lehet probléma, ezt a kapcsolást építettem meg, és oszcilloszkóppal a 100pF után (a szkóp 1Mohm/20pF terhelésével) 0,3Vpp jelet mértem. Ez nem igazán "hajtja ki" még az általam használt Ge diódákat sem a modulátorban.
Hétvégén megpróbálom kétlukas maggal illeszteni az antennát, és a VFO-t is izmosítani nagyobb erősítésű tranzisztorokkal.
(#) karika200 hozzászólása Ápr 18, 2013 /

Sziasztok!

Motorola GP900 rádió accessory csatijához keresek pinout rajzot. Ha van valakinek kéznél kérem ossza meg velem.

Köszönöm
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Szia Gabo!
Úgy emlékszek, hogy ez a VFO terhelve is jóval többet szolgáltat a kimeneten az általad írt 300 mV-jelnél. De egy kis BU fokozattal megtoldhatod. Én is építettem egyet és jó "combos" lett valamint meg maradt a szép szinuszos jelalak.
Megkeresem vagy lerajzolom neked.
(#) HA5AWS válasza karika200 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Szia!
Google a mi barátunk...
Üdv: Gábor

GP900.JPG

(#) erobi82 válasza karika200 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

batlabs.com-on millió motorolás segítség van
(#) pmate95 hozzászólása Ápr 30, 2013 /

Üdv!
Valaki el tudná mondani, hogy hova kell kötni az akkumulátor csatlakozót a Kenwood R1000-ben? Az én rádiómban sajnos nincs benne ez a kit.
73&DX! HG8-654
(#) debiansix válasza pmate95 hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /

Szia,
mellekelem a tapegyseg panelt. A DC POWER az akksi.
(#) pmate95 válasza debiansix hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /

Köszönöm!
(#) pmate95 válasza debiansix hozzászólására (») Máj 1, 2013 /

Sikerült is megcsinálni.
73&DX! HG8-654
(#) elektrorudi hozzászólása Máj 1, 2013 /

Sziasztok,
Az antennás topicban már kérdeztem (választ nem kaptam), de talán itt is megpróbálom:
Tudna segíteni valaki a 4nec2(X) progi használatában? Pár éve probléma nélkül tudtam "fánkokat" rajzolni vele, de most valamiért nem megy...
Előre is köszi.
(#) Antennaman válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 1, 2013 /

Biztosan nem rossz kis Antenna szimuláló program, de mi Amatőrök inkább kipróbáljuk a gyakorlatban. Bár az én hozzászólásommal nem vagy előrébb.
Sok sikert!
(#) gcsaba hozzászólása Máj 4, 2013 /

Sziasztok!

Kaptam egy régebbi AM-es CB rádiót és azt gondoltam ki, hogy átalakítom magamnak a 10m-es sávra. Először SSB vételre szeretném megtanítani, aztán jöhet a hangolás. A második KF-re (455kHz) készítettem egy BFO-t amivel szuperül működik. CB sávon érzékenyebb mint a 857D (nem csoda, hiszen azt amatőr sávokra találták ki). Ettől függetlenül szeretném, ha esetleg valaki más is ránézne a kapcsolásra és esetleg elmondaná a véleményét vagy, hogy Ő mit csinálna másképpen.
Mellékelem a CB és a BFO kapcsolási rajzát.
CB
BFO

Esetleg változtassak valamit a BFO-nál a frekin kívül? Eredetileg 10MHz-en ment, most 455kHz. Kvarc lett cserélve egy 455kHz-es szűrőre.
A CBről a jelet a Q104 bázisáról vettem le. Még ez is kellően megfelelő jelszintű. Nagyon az illesztésre itt nem figyeltem. Esetleg érdemes e másképp csinálni? Nyerhetek e azzal valamit?
(#) gcsaba válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Mi a probléma kicsit konkrétabban? Én is ezt használom és nem rossz megnézni a "fánkokat" mielőtt kipróbálja az ember. WIN7 alatt rendszergazdába kell futtatni.
(#) elektrorudi válasza gcsaba hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Köszönöm a választ/kérdést.
Most találtam egy-két minta antennát, aminek a karakterisztikáját kirajzolja. De a többi esetén "Run-time Error 13" hibaüzenetet kapok, és a progi elszáll. Egyébként XP alatt futtatom (most is, régen is). Tehát tulajdonképpen képes futni, csak nem minden antennával. Biztosan kihagyok valami lépést...

Hát ez nem jó. Én valószínű egy újratelepítéssel próbálkoznék, először. Esetleg a beállítások rezetelésével. Hátha ez megoldja a problémát. Viszont ilyenről még nem hallottam, hogy egyik antennával jó, másikkal meg elszáll a progi. Legrosszabb esetben is csak kiírt egy hibaüzenetet és pont. De kilépni nem lépett ki.

Köszi, megpróbálom.

Nagyon köszönöm az ötletet. Az újratelepítés megoldotta a problémát.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) elektrorudi válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Köszi a választ.
Valóban, ez is egy megoldás.
De szimulációval olyan 3D-s iránykarakterisztikákat látsz, amit soha az életben ki nem mér senki. Nem egyszer előfordul, hogy a cél nem is legnagyobb erősítés, hanem a zavaró adó elnyomása. Egy Yagi-nál még csak-csak sejted, hogy hol lehet a minimum érzékenység, de egy összetett antennánál napokig kell(ene) számolni, hogy legalább valami közelítő eredményt kapj. Nem butaság ez a szimuláció. Ha csak a fele igaz, már megérte!

Na szuper. Örülök neki. További jó fánkozást...
Amugy en is gyakran modellezek, érdekel hogy nvis antennát csinálok e vagy dx lesz belőle. Persze azért mindent nem szabad elhinni a proginak.
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Az én időmben még nem ismertünk szimulációs programokat, csak a hírüket. Számítógépet is csak alig. Maradt a méricskélés, már ha elfogadható időjárás volt.
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Nincs ezzel semmi probléma, csak jó lenne ha valami 3 - 5 kHz sávszélességű szűrőt tennél bele. Ha ilyen van, akkor nem szóltam. Elég ritka ilyen kis sávszélességű 455 kHz -es kerámia szűrő. De működik nagyobb sávszélességűvel is, csak az USB LSB váltás lesz nehezebb.
(#) elektrorudi válasza gcsaba hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Egyetértek. Tudni kell, hogy mire jó, és arra kell használni (mint bármely más programot).
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Érthető, hogy "abban az időben" azt használtuk, ami rendelkezésre állt. De ez most is pontosan így van...
Akkortájt kevés amatőrnek volt saját műszerre/mérésre lehetősége. Jobbára az MHSZ által rendelkezésre bocsájtott kereteken belül lehetett mozogni. Ma pedig bárkinek lehet saját "virtuális" műszerparkja.
(#) pmate95 hozzászólása Máj 5, 2013 /

Üdv!

Tudja valaki, hogy miért nem megy az SK6AW DX clustere? Azt írja, hogy a kiszolgáló nem található. Fontos lenne, mert a rádiózáshoz használt notebookon azt szeretem használni. Illetve ismer-e valaki ahhoz hasonló clustert, ahol ki lehet választani, például ne legyenek rajta EU-s DXCC-k, esetleg megmutatja kinek van eqsl-je?

73&DX! HG8-654
(#) gcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Természetesen a méricskélés az ma is kell. Bár volt olyan amatőrtársunk aki azt mesélte, hogy mm pontosan összeállította a megtervezett antennát és tökéletesen működött 1:1 SWR-el. Viszont én se nyugszok addig míg párszor meg nem mérem a dolgokat és meg nem bizonyosodom arról, hogy úgy működnek, ahogy szeretném.
De az is biztos, hogy a kertben lévő közös betápos dipóljaimnak nem lenne egyszerű egy karakterisztikát kimérni. A program meg kiszámolja pár másodperc alatt. Így tudom, hogy bele szól e egyik dipól a másik sávba vagy sem. Ezt én jó dolognak tartom.
(#) gcsaba válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Helló!

Itt se megy. Biztos valami ideiglenes probléma.
A leírt kritériumoknak megfelelőt nem tudok, de én ezt szoktam nézegetni: http://www.dxsummit.fi/
Következő: »»   49 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem